Deel via

Een gelukkig nieuwjaar? Met deze 6 ingrediënten lukt het!

January 2015
Een goede gezondheid, veel vreugde, liefde en geluk. Dat wensen we elkaar bij de ingang van het nieuwe jaar. Een goede gezondheid spreekt vanzelf. Maar hoe zit het met de vreugde, de liefde en het geluk? Een kant-en-klaar recept kunnen we niet geven voor een gelukkig nieuw jaar. Maar met deze zes basisingrediënten ga je een happy 2015 tegemoet. Wist je dat ouder worden ook gelukkig maakt?

Wat maakt ons gelukkig?  

Anderen doen er toe in het leven. Vergeet niet dat jij ook altijd de ander bentVijftig procent van je geluk is genetisch bepaald. Hieraan kan je niets veranderen. Tien procent wordt bepaald door de omstandigheden. Maar de overige veertig procent heb je zelf in de hand door je gedrag en je gedachten.

Een kant-en-klaar recept om gelukkig te zijn, bestaat niet. Onderzoek naar geluk brengt toch een aantal basisingrediënten in kaart, die bijdragen tot een gelukkig leven. Zorg dat ze in voldoende mate aanwezig zijn, dan ga je een happy 2015 tegemoet.

Dit zijn de onmisbare ingrediënten

  1. Liefdevolle jeugd

    /72/Relaties/Kind.jpgHet begint bij een liefdevolle jeugd. Wie in de kinderjaren warmte, vertrouwen en liefde mocht ontvangen, zal als volwassene gelukkiger zijn. Wie uit een veilig nest komt, staat met vertrouwen in het leven en zal als volwassene gemakkelijker relaties aangaan. In die zin heb je als ouder wel een grote verantwoordelijkheid. Dat is misschien het belangrijkste om voor ogen te houden als papa en mama: je kind laten opgroeien in een warm gezin.

    Je bent dan meer in staat om liefde van anderen te ontvangen, wat een belangrijke bron van geluk is. Iemand die liefde en genegenheid afweert, zal moeilijker gelukkig worden.

    /72/Relaties/Knuffel2.jpgWie als kind een veilig nest heeft moeten missen, kan natuurlijk later zelf wel heel wat doen om gelukkig te worden. Die persoon moet er gewoon wat harder zijn best voor doen.
    Je moet kunnen en willen openstaan voor liefde.

    In de geluks-top tien die Holmes en Rahe (bron: www.plukjegeluk.be) beschrijven, staan op de eerste plaatsen:

    1. het gevoel dat iemand van je houdt.
    2. het gevoel dat jij van iemand houdt.
    3. een goed gesprek met een vriend(in).
    4. het gevoel dat je écht contact met iemand hebt.
  1. Onze relaties met andere mensen

    Iemand die liefde en genegenheid afweert, zal moeilijker gelukkig wordenKan iemand op zijn eentje echt helemaal gelukkig zijn? Wellicht niet. Het grootste geluk krijgen we van anderen. Eén van de belangrijkste bouwstenen van geluk blijkt dan ook onze relaties met andere mensen te zijn. De mens is een sociaal dier en zoekt steeds weer het gezelschap van andere mensen op.

    Sterke sociale relaties zorgen ervoor dat mensen zich gelukkiger voelen.

    /72/Relaties/Vriendschap.jpgHet is dus van belang om hechte relaties op te bouwen en te onderhouden. Dit kunnen vriendschappen zijn, een goede inbedding in de buurt en gemeenschap waar je woont … We zijn gelukkiger wanneer we verbonden zijn met andere mensen.

    Positieve relaties zorgen voor energie en plezier in het leven. Mensen genieten vaak meer van allerlei activiteiten als ze dit samen met anderen kunnen doen. Als mensen je aandacht schenken, geeft dat vaak een gelukkig gevoel. Ze geven je liefde, warmte en tederheid. Het grootste geluk krijgen we dus van anderen. Anderen doen er echt toe. Vergeet niet: we zijn allemaal anderen voor iemand anders.

  2. Een gelukkige liefdesrelatie

    Toevallig las ik vorige week een artikel van de 80-jarige geluksprofessor Vaillant, waarin hij stelt: “Geluk is liefde. Punt uit.” Liefde is dus een essentieel fundament voor geluk.

    /72/Relaties/Liefde.jpgDe factor bij uitstek die zorgt voor een gevoel van geluk, is de relatie met een liefdespartner. Weten dat er iemand is bij wie je ‘thuis’ kan komen, op wie je kan rekenen, die je begrijpt en steunt als het eens wat moeilijker gaat en bij wie je terechtkan met je gevoelens, je angsten en je twijfels, draagt bij tot een gevoel van geluk. Ook het delen van vreugde en seksueel genot draagt natuurlijk bij tot een hogere geluksfactor. In hun zoektocht naar een partner hoor ik bij Altero mensen vaak zeggen: “Met twee geniet je zoveel meer dan alleen. Er is niets mooiers dan je geluk met iemand te kunnen delen.”

    Mensen met een relatie zijn door de band genomen gelukkiger dan mensen zonder een relatie, zo blijkt uit een onderzoek aan de VUB in 2006.

    Samenwonenden zijn net iets gelukkiger dan gehuwden en een stuk gelukkiger dan mensen met een latrelatie. Bij mensen zonder relatie valt het op dat gescheiden mensen het ongelukkigst zijn.

  3. Elkaar steunen

    Bij mensen zonder relatie valt het op dat gescheiden mensen het ongelukkigst zijnSteun geven en steun krijgen, heeft te maken met punt 1: je sociale contacten. Je voelt je beter in je vel als je op vrienden, familie of een partner kan terugvallen. Deze hechte relaties kunnen immers in moeilijkere tijden een bron van steun zijn. Je kan dan rekenen op een luisterend oor, troost, hulp …

    Mensen met goede opvangnetwerken zijn ook stressbestendiger. Goede sociale contacten helpen immers om de draagkracht te verhogen. Een goed gesprek of iemand die naar je luistert, verminderen de spanning, wat onze gezondheid alleen maar ten goede komt.

  4. Geven maakt gelukkig

    /72/Relaties/Vrienden handen.jpgEen manier vinden om anderen te helpen, is eveneens bevorderlijk om je beter in je vel te voelen. Iets ‘geven’ aan anderen, van betekenis kunnen zijn, maakt gelukkig. Die betekenis kan je bijvoorbeeld vinden in het doen van vrijwilligerswerk of door praktische hulp te bieden aan iemand. Iets doen voor een ander zit ook in kleine gebaren zoals de deur voor iemand openhouden, iemand een complimentje geven of dankjewel zeggen. Zelfs naar iemand glimlachen, kan jou en de ander een goed gevoel geven.

  5. Ouder worden maakt gelukkiger

    /72/Relaties/Knuffel.jpgVaak wordt gedacht dat oudere mensen minder gelukkig zijn dan jongere. Niets is minder waar. Ondanks het feit dat ouder worden heel wat verlieservaringen met zich meebrengt, toont onderzoek aan dat zestigers en zeventigers gelukkiger zijn. Ouderen hebben meer vrije tijd, minder zorgen om hun kinderen en ook emotioneel lijken ze stabieler te worden. Gezondheid speelt uiteraard ook een grote rol, net als de aanwezigheid van betekenisvolle anderen.

    Een onderzoek aan de VUB uit 2006 toont duidelijk aan dat er een relatie is tussen leeftijd en geluk. Jonge volwassenen tussen 19 en 25 jaar zijn gelukkiger dan de doorsnee Belg. Daarna daalt het geluk vrij rechtlijnig tot 55 jaar, om daarna opnieuw toe te nemen. Het gelukkigst zijn mensen in de leeftijdscategorie van 66 tot 75 jaar. Eens boven die leeftijd gekomen, neemt het geluk weer af.

Goede voornemens

Een nieuw jaar betekent ook weer goede voornemens. “Meer tijd investeren in partner, gezin, familie en vrienden” is een voornemen dat je wellicht bekend in de oren klinkt. Laten we dus met zijn allen werk maken van onze relaties en zo bijdragen tot (nog) meer geluk voor jezelf en anderen.

/72/Relaties/2015.jpg

Jij bent de enige die het kan laten gebeuren. Make it happen!

Altero wenst je een gelukkig en liefdevol 2015!

 

Auteur: Ilse Reynders

10 reacties

1957
je tekst "Een goede gezondheid spreekt vanzelf"
heb ik nu dit jaar ondervonden dat dit niet zo vanzelf is
omdat ik op 1/1/2015 voor 4 dagen ziek in bed / zetel doorgemaakt heb
persoonlijk dacht ik dan aan de mensen die dag in dag uit dit moeten meemaken
13/01/15 13:47 REAGEER
Adger
Ik ben het helemaal eens met het Ilse Reynders. Als je gelukkig bent, straal het uit, zodat iedereen het kan zien. Het kan andere inspireren, met wil en soms moed, om ook gelukkig te worden. Wat is er mooier dan de mensen, de wereld gelukkig, te zien. Na de gebeurtenissen in Parijs zal het voor de families van de slachtoffers niet makkelijk zijn om zonder hun geliefden verder te moeten. Geluk zal voor hen ver zoek zijn. Laat ons hen helpen en steunen om ondanks hun verdriet toch de weg naar gelukkig weer te vinden. JE SUIS CHARLIE !
13/01/15 14:22 REAGEER
Madeleine
En wat als men geen liefdevolle kinderjaren hebt gehad, Een warm nest niet gekregen. En wat als je op de verkeerde partner valt? Als je nu beien 75-plussers bent, 55 jaar gehuwd, veel moeten verdragen van een man die nu al 3 jaar rolstoelpatiënt is, die van 's ochtends tot 's avonds zorgen vraagt en krijgt. Wat als je daar nooit een liefdevol woord van krijgt Dan nog erbij wat als hij je verzweeg voor je huwelijk dat hij met een erfelijke ziekte te maken had. Dat hij 42 jaar was en al invalide, hoe kan je dan gelukkig zijn met zo iemand die het normaal vindt dat je zelf opgebrand geraakt en meer en meer eist. Waar moet je dan het geluk gaan zoeken?
19/01/15 17:25 REAGEER
sultangini
Beste M. je reactie ontroert mij diep. Ik kan alleen dit zeggen: probeer geluk te puren uit de hele kleine dingen, een meesje in de tuin, een blad dat valt, een sneeuwtapijt 's morgens... en verder: veel goede moed.
Karien
19/01/15 22:37 REAGEER
Bénédicte
ik begrijp jou, en ik vind het moedig en sterk dat jij reageert en iets van jouw verhaal deelt. Ik heb ook niet altijd liefde en geborgenheid gekregen als kind. Ik ben ook te lang getrouwd gebleven (met iemand die nooit kinderen wou..) en tenslotte toch maar gescheiden. Wel voel ik me nu gelukkiger dan ooit. Dankzij een goede vriendenkring en zeer lieve familie. Alleen mag ik niet stilstaan bij vroeger en bij wat ik niet heb.Ik begin mijn dag met mijn zegeningen te tellen... en dat is de mentaliteit die ik mezelf heb aangeleerd: kijk naar al het goede. De zon schijnt, de buurman onderhoudt zijn tuin, de collega's zijn goed gezind, ik heb maar op 1 plaats pijn vandaag enz enz Voor ik het besef heb ik talloze redenen om gelukkig te zijn. Probeer het maar. Ik wens je vanharte veel succes toe bij je zoektocht naar geluk. Ook voor jou zal het werken. Lieve groet.
20/01/15 12:28 REAGEER
Natje
gewoon geluk zoeken bij je zelf in kleine dingen, kleine momenten !!
25/01/15 12:30 REAGEER
Natje
hallo,
het geluk bij jezelf zoeken en in kleine leuke momenten
groetjes
Natje
25/01/15 13:29 REAGEER
senioorke
Lieve mevrouw, ook ik ben geraakt door je bericht.ik sluit me aan bij die karien hierboven.de kleine geluksmomentjes koesteren .ik wil er nog bijvoegen dat je man je eigenlijk niet waard is. Maar dat het een foute reactie is als je verbitterd geraakt.je moet integendeel goed voorcjezelf zorgen, jezelf een cadeautje geven, ontsnappen uit zijn sleur , afspreken met een vriendin, enz.
Veel courage!
Monique
20/01/15 05:23 REAGEER
universenergie
GELUK zit BINNEN IN ONS, en draagt de naam "GELUKZALIGHEID".

Geluk is totaal onafhankelijk van elke vorm van omstandigheid.

Niets en niemand kan ons gelukkig maken, aan ons om "gelukkig" te "ZIJN".

Geen gemaakt, fake geluk of gemaakt lachen, of gemaakte positiviteit, al deze "gemaakte omstandigheden" zijn illusies. Ook dingen kunnen ons niet gelukkig "maken", zie al die schatrijke mensen die ALLES hebben en nooit gelukkig "kunnen" zijn. En, niemand kan ons gelukkig maken, noch onze familie, noch een partner, noch een vriend, kijk even rond naar de vele koppels die als mooi voorkomen buiten en eens thuis elkaar niet meer bekijken, families, die hand in hand naar de kerk gaan en eens daarbuiten elkaar niet meer bekijken of spreken, ........ "Wakker" worden.

Slapen met ons lichaam, vooral zonder pillen(pillen is de ziekte van onze geestelijke gezondheidszorgen, psychologen en psychiaters, sexuologen enz...) ! ! ! geestelijk wakker worden !

Lees mij op FB onder mijn eigen naam, Hilde Plasman en Twitter onder mijn naam: Universenergie ----- Wij zijn allen energie en allen EEN, maar weten het niet meer.
20/01/15 07:22 REAGEER
essietje
Hallo, hieruit blijkt maar weer dat het niet zo simpel is. Ik vermoed dat we in ons verlangen naar geluk, ook de tijd en het geduld niet uit het oog mogen verliezen ... ook de natuur doet haar winterslaap ... soms gaat het wat minder met dat geluksgevoel, soms zijn we het even kwijt ...maar we moeten er inderdaad zelf blijven aan werken, om het voor onszelf de moeite waard te maken. Zelf sta ik op een 'keerpunt' waarbij ik beslissingen wil/kan/moet nemen ...momenteel staat de weegschaal van 'ik doe het wel' of 'ik doe het niet' nog in onevenwicht ..en dat vreet ook wel enigszins aan mijn geluksgevoel ... en toch blijf ik geloven dat ik steeds de juiste antwoorden zal krijgen voor de te maken keuzes ... want 'geluk' is volgens mij ook de 'moed' hebben om af en toe 'keuzes' te maken en veranderingen in onze vaste patronen toe te staan. Succes aan alle gelukszoekers !
20/01/15 09:14 REAGEER

Login Registreer

Ilse Reynders

Relatiecoach
Relatiecoach
relatiecoach Ilse Reynders
Ilse is psychologe, seksuologe en relatietherapeute en is medeoprichter van het relatiebureau altero. Haar passie voor relaties leeft Ilse niet alleen uit in haar professionele bezigheden. Als vrouw houdt ze van hechte vriendschappen en authentieke contacten.

Meer artikels van Ilse Reynders

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels