Deel via

Durf jij je kwetsbaar opstellen in je relatie?

March 2015
Hoe kwetsbaar stel jij je op in je relatie(s)? Durf je jezelf blootgeven of kruip je in je schulp? Het laatste? Dan is het tijd om uit je schulp te kruipen! Kwetsbaarheid is geen zwakte, maar net een teken van kracht. Het brengt je dichter tot je partner, dierbaren én tot jezelf. SenNet relatiecoach Ilse Reynders helpt je om je ware zelf naar buiten te brengen. Zo leg je de weg naar meer verbondenheid en intimiteit open.

Kwetsbaarheid als sleutel naar verbondenheid

/76/Relaties/Karton.jpgIeder mens hunkert naar een relatie waarin die veiligheid en verbondenheid kan ervaren. Verbondenheid is de reden van ons bestaan. Het geeft zin, betekenis en richting aan ons leven.

Verbondenheid is onlosmakelijk verbonden met kwetsbaarheid. Om intimiteit en verbondenheid te kunnen ervaren in je relatie, moet je je kwetsbaar durven op te stellen. Jezelf laten kennen, laten zien, openheid in ervaringen en gevoelens zijn voorwaarden om elkaar te kunnen bereiken. En dat is niet altijd eenvoudig!

Wat maakt het zo moeilijk om je kwetsbaar op te stellen? Wat zijn de voordelen van kwetsbaarheid en hoe breng je kwetsbaarheid in de praktijk?

Valkuil van de perfectie

De moed tonen om jezelf te laten zien en betrokkenheid te tonen, dàt is kwetsbaarheid Het streven naar perfectie maakt dat we ons vaak vergelijken met anderen. Ons leven, onze relatie(s) en ons gezin vergelijken we met de onbereikbare, op perfectie lijkende beelden die we oppikken in de media, waar mensen vooral de mooiste kant van hun leven laten zien. De anderen lijken het beter te doen en meer te hebben. Dit heeft tot gevolg dat we onszelf de mindere voelen.

/76/Relaties/Twijfel.jpgWat ons tegenhoudt om kwetsbaar te zijn, is schaamte. De angst dat we niet goed genoeg zijn. Te vaak willen we perfect zijn en weerhoudt ons perfectionisme ons ervan om ons kwetsbaar op te stellen. Perfect zijn klinkt verleidelijk, maar is menselijk gezien onmogelijk. Het is ook een eenzame positie, omdat je jezelf uiteindelijk niet écht toont en aan de zijlijn blijft toekijken.

De uitdaging waarvoor we staan, is te gaan voor een leven dat ‘goed genoeg’ is. Waarbij je jezelf en je relatie accepteert als goed genoeg. Daarbij de moed tonen om jezelf te laten zien en betrokkenheid te tonen, dàt is kwetsbaarheid.

Kwetsbaarheid als zwakte?

We associëren kwetsbaarheid met negatieve emoties als angst, schaamte en verdriet Kwetsbaarheid wordt helaas vaak gezien als een zwakte. Dat we kwetsbaarheid willen wegduwen, heeft te maken met het feit dat we het associëren met negatieve emoties als angst, schaamte, ontgoocheling en verdriet. Wanneer we gevoelens van kwetsbaarheid proberen tegen te houden en onszelf beschermen tegen deze gevoelens, om te voorkomen dat we anders als te emotioneel worden gezien, blijven we eenzaam achter met onze gevoelens. Ook het risico dat we deze gevoelens gaan afkeuren bij anderen, loert om de hoek.

/76/Relaties/Liefde.jpgNochtans is kwetsbaarheid ook de weg naar ‘positieve’ emoties. Daar verlangen we juist allemaal naar: liefde, verbondenheid, geluk, empathie … Zonder kwetsbaarheid ontzeg je jezelf eigenlijk de kans naar een mooi en betekenisvol leven.

Kwetsbaarheid is dus geen vorm van zwakte. Naarmate we meer onze kwetsbaarheid durven te tonen in een relatie, zullen we meer moed en betrokkenheid tonen. Als we ons afschermen van onze kwetsbaarheid, zullen we meer vanuit angst en minder vanuit verbondenheid handelen.

/76/Relaties/Samenkomen.jpgKwetsbaarheid in je relatie

In een relatie is weinig ‘zeker’. Liefde is onzeker. Liefde is een groot risico. Je partner kan verliefd worden op iemand anders, kan ziek worden of plots wegvallen, kan blijven, maar hij/zij kan misschien ook op een dag vertrekken. Dat is eng en we lopen het risico op pijnlijke ervaringen. Maar kan je je een leven zonder liefde voorstellen?

In een relatie zijn er heel wat situaties waarin we ons kwetsbaar opstellen: je mening uiten tegenover je partner, het initiatief nemen tot seks, je partner om hulp vragen, je diepste gevoelens delen … Kwetsbaarheid veronderstelt dus dat we ons blootgeven. Je durven te laten zien, je onzekerheden accepteren en je emotioneel durven tonen. Het betekent dat je je laat zien aan je partner zoals je werkelijk bent.

Kwetsbaarheid is de weg naar positieve emoties, zoals liefde, verbondenheid en geluk We nemen hierbij emotionele risico’s, maar tegelijk is het ook de enige weg om tot intimiteit en verbondenheid te komen. Dat is niet gemakkelijk en vraagt moed.

/76/Relaties/Sprong.jpgVertrouwen is nodig

Uiteraard stel je je niet zomaar tegenover iedereen kwetsbaar op. Kwetsbaarheid gaat over het delen van gevoelens en ervaringen met mensen die je vertrouwt. Het gaat dus over een wederzijds proces en het vereist grenzen en vertrouwen.

Vertrouwen in je partner is een basisvoorwaarde om een hechte, intieme relatie op te bouwen. Vertrouwen is iets dat groeit in een relatie en is een proces dat tijd kost. Kwetsbaarheid en vertrouwen zijn 2 kanten van eenzelfde medaille: we moeten kunnen vertrouwen om ons kwetsbaar op te stellen, maar we moeten ons ook kwetsbaar opstellen om vertrouwen te kunnen ervaren.

Aan vertrouwen moet je bouwen

Een relatie brengt heel wat onzekerheden met zich mee, maar kan je je een leven zonder liefde voorstellen? Vertrouwen wordt opgebouwd door ‘er te zijn’ voor je partner op momenten die er toe doen. Door je open te stellen voor datgene wat er leeft in/bij je partner. Door betrokken te zijn op hem of haar. Door aandacht te geven aan je partner en tijd en energie in de relatie te steken.

/76/Relaties/Hart.jpgWanneer je partner geen betrokkenheid meer toont, geen aandacht meer voor je heeft en niet meer investeert in de relatie, dan brokkelt het vertrouwen af. Dit leidt tot angst: angst om verlaten te worden, angst om geen liefde en verbondenheid waard te zijn.

/76/Relaties/Koppels.jpgZin om meer te lezen?

“De kracht van kwetsbaarheid” van Brené Brown.

 

Auteur: Ilse Reynders

2 reacties

Lonneke123
Deze morgen nog maar wanneer ik wat intiemer wil worden gaan de deuren toe!
Ikzelf ben terminaal maar mijn dokters zeggen dat dit niet zou mogen. De keren dat wij vrijen per jaar kan je op een hand tellen.
En als ik het haar echt op de man vraag dan klapt ze toe en zaag ik weer.
Drie jaar geleden kregen wij het nieuws van de terminale kanker, sindsdien is alles verranderd.
Ze zegt wel 100 keer dat ze mij graag ziet, maar sex is daarbij niet van doen volgens haar.
Ze is een mooie vrouw van 53 sport veeeeeel we hebben alles willen wel na die jaren chemo even weg hopelijk lukt het om wat bij te praten.
Sex is heeeeel belangrijk in het leven van elk wezen mens en dier ja zelfs planten.
Zonder AEX waren wij hier allen niet.
13/03/15 10:54 REAGEER
Sylvain
Hoe oud ben je, als ik mag vragen, Mr. E. Vancoillie?
Ik vermoed dat U enkele jaartjes ouder zijt dan uw echtgenote.
Ik dacht dat dit probleem meer voorkwam bij +65 jarigen. Deze leeftijdscategorie is nog "ouderwets" te noemen. Dikwijls veel geven, veel water bij de wijn doen e.d.
Ik denk dat deze leeftijdscategorie het ook gemakkelijker aanvaardt (kan wellicht ook niet anders). Ik wens U goede moed!
13/03/15 13:53 REAGEER

Login Registreer

Ilse Reynders

Relatiecoach
Relatiecoach
relatiecoach Ilse Reynders
Ilse is psychologe, seksuologe en relatietherapeute en is medeoprichter van het relatiebureau altero. Haar passie voor relaties leeft Ilse niet alleen uit in haar professionele bezigheden. Als vrouw houdt ze van hechte vriendschappen en authentieke contacten.

Meer artikels van Ilse Reynders

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels