Deel via

Deze 10 tips kunnen je leven redden. Verhoog je eigen veiligheid!

January 2015
Wist je dat je met kleine maatregelen, die amper geld kosten, je veiligheid en die van je (klein)kinderen sterk kan verhogen? ELKE dag worden 37 (!) voetgangers en fietsers aangereden en gewond/gedood in ons land, zo blijkt uit recente cijfers van het BIVV. We serveren 9 tips om voor aanzienlijk meer veiligheid te zorgen in het verkeer. Misschien kunnen ze zelfs op een dag jouw leven redden!

/72/Levensstijl/Verkeer.jpgAantal aanrijdingen van zwakke weggebruikers is zorgwekkend

Het is niet te geloven hoeveel volwassenen en kinderen er dagelijks op onze wegen aangereden worden. Gemiddeld 37 élke dag! Dat zijn er maandelijks meer dan 1.100, die in het beste geval in het ziekenhuis terechtkomen, in het slechtste geval overlijden.

Doe zelf wat je kan: maak je meer zichtbaar in het verkeer

Hoewel zaken als pech en overdreven snelheid van automobilisten meestal de aanleiding zijn, kan je zelf een hoop aanrijdingen voorkomen door voldoende ZICHTBAAR te zijn in het verkeer. Als je gezien wordt, is de kans veel  kleiner dat je betrokken raakt bij een ongeval. Zichtbaar kan je niet genoeg zijn, elke extra helpt. Zelfs geconcentreerde automobilisten hebben het niet gemakkelijk in het donker, op kleinere wegen, bij sneeuwval, mist, maar ook bij gewone regen, jou meteen te zien als je ergens wandelt of fietst.

Getuigenis Catherine Van Dyck (55)

“Zelf had ik het deze week nog. Het was net na zessen. Ik was net mijn moeder gaan bezoeken in Kapellenbos. Het regende. Ik reed niet sneller dan ik schat 50 km per uur. Er waren geen andere auto’s op de baan. Als uit het niets was daar plotseling een fietser achter de flauwe bocht. Ik had die niet van ver zien aankomen. In een flits zag ik hier en daar een reflector. Toch vond ik de figuur niet goed zichtbaar. Ik ben erg geschrokken. Het geval blijft mij bij, ook al is er verder niets gebeurd. Ik ga mijn kinderen ook aanraden meer zichtbaar te zijn op de fiets. Stel je voor dat je iemand aanrijdt …”

9 tips die in het verkeer je leven kunnen redden

/72/Levensstijl/Voetgangers.jpgJe zichtbaar maken, is een kleine moeite en heeft een minimale kostprijs, zeker in vergelijking met je leven. Alles begint met goede fietsverlichting. Voorts kent iedereen veiligheidsvestjes. Hoewel die heel belangrijk zijn voor de zichtbaarheid, is het toch nog voor velen een te grote drempel om ze te dragen, vaak omdat ze het beschamend vinden in het fluogeel rond te wandelen of te fietsen.
Voor deze mensen is er goed nieuws: er zijn immers ook veel subtiele aanpassingen die een GROOT verschil kunnen maken.

Dergelijke producten verkopen we in onze eigen webshop, SenNet Shop, speciaal voor dit artikel aan lage prijzen. Omdat de verzending gratis is, komen ze zo gemakkelijk tot bij je thuis. Je kan de producten ook, weliswaar duurder, in de winkel vinden. Wij bieden ze je aan als extra service. Let in andere winkels, vooral bij de goedkope producten, op voor Chinese lage kwaliteit.
Waar je de producten ook koopt, het gaat er vooral om dat je ze gebruikt!

TIP 1: spaakreflectoren voor de fietser

/72/Levensstijl/Spaakreflectoren.jpgJe zichtbaarheid van opzij verbeteren, doe je als fietser met de nieuwe spaakreflectoren. Hoe eenvoudig en klein ze ook zijn, dit nieuw staaltje van spitstechnologie zorgt voor een revolutie in fietsland. Het gaat om kleine plastic buisjes van zo’n 8 cm lang, die je rond de spaken klikt. De spaakreflectoren reflecteren in 360° evenveel licht, waardoor je in het donker vanuit alle hoeken gezien wordt.

Het krachtige zit hem in het feit dat deze buisjes overdag niet opvallen, waardoor je helemaal niet beschaamd moet zijn dat je aan je veiligheid denkt. Ook klikken ze eenvoudig vast op een kinderfiets en zullen kinderen er ook geen aanstoot aan nemen. De speciale coating waarmee ze bedekt zijn, met een patent van 3M, zorgt voor de grote zichtbaarheid in het donker.

De spaakreflectoren vragen geen batterijen of onderhoud en gaan talloze jaren mee. Bovendien kosten ze heel weinig: voor minder dan € 10 heb je al een setje dat jou op je fiets beschermt (meer info).

TIP 2: reflecterende sleutelhanger aan (kinder)rugzak

/72/Levensstijl/Sleutelhanger kindjes.jpgKinderen laten rondlopen met een fluogele rugzak zou beter zijn, maar dat willen de meesten niet. Met een subtiele leuke sleutelhanger aan de tas kunnen ze hun veiligheid toch sterk verhogen en tegelijk hip en cool zijn. Er bestaan nu reflecterende sleutelhangers, gemaakt in een leuke figuur. Overdag zie je een coole grijze sleutelhanger, in het donker één reflectie. Je ziet het kind van vér aankomen! Dit nieuw staaltje van design en originaliteit zorgt ervoor dat deze sleutelhanger binnenkort ongetwijfeld aan elke rugzak zal hangen (meer info).

/72/Levensstijl/Sleutelhangers.jpgTIP 3: reflecterende sleutelhanger voor volwassenen

Vind je de voorgaande sleutelhangers te kinderachtig voor je eigen rugzak? Er zijn ook sleutelhangers die neutraler zijn voor volwassenen. Een subtiele sleutelhanger in een leuk kleurtje doet wonderen voor je zichtbaarheid in het verkeer! Het is een leuk extraatje dat intussen je veiligheid verhoogt (meer info).

/72/Levensstijl/Muts.jpgTIP 4: muts die zichtbaar is

Ga jij in deze wintermaanden op de fiets of te voet de kou in? Dan draag je vaak een muts. Het is een kleinigheidje om deze muts te vervangen door eentje met reflecterende stof!
Deze mutsen maken opgang en maken een groot verschil in zichtbaarheid. Een reflecterende muts is een must in de winter. Het kan eenvoudig zijn om meer op te vallen (meer info)!

/72/Levensstijl/Pet.jpgTIP 5: een stoer petje dat reflecteert voor de man

Voor de jongens en mannen onder ons, die liever cool een petje dragen in plaats van een muts, zijn er ook reflecterende petjes! Deze zijn ook een absolute must tijdens de zomermaanden (meer info)!

TIP 6: een reflecterende warme haarband voor de vrouw

/72/Levensstijl/Haarband.jpgVooral vrouwen die in de winter last hebben van koude oren, maar liever geen muts opzetten om hun haar niet overhoop te gooien, dragen een heerlijk warme haarband. Ook deze kan je eenvoudig vervangen door een reflecterende versie, waardoor je écht opgemerkt zal worden! Je gewoonte pas je niet aan, de warmte blijft, enkel de zichtbaarheid vergroot (meer info)!


/72/Levensstijl/Smartphonearmband.jpgTIP 7: smartphone armband voor de loper

In de winter wordt er minder gelopen, maar tegen het voorjaar komen al die joggers weer buiten. Vaak luisteren ze naar muziek via hun smartphone of iPod. Het is handig om deze aan je arm te hangen via een armband. Je verhoogt meteen je veiligheid als dit een reflecterende armband is. Handig tijdens het lopen en je hoeft je minder zorgen te maken over je zichtbaarheid in het verkeer (meer info)!

/72/Levensstijl/Tape.jpgTIP 8: pas je fiets aan met reflecterende tape

Je kan je fiets opvallender maken in het donker én hem meteen een persoonlijk tintje geven met reflecterende tape. Die kan je op en rond je fiets kleven. Ze is per meter te koop. Je maakt je eigen patronen en kleeft de tape waar jij denkt dat ze het meest nuttig is. Deze tape bevat heel stevige lijm en kan natuurlijk ook gebruikt worden op andere oppervlakken: je aanhangwagen, auto, bromfiets, reiskoffer … Gebruik de tape overal waar meer zichtbaarheid de veiligheid verhoogt (meer info).

TIP 9: ECHT opvallen met wielverlichting voor de trendy fietser

De laatste maanden zijn ze helemaal in en zie je ze meer en meer op de baan: fietsers die speciale fietswielverlichting hebben die in het spaakwiel leuke figuurtjes en patronen laat verschijnen. Het gaat om het nieuwste van het nieuwste, dat supertrendy is. Je plaatst op je spaakwiel een led fietsverlichtingsplakkaat. Op het kader van je fiets komt het tweede onderdeel, waarmee het lichtsysteem energie krijgt aangedreven en weet wanneer het wiel is rondgegaan. Er zijn al talloze types in omloop, gaande van een eenvoudige maar leuke gekleurde streep die permanent op je fietswiel te zien is, tot versies die naar jouw keuze wel tientallen figuurtjes kunnen tonen op je wiel tijdens het fietsen. Dat je gaat opvallen en gezien worden, staat als een paal boven water. Deze nieuwste innovatie is momenteel zo populair dat ze regelmatig uitverkocht is, maar uiteraard komen ze steeds opnieuw binnen. Bestellen is de boodschap!

Wij hebben 3 populaire soorten (M204, M210 en M232) op voorraad. In de handel zijn er soms nog andere types te vinden.

/72/Levensstijl/Fietsvelgverlichting2.jpg /72/Levensstijl/Fietsvelgverlichting3.jpg /72/Levensstijl/Fietsvelgverlichting4.jpg

Aan de slag!

Waar wacht je nog op? Alle voorgaande producten zijn te koop in de betere winkels.
Wij hebben naar aanleiding van dit artikel de producten ook beschikbaar gemaakt in onze webshop, SenNet Shop. Zo kan je de producten gemakkelijk bestellen en gewoon bij je thuis krijgen. We hebben er bovendien voor gezorgd dat de producten tegen ongelofelijk scherpe prijzen verkocht worden én dat ze allemaal van een betrouwbaar Belgisch merk zijn, zodat je niet het risico loopt op goedkope minderwaardige Chinese producten.

Veiligheid is belangrijk! Handelen is de boodschap!

Zorg ervoor dat jij, je partner en je kinderen morgen niet één van die 37 slachtoffers zijn in ons land wiens leven wordt verwoest.
Opvallen is de sleutel. De redactie hoopt dat we nu overal de spaakreflectoren, mutsen, sleutelhangers ...  zullen zien opduiken in het verkeer!

13 reacties

Madeliefje
Voetgangers zouden ook veel meer zichtbaarder moeten zijn in het verkeer. Bij valavond of als het donker is en de lichten branden dan zie je soms een voetganger niet zo goed. Zeker niet als hij/zij dan nog in zwarte of donkere kledij rond loopt.
De lichten op straat, de lcihten van auto's en fietsers maken de zichtbaarheid van een voetganger nog kleiner.
13/01/15 11:42 REAGEER
hvk
Ik geef M Steenwinckel gelijk. Er zou veel meer reflecterend materiaal moeten voorzien worden voor voetgangers !
13/01/15 12:15 REAGEER
Julman
Uiteraard sta ik hier volledig achter. Veiligheid boven alles voor de zwakke weggebruiker (fietsers en voetgangers). Prima!! Toch moet er mij iets van het hart. Vaak zien we fietsers, jong en oud, rijden aan de verkeerde kant van de weg als er aan elke kant een fietspad is aangelegd. Soms mag dit, op voorwaarde dat een verkeersbord dit heeft aangegeven (dubbele rijrichting). Er zijn veel fietsers die denken dat dit "altijd" toegelaten is. Er zijn hierdoor ook al ongevallen gebeurd. Soms rijden ze zelfs met 3 of 4 naast elkaar NAAST het fietspad (en dan heb ik het nog niet over de wielertoeristen die alleen of met 4 of 5 soms heel gevaarlijk door de straten en op rijbanen naast het fietspad rijden. Autobestuurders moeten zeker een tandje bijsteken als het gaat om 'veiligheid' (snelheid aanpassen enz...) maar fietsers moeten de verkeersregels ook navolgen. Als we dit laatste 'allemaal' doen dan zal het veel veiliger worden op onze wegen.
13/01/15 16:11 REAGEER
aronjaco
Er wordt er hier vanuit gegaan dat de beperkte zichtbaarheid van de zwakke weggebruiker aan de basis ligt van dat hoge aantal slachtoffers in het verkeer. Andere oorzaken zijn in elk geval :
- het niet assertief reageren op situaties ; veilig deelnemen aan het verkeer is ook het zien aankomen van gevaarlijke situaties, bv. op kruispunten.
fietsen met oordoppen : ik vraag mij af wanneer dat eens zal verboden worden;
- de fiets niet beheersen zoals het zou moeten en dat ingevolge het slechts af en toe gebruiken en dus tekort aan ervaring;
- slechte remmen en niet werkende verlichting;
- de gebrekkige staat van heel veel fietspaden ( of gebrek eraan) naast de niet beschermde aanleg ervan net naast de rijbaan:
- rotondes waarop de fietser wordt blootgesteld aan gevaar.
- een beleid dat zo maar een beetje aanmoddert wanneer het om veiligheid van de zwakkke weggebruiker gaat
Dat is het op dit moment zo'n beetje.

Verder is dit artikel hier wel een goede reclame voor de eigen webwinkel, maar dat mag uiteraard ook.


13/01/15 16:27 REAGEER
joemi

Het is bijzonder spijtig dat in veel gevallen de politie zelfs NIET reageert als er bij valavond en fietsers zonder enige vorm van verlichting rondrijden.
13/01/15 16:51 REAGEER
Bartonis6289
Maar wie is de grote schuldige van de slecht zichtbare en slecht verlichte fietsers? Dat zijn de fietsconstructeurs en dan vooral deze van de goedkope fietsen die de verlichting van de fiets zo goedkoop mogelijk maken en dus rommel op de fiets plaatsen.
De wetgever zou hier paal en perk aan moeten stellen en normen opstellen voor een goede fietsverlichting. Ook de prulverlichting op batterijen die je overal kan kopen is zonder meer rommel die in de vuilbak hoort maar niet op een fiets.
13/01/15 18:15 REAGEER
sabke
helemaal mee akkoord , ze moeten zichtbaar zijn als fietser.
En dit zou hen gezegd moeten worden door de politie.
13/01/15 18:23 REAGEER
Drummer
Moeten de mensen nu altijd iemand anders de schuld geven.

Zorg toch eens voor" zelfdicipline" en verlicht jezelf of je dierbaarsten.

Leer ze zonder verlichting niet de straat op te gaan.

Gezegd door de politie: Nee de ouders moeten dit zeggen en dit van jongsaf.



13/01/15 18:39 REAGEER
Bartonis6289
lkjhfg
13/01/15 18:43 REAGEER
Bartonis6289
lkfk,sdf;d ,vd
13/01/15 18:43 REAGEER
Drummer
klopt
13/01/15 18:54 REAGEER
KarinaM
Nou, is er niet meer reflecterend materiaal voor voetgangers?
Ikzelf als automobilist, betrap er me op dat een voetganger in het donker quasi onzichtbaar is EN zich er niet van bewust is. Ook ik niet trouwens.
Bij het oversteken van de straat in het donker op een zebrapad merk ik dat zeer weinig automobilisten stoppen = geen kwaad woord; waarschijnlijk zien ze me niet of te laat.
Karina M
14/01/15 09:34 REAGEER
PUMBAA2000
Ik vind ook dat fietsers het allemaal niet zo nauw nemen met de verkeersregels.
Ik ben zèlf buschauffeur en - naar mijn mening - heb ik al veel geluk gehad dat ik tot nu toe nog nooit een fietser heb omvergereden. Het is gewoon onverantwoord : zonder licht, liefst donkere kledij en geen fluo-vestje (dat is helemaal niet "cool" !). De controles zouden veel meer verscherpt moeten worden : . . . doden vooraleer ze dit inzien, is dit nog niet genoeg ? Fietsers zouden eens moeten gefilmd worden en geconfronteerd worden met zichzelf, ze zouden verschieten, amaai . . .
17/01/15 21:14 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels