Deel via

Dieetpillen en afslankpillen: zin of onzin?

March 2015
De lente is bijna in het land! Voor vele dames is dit hét moment om op dieet te gaan. Maar: trap niet in de val van de misleidende reclame en crashdiëten op het internet! Stop met lukraak te experimenteren! Laat je leiden door een professional. SenNet beauty consulente Christine Huybrechts neemt je bij de hand en wijst je op de gevaren in dieetland!

Slank de lente in!

/76/Beauty/Lente.jpgNu de lente weer in aantocht is, willen we graag een paar kilootjes kwijt. Hoe ouder we worden, hoe moeilijker dat wordt. Op het internet vind je honderden sites waarop je dieetpillen kan bestellen. Maar ook bij de apotheek kan je vermageringspillen vinden. Eventueel kunnen deze voorgeschreven worden, maar een aantal zijn ook vrij te verkrijgen. Hoe veilig zijn die pillen? Werken ze wel en hoe? Hebben we ze eigenlijk nodig? En zijn ze hun geld waard?

Een helpende hand

Diëten haalt niets uit als je jezelf geen gezondere levensstijl aanmeet Natuurlijk, als we ons gezond verstand gebruiken, weten we wel dat we beter kunnen afslanken op een natuurlijke manier, door op ons eten letten, meer water drinken en voldoende te bewegen. Maar soms is een hulpmiddeltje welkom, nietwaar?

Dieetpillen kopen op internet?

/76/Beauty/Pillen.jpgHet programma Telefacts trok recent op onderzoek uit. Ze bestelden dieetpillen via het internet van enkele illegale crashdiëten. Vervolgens lieten ze deze analyseren door professor toxicoloog van de KU Leuven, Jan Tytgat.

Hij maakte zich na afloop ernstig zorgen over de aanwezigheid van chroom in de dieetpillen. Dit is namelijk een zwaar en gevaarlijk metaal. De consument is helemaal niet op de hoogte van de hoeveelheid chroom in zulke producten.

Bestellen van crashdiëten via het internet is erg risicovol. Vaak worden de dieetpillen verkocht via tussenpersonen in een groot internationaal netwerk. Hierdoor is het erg moeilijk om de herkomst en de samenstelling van de pillen te traceren.

/76/Beauty/Verlies.jpgVoorzichtigheid is geboden!

Telefacts waarschuwde in de reportage ook voor misleidende reclame op het internet. Het is gevaarlijk eenvoudig om zelf een valse reclamewebsite te maken om dieetpillen te promoten. Cathérine Moerkerke toonde hoe ze zelf heel gemakkelijk een valse ‘voor en na’-website kon maken.

De FOD economische inspectie onderzocht verschillende websites van crashdiëten. Zo ontdekten ze een waanzinnig aantal websites die bedrieglijke reclame maken.

Het is er moeilijk om de herkomst en de samenstelling van dieetpillen op het internet te achterhalenLet dus op voor misleidende reclame op het internet. Geloof niet alles wat er beloofd wordt! Meestal zijn deze advertenties misleidend en zelfs onwettig. Je mag per slot van rekening niet zomaar beloven dat iemand op korte termijn veel zal vermageren ...


/76/Beauty/Deskundige.jpgAlleen geraak je nergens

Vaak zijn het mensen die niet weten tot wie ze zich moeten wenden, die als ‘laatste redmiddel’ naar het internet grijpen.  

Maar begeleiding en coaching tijdens een afslankkuur zijn enorm belangrijk. Laat je dus adviseren door een professional!

Bij écht overgewicht heb je hulp nodig!

  • Wanneer heb je overgewicht?

    Als je BMI (Body Mass Index) hoger is dan 30, is er sprake van overgewicht en zelfs obesitas.

    BMI-formule: gewicht in kilogram / (lengte in meter * lengte in meter)

    Je gewicht gedeeld door tweemaal je lengte. Dit is een richtlijn. Ook je vetpercentage, vooral je buikvet, is van belang.

  • Wat kan je wél doen?

    /76/Beauty/Weegschaal.jpgEr zijn verschillende mogelijkheden als je wenst af te slanken met hulp en begeleiding:

    • De huisarts
    • De apotheek
    • Een diëtiste
    • Een afslankcentrum

Laat je adviseren door een professional als je voedingssupplementen of medicatie om af te slanken wil nemenDeze professionele mensen zijn het best geplaatst om, indien nodig, nuttige voedingssupplementen of medicatie aan te bevelen. Zij kunnen ook oordelen of je lichaam wel optimaal functioneert en of er eventueel medicatie aangewezen is. Voedingssupplementen kunnen helpen om je metabolisme te versnellen.

/76/Beauty/Xenical.jpgOrlistat, Alli, Xenical. Dit middel is bedoeld om vetopslag tegen te gaan. Het is sinds vorig jaar, zowel in de Verenigde Staten als in Groot-Brittannië, vrij verkrijgbaar. Dus ook via het internet kan je het hier krijgen. Het middel voorkomt dat je lichaam vet opneemt. Het is het enige vrij verkrijgbare product waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het gebruikt kan worden om gewicht te verliezen. Je zou dus veronderstellen dat je vette etenswaren tot je kan nemen, om vervolgens een pil te slikken, dewelke daarna de vetopname neutraliseert. Maar zo werkt het niet. Het zal altijd gebruikt moeten worden in combinatie met een vetarm dieet en onder controle van een arts.

De minst geconcentreerde formule, zoals Alli, kan je ook bij de apotheek verkrijgen, tenminste als je BMI hoog genoeg is. Als je organen teveel in het vet liggen, kan de dokter Xenical voorschrijven. Dat zorgt ervoor dat het lichaamsvet afgebroken wordt en het vet dat we tot ons nemen niet opgenomen wordt. Het middel heeft wel wat lastige bijwerkingen. Ook opletten voor een tekort aan vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K.

Begin niet op eigen houtje te experimenteren!

Zonder inspanning zal het niet gaan. Het is natuurlijk ook uiterst belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Wees dus matig met vet en suiker!

/76/Beauty/Fruitsap.jpg /76/Beauty/Gezond2.jpg

Auteur: Christine Huybrechts

0 reacties

Login Registreer

Christine Huybrechts

Schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts
Christine Huybrechts werkt al 30 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste en massagetherapeute. Ze is ook gespecialiseerd in wellness en kiest bewust voor 100% natuurlijke producten.

Meer artikels van Christine Huybrechts

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels