Deel via

Werken als 50+ in de zorgsector kàn: het is nooit te laat om je om te scholen!

January 2015
Heb jij al eens gedacht aan een job in de zorg? De voorbije maanden regent het ontslagen en heel wat 50-plussers zijn kop van jut. Wie op zoek is naar een baan en graag met mensen werkt, vindt in de zorg heel wat openstaande vacatures. Ook als oudere werknemer ben je er welkom. Bruno Peelman van Familiehulp vertelt hoe ook jij je kan om- en bijscholen.

Is een baan in de zorg iets voor jou?

Veel mensen die bij Familiehulp aan de slag gaan, hebben al een andere carrière achter de rug in de meest uiteenlopende sectorenDe voorbije maanden werden getekend door heel wat ontslagrondes. De crisis laat zich voelen in verschillende sectoren, zeker in de industriële productie. Veel 50-plussers zijn hiervan het slachtoffer en dreigen in de werkloosheid te verzeilen. Hebben ze al gedacht aan een job in de zorg? Weten ze dat de zorg kampt met heel wat openstaande vacatures? Er zijn banen vrij voor verzorgenden, huishoudhulpen, oppassers …

Thuiszorgorganisatie Familiehulp bewijst dat het kan om op latere leeftijd nog aan de slag te gaan in de zorg. De organisatie heeft heel wat oudere medewerkers in dienst. Ze zijn zeker welkom! Siew Leng Loh vertelt waarom zij zich nog op latere leeftijd wil omscholen tot verzorgende.

Het verhaal van Siew Leng Loh: terug naar school op je 59ste

We krijgen o.a. lessen verzorging, dieetleer, huishoudkunde, kraamzorg, psychologie en palliatieve zorgenSiew Leng Loh is 59 jaar en volgt de opleiding tot verzorgende bij Familiehulp. In maart rondt ze de opleiding af en kan ze aan de slag in de thuiszorg of in een woonzorgcentrum. Dat ze op dat moment al 60 jaar zal zijn, vindt ze geen bezwaar. “Ik wil bezig blijven”, zegt ze. Siew Leng komt uit Singapore en woont sinds 2001 in België. Ze werkte acht jaar als administratief bediende in een advocatenkantoor, maar verloor in 2009 haar job als gevolg van de crisis. Vorig jaar kwam ze bij de opleiding tot verzorgende bij Familiehulp terecht.

/73/Welzijn/untitled 1.jpg“Ik heb in de voorbije jaren veel ervaring kunnen opdoen in het contact leggen met mensen. Ik doe dat ook graag. Na mijn ontslag moest ik op zoek naar een andere job. Dat was niet eenvoudig. Maar ik heb mijn tijd niet verspild. Ik volgde cursussen Nederlands en Frans en bleef uitkijken naar een gepaste job. Ik besefte toen dat ik beter iets anders kon leren. Werkgevers vonden me te oud voor administratief werk. Ik hou ervan om voor mensen te zorgen, vandaar mijn keuze.”

“We leren heel veel, de opleiding is veelzijdig. We krijgen bijvoorbeeld lessen verzorging, dieetleer, huishoudkunde, kraamzorg, psychologie en palliatieve zorgen. Theoretische lessen worden afgewisseld met praktijk. En we doen ook stages. Die doe ik het liefst. De theorie is heel interessant, maar soms ook moeilijk. Maar ik ben heel dankbaar dat ik deze opleiding kan volgen. Dankzij de opleiding zal ik binnenkort een job hebben waar ik van hou. Ik weet het nog niet of ik voor de thuiszorg ga kiezen of voor werken in een woonzorgcentrum. Dat beslis ik na de stages pas.”

Een zinvolle job na een andere carrière

/73/Welzijn/agnes bode.jpgAgnes Bode, algemeen directeur bij Familiehulp, bevestigt dat zij daar bijna constant op zoek zijn naar personeel. “Als er vanuit de Vlaamse regering campagne gevoerd wordt rond zorgberoepen, merken we een positief effect op de instroom. Het fenomeen van de zij-instromers, zoals Siew Leng, kennen we ook al langer. Veel mensen die bij Familiehulp aan de slag gaan, hebben al een andere carrière, in de meest uiteenlopende sectoren, achter de rug. Zij gaan vaak specifiek op zoek naar meer zinvol werk met een meer uitgesproken sociaal aspect. Dat vinden ze bij ons. Momenteel zijn we vooral op zoek naar nieuwe huishoudhulpen.”

Babyboomers gaan met pensioen

In de komende 10 jaar zijn er 120.000 zorgverleners extra nodigVanuit de Vlaamse overheid zijn er verschillende initiatieven om meer personen naar zorgberoepen te leiden. Ook daar zijn 50-plussers welkom. Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer bevestigt: “In de komende 10 jaar gaan we 120.000 extra zorgverleners nodig hebben. Dit komt enerzijds door de vergrijzing van de bevolking; mensen worden ouder en hebben meer zorg nodig. Anderzijds stelt zich de verzilvering van de werknemers; veel babyboomers gaan de volgende jaren met pensioen. De gemiddelde 50-plusser leidt een actief, gezond leven. Bij een jonge, actieve geest past geen inactief professioneel leven.”

Ikgaervoor.be: vraag een ‘inleefmoment’ op de website

/73/Welzijn/lon holtzer.jpgLon Holtzer: “De 50-plusser heeft heel wat te bieden en kan een waardevolle bijdrage leveren aan de zorgsector: rijke ervaring, levenswijsheid en maturiteit. We stellen vast dat heel wat 50-plussers zich op latere leeftijd herscholen. Het komt erop aan het juiste traject te vinden dat bij de persoon past. Hiervoor hebben we de website ikgaervoor.be opgericht. Je vindt er niet alleen een overzicht van de verschillende opleidingen, je kan er ook een inleefmoment aanvragen. Zo kan je eens proeven van de job alvorens aan een opleiding te beginnen.”

Veel mogelijke jobs, mét en zonder opleiding

Voor je aan een opleiding begint kan je al eens ‘proeven’ van een jobOm te werken in de zorgsector heb je meestal een diploma nodig. Als je verpleegkundige wil worden, moet je drie jaar rekenen. Maar er zijn ook jobs waarvoor een kortere opleiding volstaat, zoals verzorgende of zorgkundige. Je kan deze opleiding volgen in dagonderwijs (onder meer bij Familiehulp,     1 jaar), maar ook in de centra voor volwassenenonderwijs. Als verzorgende/zorgkundige werk je in de thuiszorg of in een woonzorgcentrum.

Alle niet-medische taken …

Je zorgt voor zorgbehoevende personen en neemt alle niet-medische taken voor je rekening zoals helpen wassen, aankleden, koken, psychosociale ondersteuning

Voor een aantal beroepen in de zorgsector heb je geen diploma nodig en kijkt men vooral naar ervaring en verworven competenties. Zo kan je kindbegeleider, onthaalouder, huishoudhulp, oppasser of ADL-assistent (Activiteiten Dagelijks Leven) worden.

Wil je meer weten?

Meer informatie vind je op www.ikgaervoor.be, waar je ook het inleefmoment kan aanvragen!

Auteur: Bruno Peelman

5 reacties

harry
Ik ben 68 jaar en zoek iets om bij te verdienen al was het halftime al was het in de kuisploeg.
heb ambulancier tijdelijk geweest.In chemische bedrijven gewerkt groetjes.
26/01/15 14:12 REAGEER
Senioren kunnen volgens mij een grote meerwaarde betekenen in het verenigingsleven. Maar bij ons zijn de senioren van boven de 65 jaar buitenspel gezet in het bestuur van de Landelijke Gilde. Die hebben daarom ook collectief ontslag genomen: zelfs na 36 jaar intensieve inzet ...
26/01/15 18:20 REAGEER
gerlindafierens
voor de mensen die het zien zitten om nog wat in de zorg te gaan werken, chapeau.
ik ben 58 en ga binnen 14 dagen op brugpensioen, ik heb al 42 jaar gewerkt, (voltijds) waaronder 25 jaar als gezinshelpster, ik ben niet verlegen om te zeggen dat ik "op" ben en blij te kunnen stoppen, in de zorg werken is heel zwaar zowel fysiek als geestelijk, gewoonlijk bij een informatieve dokuprent op de televisie wordt het mooie getoond maar absoluut niet de werkelijkheid, ok "1" op de zoveel gezinnen is te doen, maar de druk wordt alsmaar meer,
vroeger had ik 1 gezin op 1 dag, nu minimum 2, mijn kaarsje is opgebrand, joepie.
2/02/15 14:29 REAGEER
Erika
Mevrouw Fierens ,
ik zou dit schooljaar juist begInnen met zorgkundigeopleiding en ben van uw jaar ...
Mag ik met u eens bespreken of dit toch wel iets is voor mij ? Vermoedelijk laat SN u toe mij langs e-weg te schrijven ?
Op voorhand bedankt !!
Erika
31/07/19 13:44 REAGEER
Tine3
is het mogelijk om als toekomstige gepensioneerde (nog 3.5jaar actieve dienst in 4/5 beroepstelsel) een opleiding te volgen als verpleegkundige (avondschool of 1 dag/weeek) om na mijn pensioen dit beroep alsnog te kunnen uitoefenen, vermits dit altijd een droom geweest is die ik door omstandigheden nooit heb kunnen doen.
Ik heb een diploma klinisch laborante A1 behaald en heb daar momenteel 28 jaar ervaring in.
groetjes
Tine3
18/07/17 21:01 REAGEER

Login Registreer

Bruno Peelman

Communicatiemanager
Communicatiemanager
Een bijdrage van Bruno Peelman, communicatiemanager Familiehulp www.familiehulp.be,

Meer artikels van Bruno Peelman

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels