Deel via

Slapeloze nachten? Stop met schaapjes tellen. Met deze 5 tips lukt het wél!

February 2015
Kan je ook soms de slaap niet vatten? Lig je dan uren te woelen? Tijd om het tij te keren! Maak je niet langer druk over je slaap, dankzij deze eerste 5 waardevolle tips. Slaap is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, ook je geheugen heeft er baat bij! Daarom krijg je vijf weken lang de ultieme tips om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. Gezond slapen, is immers langer (gezond) leven!

1001 nachten

/75/Gezondheid/Nacht2.jpgElke mens is anders. Geen twee mensen, geen twee levens zijn dezelfde. Ondanks deze verschillen tussen ons is er één aspect dat bij ieder van ons hetzelfde is: ons slaappatroon. De slaap verloopt volgens een vast patroon, de slaapcyclus genoemd. Die bestaat uit vijf slaapstadia die steeds in dezelfde volgorde voorkomen.

Je brengt ongeveer een derde van je leven al slapend door. Gelukkig heeft de slaap dan ook een aantal belangrijke functies, anders verslaap je letterlijk een groot deel van je leven.

Slaap doet leven

Je hebt slaap niet alleen nodig om een actief leven te kunnen leiden, je hebt het ook nodig om te kunnen overleven. Nadat je een nachtje slaap mist, heb je vast al meegemaakt dat je ogen vanzelf dichtvallen. De volgende nacht slaap je meestal langer om je slaaptekort goed te maken.

Slapen is niet alleen goed voor je gezondheid, het maakt je ook slimmer! Bij slaaptekort daalt je reactiesnelheid, laat je geheugen het meer afweten en verzwakt je gezondheid. Indien je erg lange tijd niet zou slapen, kan je dat zelfs fataal worden.

Slaap maakt gezond

/75/Gezondheid/Slapen3.jpg’s Nachts krijgen je lichaam en geest eindelijk hun welverdiende rust. Je spieren ontspannen, je hartslag en ademhaling vertragen en je hersenactiviteit daalt. Dat zorgt ervoor dat je energiereserves ’s nachts aangevuld worden. Zo heb je voldoende energie om er de volgende dag opnieuw in te vliegen!

Je gezondheid lijdt er erg onder als je onvoldoende slaapt. Opeenvolgende nachten met een tekort aan slaap verzwakt je immuunsysteem. Daardoor word je vatbaarder voor allerlei ziektes. De eerste stap om je afweersysteem een boost te geven, is door eens goed te slapen.

Slaap is goed voor je geheugen

Hoewel je hersenactiviteit ‘s nachts daalt, staat je brein in je slaap niet ‘uit’. Je hersenen zijn bezig met het verwerken en opslaan van de informatie die je overdag hebt verworven. Je kan dus stellen dat slapen je slimmer maakt. Maar er is meer!

‘Er een nachtje over slapen’ kan écht de oplossing voor je probleem brengen! Slaap kan ook dé oplossing voor je probleem brengen. Zit je overdag met een onoplosbaar probleem? Stop dan met piekeren en kruip in bed. Je hersenen zijn ‘s nachts beter in staat om informatie logisch te ordenen. Zo kan je in de ochtend plots het licht zien. ‘Er een nachtje over slapen’ brengt hierdoor mogelijk een antwoord voor elk probleem.

De 8 uur mythe

/75/Gezondheid/Blij.jpgHet is een mythe dat iedereen 8 uur slaap per nacht nodig heeft. De slaapduur verschilt van persoon tot persoon. Er bestaan kort- en langslapers. Het aantal uren slaap varieert tussen vier en elf uur per nacht.  

Naast het feit dat de slaapduur verschilt van persoon tot persoon, verandert die ook met de leeftijd. Kinderen hebben meer slaap nodig dan volwassenen en zeker dan ouderen. Kortom, je moet zoveel slapen als nodig is om je de volgende dag fris en uitgerust te voelen. Ga dus voor jezelf na hoeveel uur slaap jij zeker nodig hebt.

Tips om te slapen als een roosje

Alcohol als slaapmutsje doet je vlugger inslapen, maar zorgt ervoor dat je minder diep slaapt en vroeger ontwaakt In België kampt één op drie mensen met slaapproblemen. Iedereen heeft wel eens moeite met inslapen of ligt wel eens wakker, door bijvoorbeeld stress. Dat is volkomen normaal. Langdurig slecht slapen, kan grotere problemen geven. Gelukkig kan je zelf actie ondernemen om heel wat beter te slapen.

Met deze eenvoudige tips is een zalige nachtrust niet alleen meer iets om van te dromen:

  1. Je slaapkamer

    /75/Gezondheid/Verluchten.jpg- De naam zegt het zelf al: je SLAAPkamer dient enkel om te slapen en, uiteraard, voor je liefdesleven. Vermijd onder andere televisiekijken in bed, want dit zorgt ervoor dat je moeilijker kan inslapen.

    - Zorg ervoor dat het ‘s nachts volledig stil en donker is in je slaapkamer. Aan de straatkant slapen, is dus absoluut uit den boze.

    - Verder is een goede hygiëne noodzakelijk. Verlucht daarom je kamer elke dag ongeveer een uur en leg je dekbed en lakens open. Enkel verluchten is natuurlijk onvoldoende, op tijd wassen, is absoluut nodig. Niet alleen om nare geuren te vermijden, maar ook om schimmelvorming te voorkomen.

    - Regelmatig poetsen, doet je kamer niet alleen mooier ogen, maar leidt ook tot een betere nachtrust.

    - Tot slot is een aangename slaapkamertemperatuur van belang. Té koud of té warm kan je rust verstoren. De ideale temperatuur is tussen de 18 °C en 20 °C.

  2. Voor het slapengaan

    /75/Gezondheid/Wakker3.jpgWat mag je wel en niet doen voor je gaat slapen?

    - Ga niet met een te volle maag of met een hongergevoel slapen. Eet voor het slapengaan geen te zware maaltijd, maar lichter verteerbaar voedsel. Met een nuchtere maag gaan slapen, is ook niet goed. Je kan nog een klein hapje, zoals een stukje fruit of wat yoghurt eten, maar houd dit beperkt.

    - Beperk je alcohol-, cafeïne- en nicotinegebruik voor het slapengaan. Deze middelen hebben een opwekkend effect. Zo kan je niet alleen moeilijker inslapen, ook doorslapen zit er dan niet in.

    Overdag een goed evenwicht tussen ontspanning en inspanning kan wonderen doen voor je nachtrust - Beweeg voldoende overdag, maar vermijd een uur voor je gaat slapen nog erg inspannende activiteiten. Een tekort aan lichaamsbeweging overdag is vaak de oorzaak van een slechte nachtrust. Een aantal lichaamsoefeningen kan wonderen doen!

    /75/Gezondheid/Bad.jpg- Ontspan je voor je in bed kruipt. Lees een ontspannend boek, voer een gezellige babbel of neem een bad (ongeveer 90 minuten voor je gaat slapen). Ga niet met kopzorgen naar bed!

    - Bouw een vast ontspannend ritueel in vlak voor je gaat slapen. Doe bijvoorbeeld alle deuren op slot of drink een glas warme melk. Door deze gewoonte geef je je lichaam het teken dat het tot rust mag komen.

  3. /75/Gezondheid/Wakker4.jpgOntwikkel een slaapritme

    Ga zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip slapen en sta elke dag ongeveer rond hetzelfde tijdstip op. Ook wanneer je eens minder goed geslapen hebt. Die regelmaat zorgt ervoor dat je ‘s avonds beter inslaapt en ‘s ochtends een uitgeruster gevoel hebt. Een gouden regel: beter kort en goed, dan lang en matig slapen!

  4. Wakker liggen

    /75/Gezondheid/Insomnia3.jpgWakker liggen in bed is erg frustrerend. Probeer de gedachten die je hinderen om in slaap te vallen, om te zetten in positieve gedachten. Denk niet “Ik lig nu al 3 uur wakker en ik slaap nog niet. Vannacht zal ik weer geen oog dicht doen …”, maar vorm ze om tot iets positiefs: “Wat lig ik hier lekker warm, zo heerlijk om wat uit te rusten … .” Dit lukt niet vanaf de eerste keer dat je het probeert. Blijf volhouden, het zal vruchten afwerpen!

    Lukt slapen echt niet? Blijf dan niet woelen, maar sta even op. Verzet even je zinnen door een ontspannende activiteit en kruip dan rustig terug in bed.

  5. Slaapsysteem

    /75/Gezondheid/Slaapsysteem.jpgHét geheim van een goede nachtrust schuilt in de perfecte combinatie tussen vier elementen:

    1. De juiste bedbodem

    2. Een aangepaste matras

    3. Het perfecte hoofdkussen

    4. Een warm dekbed

Hét geheim van een goede nachtrust schuilt in een aangepaste bedbodem, matras, hoofdkussen en dekbed Deze vier componenten vormen samen het slaapsysteem. Het allerbelangrijkste is dat ze allemaal op elkaar afgestemd zijn én aangepast zijn aan jouw lichaamsbouw, gewicht en slaaphouding. Onderzoek heeft aangetoond dat een optimaal slaapsysteem niet alleen de duur, maar ook de kwaliteit van je slaap enorm verbetert.

Aan welke criteria de elementen van je slaapsysteem moeten voldoen en welke soorten er allemaal bestaan, kom je in de volgende nieuwsbrieven te weten! Gedurende 4 weken geven we je opeenvolgend advies over de perfecte bedbodem, matras, hoofdkussen en dekbed.  

In de tussentijd kan je met deze tips alvast je nachtrust verbeteren. Slaap zzzzacht en droom zzzzzoet ...

/75/Gezondheid/Dromenvanger.jpg /75/Gezondheid/Droom.jpg

11 reacties

AMBI46
Uitstekende en nuttige informatie. TOF !!!
24/02/15 11:40 REAGEER
josbi
Een interessant, leerrijke, gezonde tips om goed te slapen. Door de drukte, stress,...beïnvloed de slaap. Lichaamssignalen kunnen soms ook duidelijk zijn om te gaan slapen. Bedankt. J.B.
24/02/15 12:11 REAGEER
Prachtige tips, ik heb mijn manier alle avonden 1mg slaaptablet, dit al jaren, en geen last, tof toch? Groetjes Nicky
24/02/15 14:18 REAGEER
gerdajanssens
15 tot 20 minuutjes mediteren voor het slapengaan heeft mij erg geholpen. Niet alleen sneller inslapen maar ook een diepere slaap. Echt het proberen waard.
Groetjes
Gerda
24/02/15 14:57 REAGEER
Hugoo
Leuke reklame voor beddegoed. Wedden dat elke verkoper, toevallig, de juiste spullen voor ons klaar heeft...?
24/02/15 17:11 REAGEER
Katrijn
T.Coninx
Met 4uur slaap voel ik me ideaal ok.Wij hebben aangepaste lattenbodems en tempur matrassen en hoofdkussens.Daarom heb ik reizen al 5jaar geleden stop gezet omdat ik op geen enkele matras kan liggen(rugproblemen).En toch zijn er nog veel nachten dat ik niet aan 4 uur kom.
Ik heb nog een zeer goed geheugen,voel me niet moe en val niet in slaap.
Heel mijn leven al heb ik die problemen maar als ik goed lig,rust ik en lig niet te woelen.Ook dat kan je niet van vandaag op morgen.Mentaal je hierop voorbereiden!
24/02/15 17:40 REAGEER
Dicksy
Gaan slapen als Uw lichaam zegt " ik ben moe " helpt ook al een stuk.
24/02/15 20:34 REAGEER
Julieke
H. Hechtermans, je moet de economie toch een handje helpen hé.
25/02/15 10:28 REAGEER
v019439
Hei

Het zit gewoon in de genen ..............................Niets aan te doen
25/02/15 11:20 REAGEER
Walterke
Staat er bij dat alcohol je slaap zou tegenwerken. ALS ik bv. voor het slapengaan 2 koffie-cognac drink, dan weet ik niet hoe mijn 1ne been bij het andere geraakt in m'n bed. En dan slaap ik, niet zoals een roos, maar zoals nen hele bloementuin. Alles ligt aan de persoon zelf.Mijn vrouw daarentegen drinkt nooit, maar ze heeft wel 3 nekoperaties ondergaan. En van slapen komt er niks van in huis. Een pilletje wil ze niet pakken, om er niet aan verslaafd te geraken. Wat moet ik dan doen ? Haar bv. ne slag met een deegrol geven ? Zoals reeds gezegd, elke mens is anders. Daar kan een ander bed niks aan doen. Wij hebben een DORSOO gekocht omdat ik wou dat ze beter sliep. Kostprijs bijna 5000 €. Ja ja, je leest het goed. En nog helpt het niet. Het staat te koop voor 70 % van de aankoopprijs. En nog 4 jaar garantie erop. Iemand zin in deze aankoop ? 0475/ 590.440.
2/03/15 16:15 REAGEER
bonefatius
Als alle adviezen niet helpen kan ik uit ervaring meedelen: Seks doet wonderen. Voor alleenstaanden: Koop een opblaaspop, die heeft nooit hoofdpijn. Koop er wel zo`n voetpomp bij, want je de pop moet opblazen heb jij wél hoofdpijn.
3/03/15 15:58 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels