Deel via

ME- time - WE-time: hoeveel ‘samentijd’ heb je nodig in je relatie? 4 tips!

January 2015
Hoeveel tijd breng jij samen door met je partner? Is er een juiste hoeveelheid ‘samentijd’? Hoeveel tijd mag of moet je juist voor jezelf nemen? En wat als je behoeften op vlak van samen en apart verschillen? SenNet relatiecoach Ilse Reynders geeft je 4 tips om tot een balans tussen ‘me-’ en ‘we’-time te komen.

Wanneer zijn Ik-tijd en Wij-tijd in balans?

Belangrijker dan de hoeveelheid tijd die je vrijmaakt, is de kwaliteit van de tijd samen Er is een enorme variatie in de hoeveelheid tijd die koppels samen doorbrengen. Dat is je vast al opgevallen als je in je eigen omgeving rondkijkt. Sommige paren geven aan zowat ‘alles’ samen te doen. Andere benadrukken het belang van hun eigen activiteiten. Ze hebben bijvoorbeeld een eigen hobby of doen vrijwilligerswerk. Sommige hebben aparte slaapkamers, andere hebben een eigen hobbykamer. Weer andere gaan apart op vakantie, terwijl dit bij sommige paren juist ondenkbaar zou zijn.


Tijd samen is een voorwaarde voor intimiteit

/73/Relaties/Etentje.jpgIn een relatie is het belangrijk om tijd te maken voor elkaar én voor de relatie waarin je samen praat en samen dingen doet. Als er geen ‘samentijd’ is, is er ook geen sprake van een relatie. Nog belangrijker dan de hoeveelheid tijd die je vrijmaakt, is de kwaliteit van deze tijd samen. Maar zonder een minimum aan tijd is er natuurlijk geen kwaliteit mogelijk.

De kwaliteit van de tijd samen kunnen we verhogen door bijvoorbeeld samen nieuwe dingen te ondernemen, met elkaar gesprekken te voeren die ertoe doen, er met zijn tweeën op uit te trekken, seksueel te genieten, te sporten, gezellig te eten …

Het gaat dus om écht gemeenschappelijke tijd, met aandacht voor elkaar. Dat is dus méér dan het maken van dagelijkse afspraken en het uitvoeren van routineklusjes.

Tijd voor jezelf is ook nodig

Teveel op elkaars lip zitten, lijkt ook niet bevorderlijk voor de relatie. De meeste mensen hebben nood om ook tijd zonder de partner te kunnen doorbrengen. Soms zie je dan ook irritaties ontstaan als mensen meer tijd dan gewoonlijk met elkaar doorbrengen, zoals op vakantie of wanneer ze met pensioen gaan.

/73/Relaties/Alleen.jpgHet positieve effect van tijd apart

Tijd apart doorbrengen, kan de intimiteit tussen de partners vergroten. Je doet nieuwe ervaringen op die je met de partner kan delen en wie zijn partner na een weekendje weg weer ziet, kan extra genieten van het samenzijn.

Iedereen die samenleeft heeft in zeker mate ook een eilandje nodig, een plek waar je je kan terugtrekken en waar je met rust wordt gelaten. Het doet af en toe deugd om ook eens even helemaal alleen te zijn. Als je alleen bent met jezelf ‘moet’ er even niets en dat brengt rust.

Mensen verschillen in hun behoefte aan intimiteit

Wat voor de ene noodzakelijk is om van intimiteit te kunnen spreken, kan voor de ander als verstikkend worden ervaren.  

Tijd apart doorbrengen, kan de intimiteit tussen partners vergroten Bovendien varieert die behoefte ook in de loop van de relatie. In het begin van de relatie willen de geliefden niets liever dan voortdurend samen zijn. Wanneer de verliefdheid wat wegebt en de buitenwereld weer meer terug in beeld komt, ervaar je opnieuw de behoefte om ook anderen te zien en weer eigen activiteiten te gaan doen.

/73/Relaties/Hartje.jpgIntimiteit varieert en is een variërende behoefte

In de fase van de kleine kinderen snak je als koppel vaak naar wat gemeenschappelijke tijd, omdat heel wat tijd opgaat in het werk en de zorg voor de kinderen. Wanneer de kinderen groter worden of de deur uit zijn, komt er weer heel wat tijd vrij voor het koppel. Een nieuw evenwicht dringt zich dan op, zoals na de pensionering waar plots de structurering van de tijd wegvalt en koppels ook fysiek opnieuw dichter bij elkaar zijn.

4 tips in het streven naar balans tussen me- & we-time

De balans vinden tussen tijd samen en tijd alleen is een evenwichtsoefening De juiste balans vinden tussen tijd alleen en tijd samen is behoorlijk lastig in een relatie. Koppels botsen weleens op de vraag hoeveel tijd men samen zou moeten besteden. De behoeftes van elke partner kunnen op dat vlak erg verschillen.

Deze tips kunnen je alvast helpen:

  • Bespreek
    Het is belangrijk om je eigen behoeftes uit te spreken. Bespreek wat voor jou kwalitatieve ‘samentijd’ is en wat je verlangt aan eigen tijd.
  • Accepteer
    Sta open voor hoe je partner dit ziet en accepteer dat jullie hierin kunnen verschillen.
  • Probeer
    Probeer realistische verwachtingen te hebben. Geen enkele partner kan aan al je behoeftes voldoen. Relaties komen steeds meer onder druk te staan, omdat we dat vaak wél allemaal van onze partner verwachten: hij of zij moet een goede luisteraar, vriend, minnaar, trooster, sportmaatje, grapjas … zijn. Het is dan ook belangrijk om een aantal behoeftes ook vervuld te zien in een ruimer sociaal netwerk, vrienden en familie.
  • Balanceer
    Accepteer dat veranderingen steeds om een nieuw evenwicht vragen en dat dit tijd kost om te bereiken. Je moet als het ware steeds opnieuw ‘onderhandelen’ om een balans te vinden waar beide partners zich goed bij voelen.
Auteur: Ilse Reynders

0 reacties

Login Registreer

Ilse Reynders

Relatiecoach
Relatiecoach
relatiecoach Ilse Reynders
Ilse is psychologe, seksuologe en relatietherapeute en is medeoprichter van het relatiebureau altero. Haar passie voor relaties leeft Ilse niet alleen uit in haar professionele bezigheden. Als vrouw houdt ze van hechte vriendschappen en authentieke contacten.

Meer artikels van Ilse Reynders

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels