Deel via

6 tips voor meer hygiëne in je toilet

January 2015
Momenteel zijn veel mensen ziek. Een betere hygiëne in het kleinste kamertje zou het aantal zieken al fors doen dalen. Met deze 6 handige tips kom je al een heel eind. Pas ze toe en word nu minder (snel) ziek! De eerste tip: een ander soort toiletborstel …

Wetenschap in het kleinste kamertje

Een toilet is een broedplaats voor bacteriënEr zijn mensen bezig met onderzoek over hoe ze het kleinste kamertje kunnen verbeteren. Niet meteen onze roeping om dagdagelijks met ‘shit’ bezig te zijn. Toch wordt er volop door teams wereldwijd aan gewerkt en dat is nodig. Veel ziektemakers worden verspreid of worden door ons gekweekt in en rond onze toilet.

Salmonella, E. Coli, Listeria … het zijn maar enkele namen van ziekteverwekkers die veel van onze lezers mogelijk momenteel in hun toilet hebben. Zes tips om deze ziekteverwekkers voorgoed uit je toilet te bannen!

Tip 1: gebruik een toiletborstel zonder haren

/73/Gelukkig Zijn/Borstel.jpgEen van de gemakkelijkste aanpassingen is het veranderen van je toiletborstel. Een nieuwe generatie toiletborstels is stilaan ons toilet aan het veroveren. Al bij duizenden gezinnen is dit het geval. Hopelijk volgen de andere miljoenen gezinnen binnenkort.

De nieuwste toiletborstel heeft namelijk geen haren meer, maar is gemaakt van een speciaal antibacterieel silicone. Het is zelfs zo speciaal dat het gepatenteerd is. Waar nu de toiletborstel dé plaats bij uitstek is om van weg te blijven, zijn onderzoekers erin geslaagd dit helemaal om te keren.


/73/Gelukkig Zijn/Borstel2.jpgWe probeerden het zelf uit en het is een groot verschil. In het begin is het aanpassen, omdat het werken met deze nieuwe toiletborstel toch wel anders is dan met die met de klassieke haren. Maar eenmaal onder de knie is het veel eenvoudiger. De laatste vuiltjes krijg je veel eenvoudiger en sneller weg uit je toilet. Bovendien kan je ermee onder de randjes van je toilet, waardoor je toilet hygiënischer is.

Nog beter is het feit dat, door het gebrek aan haren, er niets meer blijft inkleven. Een enorme revolutie! Wil je zelf zo’n toiletborstel? Dat kan! Meer info hier.

Tip 2: nieuw ‘randloos’ toilet

De nieuwste hangtoiletten, die je tegenwoordig kan kopen, zijn zonder rand. Het water komt op een andere manier het toilet binnen en hierdoor is er geen onderrand meer. Het is net die rand die moeilijk proper te maken valt. Hierdoor vormt hij de bron van allerlei ziekteverwekkers.
Het nadeel is dat je wel een nieuw toilet moet zetten, wat de meesten onder ons nu niet zullen doen. Wie echter bezig is met een renovatie, kijkt best wél uit naar deze nieuwste variant. Steeds meer merken introduceren deze ‘rimless’ techniek. Er is wel een meerprijs aan verbonden, maar deze is erg beperkt.

/73/Gelukkig Zijn/Toilet3.jpg /73/Gelukkig Zijn/Toilet.jpg

Tip 3: antibacteriële zeep

/73/Gelukkig Zijn/Zeep2.jpgDat je je handen moet wassen na elk toiletbezoek, weten we allemaal. We gebruiken daar meestal gewone zeep voor. Het beste is echter om daar antibacteriële zeep voor te gebruiken. Deze zeep, die gewoon in de supermarkt of bij de drogist te koop is, bevat een stof die bacteriën doodt. Zo zijn je handen niet enkel proper, maar tegelijkertijd ontsmet. De kans dat je ziek wordt, is zo weer een pak kleiner!

Tip 4: onderweg je eigen toilet

/73/Gelukkig Zijn/Plaszak5.jpgHet wordt steeds populairder om je eigen toilet mee te nemen. Denk aan de ‘plaszak’ of ‘TravelJohn’ die we in een eerder artikel al besproken hebben. In plaats van in de vrije natuur te gaan, kan je met je eigen plaszak gemakkelijk overal naar het toilet. Je bent niet gebonden aan een locatie.

Indien je de plaszak gebruikt, neem dan wel bijvoorbeeld alcoholgel mee, om je handen nadien te ontsmetten. Wil je zelf zo’n plaszak of TravelJohn kopen? Dat kan! Meer info hier.

Tip 5: schoonmaken met stofzuiger én dweil

Een toiletborstel zonder haren en antibacteriële zeep helpen je al een heel eind om toiletbacteriën te dodenJe kleinste kamertje schoonmaken met de stofzuiger is goed, maar onvoldoende. Veel ziekteverwekkers kleven als het ware aan de toiletvloer en gaan niet mee met de zuigkracht van een stofzuiger. De oplossing is de vloer ook met water schoon te maken.

/73/Gelukkig Zijn/Philips.jpgHet kan zelfs nóg eenvoudiger. Er bestaan tegenwoordig verschillende toestellen die het poetswerk heel wat gemakkelijker voor je maken. Zo heb je stoomdweilen (steam mops), die met stoom de vloer schoonmaken en in één keer je vloer desinfecteren. Je kan ze in elektrowinkels of zelfs gewoon bij de drogist vinden.

Ook nieuw is de stofzuiger én ‘dweiler’ in één. Zo kwam Philips recent met een nieuw model dat in één beweging zowel de vloer stofzuigt, dweilt en droogt. Ze claimen daarmee 99,9% van alle bacteriën en allergenen te verwijderen. Meer info over het Philips model, vind je hier!

/73/Gelukkig Zijn/Badkamer2.jpgTip 6: toilet in de badkamer?

Indien je een toilet in je badkamer hebt of net naast je badkamer en je wast je handen in de badkamer, lees dan deze tip goed.

Je wast je vuile handen na het toiletbezoek op dezelfde plaats als waar je op een ander moment van de dag bijvoorbeeld je tanden poetst. Zorg ervoor dat onder andere je tandenborstel en tandpasta opgeborgen zijn in een kastje in de buurt, zodat vuil water tijdens het handen wassen hier niet per ongeluk op kan spatten.

16 reacties

karekiet
ik stel me een ontmoetingsruimte voor, café, restaurant, cinema, theater. Je gaat naar het toilet, wast je handen en je neemt de deurklink vast om de deur te openen die zovelen al hebben vastgehad. Je hebt propere handen maar neemt sigaretten of drank uit een automaat. In vele winkels zijn er glazen deuren geplaatst voor de artikelen maar iedereen steekt een vinger in het open cirkeltje om de deur open te doen. Moet ik nog verder gaan. Tram, bus, trein enz enz enz
26/01/15 14:28 REAGEER
seniorennetlezer
In Cuijk is een Laco zwembad waar al vele jaren geen zeep-dispencer bij de toiletten hangt bij de dames en heren toiletten. Zelfs na meerdere opmerkingen/ingevulde klant-enquetes en verzoeken niet. Denk in dat verband eens aan de dames die ongesteld zijn! Ze gaan via het zwembadtrapje het bad uit, dat door Jan en alleman is vastgepakt, gaan vervolgens naar de wc ruimte, wassen voor het verwisselen van tampons nog hun handen (zonder zeep want dispencer hangt er niet), maken de wc deur open waarvan de klink ook door velen is vastgepakt, en wisselen vervolgens de tampon om. Hoe smerig, onhygiënisch en ziekteverwekkend moet dat zijn.
En denk voor de volledigheid ook eens aan de mensen die vast wel eens een keertje door hun wc papier heen scheuren en vervolgens ongewild eigen poep aan de handen hebben. Hoe balen is het te weten dat er dan geen zeep-dispencer hangt. En dan vervolgens weer de wc deurklink vastpakken, de knop van de waterkraan opendraaien en weer het trapje in het zwembad vast te pakken of deur van het kleedhokje open te maken.
Hoeveel duidelijker moet het gezegd worden voor leiding van een zwembaden/openbare ruimtes (vaak mannen) om van bovenstaande dan pas een voorstelling te kunnen maken?
27/01/15 08:56 REAGEER
swa
Ja ja en dan je neus beginnen jeuken.
27/01/15 18:30 REAGEER
nichub
Ik heb mij zo een set w.c. borstels bij seniorennet aangeschaft, maar niemand kan er mee werken !!!!!!!!!!!!!!!! Ze zijn veel te hard en werken slecht omdat het materiaal veel te stroef is.
Dan heb je bijna 30,00 euro betaalt voor de twee stuks en hoep je geld is weg.
Nee bedankt voor de tip van de borstel.
Nicole
27/01/15 16:46 REAGEER
Hugoo
Awel, ik was mijn vuile handen voor ik naar het toilet ga. Achteraf hoeft dat niet, want ik gebruik papier...
27/01/15 17:28 REAGEER
Franja
Wel als de borstels niet goed zijn dat kan maar de tip van de Wc zonder rand vind ik een goede tip !
27/01/15 17:46 REAGEER
PatrickClaes
Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de de microben gevonden op toiletbriilen aanleiding zouden geven to enige ziekte. We zijn ons zelf aan het verzwakken met overdreven hygiene. De firma's die producten verkopen zoals Detol verdienen milioenen aan deze hetze. Laat je kinderen zich vuil maken, slijk eten, snottebellen inslikken, hoesten enz... het zal hen alleen maar sterker maken. We leven niet in een land waar Ebola, Malaria en andere virale ziektes een enorm probleem zijn.
27/01/15 17:59 REAGEER
bartalli
Wij moeten heel vaak naar Gasthuisberg te Leuven. Telkens ik naar het toilet ga merk ik dat heel veel mannen hun handen niet wassen na het plassen. Je komt dan even later bij de arts en krijgt er een hand. Dat is wel hoffelijk, maar ik zou het absoluut niet erg vinden moesten ze dat niet meer doen in de wetenschap wat ik ervaar op het toilet. Het moest eigenlijk een ziekenhuisregel worden. Misschien moest er een signaal afgaan indien iemand het toilet verlaat zonder te wassen na het plassen!
27/01/15 18:39 REAGEER
Julieke
Dat vind ik een goed idee g.berben, maar ik denk dat in ziekenhuizen toch een pot hangt met alcogel, dus ze moeten dat ook gebruiken.
28/01/15 11:23 REAGEER
DirkW
Die WC borstel van Mr Maxx is in Nederland bij BLOKKER te koop voor 7,5 euro
Vanwaar dit groot verschil in prijs?
28/01/15 12:15 REAGEER
otto
de ouderwetse wc borstel in een emmertje of iets dergelijks bewaren gevuld met water en bleekwater gemend. en als je je handen wast met antibacteriële zeep,de zeep minsten 15 seconden laten inwerken.anders heeft het geen nut...
31/01/15 09:52 REAGEER
otto
de ouderwetse wc borstel in een emmertje of iets dergelijks bewaren gevuld met water en bleekwater. en als je je handen wast met antibacteriële zeep,de zeep minsten 15 seconden laten inwerken.anders heeft het geen nut...
31/01/15 09:55 REAGEER
Kant
Juist, P. Claes: antibacteriële zeep is niet goed (www.gezondheid.be) en de bacteriën worden ook nog 's resistent zodat we nog verder van huis zijn. Vulgaire verkooptruc, deze site onwaardig.
2/02/15 12:08 REAGEER
chrissie
Soms moet je de reclameboodschappen zien doorheen al die prietpraat.
Een gewone klassieke wc borstel (mét haren) even flink wrijven terwijl je doorspoelt en klaar is kees!
Zet je die WC borstel af en toe (1xweek) bij in de ontkalker (à la WC-eend) die je in het toilet giet, dan ben je voor dezelfde kosten prima gesteld.
Nog één goede tip: was altijd je handen na toiletbezoek!
2/02/15 14:38 REAGEER
scorpio3009
Ik ben het eens met de mensen die hier ingaan tegen de overhygiene...

Het is toch vanzelfsprekend dat een toilet kraaknet moet zijn en dus geregeld een grondig onderhoud nodig heeft.

Onlangs zag ik een van die "wetenschappelijk verantwoorde borstels". Ik kan mij de teleurstelling van lezer Vanaken best voorstellen. Heb die borstel zelf niet gekocht, van design is hij wel mooi, maar praktisch gezien krijgt hij 0 op tien.
Commerciele stunt dus....zoals de meeste publiciteit die ons hoofd op hol probeert te krijgen.

En dan zijn er nog de wereldwijde studies waar honderdduizenden mee bezig zijn.
Die studies kosten enorm veel geld, geld dat beter besteedt kan worden aan armoebestrijding.

En tenslotte de bacterie-paniek. Het is wetenschappelijk bewezen dat ons lichaam drager is van miljoenen bacterien waarvan er enorm veel zijn die we broodnodig hebben omdat ze helpen ons lichaam gezond te houden en dus hun nut hebben.

De overdadige hygiene en vooral die alcolgel doden alle bacterien zonder onderscheid (of de fameuze 99,9%).

Het lichaam beschikt over een immuniteitssysteem om kwade bacterien aan te pakken en weerstand op te bouwen voor de volgende aanval... Waar men nu mee bezig is komt neer op afbouwen van weerstand.

Dat WC zonder rand is daarentegen is wel een briljant idee en daar ga ik achteraan.
3/02/15 16:19 REAGEER
lilithu
Volledig mee eens.
31/03/15 18:15 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels