Deel via

Aanslag op aanvullend pensioen kan betrokkenen tienduizenden euro’s kosten!

March 2015
Als het aan de verzekeringssector ligt, zal de federale Belgische regering binnen afzienbare tijd een ware hold-up plegen op de opbrengst van het aanvullend pensioen/groepsverzekering van de werknemers. Ze dreigen namelijk het gegarandeerde rendement vanaf nu te laten zakken van 3,25 naar slechts 0,4 procent! Zo lopen alle betrokkenen het gevaar om letterlijk van tienduizenden euro’s te worden beroofd. Anders dan een beroving kan men een dergelijke aanslag moeilijk noemen, meent onze columnist Jan Schils.

/77/Inzicht/Bacquelaine.jpgNaar Zwitsers model

Die vordering werd door de verzekeringskoepel Assuralia koudweg op tafel gelegd. De kans op deze ongeziene inlevering op het aanvullend pensioen is volgens Jan Schils des te groter, omdat de verantwoordelijke federale minister van pensioenen, Daniel Bacquelaine, helemaal geen vraagtekens heeft gezet bij deze eis.

Integendeel, de minister is ‘ten volle’ bereid om zaken te doen met de verzekeringssector. Als klap op de vuurpijl, m.a.w. om een en ander aanvaardbaar te doen klinken, beroept Bacquelaine zich op het ‘Zwitserse model’. Daar ligt de rente niet vast, maar wordt ze jaarlijks aangepast. Hij is van plan dat model na te volgen, met alle gevolgen van dien.

Gewillig oor

/77/Inzicht/Groepsverzekering.jpgHet Belgische pensioensysteem kent 3 pijlers:

  • Het wettelijke pensioen
  • Het aanvullend pensioen/groepsverzekering
  • Het pensioensparen

De Belgische wettelijke pensioenen (eerste pijler) behoren, behalve voor de ambtenaren, verreweg tot de laagste in Europa. Politici zijn hiervan op de hoogte, zonder daar iets aan te doen. Zij behoren dan ook niet tot de categorie van lage pensioenen.

Het aanvullend pensioen is een verzekeringscontract tussen werkgever en werknemer, waarbij elk jaar een bedrag gespaard wordt dat de werknemer krijgt als hij op pensioen gaat Het is op de tweede pijler, meer bepaald het aanvullend pensioen, dat de verzekeraars het hebben gemunt en voor wiens eisen minister Bacquelaine een gewillig oor blijkt te hebben. Dit aanvullend pensioen berust in feite op een wettelijk verzekeringscontract, dat de werkgever in naam van de werknemer afsluit bij een verzekeringsmaatschappij. Dikwijls wordt dit soort verzekering voor een hele groep afgesloten, vandaar de benaming ‘groepsverzekering’.

De werkgever en werknemer bouwen op die manier elk jaar een bedrag op dat wordt uitbetaald als de werknemer met pensioen gaat. Omwille van de transparantie, ontvangt de werknemer jaarlijks een overzicht van het bedrag dat hij aan aanvullend pensioen heeft opgebouwd.

Verzekeraars apen banken na

/77/Inzicht/AP2.jpg/77/Inzicht/Schop.jpgIn 2008-2009 brak, voornamelijk door toedoen van de banken, de financiële crisis uit. Dankzij veel overheidsgeld, van de belastingbetalers, konden de banken weer overeind krabbelen, hoewel sommige toch weer in de oude fouten dreigen te vervallen.

De banken zijn amper buiten gevaar of daar zijn de verzekeraars, die nu op hun beurt hun financiële problemen op andermans kosten, hier de gewone werknemer, willen oplossen. Want wat is het geval? De verzekeraars willen de opbrengsten van de door werkgevers en werknemers gestorte bedragen ter discussie stellen “omdat ze de rendementen daarvan niet langer kunnen realiseren”.

Loonsverlaging

/77/Inzicht/Assuralia.jpgVolgens Assuralia is de rente op de financiële markt te veel gezakt, waardoor het gestorte geld niet meer rendabel te beleggen valt. Daarom moet de overheid de gegarandeerde rendementen verlagen, luidt de eis.

/77/Inzicht/Beroven.jpgIn de praktijk komt dat echter neer op een loonsverlaging, want aanvullende pensioenen en groepsverzekeringen zijn een vorm van uitgesteld loon.

Minister Bacquelaine, die de eis van de verzekeraars welgezind lijkt te zijn, komt nu op de proppen met het verhaal dat het Belgische systeem van aanvullende pensioenen in feite gebaseerd is op dat van Zwitserland. In Zwitserland ligt de rente niet vast, zoals in België, maar wordt ze jaarlijks geëvalueerd door een commissie van financiële experts. Alsof dat een geldig argument zou zijn om de pensioensregeling hier te grabbel te gooien.

/77/Inzicht/Procent.jpgOok Zwitsers de klos

In 2013 bedroeg de rente op het aanvullend pensioen in Zwitserland nog 3,25 procent, wat vergelijkbaar is met België. Intussen is de rente gedaald tot 1,75 procent, waardoor de Zwitsers heel wat minder pensioen overhouden. Daar krijgt ook niet iedereen dezelfde rente, omdat die wordt vastgesteld per sector en per salarisniveau. In België geniet ongeveer 70 procent van de werknemers van een aanvullend pensioen. In Zwitserland is het aanvullend pensioen verplicht.

Meer concrete cijfers

De verzekeraars dreigen zo driekwart van de werknemers in de toekomst en de gepensioneerden nu flink armer te maken Assuralia wil dat de regering-Michel alle bestaande contracten inzake aanvullend pensioen in de privésector openbreekt. Driekwart van de privésector heeft een dergelijk contract. Schrikt u niet, want nu komt het: Assuralia verlangt een akkoord van de regering dat het gegarandeerde rendement voor alle nog komende stortingen tussen nu en de pensioenleeftijd van de werknemer, zakt van 3,25 naar 0,4 procent! In Zwitserland heeft men niet zo drastisch durven optreden. Tijd om op de barricaden te klimmen?

Halvering!

De verzekeraars stellen nu de opbrengsten van het aanvullend pensioen ter discussie, omdat ze de rendementen ervan niet langer kunnen realiseren De eis van Assuralia houdt in dat iedereen fors zou moeten inleveren op zijn aanvullend pensioen/groepsverzekering. Voorbeeld: wie nog niet zo lang geleden tot een groepsverzekering zou zijn toegetreden, zou bij een jaarlijkse premiestorting door de werkgever van 2.000 euro, op het einde van zijn loopbaan niet langer 162.000 euro ontvangen, maar nog slechts de helft …!

/77/Inzicht/Geld2.jpgHet was al langer bekend dat Assuralia van het wettelijk gegarandeerd rendement af wilde. Directeur Wauthier Robyns windt er ook geen doekjes om: “Maatregelen zijn onvermijdelijk. Een staatsobligatie op 10 jaar brengt nog maar 0,6 procent op. Daarom is het onmogelijk de 3,25 procent verder te garanderen. Wanneer de bedrijven het tekort zelf moeten aanvullen, zouden ze de komende jaren een enorme pensioenfactuur moeten financieren. Zo neem je alle zuurstof weg om nog te investeren.”

/77/Inzicht/Straatvraagteken.jpgContractbreuk

Zuiver cijfermatig bekeken, heeft de grote baas van Assuralia misschien wel een punt. Maar hij gaat wel heel gemakkelijk voorbij aan het feit dat het aanvullend pensioen een component is van de loon- en arbeidsvoorwaarden en deel uitmaken van een contract. Ook verzekeraars kunnen in een rechtsstaat niet zomaar zonder gerechtelijke gevolgen contracten verbreken.

Voorts mag niet worden vergeten dat de verzekeraars veel winstgevende jaren hebben gekend, waarin zij buffers hebben aangelegd voor slechtere tijden. Waar is dat geld gebleven?

Minister van pensioenen, Daniel Bacquelaine, is volledig bereid om in te gaan op de eis van de verzekeringssector Intussen heeft minister Bacquelaine verklaard de komende weken en maanden met de sociale partners en de Nationale Arbeidsraad (NAR) over de aanpassing van het aanvullend pensioen te willen overleggen. Maar hij houdt onverkort vast aan een Belgisch akkoord naar Zwitsers model, dat nog gedurende deze regeerperiode beklonken moet worden en veel gepensioneerden armer zal maken ...

Intussen regent het kritiek

/77/Inzicht/Oud.jpgDe socialistische bedienden bond BBTK reageert fel: “We zullen ons met alle mogelijke middelen verzetten tegen deze contractbreuk.”

De partij Groen vindt de plannen van Bacquelaine ‘ongehoord’ en SPa-voorzitter Bruno Tobback zegt ‘gechoqueerd’ te zijn.

/77/Inzicht/Geldhuis.jpg         /77/Inzicht/Varkenleeg.jpg

Auteur: Jan Schils

17 reacties

spirit
Toen het nog goed ging, vonden de verzekeraars het niet nodig om de deelname in de winst te verhogen. Nu het omgekeerd is, hoeft de verzekerde ook geen toegevingen te doen en de zuur verdiende centen weer af te geven. Dit is zuiver gelegaliseerde diefstal !
24/03/15 10:46 REAGEER
gnys
Wel een populistische reactie zonder dat je eigenlijk weet hoe dit alles werkt: obligaties etc brengen minder en minder op dus waar moeten de verzekeringsmaatschappijen het geld van halen? straks zijn er weer failliet en moet de staat tussen beide komen. Toen de rendementen hoger waren werd er winstdeelname uitgekeerd (die niet belast werd op moment van uitkering). Uw bank en alle andere investeringsproducten vermelden ook altijd dat rendementen uit het verleden geen garantie vormen voor de teoekomst. En de opgebouwde reserves blijven normaal gezien genieten van de rendement op dat moment.. Dus wordt er niets afgenomen toch?
25/03/15 09:36 REAGEER
Orlando38
Je hebt in dit geval wel gelijk. Maar de Europese Centrale Bank heeft deze toestand gecreëerd door aan de banken te lenen aan tarieven zelfs lager dan wat de banken thans aan hun eigen spaarders betalen. Ze hebben dus het geld van de spaarders blijkbaar niet meer nodig. De meeste grootbanken hebben hun eigen verzekeringsmaatschappijen al dan niet onder een andere naam, dus dit alles is sterk met elkaar verweven. Met wat ze minder betalen aan de ECB zouden ze gemakkelijk hun verzekeringstak hogere renten kunnen laten betalen.
Alles moet natuurlijk weer uit de zak gehaald worden van de gewone man, terwijl die maffiapraktijken van de banken en dito debacle ook door belastinggeld moesten worden gecompenseerd.
Ze proberen nu via hun verzekeringsfilialen terug de koe verder uit te melken...
31/03/15 12:23 REAGEER
Johan
Toen ik nog in school liep in het college te Roeselare, en dat is ondertussen al 44 jaar geleden, vertelde onze klastitularis van economie het volgende : "onthoud goed jongens dat er in België slechts 2 WETTELIJKE BANDITISMEN bestaan, namelijk de BANKEN EN DE VERZEKERINGEN." Wij wisten dat toen al. Wie gaat er op de barricaden staan om deze wanpraktijken uit te roeien, waar zijn al die onmondige universiteitsstudenten gebleven? Vroeger durfden die nog eens op straat komen om den werkmens te verdedigen. Alle hens aan dek.
Johan Buyse
24/03/15 11:32 REAGEER
LVDW
Rekening houdende met de 80 % regel zullen de (aftrekbare) premies evenredig moeten stijgen om tot een zelfde eindresultaat te komen op het einde van het contract.
24/03/15 12:43 REAGEER
karel2
De indexsprong dat is een echte diefstal , al eens nagedacht dat treft iedereen, niet alleen de gepensioneerden, ook de werknemers, de zieken, de werklozen. Dus dat is niet 1x maar 2x gesjareld, kom toch op straat mensen, je hebt zondag de kans
24/03/15 16:44 REAGEER
Donquichotte54
Een indexaanpassing in se zou pas zin hebben moest het voorstel van AMADA uit 1974 van toepassing zijn, met name 'geen procenten maar centen". Het is toch simpel: men deelt het BNP door het aantal inwoners en keert iedereen (bij indexverhoging) iedereen dezelfde som uit. zo vergroot de kloof tussen de armsten en de rijksten niet, integendeel en is dit de logica zelf. Per slot van rekening stijgen de prijzen op dezelfde manier zowel voor de armsten als voor de rijksten. Men zou eventueel een indexaanpassing kunnen begrenzen en geen uitkeren aan wie meer dan 5000,- € netto verdient ! Maar daarmee zijn de geldwolven van een politici, vakbondsleiders en bepaalde "vrije beroepen" uiteraard niet meer akkoord want dan worden ZIJ benadeeld en dat is onaanvaardbaar voor hen zeker ?
25/03/15 18:34 REAGEER
joshendrickx
EEN WOORD: SCHANDALIG
Nog maar een reden om zo'n coalitie NIET meer te stemmen
24/03/15 18:32 REAGEER
Donquichotte54
Tussen haakjes, de partijen die tegen de indexaanpassing zijn en de vakbonden biedne geen soelaas, integendeel zelf ! Zij hebben een wet voorbereid waarbij alleen de winsten op aandelen gemaakt door de kleien spaarder worden belast, maar niet terugbetaald bij verlies ! Dit is pas een echte holdup want wie was er aan de macht toen de subprime crisis de beurs deed kelderen (en waar Jan Modaal niets mee te maken had maar wel de zogenaamde "goede huivaderaandelen" bij de grote banken met niet minder dan 95 % zagen wegsmelten terwijl de politici zoals Dehaene grote boni konden opstrijken op ONZE rug ! ALLE politieke partijen hebben meegespeeld en de modale Belg kaalgeplukt ! Dus of het nu deze coalitie of de vorige is, alle politici (die NB geen 40 jaren + hoeven te "werken" om hun rijkbetaalde pesnieoen + ontelbare onbelaste cumuls schaamteloos blijven binnenrijven - zie Herman Van Rompuy) hebben slechts 1 slogan "Eigen zakken eerst vullen op kosten van de domme kiezer" !
25/03/15 18:56 REAGEER
joshendrickx
Eén woord: SCHANDALIG
Nog maar een reden bij om volgende keer zo te stemmen dat huidige coalitie NIET meer mogelijk is. Nu kunnen we alleen nog op straat komen, met MASSA's anders luisteren ze toch niet!! Nu zondag 29 maart 'Hart boven Hard'
24/03/15 18:35 REAGEER
Bolleke
Wel als die knappe koppen zich niet aan contracten houden moeten wij dat ook niet meer en gaan we ook onze zin maar doen. Wordt eens wakker en laat de werk mens ook een fatsoenlijk leen leiden. Wij vliegen de bak in als we pikken en jullie denken dat je carte blanche hebt om pikken. Afvoeren die Bacquelaine zulk soort kunnen we missen.
24/03/15 19:53 REAGEER
WVH
Hoe wil je dat wie dan ook 3,75% rendement geeft als de rente op alles wat vastrentend is minder dan 1 % is. Een beetje meer rekenen aub.
@J. Buyse
Er zijn nog bandieten, bv. de mensen die met één stem, die in het stemhokje niet genoeg hebben en er nog een tweede bij willen, op straat, tot ze hun goesting krijgen.
25/03/15 08:33 REAGEER
vinum
beetje meer rekenen? een contract dient nageleefd te worden, de bluts met de buil.
of staan de banken en verzekeringen boven de wet misschien?
die tweede stem is overbodig, dus redeneren we zoals een bepaald partijvoorzitter, die re vanuit gaat dat de kiezer 1 maal om de zoveel jaar mag spreken en voor de rest moet zwijgen, want hij heeft carte blanche gegeven aan de verkozenen.
in brussel is men bezig de ene hold-up na de andere te plegen langs de gemakkelijkste weg.
25/03/15 12:00 REAGEER
VBORTELS
Na bijna 43 jaren gewerkt te hebben in de privé sector zou dit inderdaad een pure aanslag zijn. Wij rekenen hierop. Ons pensioen is allesbehalve dat van een staatsambtenaar!! waar zijn deze ministers mee bezig. zouden we volgende keer niet beter allemaal ongeldig stemmen - niet blanco!! Staatsambtenaren denken enkel aan zichzelf en hoe op de beste en snelste manier hun zakken kunnen gevuld worden!!
V. Bortels
26/03/15 15:56 REAGEER
Becky
1) Ik kwam vroeger omwille van mijn job (spreek ik van 40 jaar geleden) nogal dikwijls op vergaderingen de grote bazen van de banken tegen. Ik vroeg hen op de man af, wat met pensioensparen ? Antwoord was: nooit doen, je geeft nu geld af dat over 30 jaar niets meer waard is ! De geschiedenis geeft hen gelijk.
2) Ik heb sinds januari 2015, 10,58 euro meer pensioen. Dat had deze regering toch beloofd. Er doen veel te veel verzinsel de ronde, die in het leven geroepen zijn door, vooral de rode vakbonden en nog veel meer mensen die dit dan nog geloven ook. Dat er bespaard moest worden wist iedereen. Om de put te vullen van de rode familie ! Of wil je terug naar dat corrupte systeem ? Die al meer dan 40 jaar niet anders dan miljoenen en miljarden frauderen, moorden en verplichte zelfmoorden hebben gepleegd. Geen verzinsels maar bewezen zaken.
3) De index, nergens ter wereld wordt dit systeem toegepast. Indien de stijging 2 % is, dan krijgt iemand met 1000 euro per maand 20 euro bij. Iemand met 10.000 euro per maand krijgt zo maar even 200 euro bij. Dit is dan ook het meest asociaal systeem in de wereld. Dat brood kost toch voor iedereen ... Schaft de index gewoon af en laat de lonen afhangen van vraag en aanbod ! Maar wie wil die index niet afschaffen, je mag 1 maal raden. Juist.
30/03/15 16:28 REAGEER
Mollymira
Gisteren nog de rode,groene en blauwe kudde zien protesteren tegen de besparingen, wanneer gaan die onnozelaars nu eens begrijpen dat de vakbonden niets anders doen dan hun zakken vullen op de kop van de massa en dat het vooral aan de buitensporige onnodige uitgaven ligt van de rode en groene partij dat we nu moeten inleveren en het staat er niet op te beteren zeker niet voor de pasgeborenen, als het zolang duurt,
2/04/15 12:46 REAGEER
jeanmarchand
Of de vakbonden hun zakken nu vullen of niet laat ik in het midden, feit is dat overal waar macht is, daar ook de corruptie aanwezig is, en die moet aangepakt worden;
Maar wat al de heren crititie hier over het hoofd zien is dat er altijd maar crisis is en dat de werkende bevolking steeds maar blijft inleveren ten voordele van een kleine groep rijken, die rijkdom verwerft op het zweet van de arbeider, die weigeren hun aandeel in de belastingen te betalen. zij worden steeds rijker en de arbeider steeds weer armer. En de heren politici spelen het spel mee en doen jullie geloven dat wij de enigen zijn die de crisis kunnen oplossen door te blijven inleveren.
Werk hard als je in je beste jaren bent, als je wat ouder wordt kan je niet meer mee, en reken dan vooral niet op solidariteit, werk tot je dood valt. Waarom moeten wij de bankencrisis betalen? De banken hebben bewezen een gevaar te zijn voor de staatskas en onbetrouwbaar te zijn... ze moesten failliet gegaan zijn, maar de politiek heeft zich met teveel waarborgen geëngageerd. De banken zoals ze nu bestaan, zijn geen dienstverlening aan de maatschappij meer en moeten derhalve ophoepelen. De grootbanken hebben met hun geklungel, zichzelf om zeep geholpen, en blijven vrijuit gaan??? Als Europa niet oplegt dat de banken als unie zichzelf moeten verzekeren en de schade betalen, dan moet de sector genationaliseerd. Alleen een gezond politiek beleid kan de maatschappij redden.
3/05/15 17:59 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels