Deel via

Kraamzorg: luxe of noodzaak?

February 2015
Herinner je je eerste baby nog? Ergens in de vorige eeuw. Na ongeveer een week in het ziekenhuis mocht je je kleine spruit mee naar huis nemen. Je leven stond vanaf dan volledig op zijn kop. Zo een kleintje vraagt veel zorgen en heel wat organisatie. Dat is vandaag niet anders. Gelukkig kan je een beroep doen op professionele kraamzorg. Krijgt je zoon/dochter of iemand uit je omgeving binnenkort een kindje? Ontdek dan hier alles over de ruime ondersteuningsmogelijkheden van kraamzorg en verspreid de boodschap!

/75/Welzijn/Kraamzorg.jpgKraamzorg meer dan ooit welkom

Vroeger mocht mama na een verblijf van ruim een week in het ziekenhuis min of meer uitgerust naar huis. Vandaag blijf je na een bevalling (zonder complicaties) gemiddeld vier tot vijf dagen in het ziekenhuis. Dat is nog steeds langer dan in de meeste andere West-Europese landen. Omwille van besparingen is er een tendens om de ligdagduur nog verder in te korten. Kraamzorg van een dienst voor gezinszorg is dan een welkome ondersteuning.

Durf hulp vragen

Als je sneller uit de kraamkliniek weg moet, is extra ondersteuning thuis nog meer welkomHet aantal aanvragen kraamzorg bij thuiszorgorganisatie Familiehulp steeg de voorbije jaren fors. Niet omdat er meer baby’s geboren worden, wel omdat jonge mensen tegenwoordig sneller de stap zetten naar professionele zorgverlening aan huis. Als je sneller uit de kraamkliniek weg moet, of ‘mag’, hangt er maar van af hoe je het bekijkt, dan is extra ondersteuning thuis welkom.

Het feit dat jonge mensen mobieler worden en niet meer noodzakelijk in de buurt van hun (groot)ouders wonen, zorgt ervoor dat een stukje van die informele zorg voor de kleinkinderen wegvalt. Een dienst voor gezinszorg, zoals Familiehulp, kan deze rol gedeeltelijk overnemen.

/75/Welzijn/Thuishulp2.jpgTIP

Ook tijdens de zwangerschap kan je een beroep doen op kraamzorg, bijvoorbeeld als je verplicht moet rusten. De kraamverzorgende kan dan voor de reeds aanwezige kinderen van het gezin zorgen, eten maken, boodschappen doen …

Echte manusjes-van-alles

Kraamzorg is in België nog niet zo ingeburgerd als in Nederland. Heel wat jonge koppels weten niet van het bestaan ervan. Bij kraamzorg komt een gespecialiseerde kraamverzorgende aan huis na de geboorte. Ze geeft praktische tips voor de verzorging van moeder en baby.

Kraamzorg verzorgt niet alleen moeder en baby, ook huishoudelijke taken en advies behoren tot het takenpakket Ze zorgt voor de andere kinderen van het gezin en neemt de dagelijkse huishoudelijke taken, zoals koken, wassen en strijken, voor haar rekening. Dankzij kraamzorg kan de jonge mama sneller recupereren. Wie één keer kraamzorg heeft gehad, wil het bij een volgende baby zeker niet meer missen!

/75/Welzijn/Kraamzorg2.jpgLuxe of noodzaak?

Zijn de jonge mama’s vandaag dan verwende luxepaarden die niet meer alleen voor hun baby kunnen zorgen? Zeker niet. Het is wel zo dat er minder kinderen per gezin geboren worden. De jonge ouders willen het dan zeker goed doen. Daarom omringen ze zich met de beste zorgen.

Zeker als oma zelf nog werkt en dus niet altijd in de buurt is, is die extra professionele hulp meer dan welkom. Een kraamverzorgende helpt niet alleen met het badje van de baby en eten maken, ze geeft ook tips rond onder andere borstvoeding en navelverzorging. Wat vroeger in de eerste weken in de kraamkliniek aangeleerd werd, gebeurt nu door de kraamverzorgende. Wat dan met oma en opa? Die kunnen zich vooral toespitsen op het lekker verwennen van hun kleinkind!

Wat kost het?

Het ziekenfonds en de hospitalisatieverzekering komen tussen in de kosten Kraamzorg vraag je best voor de bevalling aan bij een dienst voor gezinszorg, zoals Familiehulp. Je betaalt een bijdrage per uur volgens het gezinsinkomen en het aantal personen ten laste. Verschillende ziekenfondsen en de hospitalisatieverzekering komen tussen in de kosten.

Maak vrijblijvend een afspraak met de kraamzorgcoördinator die bij je thuis alles komt toelichten. Ken je iemand die zwanger is? Informeer het jonge koppel dan zeker over de mogelijkheden.

Auteur: Bruno Peelman

0 reacties

Login Registreer

Bruno Peelman

Communicatiemanager
Communicatiemanager
Een bijdrage van Bruno Peelman, communicatiemanager Familiehulp www.familiehulp.be,

Meer artikels van Bruno Peelman

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels