Deel via

Filmen met je smartphone. Op deze 5 zaken moet je letten bij je aankoop + 10 tips voor filmen en monteren!

January 2015
Let bij de aankoop van een (nieuwe) smartphone vooral op de filmkwaliteiten van het toestel. Het is raar maar waar: telefoneren kan je met elke gsm. Wel zijn er grote verschillen om mooie filmpjes te maken. Mentor Wama 4040 van de SenNet groep ‘Filmen’ legt je uit waarop je moet letten bij de keuze van je smartphone en heeft 10 gouden tips om te filmen met je smartphone.

/73/SenNetLife/Smartphone7.jpgFilmen behoort tot de leuke troeven van de smartphone

Tegenwoordig kan je mooi filmen met een smartphone of iPad. Ben jij al overgeschakeld naar zo’n ‘slimme telefoon’? Als je oude gsm aan vervanging toe is of je bent van plan om over te stappen naar een provider waarbij je een nieuwe smartphone aangeboden krijgt, let dan vooral op de filmkwaliteiten van je nieuwe toestel.

/73/SenNetLife/Smartphone4.jpgTelefoneren met je gsm is … van ondergeschikt belang

Bellen kunnen we met iedere telefoon. Maar de kwaliteit van filmen kan van gsm tot gsm verschillen. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van een (nieuwe) smartphone vooral te letten op de filmische kwaliteiten. Ook in de SenNet groep ‘Filmen’ sloeg de term ‘mobiel filmen’ vroeger op filmen met een videocamera. Nu we leven in het smartphone tijdperk slaat de term ‘mobiel filmen’ ook op filmen met je telefoon. Want ja, zeg nu zelf, zijn er nog mobieltjes zonder filmfunctie?

De gsm-markt met goede filmfuncties voor jou verkend

De iPhones van Apple staan al lang bekend als uitstekende filmcamera’s. Ook Samsung Galaxy, HTC en Huawei zijn toestellen met goede filmische mogelijkheden.

/73/SenNetLife/Smartphone17.jpgSony bracht twee nieuwe Cyber-shot camera's op de markt. Het concept achter de DSC-QX10 en DSC-QX100 is baanbrekend: het zijn geen stand-alone camera's, maar foto-accessoires voor een smartphone. Beide toestellen bevatten niet alleen een lens, maar ook een beeldsensor (18 megapixel voor de QX10, 20 megapixel voor de QX100) en een beeldprocessor die de informatie van de sensor omzet naar een digitale foto. Het belangrijkste verschil met een normale Cyber-shot camera is dat ze geen scherm bevatten. Het is immers de bedoeling dat je hen verbindt met een smartphone en het smartphonescherm gebruikt om te fotograferen en te filmen. Nokia Lumia 1020 en de Sony Xperia promoten de filmkwaliteiten van hun smartphones.

Heeft je smartphone deze 5 mogelijkheden bij het filmen?

Hoe is de kwaliteit van je smartphone en welke filmische mogelijkheden zijn er? Stel jezelf vragen over deze 5 aspecten van je nieuwe smartphone.

  1. Start- en stopknop

    De belangrijkste vraag: is er een start- en stopknop op het toestel aanwezig? Of moet je de start- en stopopdracht geven via het aanraakscherm? Een mogelijkheid is ook dat je zelf via het menu van de instellingen een knop voor deze functie toewijst.

  2. Belichting

    Kan je de sluitertijd en belichting instellen? Beschikt het toestel over een flits en een filmlamp?

  3. Hoe kunnen we een stabiel beeld krijgen?

    Hoe zit het met de beeldstabilisatie? Is deze beschikbaar op je toestel? Het is haast onmogelijk om een smartphone stil te houden als je de filmfunctie gebruikt.

    /73/SenNetLife/Smartphone11.jpgOptische beeldstabilisatie verscheen vorig jaar als feature in de Nokia Lumia 920 en kwam sindsdien ook in onder meer de HTC One en LG G2, maar in de toestellen van de grootste smartphonefabrikanten is deze feature nog niet te vinden. Samsung en Apple gebruiken alleen softwarematige stabilisatie. De grip van een smartphone leent zich niet om stabiele beelden te maken. Bij het bellen valt de grip nog best mee, maar bij het filmen moet je de smartphone horizontaal houden en dan valt vaak wel tegen.

  4. Wat is de beeldverhouding?

    Beeldverhouding, ofwel aspect ratio, geeft de verhouding weer tussen de breedte en de lengte van een beeldscherm. De meeste nieuwe schermen gebruiken de breedbeeldverhouding 16:9. Het grote voordeel hiervan is dat je het hele scherm benut wanneer je een film bekijkt. Zo krijg je geen vervorming en/of zwarte randen om het beeld. De smartphones met een beeldverhouding van 4:3 zijn oudere types en reeds voorbijgestreefd.

  5. Filmpjes delen

    Wie filmt met zijn smartphone kan daarna de ruwe beelden bewerken en het filmpje vervolgens verspreiden onder vrienden, familie, in groepen of via sociale media. Je kan jouw filmresultaat online zetten en hebt dan via internet in principe een wereldwijd bereik met je filmpje. Je kan inmiddels ook direct ‘Live uitzenden’ via je smartphone. Al deze zaken kan je leren in de mailgroep ‘Filmen’ van en met elkaar. Deelname aan deze groep is helemaal gratis.

TIEN GOUDEN TIPS om te filmen met je smartphone

  1. Kennis is macht

    Ken de filmmogelijkheden van je smartphone van binnen en van buiten.

  2. Apps zijn je hulp

    Zoek naar apps die de optimale filmtechnieken uit je smartphone halen.

  3. Leer van voorgebakken storyboards

    Heb je nog nooit een film gemaakt? Ook hiervoor zijn er apps met complete voorgebakken storyboards.

  4. /73/SenNetLife/Smartphone14.jpgMaak eerst voldoende proefopnames

    Maak eerst een aantal proefopnames in en om je huis onder allerlei omstandigheden zoals bij fel zonlicht, bewolkt weer, winterse omstandigheden en film ook eens binnen, zonder de inzet van extra licht. Vergeet niet er tijdens de proefopnamen hardop bij te vertellen onder welke omstandigheden je aan het filmen bent.

  5. Sluit je smartphone op je tv aan

    Probeer direct je smartphone op je tv aan te sluiten, want dan komt meteen aan het licht of dit mogelijk is en welke extra kabels je eventueel nodig hebt.

  6. Leer de sterke en zwakke punten van je smartphone kennen

    Bekijk en vooral beluister de proefopnames kritisch en leer zo de sterke en zwakke punten van je camera en de microfoon in je smartphone kennen.

  7. Check de bewerkingsprogramma’s

    Beschik je over programma’s voor videobewerking op de computer? Controleer dan of je de clips die je hebt gefilmd met je smartphone kan inladen in het bewerkingsprogramma.

  8. Videobewerking ook via apps

    Zoek naar videobewerking apps voor op je smartphone.

  9. Probeer de online videobewerking van YouTube

  10. Houd je producties kort en bondig

Volgende week: alles wat Smartfilmers moeten weten over hulpstukken en toebehoren om optimaal te kunnen filmen en monteren met hun slimme telefoon.

Veel succes!
Wama4040
Mentor Mailgroep ‘Filmen’

Heb je ook zin om mee te werken in de groep 'Filmen'?

Sluit je dan gratis aan bij de groep 'Filmen'. Je krijgt tips, weetjes, goede adviezen en voorbeelden om je filmkwaliteiten te verbeteren en te werken met de laatste snufjes en mogelijkheden.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels