Deel via

Zingt Salvatore Adamo nog steeds? Intiem gesprek met deze levende legende!

January 2015
Wist je dat zanger Salvatore Adamo meer dan 30 keer naar Japan ging? De 71-jarige is de best verkopende Belgische artiest aller tijden. Met meer dan 50 jaar carrière, 500 liedjes en meer dan 100 miljoen verkochte albums en singles. Dit jaar kan je hem in Gent, Antwerpen en Hasselt aan het werk zien. SenNet Magazine ging met hem op stap. Spreekt Adamo ook Vlaams?

Adamo is wereldwijd best verkopende Belgische artiest aller tijden!

Cijfers over Salvatore Adamo ogen altijd indrukwekkend, maar zelf geeft hij nog altijd de voorkeur aan woorden, muziek en melodieën. In 2015 komt de 71-jarige Siciliaanse Belg weer naar Vlaanderen voor enkele grote concerten. Je kan hem met live band aan het werk zien op 14 maart in het Ethias Theater te Hasselt, op 3 oktober in de Stadsschouwburg Antwerpen en op 17 oktober in Capitole Gent. Wie een ticket wil, kan zich maar beter haasten, want de vraag is meestal groter dan het aanbod!

SenNet medewerker Peter Mariën mocht aanschuiven bij deze levende legende voor een intiem gesprek over zijn werk en leven …

SenNet Magazine: Beste Mr. Adamo, nog steeds trekt u overal waar u komt volle zalen en staan de mensen na afloop van uw concerten op de banken. Wat is uw geheim?

Ik moet het niet proberen om nummers als 'Sans Toi, Ma Mie', ‘Inch Allah’, Tombe La Neige’, C’est Ma Vie’, 'Vous Permettez Monsieur'… niet te brengen Salvatore Adamo: “Een geheim is er niet echt, maar op het podium laat ik me enkel omringen door absolute topmuzikanten, dat zal zeker helpen (lacht) … En verder zorg ik er steeds voor dat in mijn concerten zowel nieuw werk, als natuurlijk de klassiekers, die iedereen wil horen, aan bod komen. Ik moet het niet proberen om nummers als 'Sans Toi, Ma Mie', ‘Inch Allah’, 'Tombe La Neige’, C’est Ma Vie’, 'Vous Permettez Monsieur'… niet te brengen, de fans zouden ‘BIS’ blijven roepen tot ze allemaal de revue gepasseerd zijn (glimlacht). Maar, dat is zeker geen routine of opdracht voor me hoor. Ik breng die nummers nog steeds met volle overtuiging en zin. Het zijn tenslotte de hoekstenen van mijn succes.”

/72/Beleef&Uit/Adamo1.jpgSenNet Magazine: Die overtuiging en dat enthousiasme waarmee u nog steeds op het podium staat, is inderdaad opvallend, zeker voor een artiest die toch al alles meegemaakt en gedaan heeft. Is optreden de ‘drug’ die u zo jong en dynamisch houdt?

Salvatore Adamo: “‘Jong en dynamisch’ is een groot compliment voor een 71-jarige man, ik dank u daarvoor (lacht). Hout vasthouden dat het zo dan nog even mag blijven duren! Gelukkig brandt de vlam nog altijd sterk in mij. Op het podium lijkt het alsof ik intenser leef, alsof ik terugga naar m’n diepere ik. Ik ben 71 nu en ik zing sinds meer dan vijftig jaar. Het grootste deel van m’n leven bracht ik dus al zingend door. Meer en meer heb ik begrepen wat een voorrecht het is om te kunnen leven van datgene wat je het liefste doet. Het enige dat voor mij in de buurt komt van het plezier dat ik beleef op het podium, zijn de momenten met mijn kinderen.”

SenNet Magazine: Hoe gaat het eigenlijk met uw kinderen?

Salvatore Adamo: “Het gaat prima met hen en ik ben ook zeer trots op mijn kinderen. Ze hebben elk hun eigen leven opgebouwd, ver weg van de schijnwerpers. Mijn oudste zoon is 44, mijn dochter 32 en mijn jongste zoon 31. Iets meer dan anderhalf jaar geleden ben ik ook grootvader geworden! Waar ik wel spijt van heb, is dat we elkaar niet vaker zien of gezien hebben. Ik heb mijn agenda niet altijd voldoende op hen afgestemd, mijn afwezigheden niet genoeg gedoseerd. Vaak gaf ik voorrang aan m’n werk. Dat is iets wat ik anders had kunnen en moeten doen en waar ik in de toekomst wat meer op ga letten.”

SenNet Magazine: Wat bedoelt u exact met ‘mijn afwezigheden niet genoeg gedoseerd’? Zijn er specifieke momenten waarvan u zegt, dat had ik toen anders kunnen plannen?

Salvatore Adamo: “Om een voorbeeld te geven, ik ben 38 keer naar Japan geweest. Soms bleef ik daar 6 weken, terwijl, wanneer ik het nu bekijk, ik daar toen eigenlijk op misschien 5 dagen of maximum 3 weken het meest essentiële had kunnen doen en naar huis had kunnen terugkeren. Dat is, wanneer je het allemaal optelt, heel veel tijd die ik met mijn gezin had kunnen doorbrengen. Daar voel ik me wel wat schuldig over.”

SenNet Magazine: U spreekt nu over Japan … uw populariteit daar was en is nog steeds immens!

Ik ben 38 keer naar Japan geweest en daar ook populair in de karaoke barsSalvatore Adamo: “Het klopt dat ik gedurende een 15-tal jaar de meest succesvolle buitenlandse artiest was in Japan, met nummer 1-hits, uitverkochte concertreeksen …, maar ondertussen is dat allemaal wel wat gekalmeerd daar hoor. Althans, als ik er niet ben, want als ik naar Japan ga, is het nog steeds een gekkenhuis en speel ik voor uitverkochte zalen. Ik heb een heel trouw publiek in Japan en daar ben ik erg dankbaar voor. Er zijn 3 hits van me die nog steeds in alle karaoke bars van Japan, en dat zijn er heel wat (lacht), worden gezongen: ‘Tombe la Neige’, ‘Sans Toi, Ma Mie’ en ‘Mauvais Garçons’. Laat ons zeggen dat ik nu heel populair ben in Japan wanneer ik er ben en minder wanneer ik er niet ben. Behalve in de karaoke bars dan (lacht). Ik kan er helaas niet zo ‘aanwezig’ zijn als in België en Frankrijk, maar ik draag het land en de mensen er alleszins een heel warm hart toe.”

SenNet Magazine: ‘Tombe La Neige’ heeft de vorm van een Japanse Haïku, een reden ook van het grote succes daar. Was dat bewust zo gedaan met het oog op die markt?

Salvatore Adamo: “Het klopt dat ‘Tombe La Neige’ opgebouwd is als een Haïku wat vorm en inhoud betreft, maar dat is eerder toevallig zo ontstaan, zeker niet bewust met het oog op Japan. Ik ben niet zoals mijn goede vriend Herman Van Rompuy, die heel gericht en bewust zéér goede Haïkus schrijft!”

SenNet Magazine: Leest u het werk van Herman Van Rompuy dan in het Nederlands?

Salvatore Adamo: “Absoluut! Ik hou van het Nederlands! Het praten, maar vooral het lezen, omdat dat minder ‘direct’ is. Lezen geeft je de tijd om even na te denken over de betekenis van de woorden. Ik verdiep me er graag in. Ik heb het geluk geregeld in Vlaanderen te mogen zingen en er ook het nodige succes en een heel trouw publiek te hebben.

Ik hou van het Nederlands, het praten, maar vooral het lezen, omdat dat minder ‘direct’ isIk zing ook soms enkele nummers in het Vlaams tijdens mijn concerten in Vlaanderen, doe enkele presentaties in het Vlaams … Ik vind het belangrijk aan mijn Vlaamse fans te laten voelen dat ik oprecht geïnteresseerd ben in ‘de Vlaamse geest’. Ik heb in Gent ook behoorlijk wat tweetalige vrienden, die me heel veel hebben bijgebracht, vooral wat kunst betreft. Jan Hoet en Ronny Heirman zijn daarvan goede voorbeelden. Ronny was fotograaf en tekenleraar. Ik heb het geluk gehad Jan en Ronny samen te kennen. Helaas zijn ze beiden enkele maanden geleden ook zo goed als samen van ons heengegaan. Zo is het leven helaas.”

SenNet Magazine: U bent één van de weinige Belgische artiesten die zowel in Vlaanderen als Wallonië veel succes heeft. Hoe verklaart u dat?

/72/Beleef&Uit/Adamo-affiche.jpgSalvatore Adamo: “Ik sta daar zelf eigenlijk niet al te veel bij stil, maar het is inderdaad wel zo dat het blijkbaar niet evident is om in beide landsdelen te scoren als Belgische artiest.

Ik heb nooit in termen van ‘Vlaanderen’ en ‘Wallonië’ gedacht. Voor mij is het gewoon België. De Rode Duivels zijn eigenlijk een mooi voorbeeld van hoe ik België zie: een gezamenlijk ‘project’ dat Vlaanderen en Wallonië verenigt, naar succes leidt en België eer aandoet. Ik ben er ook zeker van dat er meer van dat soort gezamenlijke projecten kunnen en moeten worden gevonden, waarin we de vaardigheden, kennis en energie van beide landsdelen verenigen en gebruiken om samen succes te boeken.”

SenNet Magazine: Is er één bepaald moment uit uw carrière dat u eeuwig zal bijblijven?

Salvatore Adamo: “Goh, ik heb zoveel mooie momenten beleefd en zaken meegemaakt, dat het moeilijk is om er specifiek één uit te kiezen. Maar als er dan toch één moment is, dan wel mijn 20ste verjaardag, 1 november 1963. Ik brak eerder dat jaar echt door met het nummer ‘Sans Toi, Ma Mie’ en op 1 november 1963 stond ik als hoofdact in de Ancienne Belgique in Brussel. Het was de allereerste keer dat ik niet als ‘surprise act’ of voorprogramma geprogrammeerd stond, maar dat mijn naam bovenaan de affiche stond. De mensen wisten dus heel goed wie ze te zien en te horen gingen krijgen … en toch zat de zaal vol (lacht). Dat was een heel speciale dag en een onwezenlijk gevoel dat ik nooit zal vergeten.”

SenNet Magazine: En nu, meer dan 50 jaar later, staat uw naam nog steeds bovenaan de affiche en gaat u weer de hort op met een nieuwe live concerttour, die u in Vlaanderen, o.a. in Hasselt, Antwerpen en Gent, brengt. Kijkt u ernaar uit en wat mogen de mensen verwachten?

Op het podium lijkt het alsof ik intenser leef, alsof ik terugga naar m’n diepere ikSalvatore Adamo: “Ik kijk er altijd naar uit om te kunnen optreden met mijn live band en mijn publiek terug te zien. De mensen mogen een sfeervolle, muzikale avond met topmuzikanten verwachten en een Salvatore Adamo die een beetje grasduint in zijn nieuwe repertoire, maar vooral zijn grootste hits brengt. Ik bracht onlangs nog een nieuwe CD uit waarop ik de grootste hits van Gilbert Bécaud zing. De kans is groot dat de mensen daaruit voor het eerst live enkele nummers te horen krijgen tijdens mijn concerten in Vlaanderen!”

SenNet Magazine: Wij zullen er zeker bij zijn en danken u voor de aangename babbel, Mr. Adamo!

Naar een concert van Adamo!

Je kan Adamo live aan het werk zien op 14 maart in het Ethias Theater te Hasselt, op 3 oktober in de Stadsschouwburg Antwerpen en op 17 oktober in Capitole Gent.

‘Adamo in Concert’
Tickets & Info:
Concert Antwerpen en GentWWW.SHERPA.BE - Tel: 070 25 20 20

Concert HasseltWWW.TELETICKETSERVICE.COM - Tel: 070 345 345

2 reacties

gerdaverheecke
Hallo iedereen,

ik ben al bijna 50 jaar grote fan van Salvatore en heb dan ook heel wat in mijn Adamo-collectie. Daar ik ga verhuizen en wegens plaatsgebrek doe ik een deel van mijn collectie weg. o.a.: lp's, dvd's, video's en tal van cd's waaronder zijn bekende successen, maar ook pareltjes van voor de 'niet fans' onbekende chansons in verschilende talen,en veel partituren. Wie interesse heeft kan me contacteren op: gerdavrheecke@gmail.com en dan geef ik het gevraagde door.
mvg

gerda verheecke
17/01/15 18:10 REAGEER
gerdaverheecke
fout in vorige mail

mijn juiste email-adres moet zijn: gerdaverheecke@gmail.com

sorry
17/01/15 18:12 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels