Deel via

Hoe overwin je jouw perfectionisme? 3 effectieve tips!

March 2015
Streef je altijd naar beter dan best? Is zelfs dat vaak nog niet goed genoeg? Door deze manier van denken rol je alleen maar van teleurstelling in teleurstelling. Een flinke deuk voor je zelfvertrouwen is slechts één gevolg. Stop met jezelf te kwellen! Streef naar goed genoeg, dan voel je je op je best. SenNet life coach Wim Annerel geeft je drie tips om je perfectionisme te overwinnen.

Perfectionisme is een illusie

Niet gelukkig zijn tot alles perfect is, vormt de essentie van perfectionisme Zou je graag ongelukkig en ontevreden zijn met je leven? Een goede manier om dat te bereiken, is door je lat op een onrealistisch hoog niveau te leggen.

Dat is de essentie van perfectionisme: niet in staat zijn om gelukkig te zijn met iets tot wanneer het perfect is, zonder één zwak punt. Het probleem met deze manier van denken, is dat perfectionisme heel vaak een illusie is.

/76/GelukkigZijn/P.jpgJe geluk staat op het spel

Het leven draait zelden precies uit zoals we het willen. Of het nu om onze relaties, werk of doelen gaat. Steeds meer studies tonen aan hoe perfectionisme jouw geluk kan vernietigen.

Een studie in het Journal of Consumer Psychology toont aan dat een gedachte als “ik moet altijd het beste hebben” jouw gevoelens van spijt en onvoldaanheid kan versterken. Een andere studie ontdekte dat perfectionisme kan leiden tot meer piekeren.

Relaties zijn niet perfect

/76/GelukkigZijn/Relatie.jpgUit een recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Experimental Social Psychology blijkt dat perfectionisme ook onze relaties kan schaden.

Koppels die hun relatie zien als een ‘perfecte eenheid’, zoals in “We zijn voor elkaar gemaakt” of “We zijn zielsverwanten”, zijn meer onderhevig aan relatieproblemen dan zij die hun relaties zien als een ‘tocht’, zoals “We groeien samen” of “Kijk eens hoe ver we al gekomen zijn”.

Je moet je relaties niet zien als een perfecte eenheid, maar als een tochtIn elke relatie steekt er wel eens een probleem de kop op. Maar wanneer je denkt dat je allebei perfect bent voor elkaar, dan wordt het moeilijk om de hoogte- én dieptepunten van een relatie te aanvaarden en om er goed mee om te gaan.

Té gedreven, nooit tevreden

/76/GelukkigZijn/Perfectie.jpgEen andere studie ontdekte dat mensen met een grotere neiging tot perfectionisme ook meer geneigd zijn tot uitstelgedrag.

Wanneer je perfectionistisch bent ingesteld, is het heel moeilijk om te zeggen ‘Ik ben klaar’. Er kan wel altijd nog iets aangepast worden, een klein detail bijgesteld worden, tot je tevreden bent. Maar dat ben je als perfectionist uiteindelijk nooit. Daarom kan perfectionisme leiden tot werkverslaving. Dat is een ongezonde gedrevenheid om nooit te stoppen met werken, die kan leiden tot meer stress, vermoeidheid en burn-out.

Laag zelfbeeld

‘Goed genoeg’ maakt je veel gelukkiger dan ‘altijd perfect’ Wanneer we ons lichaam vergelijken met de idealen uit films, tv en magazines, dan kan dat leiden tot ongezond hoge standaarden. Die leiden op hun beurt tot teleurstelling.

/76/GelukkigZijn/Stress2.jpgHet is duidelijk. Een van de grootste obstakels voor geluk in het leven is perfectionisme.

Perfectionisme weerhoudt je ervan om dingen af te werken of zelfs om projecten te starten, omdat je het gevoel hebt dat het meteen perfect moet zijn. Dat vreet aan je zelfvertrouwen.

3 effectieve gewoonten die je helpen om je gewoonte van perfectionisme te vervangen

  1. Ga voor goed genoeg

    Streven naar perfectie zorgt er vaak voor dat je iets nooit afmaakt. Streef dus naar ‘goed genoeg’. Dat is geen excuus om er de kantjes vanaf te lopen, maar simpelweg een manier om te erkennen dat het op een bepaald moment goed genoeg is en dat je dan klaar bent. Voor belangrijke taken zal ‘goed genoeg’ vaak betekenen dat je het heel goed gedaan hebt, al hoeft het niet perfect te zijn. In andere gevallen kan het betekenen dat je iets kleins gewoon goed genoeg gedaan hebt. Stel prioriteiten en kies de taken die het belangrijkst zijn.

  2. /76/GelukkigZijn/Illusie2.jpgOnthoud dat perfectionisme een mythe is, die je enkel pijn bezorgt

    Film, tv en sociale media spiegelen je vaak een perfecte droomwereld voor. Die wil je ook bereiken. Alleen blijkt de realiteit anders te zijn. Deze verwachtingen en dromen creëren stress en pijn bij jou en je omgeving. Misschien stop je zelfs met een relatie, een job of een project, omdat je verwachtingen niet worden ingelost en het plaatje niet zo perfect is.

  3. Leg je lat op een realistische hoogte

    Stel jezelf haalbare doelen, zodat je motivatie niet verloren gaat Jezelf doelen stellen is mooi, maar leg de lat niet té hoog. Kies menselijk bereikbare doelen.

    We falen allemaal wel eens en we hebben allemaal wel eens moeite om een bepaald doel te bereiken. Dat is normaal en erg menselijk.

    /76/GelukkigZijn/Perfect.jpgSta dus niet toe dat anderen de lat voor jou leggen. Of ze dat nu met goede bedoelingen doen of niet, wanneer het niet werkt voor jou, is het tijd om je eigen maatstaf te vinden. Kies je doel zo dat je gemotiveerd blijft, maar je geen onmenselijke resultaten moet halen om tevreden te zijn. Neem dan kleine stapjes naar je doel, dag na dag.

    Vermijd media en mensen die je ongelukkig maken en omring jezelf met vriendelijke, optimistische en motiverende boodschappen en mensen.

Het is jouw leven. Jij beslist!

/76/GelukkigZijn/Stress.jpg /76/GelukkigZijn/StressRelax.jpg

Auteur: Wim Annerel

0 reacties

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels