Deel via

Totaal alcoholverbod voor jongeren onder 18 jaar kan comazuipen gevoelig verminderen

February 2015
Elke week belanden er in België ongeveer 50 kinderen in het ziekenhuis door comazuipen. Dit is op korte tijd zo veel drinken, dat je er letterlijk bij neervalt. Blijvende hersenschade, met intelligentie- en persoonlijkheidsstoornissen, is slechts één gevolg. België moet dringend de strijd tegen alcoholmisbruik bij jongeren doeltreffend aangaan, vindt SenNet columnist Jan Schils. Is een alcoholverbod voor jongeren onder 18 jaar volgens jou de oplossing?

/75/Inzicht/Alcohol.jpgPiekdrinken leidt tot diepe dalen bij jongeren

Steeds meer kinderen doen aan binge drinking, ook wel ‘piekdrinken’ of ‘comazuipen’ genoemd. De bedoeling daarvan is om in zo min mogelijke tijd zo stomdronken mogelijk te worden. Dit heeft als direct gevolg vaak een alcoholvergiftiging. Daardoor belanden ze, in het ergste geval, in een erbarmelijke- en zelfs levensbedreigende comateuze toestand op de spoeddienst van het ziekenhuis. Ze moeten daar meestal zelfs beademd worden, om hun jonge leven te redden …

Steeds vaker

Het cijfer van 50 ziekenhuisopnames per week vormt slechts het topje van de ijsbergHet verschijnsel is niet helemaal nieuw. Wat wel nieuw is, is dat het steeds vaker voorkomt. Zo zouden zich in dit land elke week circa 50 jongeren in de leeftijdsgroep van 12 tot 17 jaar te pletter drinken, waardoor ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Het cijfer is afkomstig van het IMA (InterMutualistisch Agentschap), dat de gegevens haalde bij de ziekenfondsen in België. Het is voor het eerst dat cijfers over comazuipen in België werden opgetekend.

Topje van de ijsberg

/75/Inzicht/Spoed.jpgMen neemt aan dat het cijfer van wekelijks 50 opnames op de spoeddienst nog maar het topje van de ijsberg vormt. Wekelijks zitten waarschijnlijk honderden jongeren, onder wie opmerkelijk genoeg steeds meer jonge meisjes, te gretig aan de fles. Het gaat hierbij niet alleen om bier en wijn, maar meer nog om sterk alcoholische dranken. Zo brengen ze, ook zonder in het ziekenhuis te belanden, schade toe aan hun lichamelijke én geestelijke gezondheid.  

Schuldig verzuim …

De overheid is al jaren op de hoogte van stijgend drankmisbruik bij jongeren, maar blijft nog steeds werkloos toekijken Het IMA luidt terecht de noodklok over deze plaag. Men kan alleen maar betreuren dat het niet veel eerder is gebeurd, meent onze columnist Jan Schils. Hoewel men ook in het buitenland met dit probleem te kampen heeft en de overheid daar al maatregelen nam tegen dit kwalijke verschijnsel, blijft de federale en gewestelijke overheid in België doof voor de vele verzoeken en noodkreten van spoedartsen en ziekenhuizen om actie te ondernemen.

Is hier geen sprake van schuldig verzuim? Temeer omdat de overheid al vele jaren op de hoogte is van deze levensbedreigende gevolgen van overmatig drankmisbruik bij jongeren. Toch blijft onze overheid werkloos toezien, in tegenstelling tot vele andere Europese landen.

/75/Inzicht/Alcohol6.jpgBelgië weer buitenbeentje

In België mogen jongeren al vanaf 16 jaar bier en wijn kopen en vanaf 18 jaar sterke dranken als wodka en jenever. In meer dan 20 andere Europese landen is daarvan geen sprake en heerst er een totaal verbod op alcohol voor jongeren tot 18 jaar. Waarom heeft de overheid die maatregel ook hier nog niet genomen?

Experts uit de medische en sociale wereld hebben zich al herhaaldelijk over de kwalijke gevolgen hiervan uitgesproken. Zij beschouwen een alcoholverbod onder de 18 jaar nog altijd als een minimaal te nemen maatregel.

/75/Inzicht/Alcohol3.jpgAlcoholverbod blijkt te werken

Bovendien blijkt een totaal alcoholverbod voor jongeren onder de 18 jaar in de landen die dat hebben ingevoerd, wel degelijk te werken. Dit wel op voorwaarde dat er wordt gecontroleerd op de naleving ervan. Zo was er bijvoorbeeld in Nederland sprake van een scherpe daling van de alcoholintoxicatie bij jongeren na de invoering van het totaalverbod op alcohol onder de 18 jaar.

Als België niet wil, kan Europa misschien te hulp snellen. Een dwingende Europese wetgeving tegen de lakse Belgische wetgeving is mogelijk een oplossing. Er is wellicht een Belgisch Europarlementslid (of meerdere) dat het probleem grensoverschrijdend wil aanpakken.

Geld boven gezondheid

Hebben economische motieven, zoals de belangen van de horeca en de verkoop van alcohol door de winkeliers, voorrang op broodnodige maatregelen om jongeren tegen alcoholmisbruik, en daarmee tegen zichzelf, te beschermen? Waarom kan tegen alcohol niet, wat tegen tabak wel is gelukt?

/75/Inzicht/Band.jpgDe Belgische wetgeving is op dat vlak bovendien een lachertje. Een 12- of 14-jarige schakelt gewoon een minstens 18-jarig vriendje of vriendinnetje in om in zijn of haar plaats sterke drank te kopen. Of het nu om gewone- of nachtwinkels, festivals, pompstations of zelfs sportclubs gaat, jongeren komen te gemakkelijk aan alcohol als ze dat willen. Ook het uitdelen van armbandjes met een bepaalde kleur aan jongeren onder de 16 jaar ten teken dat ze geen bier of wijn mogen kopen op fuiven, helpt niet om bovengenoemde reden.

Dringend tijd voor effectieve acties!

/75/Inzicht/IMA.jpgOok dr. Michiel Callens, hoofd van de studiedienst van het Christelijk Ziekenfonds (CM), die zich binnen het IMA met de problematiek rond comazuipen bezighoudt, acht de tijd voor actie hoogdringend. Geen overbodige luxe wanneer je bedenkt dat in 2013 maar liefst 2.376 jongeren tussen 12 en 17 jaar met een min of meer ernstige alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terechtkwamen. Ze werden vaak totaal van de kaart door de politie van straat geraapt. Een deel van deze jeugdige dronkaards bleek zelfs al eerder op een spoeddienst te zijn beland.

/75/Inzicht/Callens2.jpgCallens: “Men zou verwachten dat de gealarmeerde overheid in actie komt om het aantal jongeren met een dergelijke intoxicatie naar beneden te krijgen. Maar we zien al jaren niets gebeuren. Toch kunnen deze jongeren - behalve een aantal andere ernstige gevolgen - bijvoorbeeld blijvende schade aan de hersenen oplopen, waardoor ze gedoemd zijn een lagere studierichting te moeten volgen.”

In Nederland heeft men volgens Callens al berekend hoe groot de kostprijs daar is van de door alcohol verwoeste intelligentie. Het blijkt om verschillende miljarden euro te gaan.

Geen repressie

Hebben economische motieven, zoals verkoop van alcohol in winkels en horeca, voorrang op maatregelen ter bescherming van de jongeren? De ziekenfondsen en ziekenhuizen hopen nu maar dat de overheid door de verontrustende cijfers is wakker geschud. De ziekenhuizen doen al grote inspanningen om de jonge slachtoffers van alcoholmisbruik de nodige medische zorgen te verlenen en om ze ook nadien, indien nodig, sociaal en psychisch te (laten) begeleiden. Met repressie is het probleem niet op te lossen. Daarover is iedereen, die met het probleem geconfronteerd wordt, het wel eens.

Sociale controle

Sociale controle en het bespreekbaar maken van de consumptie van alcohol, zowel thuis als in jeugdbewegingen, kan heel wat oplossen Sociale controle door ouders, scholen, jeugdbewegingen en sportclubs kunnen heel wat oplossen, zo menen artsen, psychologen en opvoeders. Ouders kunnen ook door zelf niet overdadig naar de fles te grijpen hun kinderen demotiveren tegenover het (overmatig) gebruik van alcoholische dranken. Kinderen doen nu eenmaal graag na wat ze thuis gezien en gehoord hebben.

Het is ook belangrijk om de consumptie van alcohol al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken met jongeren, zowel thuis als elders waar zij met leeftijdsgenoten in aanraking komen. Dan komen we weer uit bij scholen, sportclubs en andere verenigingen.

/75/Inzicht/Comazuipen.jpgExperimenteren

Onderzoek in Nederland heeft aangetoond dat veel jongeren al met alcoholgebruik experimenteren tijdens hun middelbare schoolperiode. Dat is dus ruim voordat zij wettelijk alcoholische dranken mogen kopen. Wanneer men ervan uitgaat dat jongeren in Nederland en België niet zoveel van elkaar verschillen, mag men er volgens het onderzoek ten eerste van uitgaan, dat 80 procent van de middelbare scholieren al met alcohol in aanraking is gekomen. Dat betekent ten tweede dat op 15-jarige leeftijd de helft van de jongeren al regelmatig alcohol tot zich neemt. We hebben het dus niet over een kleinschalig probleem.

Verslaving, depressies en hersenbeschadiging

Alcoholmisbruik bij jongeren heeft grote gezondheidsrisico’s, zowel voor lichaam als geest Wanneer een jongere eenmaal met alcohol begint, heeft die vier keer meer kans op verslaving dan jongeren die alcohol helemaal links laten liggen. Maar verslaving is niet het enige kwalijke gevolg van te groot alcoholgebruik (of –misbruik) bij jongeren.

/75/Inzicht/Depressie4.jpgOok depressies en angstaanvallen loeren om de hoek, alsook schade aan de hersenen. Dat komt tot uiting door vergeetachtigheid of verwardheid. De hersenen van een mens blijven zich ontwikkelen tot ongeveer het 25ste levensjaar. Alcohol, en zeker overmatig gebruik ervan, verstoren dat groeiproces.

Nog meer negatieve gevolgen

Te veel alcohol kan bij jongeren ook andere organen in het lichaam aantasten en zelfs de botontwikkeling bij jongens afremmen. Omdat alcoholgebruik de hormoonbalans aantast, kan ook de ontwikkeling van de seksualiteit in het gedrang komen.

/75/Inzicht/Hersenen3.jpgVoorts toont onderzoek aan dat geregeld alcoholgebruik de school- en studieresultaten negatief kan beïnvloeden en dat ook merkbaar doet naarmate dat gebruik groter is. Meer nog dan een volwassene gedraagt een jongere die teveel heeft gedronken zich ongecoördineerd en zijn reactievermogen gaat achteruit. Dat kan, als die aan het verkeer deelneemt, zeer zware gevolgen hebben. Het is algemeen geweten dat alcohol en geweld samengaan en dat geldt helaas ook voor jongeren die teveel hebben gedronken.

Slotvraag

/75/Inzicht/Depressie3.jpgAlcoholgebruik op jonge leeftijd houdt grote risico’s in voor de gezondheid, zoals blijvende hersenschade en andere nare gevolgen voor lichaam en geest. Bij veel jongeren is overmatig alcoholgebruik het gevolg van sociale, maatschappelijke en psychologische problemen. Daar hebben ze hulp bij nodig, hulp die ook nog eens handenvol geld kost. De slotvraag luidt dan ook: zijn we als samenleving bereid om ook deze categorie van jongeren toekomstkansen te geven?

Auteur: Jan Schils

5 reacties

yolande
het valt me wel op dat het tegenwoordig allemaal straf spul moet zijn, min. een fles wodka, tequilla, rhum, noem maar op. in onze tijd dronken we biertjes, ook mss. niet zo goed, maar alchoholpercentage was wel veel lager. gisteren in warenhuis, nog jongeren 16 à 17 die nog aan het uitpakken waren hoeveel wodka ze binnen hadden gekregen en hoe mottig ze nog waren, want er is ook veel goedkope zuip op de markt, dus wat dit op langere termijn moet geven mag je niet aan denken. men is streng tegen roken, waar ik kan inkomen, maar alcohol,drugs, partydrugs, hoor je maar weinig echte preventies tegen en dat zijn ook zaken om U tegen te zeggen. verbieden onder de 18, wie gaat daar begot op toe zien hier.......zolang de winkeliers ook niet fors bestraft gaan worden, sturen ze wel een volwassene achter die zuip, want feesten als de beesten moet kunnen. wij deden dit ook maar waren wel op maandag present en zonder kater, hadden we thuis geen week-enden achter elkaar moeten proberen trouwens, om strontzat thuis te komen tegen 06h00!!!!!!
24/02/15 13:11 REAGEER
Robifoto
We zullen nog maar eens wat reacties over ons heen laten komen met volgende uitspraken...
Dat er een zekere controle dient te zijn op bepaalde toestanden daar kan ik inkomen.
Dat er groeperingen allerhande zijn met pro en contra's, in een democratie, is ook een feit.
Dat er, te pas en ten onpas, wetten moeten worden gemaakt omdat een bepaalde groepering daar de noodzaak van inziet dat vind ik persoonlijk een brug te ver.
En er zijn nogal wat instanties en groeperingen die zich daar uitsluitend mee bezig houden.
En tegenwoordig hoort men ook meer en meer als, en ik citeer "Als België niet wil, kan Europa misschien te hulp snellen. Een dwingende Europese wetgeving tegen de lakse Belgische wetgeving is mogelijk een oplossing".
Als men zich tegenwoordig keer op keer achter een Europese wetgeving moet scharen stel ik mij de vraag 'waarom hebben we dan nog een regering nodig met zijn al honderdduizenden en meer wetten?"
Persoonlijk kan ik mij daar boos om maken en ik moet niet afkomen met het cliché van "vroeger was het beter" Neen vroeger was het ook zo en in alle lagen van de bevolking.
Zo rookte mijn huisdokter ook in zijn kabinet tijdens de consultatie... en zo ook dronk mijn overste een glas whisky tijdens zijn overleg... en zo ook zien we nog steeds op televisie met het voorbeeld "thuis" dat telkens wanneer de advocaten een probleem aankaarten er steevast alcohol gedronken wordt... Het is van alle tijden... Voetbal afschaffen want de supporters drinken zich lazarus... autorijden afschaffen want er vallen iedere dag veel te veel doden en zwaar gekwetsten... Vlees en vette vis uit de handel nemen want dat is slecht voor de algemene gezondheid... chips en suikers, nog zo iets slecht... och ja en zoete dranken zoals cola en limonades... schaf de vervuilende industrie af want ze is kankerverwekkend... en we kunnen nog wel zo een uurtje doorgaan!
Tijdens mijn legerdienst waren er ook jonge mensen die zich te pletter dronken en dat was in 1971... enz enz... Het zijn kronkels die tussen je twee oren zitten en of er nu verbod op komt of boetes worden opgelegd voor een deel van deze groep zal het iets uitmaken voor de anderen niet. Al goed dat de vergelijking met onze Nederlandse noorderburen is gemaakt en niet met het Verenigd Koninkrijk of de Scandinavische landen, dan zouden we andere cijfers krijgen.
Soms vraag ik mij af wat we steeds te zoeken hebben in andere landen om een een vergelijking te hebben? Hebben we hier geen ruggengraat genoeg om zelf uit te maken wat een goed beleid is voor onze gemeenschap? Het is niet genoeg om een verbod op te stellen om ergens vanaf te komen... het heeft ook geen zin om een prijs drastisch te verhogen om er af te blijven (cf tabak) dat maakt dat enkel de zwaksten en minder bedeelden in onze maatschappij het maar moeilijker krijgen.
Praten en overleggen, voor rede vatbaar zijn, dat zijn de pogingen die ten alle tijde dienen ondernomen te worden en een andere kijk zullen geven op een betere samenleving... dit doen ook onze Nederlandse buren al jaar en dag en met meer succes dan je zou denken.
Stop eens met van elke mug een olifant te maken! Onze samenleving ziet er al een stuk beter uit niet?
24/02/15 15:56 REAGEER
aronjaco

@R.De Munter:
Goed gezegd. De maatschappij stimuleert alcoholgebruik voortdurend en dan komt men de jongeren met de vinger wijzen, en discrimineren t.o.v. de iets oudere leeftijdsgenoten. Zo komen we nergens. Ik zou beginnen met geregeld spotjes op TV te laten zien waarin duidelijk wordt gemaakt wat alcohol doet met de mens, cfrm. zoals met het roken is gebeurd en nog gebeurt. Verder zou ik een compleet verbod opleggen om binnen elke sportieve omgeving nog alcohol te verbruiken.
U moet eens kijken naar bepaalde TV programma’s: zuipen bij iedere gelegenheid, zie maar bv. " Boardwalk Empire", om er eentje te noemen.
Mag en kan dat laatste? Ik meen van wel, maar het is aan onze opvoeders, ouders inbegrepen uiteraard om via gesprek en gedrag één en ander te duiden.
In de maatschappij loeren allerhande gevaren. Wetten kunnen nooit beletten dat de aldus geschapen misdrijven worden gepleegd. Na roken , is het de drank , dan is het de drugs , nu weer de porno, later het geweld of ook nog het gevaarlijk rijgedrag, enz...
Als dat allemaal via de wetgever moet geregeld worden komen we nooit meer thuis. En ondertussen graaien de multinationals verder in de vetpot van het verboden gedrag, gesteund door de hypocriete politici. Er is nog geen enkele roker of dronkaard, die enorme lappen grond vernield heeft, totaal onvruchtbaar, achterlaat. Ik weet wel, het ene heeft niets met het andere te maken hé, of zou dat er toch kunnen mee te maken hebben? U kunt geen repressie bij het ene voeren en tolerantie en zelfs steun bij het andere maatschappelijk verwerpelijk gedrag.
24/02/15 17:28 REAGEER
VGGerrit
@R.De Munter Je hebt volledig gelijk.
Een verbod helpt niet voor degenen die het nodig hebben. Het heeft nog nooit ergens geholpen. Zelfs een "drooglegging" hielp niet, remember !
Wil meneer Schils nu echt voor alles extra wetten en regeltjes ?
Ik dacht dat het de bedoeling was dat we in België als (redelijk) vrije mensen konden leven MET beslissingsrecht over onszelf. Het enige dat bij dit probleem helpt is sociale controle en vooral ouders die hun plicht doen. Of is je kinderen opvoeden niet meer nodig ? De school en de staat moet dat maar doen. De school door te "preken", de staat met repressie.
De trend wordt hoe langer hoe meer dat men voor alles wetten wil. Of op zijn minst een GAS boete. Elke dag komt er wel weer iemand met een nieuwe eis. Natuurlijk allemaal in het kader van veiligheid, gezondheid, milieu, terrorisme, ...... Want anders krijg je dat niet verkocht. Mocht er een of andere gek morgen het idee aanprijzen dat we met zen allen een chip ingeplant moeten krijgen waarmee ten allen tijde gevolgd kan worden waar en wat we doen zullen daar ook direct veel voorstanders voor zijn.
Zielig.
24/02/15 18:32 REAGEER
aronjaco
Juist wat die chip betreft. We gaan in die richting. Denk aan het project waarbij pasgeborenen een enkelbandje worden omgedaan , zogezegd om te vermijden dat zij verloren geraken op een of andere manier. Waar is men mee bezig vraag ik mij dan af. Straks bij de geboorte een chip inplanten denk ik dan, maar eerst via bovenbeschreven stapjes het idee bij de mensen laten rijpen.
25/02/15 09:41 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels