Deel via

Altijd een fris huis met deze zelfgemaakte geurtjes!

February 2015
Er zijn in de handel nogal wat geurtjes te koop die als geurverfrisser in je woonkamer of in je toilet geplaatst kunnen worden. Denk daarbij aan zeebries, lavendel, sinaasappel of den. Wist je dat je al deze geuren eenvoudig zelf kan maken? Zo kan je zelf je ultieme geurverfrisser samenstellen. Toverlevenaar Hugo Tresinie helpt je in geuren en kleuren op weg!

Lavendelbosjes in je toilet

/75/Levensstijl/Lavendelbosje.jpgOnaangename toiletgeuren ben je liever kwijt dan rijk. Om je toilet op een ‘natuurlijk’ wijze te verfrissen, kan je zelf lavendelbosjes maken en deze in een zakje aan een touwtje in je toilet hangen. Hoe begin je eraan?

Pluk in je tuin wat lavendel of koop in de winkel lavendel. Neem enkele takjes samen en bind een touwtje rond de stengels om deze samen te houden. Zo krijg je een mooi bosje. Steek dit bosje vervolgens in een zakje. Het zakje dient enkel om alles samen te houden, zodat je niet voortdurend bloempjes en blaadjes moet opvegen. Hang dit met een touwtje aan de deur van je toilet.

Hang een lavendelbosje aan de deur, dan krijg je een automatische verstuiver Lavendel heeft de eigenschap om (nog) sterker te geuren als het aangeraakt wordt. Dan barsten de capsules van de geurcellen open en komen de geurstoffen in gasvorm vrij. Daarom kan je best het zakje met het lavendelbosje aan de deur hangen, zodat het bij het open en dicht doen, ergens tegen strijkt of slaat. Zo krijg je, zonder batterij of elektronica, een automatische ‘verstuiver’.

Andere geuren voor je toilet

/75/Levensstijl/Jasminum.jpg/75/Levensstijl/Hyacint.jpgIs er voldoende natuurlijk licht in je kleinste kamertje? Dan kan je er ook een geurige kamerplant in zetten. Hyacinten en Jasminum polyanthum verspreiden een sterke, heerlijke geur. Indien er niet genoeg licht binnenkomt, kan je 2 (of meer) kamerplanten gebruiken, die je om de dag in je toilet zet. Zo krijgen ze om de beurt een dagje licht.

Wat absoluut niet werkt, is geuren camoufleren of overschreeuwen. Goed verluchten werkt veel beter. Net als prettige geurtjes verdwijnen onaangename gasmoleculen ook snel.

Fruit en bloemen in je woonkamer

Een geurverfrisser maken, hoeft niet moeilijk te zijn. Een eenvoudige fruitschaal doet wonderen! In je huiskamer kan een schaal fruit, zeker met kweeperen, wonderen doen. Ook een ruiker bloemen kan de neus goed verfrissen.

Er bestaan veel geurende planten die je in je woonkamer kan plaatsen. Een aantal voorbeelden:

  • /75/Levensstijl/Fruitschaal.jpgBoskamperfoelie (Lonicera periclymenum)
  • Citroengeranium (Pelargonium graveolens)
  • Citroenmelisse (Melissa officinalis)
  • Damastbloem (Hesperis matronalis)
  • Engelse roos (Rosa)
  • Jasmijn (Philadelphus)
  • Kattenkruid (Nepeta x faassenii)
  • Lievevrouwenbedstro (Galium odoratum)
  • Madonnalelie (Lilium candidum)
  • Munt (Mentha)
  • Pepermunt (Mentha x piperita)
  • Rozemarijn (Rosmarinus officinalis ssp. Prostrates)
  • Sneeuwbal (Viburnum x carlcephalum)

Tips om snijbloemen (langer) goed en geurend te houden

Snijd harde stengels schuin af (45°) en zachtere stengels iets rechter. Een schuine snede zou door een groter contactoppervlak meer water opnemen. Het vermindert ook de druk op de stengel, waardoor de vaten beter open blijven. Een rechte snede remt de wateropname als het snijvlak recht op de bodem van de vaas staat, waardoor de bloemen sneller verwelken.

/75/Levensstijl/Boeket3.jpgSnijd de stengels schuin af met een scherp en schoon mes. Een (snoei)schaar kneust en knelt de haarvaten af.

Zet de bloemen in een schone vaas. Doe er eventueel een beetje bleekwater in. Dat remt de bacteriegroei.

Plaats de vaas niet te warm, zoals in de vlakke zon of bij een verwarming. Ook een tochtige ruimte is niet goed. Zo drogen de bloemen uit.

Geef de bloemen voldoende water. Zorg ervoor dat het water op kamertemperatuur en zuiver is. Laat geen bladeren in water staan of hangen. Dat bevordert de groeikansen voor bacteriën en schimmels.

Leg geen rijp fruit in de buurt van je bloemen. Het rijpe fruit stimuleert het ‘rijpen’ van je bloemen.

/75/Levensstijl/verdamper.jpgGeurverfrisser in een confituurpotje

Een geurverfrisser voor in je woonkamer of in je linnenkast kan je eenvoudig zelf maken. Je hebt enkel een potje met een schroefdeksel, zoals een confituurpot, een hamer, een spijker en wat lekkere geuren nodig. Hoe ga je te werk?

Neem een potje met een schroefdeksel. Sla met een hamer en spijker gaatjes in het deksel. Doe vervolgens de gekneusde ingrediënten van je keuze, bijvoorbeeld fruit, kruiden, dennentakjes of laurier, in je potje. Schroef het deksel op het potje. Zet het op de door jou gewenste plaats.

Plaats je geurpotje boven een theelichtje voor een nog sterkere geur Wil je meer geur in huis? Zet het potje dan boven een theelichtje of op de kachel. Door de warmte en de verdamping wordt het effect sterker. De potjes kunnen 2 tot 3 maal opnieuw verwarmd worden, voordat ze hun geur volledig hebben afgegeven.

Etherische oliën

/75/Levensstijl/Lavendelbloem.jpgEen etherische olie, ook wel essentiële of vluchtige olie genoemd, is een vloeibaar, sterk geurend plantenextract, dat meestal wordt gedestilleerd. De oliën kunnen uit verschillende delen van de plant gewonnen worden, zoals de bloesems, bladeren of schil. Deze verkregen geuren uit planten(delen) kan je aan gesmolten kaarsvet, wierook of een verdamper toevoegen. Je kan op talloze manieren zelf etherische olie maken.

  1. Stoomdestillatie

    Ten eerste kan je etherische olie winnen door middel van stoomdestillatie. Voor sommige stoffen, onder andere reuk- en smaakstoffen, zijn olie en/of alcohol betere oplosmiddelen dan water. Alcohol verdampt bij 78 °C, water bij 100 °C en plantaardige olie bij circa 200 tot 300 °C.

    De stoom bevat na stomen of koken van de ingrediënten de opgeloste stoffen. Tijdens en na het condenseren van de stoom kan je het destillaat nog verder scheiden, bijvoorbeeld door de bovenste oliehoudende laag van het water te scheppen. Ook het water zelf bevat nog tal van geurige bestanddelen.

  2. /75/Levensstijl/Sinaasappelschil.jpgPersing

    Persen van de schillen van citrusvruchten levert ook etherische olie op. Pers de oliehoudende schil uit en de olie komt tevoorschijn.

  3. Absolue maken

    Bij een absolue worden geurende planten(delen) een tijd op vet gelegd. Het vet neemt de geur aan en wordt zo een pommade. Die pommade moet je vervolgens oplossen in alcohol. Nadat de alcohol verdampt is, blijft alleen de absolue over (bijvoorbeeld jasmijnolie).

  4. Weken, zeven (en persen)

    /75/Levensstijl/Kruiden.jpgJe kan lavendelbloemen 3 weken in olie laten trekken. Zet het mengsel op een lekker warme plaats en schud er dagelijks mee. Nadien moet je de lavendel zeven en persen. Zo wordt er een heerlijke geur verspreid.

    Een andere optie is om kruiden in plantaardige olie au bain-marie te verwarmen. Laat vervolgens het mengsel goed afkoelen. Zeef of pers tot slot de kruiden. Je kan dit proces eventueel enkele keren met nieuwe kruiden herhalen, voor een intensere geur/smaak.

Met al deze tips kan je vanaf nu overal in huis een zelfgemaakte, aangename geur verspreiden. Kies je favoriete geur en ga ermee aan de slag!

De originele tekst kan je vinden via http://toverlevenaar.blogspot.be/2014/10/geurig-luchtje.html

Auteur: Hugo Tresinie

0 reacties

Login Registreer

Hugo Tresinie

Blogger
Blogger
Hugo Tresinie (1957) is een veelzijdige leraar uit Limburg met een passie voor milieuzaken, iemand die graag schrijft en blogt over onder meer duurzaamheid, zelfvoorziening.

Meer artikels van Hugo Tresinie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels