Deel via

Wie gaat er later voor jou zorgen? 7 mogelijkheden voor thuishulp

May 2015
Wil jij ook zo lang mogelijk thuis blijven wonen in plaats van naar een woonzorgcentrum te gaan? De meeste oudere personen kiezen hiervoor, zo blijkt onder meer uit onze poll. Op kinderen of familie kan je wellicht niet steeds rekenen. Hoe organiseer je de nodige thuiszorg? Wie is wie in 'thuiszorgland'? Een poging tot overzicht.

Wie nog ouders heeft …

Als je ouders nog leven, dan herken je volgende situaties of soortgelijke ongetwijfeld wel. Vader is weer eens gevallen met zijn fiets, moeder heeft last van haar heup, beiden slikken dagelijks al hun vitaminen en medicijnen … Je voelt dat het voor hen moeilijker wordt om heel het huishouden in goede banen te leiden. Uiteraard wil je hen helpen, maar je hebt zelf een overvolle agenda en zo dichtbij wonen ze nu ook weer niet.

De hoogste tijd om na te denken over ondersteuning

Het is de hoogste tijd om na te denken hoe je je ouders met de nodige professionele zorg kan ondersteunen. Je ouders overtuigen is de eerste stap en vaak ook de moeilijkste. “Geen vreemde in mijn huis”, “jij moet maar af en toe eens komen koken” … het zijn niet altijd voor de hand liggende discussies. Vaak kan het helpen als een vertrouwenspersoon, zoals een dokter, hen influistert dat wat extra hulp toch beter zou zijn. Voor een fiere senior is het niet altijd eenvoudig om te aanvaarden dat extra hulp nodig is. In België zijn er heel wat mogelijkheden voor thuiszorg.

Wie is wie in ‘thuiszorgland’?

Er bestaat in ons land een breed gamma aan thuiszorgdiensten. Het is echter niet altijd eenvoudig om je weg erin terug te vinden.

Dit zijn enkele mogelijkheden

  1. Thuisverpleging

    /72/Welzijn/Familiehulp2.jpgHeb je thuis medische zorgen nodig? Dan doe je een beroep op een thuisverpleegkundige. Het Wit-Gele Kruis is een belangrijke speler, maar er zijn ook zelfstandige verpleegkundigen. Je hebt de vrije keuze.

    De thuisverpleegkundige komt bij je langs voor bijvoorbeeld wondverzorging, injecties, sonde vervangen … Je betaalt per geleverde ‘prestatie’. De ziekteverzekering betaalt een deel van de kosten terug. Heel wat verpleegkundigen helpen ook met je wasbeurt, de zogenaamde ‘toiletten’, als je dat niet alleen kan. Je kan hiervoor ook terecht bij een verzorgende van een dienst voor gezinszorg (zie hieronder).

  2. Gezinszorg

    Verzorgenden van een dienst voor gezinszorg zijn echte duizendpoten. Ze helpen je met alles wat je zelf niet meer kan doen: wassen en aankleden, haar- en nagelverzorging, eten maken, boodschappen doen, papieren in orde brengen en vooral een goede babbel.

    Je kan de hulp van een verzorgende inroepen voor enkele weken, bijvoorbeeld na een heelkundige ingreep, maar uiteraard ook voor een langere periode, omwille van ouderdom, chronische ziekte, handicap … Een verzorgende komt meestal in blokken van 2 tot 4 uur. Je betaalt een bijdrage per gepresteerd uur in functie van je inkomen. Familiehulp vormt zo een erkende dienst voor gezinszorg. De organisatie is in heel Vlaanderen en Brussel actief. Maar je kan ook terecht bij de publieke diensten voor gezinszorg (= via OCMW). Je hebt de vrije keuze. Een doktersattest of toestemming van het ziekenfonds is niet nodig. Je contacteert de dienst voor gezinszorg gewoon rechtstreeks.

  3. Poetsdienst

    /72/Welzijn/Thuishulp1.jpgVaak kan je nog wel een aantal zaken zelf doen, maar wordt het onderhoud van de woning te zwaar. Je kan dan een beroep doen op poetshulp. Bij dezelfde dienst als voor gezinszorg kan je hiervoor terecht. Ook dan betaal je, in functie van je inkomen, een bijdrage per uur.

    Tenzij je liever een beroep doet op het systeem van de dienstencheques (= vaste prijs per uur). Hou er wel rekening mee dat poetshulp via het systeem van de dienstencheques een andere omkadering kent. Voor oudere mensen is poetshulp via de poetsdienst van een erkende dienst voor gezinszorg meestal een betere oplossing. Die regelt vervangingen bij afwezigheid, poetshulpen krijgen meer specifieke vorming, jij ontvangt 1 factuur op het einde van de maand en je hebt geen gedoe met cheques.  

  4. Karweihulp voor extra veiligheid

    /72/Welzijn/karwei.jpgSoms kan een kleine ingreep in het huis van een oudere wonderen doen. Het plaatsen van een extra handvat in het toilet, een inloopdouche, een drempel wegwerken … Ook hiervoor kan je terecht bij verschillende diensten voor gezinszorg. Een karweiman komt ter plaatse en voert het klusje aan een schappelijke prijs uit. Ook losliggende tegels vastmaken, stopcontact(en) verhogen, antislip bevestigen … behoren tot de mogelijkheden. Zo kan de oudere nog langer veilig thuis blijven.

  5. Professionele oppas

    Als je iemand liever niet alleen laat overdag, dan kan je ook een beroep doen op een professionele oppas. Een oppasser kan tijdelijk een aantal zaken overnemen, zodat jij gerust naar de winkel kan of even tijd hebt voor jezelf. Voor professionele oppas kan je terecht bij een erkende dienst voor gezinszorg.

  6. Dagopvang

    Een alternatief is dat de zorgbehoevende oudere overdag naar een dagcentrum gaat. Ter plaatse is er de nodige omkadering. Je vindt dergelijke opvangcentra vaak in de gebouwen van een woonzorgcentrum. Is de stap naar zo een opvangcentrum nog te groot, dan kan je ook kleinschalige dagverzorging overwegen, de zogenaamde CADO’s (nieuw sinds 2013). Dit zijn kleinere dagverzorgingshuizen waar 6 tot 8 personen overdag de nodige zorgen krijgen en gezellig samenzijn. Via de website http://www.zorg-en-gezondheid.be/Zorgaanbod/Residentiele-ouderenzorg/Dagverzorgingscentra/ kan je zien of een dergelijk dagverzorgingshuis ook in jouw gemeente aanwezig is.

  7. Nachtzorg

    Heeft de oudere thuis ook ’s nachts zorg nodig, dan kan nachtzorg een oplossing zijn. In bepaalde regio’s kan je hiervoor bij de diensten voor gezinszorg terecht. Een verzorgende of een oppasser, naargelang de behoefte, komt dan ’s nachts zorgend aanwezig zijn. Vaak is dit vooral nuttig om de partner van de zorgbehoevende oudere de nodige rust te gunnen.

Via http://www.zorg-en-gezondheid.be/adressen_gezinszorg_en_aanvullende_thuiszorg/ kan je nagaan welke diensten voor gezinszorg in jouw buurt actief zijn en welke dienstverlening ze juist aanbieden.

Thuiszorg heeft natuurlijk zijn grenzen. Op een bepaald ogenblik kan de verhuizing naar een serviceflat/assistentiewoning of een opname in een woonzorgcentrum een betere oplossing zijn.

Auteur: Bruno Peelman

9 reacties

salamander
als men wilt helpen als vrij willer word men niet eens aanvaard te Roeselare en dit om te klussen of zo omdat ik bestelwagen heb komt men niet in aanmerking hoe komt het dan te boom wel ging deed OCMW beroep op me
13/01/15 08:03 REAGEER
mathias
ik lees in de rubriek "wie gaat er later voor jou zorgen ?" ...de vergoeding voor de verleende dienstgen zijn afhangkelijk van het inkomen van de persoon! dit is de zoveelste pure discriminatie of diefstal die getolereerd wordt, ongelooflijk ! verklaring nodig? zie vb:
een hulpbehoevende nu, die zijn leven vulde met werken en zorgen voor zijn oude dag en alzo een ruim inkomen heeft opgebouwd, die moet een pak meer betalen voor dezelfde hulp dan de andere oude die zijn leven lang gezopen en geprofiteerd heeft van de maatschappij via de dop en het ocmw... moeten er voorbeelden zijn met naam en alles ? onbegrijpelijk noem ik dat!
13/01/15 16:38 REAGEER
aronjaco
Is het weeral nodig om anderen door het slijk te sleuren om uw gelijk te bewijzen ?
Het gaat hier niet over de vraag hoe men hulpbehoevende oudere is geworden. Het gaat om het feit op zich. Ook mensen die niet betaalkrachtig zijn hebben diezelfde noden en moeten kunnen geholpen worden. Dat er daarbij een solidariteitsmechanisme wordt gebruikt lijkt me volledig normaal .
M.a.w. het ikke-ikke syndroom is hier volledig misplaatst.
13/01/15 17:20 REAGEER
Malanj
Helemaal akkoord.
13/01/15 17:32 REAGEER
Malanj
Helemaal akkoord.
13/01/15 17:28 REAGEER
Malanj
Helemaal akkoord met M. hindrix
13/01/15 17:33 REAGEER
colenwim
Er bestaat ook solidariteit voor het gezin die een zeer brede waaier van thuishulp heeft .Zie maar www.svhg.be over gans belgie verspreid
13/01/15 18:04 REAGEER
sabke
we moeten allemaal voor mekaar zorgen , iedereen kan wel eens iemand helpen met boodschappen , ne babbel , kijken hoe het gaat met je buur .....
solidariteit
13/01/15 18:18 REAGEER
jabe
Amaai sommige reacties hier. Een beetje overdreven?
15/01/15 11:22 REAGEER

Login Registreer

Bruno Peelman

Communicatiemanager
Communicatiemanager
Een bijdrage van Bruno Peelman, communicatiemanager Familiehulp www.familiehulp.be,

Meer artikels van Bruno Peelman

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels