Deel via

Peter Van de Veire en muzikant Miguel Wiels: waarom het niet klikte tussen hen

January 2015
Nu zijn radiomaker Peter Van de Veire en muzikant/songwriter Miguel Wiels boezemvrienden, maar vroeger … Miguel Wiels: “Ik had het op Van de Veire niet begrepen en vond hem maar niets!” Peter Van de Veire: “Je voelde dat er heel wat spanning was.” Nu worden ze samen cafébazen. Hoe het zover kon komen, vertellen ze in dit openhartige interview.

De eerste ontmoeting was eerder afstandelijk

“Laten we zeggen dat het water tussen ons heel diep was”De eerste ontmoeting die pianist/songwriter Miguel Wiels met presentator/radiomaker Peter Van de Veire had, was zeker niet warm en hartelijk, integendeel. Beiden deden er aanvankelijk alles aan om uit elkaars buurt te blijven. Toch ontdooide het ijs en ontstond er door de jaren heen een hechte en ijzersterke vriendschap.

Op zaterdag 14 maart worden Peter en Miguel cafébazen van hun eigen Grootste Café in de Lotto Arena in Antwerpen. Beide vrienden ondernemen dit grootse avontuur samen, wat meteen ook weer een nieuwe uitdaging en grote test is voor hun vriendschapsband. Kurt Frederickx sprak voor SenNet Magazine met hen af bij een sterke kop koffie.

/73/Ontdek.Beleef.Ervaar/GCVV1.jpgSenNet Magazine: Kunnen we stellen dat jullie eerste ontmoeting niet meteen heel hartelijk was?

Miguel: “Dat klopt als een bus. Ik werd door de VRT gevraagd of ik als pianist één van de teams wou begeleiden tijdens De Provincieshow. Dat was een soort van interactief spelprogramma, waarbij de provincies elkaar elke week gingen uitdagen. Ik had toegezegd, omdat ik het wel een fijne uitdaging vond. Een zekere Peter Van de Veire ging het presenteren. Ik kende hem enkel van de radio, maar daarmee was ook de kous af.”

Peter: “Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan wie Miguel eigenlijk was. Ik kende hem van naam, maar verder heb ik nooit echt aandacht gegeven aan zijn aanwezigheid. We hebben elkaar ontmoet in het kader van het programma en onze gesprekken verliepen aanvankelijk erg stroef en heel zakelijk, inhoudelijk. Van een echte vriendschap was niet meteen sprake."

/73/Ontdek.Beleef.Ervaar/GCVV12.jpgSenNet Magazine: Dus bij die eerste ontmoetingen en binnen die samenwerking stonden jullie eigenlijk ver van elkaar af?

Miguel: “Absoluut. Laten we zeggen dat het water tussen ons beiden heel diep was. Ik vond Peter maar een wijsneus en ik had het zeker niet op hem begrepen. Je voelde trouwens ook dat er heel wat spanning was en dat er van echte ontspanning tijdens de opnames van het programma tussen ons zeker geen sprake was.”

SenNet Magazine: Wat was dan het kantelmoment?

“Ik ben erachter gekomen dat Peter helemaal geen arrogante, ongeïnteresseerde kerel is”Peter: “Het moment dat we bijna gedwongen werden om samen eens aan tafel te gaan zitten en te praten met elkaar. Voorheen verliepen de contacten stroef en louter zakelijk en was alles beperkt tot de minimum beleefdheid. Miguel en ik zijn op een gegeven moment gaan samenzitten en zijn beginnen praten met elkaar. Dat resulteerde gelukkig in nog meer en nog langere gesprekken en vooral ook in heel veel wederzijds begrip.”

SenNet Magazine: Miguel, wat ontdekte je in die gesprekken bij Peter wat de basis heeft gelegd voor jullie huidige sterke band?

/73/Ontdek.Beleef.Ervaar/GCVV10.jpgMiguel: “Ik ben erachter gekomen dat Peter helemaal niet de arrogante, ongeïnteresseerde kerel is die ik dacht. Integendeel. Ik ontdekte dat hij eigenlijk een geniale radiomaker is die op zijn beurt heel veel respect had en heeft voor alle mensen die hem omringen. Dat laatste werd mij wel duidelijk en dat gevoel is doorheen de jaren alleen maar versterkt.”

Peter: “Ik kan alleen maar beamen dat het zo ook omgekeerd is, dat ik Miguel een geniale kerel vind. Ik stond en sta vooral nog steeds perplex van de muzikale talenten en kwaliteiten die Miguel heeft. Hij is niet alleen een straffe songwriter annex muzikant, hij is vooral iemand met het hart op de juiste plaats, die eigenlijk altijd goed wil doen voor mensen. Dat laatste maakt hem ook uniek.”

SenNet Magazine: Dus voor De Provincieshow was het water diep tussen jullie. Na afloop werden jullie goede vrienden. Zijn jullie elkaar heel bewust blijven opzoeken?

/73/Ontdek.Beleef.Ervaar/GCVV16.jpgMiguel: “Absoluut. Plus dat we steeds heel fijn konden blijven samenwerken. Ik was heel blij dat ik samen met Peter de muzikale begeleiding mocht doen toen hij Peter Live presenteerde. Daar hebben we samen heel wat mooie momenten mogen beleven en hebben we ook heel wat nationale en internationale artiesten mogen verwelkomen, waarvoor ik telkens voor de muzikale omlijsting mocht zorgen.”

SenNet Magazine: Hoe erg mist Peter Van de Veire een programma als Peter Live?

Peter: “Goh, ik heb dat programma met hart en ziel gemaakt en ik ben nog altijd heel fier op het resultaat en de waardering die we gekregen hebben. Niet alleen hadden we op vrijdagavond heel sterke kijkcijfers, ook het publiek sprak herhaaldelijk zijn waardering uit voor onze show. Voor mijzelf was het één van de mooiste programma’s die ik mocht maken. Als ze mij morgen vragen voor een vervolg, dan hoef ik daar geen twee keer over na te denken.”

SenNet Magazine: Wie van jullie is er op het idee gekomen om te starten met Café Flamand?

Café Flamand is een uit de hand gelopen grap waarmee we ons erg amuserenMiguel: “Café Flamand is eigenlijk ontstaan tijdens Peter Live. Peter en ik zochten naar een formule om vooral ook contact te blijven houden na het programma en we ontdekten dat muziek de gemeenschappelijke passie is die wij delen. Het is een bindmiddel. Na een paar brainstormsessies ontstond Café Flamand. Het is een uit de hand gelopen grap, waarmee we ons ondertussen enorm weten te amuseren.”

/73/Ontdek.Beleef.Ervaar/Cafe Flamand.jpgPeter: “Het was en is de bedoeling dat we ons met Café Flamand vooral zouden gaan amuseren. In dat opzet zijn we de laatste jaren keihard gelukt, want telkens wanneer we op het podium staan, is het één groot feest. Miguel en ik mogen ons laten omringen door een ijzersterke band en overal waar we komen brengen we ook onaangekondigde gastartiesten mee. Niels Destadsbader is ondertussen een vaste waarde geworden en zo zijn er nog heel wat artiesten die veelvuldig langskomen op het podium.”

SenNet Magazine: Peter, wat is eigenlijk jouw rol bij Café Flamand en uh … toegevoegde waarde aan het geheel?

Peter: “Haha (lacht uitbundig). Mijn toegevoegde waarde is dat ik als een soort showmaster mee zorg voor de sfeer en ambiance op het podium. Gezien het repertoire vooral bestaat uit meezingers is het voor mij nog vrij gemakkelijk om ook zelf mee te zingen, samen met het publiek dat ik dan mag opjutten en enthousiasmeren, zeg maar. Ik waag mij ook aan enkele verkleedpartijen en maak in verschillende outfits mijn opwachting op het podium. Het is een zotte, plezante bedoening waarbij wij ons enorm amuseren en dat het publiek ook heel plezant vindt. De positieve reacties die we na afloop krijgen, werken dan ook stimulerend en hartverwarmend.”

SenNet Magazine: Ondertussen staan jullie samen aan de vooravond van een nieuw café-avontuur?

Niels Destadsbader, Belle Perez, De Romeo’s, Gers Pardoel, Paul De Leeuw, Soulsister én Clouseau zijn erbij Miguel: “Dat klopt. Op zaterdag 14 maart worden Peter en ik cafébaas voor één dag en openen wij Het Grootste Café in de Lotto Arena in Antwerpen. We gaan de concertzaal opbouwen tot een echt gezellig café waar er plaats is voor iedereen van 7 tot 77 jaar. Samen met Café Flamand zorgen wij voor de muzikale noten en er komen ook een paar fantastische gastartiesten langs.”

/73/Ontdek.Beleef.Ervaar/Clouseau.jpgPeter: “We zijn heel trots dat we echt wel een ijzersterke line-up hebben kunnen samenstellen voor de eerste editie van ons Grootste Café. Niels Destadsbader, Belle Perez, De Romeo’s, Gers Pardoel, Paul De Leeuw, Soulsister – die hebben we na vele jaren nog eens samen gekregen – én Clouseau zijn erbij. Allemaal gaan ze hun grootste hits zingen en ook verrassende duetten. Het wordt een avond om naar uit te kijken!”

 

SenNet Magazine: Ik heb me laten vertellen dat jullie zelf het initiatief nemen bij de organisatie. Geen schrik om op je bek te gaan?

/73/Ontdek.Beleef.Ervaar/GCVV18.jpgMiguel: “Het leven is aan de durvers, hé. Peter en ik lopen al heel lang met het idee rond om één groot muzikaal café te organiseren waar vooral de muziek voorop staat. Vandaar dat we het verhaal van Het Grootste Café hebben uitgewerkt en dat we, gesteund door een ploeg enthousiastelingen en artiesten die er ook zelf heel veel zin in hebben, het ook echt gaan organiseren op 14 maart. Als ik de positieve reacties zie die er nu al zijn en de interesse en vraag naar concertkaartjes, dan kunnen we alleen maar heel blij zijn.”

SenNet Magazine: Muziek staat voorop tijdens Het Grootste Café, net als de verkeersveiligheid?

Peter: “Absoluut. De muziek primeert en wat de drank betreft kan je zowel genieten van frisdranken als van een pintje. Wij zeggen altijd dat wie rijdt best niet drinkt of die avond goed afspreekt wie er bob of bobette is. Je kan ook naar de Lotto Arena komen met het openbaar vervoer of je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een taxi.”

SenNet Magazine: Heren, bedankt voor dit gesprek en veel succes met Het Grootste Café!

Het Grootste Café

Op zaterdag 14 maart in de Lotto Arena in Antwerpen met Café Flamand, Niels Destadsbader, De Romeo’s, Belle Perez, Gers Pardoel, Paul De Leeuw, Soulsister en Clouseau.

Tickets en info kan je vinden op www.hetgrootstecafe.be of telefonisch via 070/345.345 (Max. €0,30/min).

1 reactie

rolblog
Dec 2008 in studio in Lint- Peter life show met Milc inc, Will Tura, K3 enz.
Was uitgenodigd door Peter om mijn chocoladen plaat van Will en tevens Elvis, enig ter wereld voor te stellen. Japan tv, BBC, NOS, TF1 enz present.
ps:- Had levertransplant ondergaan in nov 2006. Daar in Lint wist ik dat een 2de
transplantatie nodig was.
1 sep 2012 terug transplant. Nu dagelijkse wandelingen 2 tot 4 uur.
Feel Good!
Enjoy!!!
28/01/15 14:29 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels