Deel via

Geradbraakt na het slapen? 5 basiselementen voor de perfecte bedbodem!

March 2015
Week 2 van de slaaptips! Hopelijk heb je in tussentijd dankzij de tips uit het vorige SenNet Magazine al heel wat beter geslapen. In dit tweede artikel kom je alles te weten over het fundament van je slaapcomfort: de bedbodem. Wat is nu eigenlijk een goede bedbodem? Welke soorten bestaan er? En vooral: welke bedbodem past perfect bij jou? Lees er hier alles over en zet een tweede stap op weg naar een zalige nachtrust!

In voorgaand SenNet Magazine kreeg je al 5 tips om te slapen als een roosje. Wil je deze graag herlezen? Klik dan hier door: Slapeloze nachten? Stop met schaapjes tellen. Met deze 5 tips lukt het wél!

/76/Gezondheid/Slaaaap.jpgSlaapsysteem op maat

Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor je gemoed, ook je gezondheid heeft er baat bij. Alles begint bij het perfecte slaapsysteem. Dit is de combinatie tussen de bedbodem, de matras en bij uitbreiding het hoofdkussen en het dekbed. Een optimaal slaapsysteem is een aangepast slaapsysteem. Aangepast aan je lichaamsbouw, gewicht en slaaphouding.

Je mag nog de beste matras ter wereld hebben, als je bedbodem ondermaats is, is je nachtrust dat ookAlles begint bij de juiste bedbodem, waar je dan de juiste matras op plaatst. De bedbodem biedt de grootste steun aan je lichaam, vooral je rug, terwijl de matras het grootste deel van het comfort bepaalt. Een slechte bedbodem is niet alleen slecht voor je rug. Ook je matras lijdt eronder. De juiste bedbodem kiezen is dus een absolute must!

/76/Gezondheid/Slapen2.jpg5 basiselementen voor een goede bedbodem

Je bedbodem vormt letterlijk en figuurlijk de basis van een goed bed. 5 voorwaarden waaraan een goede bedbodem moet voldoen:

  1. Stevigheid

    Een bedbodem moet tegelijkertijd voldoende stevig en voldoende veerkrachtig zijn. Dit houdt in dat hij niet mag doorzakken, maar wel elastisch genoeg is om je lichaamsvormen te volgen en goed te ondersteunen.

    Ideaal heeft een bedbodem verschillende steunzones, voor een juiste ondersteuning en een vloeiende bloedcirculatie De beste bedbodem heeft verschillende steunzones. Daardoor zakken je ‘uitstekende’ lichaamsdelen, zoals je schouders en heupen, dieper weg. Dit zorgt ervoor dat de druk gelijk over je lichaam verdeeld wordt, wat de bloedcirculatie bevordert. Zo word je niet met slapende armen of benen wakker.

  2. Hoogte

    De hoogte van je bedbodem bepaalt het gemak waarmee je in en uit bed stapt. De ideale maatstaf om te bepalen of je bedbodem hoog genoeg is, is dat de bovenkant van je matras op kniehoogte of iets hoger ligt wanneer je naast je bed staat. Een ander trucje is dat je heupen zich hoger dan je knieën moeten bevinden wanneer je uit bed stapt.

  3. /76/Gezondheid/Ventilatie.jpgVentilatie

    Per nacht verlies je gemiddeld een halve liter vocht. Daarom is het van belang dat je bedbodem over een goed ventilerend en vochtregulerend vermogen beschikt. Een goede ventilatie is niet alleen noodzakelijk voor de hygiëne, maar ook voor de levensduur van je matras. Uiteraard moet dan ook je matras voldoende ventilerend zijn.

  4. Duurzaamheid

    Een kwaliteitsvolle bedbodem heeft een levensduur van 20 jaar of zelfs langer. De duurzaamheid van je bedbodem bepaalt ook deels de levensduur van je matras. Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer je matras zal meegaan.

    Hoe beter ze op elkaar afgestemd zijn, hoe langer ze beide meegaan en dit zonder aan slaapcomfort in te boeten!

  5. Tweepersoonsbed

    /76/Gezondheid/Slaapsysteem.jpgAls je met je partner in een tweepersoonsbed slaapt, kies je best voor twee aparte bedbodems. Dit heeft 2 belangrijke voordelen. Ten eerste kan je bedbodem zo volledig aan je persoonlijke behoeften aangepast worden. Op die manier krijgt je lichaam de ondersteuning die het nodig heeft. Ten tweede voel je je partner ‘s nachts niet bewegen.

    Wil je wel een gemeenschappelijke bedbodem? Zorg er dan zeker voor dat je bedbodem verschillende steunzones heeft. Op die manier krijgt je lichaam toch nog de nodige steun.

Soorten bedbodems

De keuze aan bedbodems is groot en de mogelijkheden zijn erg divers. Een overzicht van de meest gebruikte bedbodems:

  1. Lattenbodem

    De bedbodem biedt de grootste steun aan je rug, terwijl de matras je comfort bepaalt Een lattenbodem is een houten frame met daarop of daarin draagrubbers waarin 24 tot 42 buigzame houten latten zitten. Hoeveel latten de bodem bevat, hangt af van je lichaamsbouw. Hoe groter de belasting, hoe hoger het aantal latten moet zijn en dus hoe beter de ondersteuning is.

    /76/Gezondheid/Lat2.jpgHet best is dat de latten over en niet binnen het frame geplaatst zijn. Dan ondersteunt je bedbodem je lichaam gelijkmatig over de hele breedte. Nog beter is als je lattenbodem ook in verschillende steunzones opgedeeld is. Zo krijgt je lichaam nog meer steun en ook specifieker op de plaatsen waar het nodig is.

    Lattenbodems kunnen met de meeste matrassoorten gecombineerd worden. Let wel op: leg nooit een pocket- of binnenveermatras op een lattenbodem waarvan de latten meer dan 5 centimeter uit elkaar staan. De veren worden dan tussen de latten geduwd, waardoor je matras beschadigd raakt.

  2. Boxspring

    /76/Gezondheid/Boxspring2.jpgEen boxspring is een houten frame met daarin een kern van metalen veren, afgewerkt met een stoffen comfortlaag. De veren bewegen met je lichaam mee, waardoor ze je lichaam erg goed ondersteunen. Ook de ventilatie is prima.

    Het is wel aan te raden om de boxspring, omwille van de stoffen bekleding, voldoende te verluchten. Dit komt de hygiëne én de levensduur van je bedbodem alleen maar ten goede!

    Een pocketveer-, koudschuim- of traagschuimmatras vormt de perfecte combinatie met een boxspring. Samen bieden ze de perfecte ondersteuning en ventilatie.

  3. Spiraalbodem

    /76/Gezondheid/Spiraal.jpgEen spiraalbodem bestaat uit een metalen frame met een vlechtwerk van metaaldraden. Bij de nieuwe spiraalbodems zijn de draden in de breedte gespannen. Daardoor gaat de bedbodem niet doorhangen, zodat de bodem zijn hele levensduur de juiste ondersteuning biedt.

    Het grote pluspunt van spiraalbodems is dat ze optimaal ventileren. Daartegenover staat wel dat je lichaam minder goed ondersteund wordt. Daarom is het van belang om een spiraalbodem met een ‘stevige’ matras te combineren. Traagschuim-, pocket- of binnenveermatrassen zijn ideaal.

  4. /76/Gezondheid/Schotel2.jpgSchotelbodem

    Schotelbodems zijn relatief nieuw. Een schotelbodem bestaat uit een houten frame met daarop kunststoffen verende schotels. De schotels hebben een groot raakvlak, kunnen los van elkaar bewegen én staan ver genoeg van elkaar, waardoor ze je hele lichaam perfect ondersteunen en perfect ventileren.

    In combinatie met een traagschuim- of koudschuimmatras is de winst voor je slaapcomfort en dus voor je nachtrust nóg groter!

De perfecte bedbodem voor jou!

Voor alle soorten bedbodems geldt: stem deze af op je lichaamsbouw! De juiste bedbodem vinden, is niet eenvoudig, maar wel absoluut noodzakelijk. Het komt zowel je fysieke als mentale gezondheid ten goede. Stem je bedbodem dus zéker af op je lengte, gewicht, eventuele medische klachten als rugpijn … Laat je hierbij adviseren door een professional. Test verschillende bedbodems om het verschil te voelen.

/76/Gezondheid/Sleeping.jpgMet de juiste bedbodem heb je al de basis gelegd op weg naar een heerlijke nachtrust!

Ben je van plan om een nieuw bed te kopen? Kies dan eerst je bedbodem. Vervolgens stem je je matras af op de gekozen bedbodem. Hoe je de perfecte matras kiest, kom je in het volgende SenNet Magazine te weten!

/76/Gezondheid/Slaap.jpg         /76/Gezondheid/Droom.jpg

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels