Deel via

3 stappen om het beste uit jezelf te halen

February 2015
Iedereen heeft verschillende interesses en motivaties, maar het is eigen aan de mens om succesvol te willen zijn in wat je doet. Dit kan gaan om je werk, maar ook om dagelijkse dingen zoals het (groot)ouderschap of een hobby. Hoe we succesvol kunnen worden in wat we doen, is een eeuwenoude vraag. Hoe komt het dat de één zich snel ontwikkelt en successen boekt, terwijl de ander ‘blijft hangen’, omdat het niet lukt om het beste uit zichzelf te halen? Met de drie stappen van Robin Timmer boek je vanaf nu bij elke uitdagende situatie succes!

Succesvol geboren of ...?

Als je je ‘mind’ juist set, kan je succesvoller worden in je leven! Bij ons leeft het ingebakken idee dat je wordt geboren met een bepaald niveau van intelligentie en met een vaste set aan eigenschappen en talenten. Kinderen worden zo al vroeg ingedeeld op basis van hun intelligentieniveau. Men gaat op zoek gaat naar hun ‘kwaliteiten’ of ‘talent(en)’. Als je een van de gelukkigen bent met een goed stel hersenen en een bruikbaar talent, dan heb je een grote kans op succes.

/74/Psychologie/Dweck.jpgMaar klopt dit idee wel? Worden we ofwel intelligent ofwel minder begaafd geboren? Liggen onze kwaliteiten en eigenschappen vast? Volgens de Amerikaanse psycholoog Carol Dweck is dit niet het geval. Volgens haar is er iets anders dat ons succes bepaald, namelijk de manier waarop je over deze vragen denkt. Dit noemt zij je ‘mindset’.

Na twintig jaar onderzoek heeft Carol Dweck twee soorten mindsets onderscheiden. De ene leidt tot groei, plezier en succes, terwijl de andere zorgt voor belemmering en frustratie.

De fixed mindset

/74/Psychologie/Fixed2.jpgDe eerste mindset noemt ze de ‘fixed mindset’. Bij mensen met een fixed mindset leeft de overtuiging dat intelligentie en eigenschappen aangeboren zijn en vaststaan. Zo ben je bijvoorbeeld intelligent, sportief, creatief of net niet. Hoewel deze overtuiging op het eerste gezicht misschien niet echt verkeerd lijkt, zijn de gevolgen groot.

Mensen met een fixed mindset zijn geneigd uitdagende situaties uit de weg te gaan. Zij zien deze situaties als een mogelijkheid om te bewijzen dat ze iets kunnen of als een mogelijkheid om te falen. Je kan iets of je kan het niet. Falen is eng, want dat bewijst dat je iets niet goed kan. Het is voor hen van belang te laten zien wat ze in huis hebben. Kritiek daarop krijgen, is vervelend. Wanneer anderen succesvoller of beter zijn in iets, zien ze dit als een bedreiging. Iemand anders is nou eenmaal beter en daar kan je niets aan doen.

De growth mindset

/74/Psychologie/Growth2.jpgIn de andere mindset, de ‘growth mindset’, ligt de nadruk niet zozeer op bewijzen en presteren, maar op inzet en ontwikkeling. Mensen met de growth mindset geloven dat ze hun intelligentie en eigenschappen door inzet en oefening kunnen ontwikkelen. Deze overtuiging heeft ook grote gevolgen, maar in de positieve zin.

Mensen met een growth mindset zullen geneigd zijn uitdagingen aan te gaan. Uitdagingen, zoals onbekende of lastige situaties, zorgen ervoor dat ze iets leren en zich ontwikkelen. Zelfs, of juíst, als zij falen. Kritiek krijgen, is voor deze mensen fijn. Met goede feedback verbeteren ze zichzelf, om het de volgende keer nog beter doen.

Zich omringen met mensen die beter of succesvoller zijn dan hen, is voor growth mindsetters ideaal. Van deze mensen leren ze enorm veel bij. Zo kunnen ze zich in een hoog tempo ontwikkelen. Zij leven met de houding: “Misschien kan ik dit nu nog niet, maar met veel inzet word ik steeds beter!”

/74/Psychologie/Fixed growth.jpgJe mindset bepaalt de koers van je leven

In een van haar interessante onderzoeken liet Carol Dweck twee groepen kinderen puzzelen. De ene groep kinderen beloonde zij na het maken van de puzzel met de zin: “Wat goed, jij bent zeker erg slim.” Deze groep werd dus beloond om hun prestatie, wat hoort bij de fixed mindset. De andere groep beloonde ze door te zeggen: “Wat goed, jij hebt je vast goed ingezet.” Deze kinderen werden voor hun inzet beloond, waardoor de growth mindset werd gestimuleerd.

Denk niet: “Ik kan het niet”, maar denk “Ik ga ervoor!” Wat er vervolgens gebeurde, laat zien wat een grote invloed je mindset heeft op de loop van je leven. Alle kinderen werd gevraagd nóg een puzzel te maken. Ze mochten zelf kiezen: een puzzel die van hetzelfde niveau was als de eerste puzzel of een moeilijkere puzzel. In de eerste groep kozen de kinderen bijna allemaal voor de gemakkelijke puzzel. Hiermee zouden ze weer kunnen laten zien dat ze slim waren. In de tweede groep koos 90% van de kinderen voor de moeilijkere puzzel. Zij hadden plezier in de uitdaging, omdat ze zo zouden bijleren.

Boek succes met de juiste mindset!

Of je succesvoller gaat worden, wordt dus bepaald door je mindset. Met een fixed mindset zal je nooit leren van de moeilijkere puzzel. Dit principe geldt voor alles waar je beter in wilt worden, zoals sportiever, creatiever of een goede (groot)ouder zijn of vaardigheden zoals koken of schrijven. Gelukkig kan je met een paar eenvoudige stappen je mindset veranderen.

3 stappen op weg naar de juiste mindset: ready, SET, go!

  1. Herken je mindset

    /74/Psychologie/Visje.jpgDe eerste stap in het veranderen van je mindset is uitzoeken in welke situaties jij een fixed mindset hebt. Niemand heeft altijd een fixed of altijd een growth mindset. Vaak hangt je mindset af van het moment of de situatie. Wellicht heb je bij het koken of het klussen wel een growth mindset, terwijl je bij het beoefenen van een sport toch vaak in een fixed mindset blijft hangen. Houd eens een week bij in welke situaties jij vervalt in een fixed mindset en schrijf deze op.

  2. Kies één situatie waarin je je mindset wilt veranderen

    Verander je mindset situatie per situatie. Vele kleine beetjes maken één groot! De grote truc achter jezelf succesvol veranderen, is het kiezen van één verandering tegelijk. Verandering gaat altijd gepaard met aandacht en wilskracht, wat je maar in beperkte mate hebt. Kies daarom om te beginnen één situatie waarin je je mindset gaat proberen te veranderen. Zodra je nieuwe mindset in deze situatie een gewoonte is geworden, kan je je aandacht en wilskracht op een nieuwe situatie richten.

  3. Praat tegen jezelf met een growth mindset stem

    /74/Psychologie/Denken2.jpgTegen jezelf praten, is voor sommigen nogal ongewoon. Toch kan interne spraak, het tegen jezelf praten in je hoofd, je mindset veranderen. Elke keer dat je jezelf in de gekozen situatie betrapt op een fixed mindset gedachte, helpt het om terug te praten met de growth mindset stem. De volgende keer dat je bijvoorbeeld denkt: “Ik laat dat aan iemand anders over, ik kan het toch niet”, antwoord je jezelf met “Hé, ik kan dat nóg niet. Laat ik het eens proberen of aan iemand vragen hoe het moet.”

Van fixed naar growth

Wat zegt zo’n growth mindset stem zoal? Hieronder wat ideeën om je op weg te helpen.

  • Straks lukt het niet, dan sta ik voor schut. → Als ik dit probeer kunnen anderen mij achteraf helpen met wat ik kan doen om mij te verbeteren.

  • Ik geef het op. Dit gaat nooit lukken ... → Als ik nu stop, heb ik er niks uitgehaald. Misschien moet ik iets anders proberen of kan iemand mij helpen.

  • Zij is daar zoveel beter in. Erg irritant! → Hoe pakt zij het aan? Zit er iets bij dat ik kan gebruiken?

  • Ik doe dat niet, het kost te veel inspanning. → Leren gaat altijd gepaard met inspanning, dus laat ik het proberen.

  • Ik heb gefaald. → Hoe ga ik er de volgende keer voor zorgen dat het beter gaat?

  • Ik ga daar niet aan beginnen. Zo ben ik niet. → Laat ik dat eens proberen, misschien past het bij mij en kan ik er goed in worden!

/74/Psychologie/Succes.jpg /74/Psychologie/Brein2.jpg

Auteur: Robin Timmer

3 reacties

Bij mij sloeg alles tegen (thuissituatie) 'n tijd waar het de vader was die alles besliste......Nu is het te laat, zit op tram 7, en doe het op mijn manier. Wss interessant boek, maar.......de zoveelste verkoopstunt, daar ben ik allergisch voor. Sowiso goed bedoeld van seniorennet MVG Nicky
10/02/15 13:46 REAGEER
bonefatius
Inderdaad n. vandee. Het is maar net in welke wieg je gepletterd wordt. Dat bepaald (met je leefomgeving) in welke richting je geestelijke ontwikkeling gaat. Er zijn boeken vol geschreven over Remind Learning maar dan ter meerdere glorie van de schrijver/ster.
Natuurlijk geloof ik wel dat zeer inteligente mensen achter een vuilniswagen kunnen lopen maar nooit de kans hebben gekregen die te ontwikkelen. Wat overigens niet wil zeggen dat deze mensen ongelukkig zouden zijn. Ik vind bovenstaand artikel zeer aanvechtbaar.
10/02/15 21:57 REAGEER
fd006260
Zeg wat ge wil, de ene persoon is intelligenter dan de andere. Ik heb dat dikwijls genoeg vastgesteld. Maar een sterke motivatie kan veel verhelpen aan een mindere intelligentie. En nog iets. Er zijn mensen die nogal vlug zeggen; "dat kan ik niet". En er zijn ook mensen die zeggen: "ik kan niet garanderen dat het lukt, maar ik zal het proberen". De eerste categorie zal natuurlijk meer op zijn gemak zijn. Er zit veel in bovenstaande theorie, maar er zijn nog veel factoren die een rol spelen.
11/02/15 21:18 REAGEER

Login Registreer

Robin Timmer

Psychologe
Psychologe
Psychologe Robin Timmer
SenNet Specialiste Robin Timmer werkt als trainer/coach bij Remind Learning onder meer rond discipline, motivatie, stress, concentratie en efficiëntie. Ze specialiseert zich in ‘Brein & Cognitie’ aan de Universiteit Amsterdam.

Meer artikels van Robin Timmer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels