Deel via

Met de juiste matras, met je rug geen ambras!

March 2015
Week 3 van de slaaptips! Hopelijk heb je in de tussentijd dankzij de twee voorgaande tips al een pak beter geslapen. In dit derde artikel kom je alles te weten over de perfecte ‘ligging’ van je bed: de matras. Aan welke voorwaarden moet een matras voldoen? Welke soorten bestaan er? En vooral: hoe kies je de voor jou perfecte matras? Lees er hier alles over en zet een derde stap op weg naar een zalige nachtrust!

/77/Gezondheid/Slapen.jpg1 + 1= 80!

Een optimaal slaapsysteem is een slaapsysteem dat aangepast is aan je lichaamsbouw, gewicht en slaaphouding. Alles begint bij de juiste bedbodem en gaat verder met de passende matras. Je matras is, samen met je bedbodem, verantwoordelijk voor 80% van je slaapcomfort. Investeren in een degelijke matras, afgestemd op je bedbodem, is bijgevolg investeren in een zalige nachtrust. Als je meer in je nacht stopt, haal je meer uit je dag!

7 criteria van een goede matras

Een goede matras moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

  1. /77/Gezondheid/Rug slaap.jpgSteun

    Een matras moet ervoor zorgen dat de wervelkolom zijn natuurlijke vorm kan bewaren. Dit betekent dat indien je op je rug of buik slaapt, je rug zijn S-curve behoudt. In zijligging moet de wervelkolom op één rechte lijn liggen.

    Ook je lichaamsgewicht moet door je matras gelijkmatig verdeeld worden. Zo verbruikt je lichaam minder energie om van slaaphouding te veranderen, waardoor je frisser ontwaakt.

  2. Hardheid

    Je ‘uitstekende’ lichaamsdelen, zoals heupen en schouders, moeten voldoende in de matras zakken, zodat je wervelkolom zijn natuurlijke vorm behoudt De hardheid van je matras hangt af van je lichaamsbouw. De perfecte matras vormt de combinatie van een goede ondersteuning en een zacht gevoel. Ben je groot en steviger gebouwd, dan lig je comfortabeler op een iets stevigere matras. Grote, slankere personen liggen het best op een medium harde matras, terwijl kleine, slanke individuen goed liggen op een zachtere matras.

    /77/Gezondheid/Comfortzones.jpgLet er vooral op dat je ‘uitstekende’ lichaamsdelen, zoals je heupen en schouders, voldoende in de matras zakken, zodat je wervelkolom zijn natuurlijke vorm behoudt. Het is de bedoeling dat je lichtjes in je matras zakt, zodat de matras je lichaam als het ware draagt.

    De perfecte matras heeft daarom verschillende (ergonomische) comfortzones. Dit houdt in dat de matras aan de schouder-, heup- en kniezone dieper inzakt. Zo ontstaan er verschillende weerstandzones, waardoor je lichaam, en meer specifiek je wervelkolom, optimaal ondersteund wordt.

  3. /77/Gezondheid/Ventilatie.jpgVentilatie

    Een gepast ventilerend en vochtregulerend vermogen is van essentieel belang voor een goede nachtrust. Je verliest namelijk een halve liter vocht per nacht! Een matras die je transpiratievocht goed opneemt en via verdamping snel weer afvoert, is dus een must.

  4. Duurzaamheid

    Een kwaliteitsvolle matras gaat ongeveer 10 jaar mee én moet zijn ondersteunende eigenschappen gedurende zijn hele levensduur behouden.

    /77/Gezondheid/Matrasbeschermer.jpgDe duurzaamheid van je matras heb je ook deels zelf in handen. Enkele tips
    • Draai je matras 3 tot 4 keer per jaar om, zowel hoofd- en voeteinde, als boven- en onderkant.
    • Verlucht je slaapkamer en leg je beddengoed dagelijks open, zodat het vocht zich niet in je matras opstapelt.
    • Leg een matrasbeschermer op je matras en was deze, samen met je lakens, voldoende.
    • Beschikt je matras over een afritsbare tijk? Laat die dan minstens één keer tijdens de levensduur van je matras chemisch reinigen.
    • Stofzuig je matras nooit! Klop deze ook nooit buiten uit. Dit werkt slijtage in de hand. Gebruik een handborstel om je matras schoon te maken.
  5. Dikte

    Je matras moet ten minste 12 centimeter dik zijn, zodat die voldoende steun biedt.

  6. Geheugeneffect

    Keer je matras 3 tot 4 keer per jaar om, zowel hoofd- en voeteinde, als boven- en onderkant Het geheugeneffect is de tijd die je matras nodig heeft om na indrukking opnieuw zijn oorspronkelijke vorm aan te nemen. Hoe kleiner het geheugeneffect, hoe sneller je matras zijn oorspronkelijke vorm aanneemt, hoe beter je in je slaap zal kunnen bewegen en dus hoe uitgeruster je ontwaakt. Een matras met een beperkt geheugeneffect valt dus te verkiezen.

  7. Tweepersoonsbed

    /77/Gezondheid/Duo-rits.jpgAls je met je partner in een tweepersoonsbed slaapt, kies je best voor 2 aparte matrassen. Zo voel je je partner ‘s nachts niet bewegen, krijgt je lichaam de gepaste ondersteuning, verslijt je matras minder snel en kan je je matras beter draaien.

    De scheiding tussen beide matrassen kan je eenvoudig wegwerken door onder andere een pont d’amour, als overbrugging tussen de matrassen, of een ritssluiting, om de matrassen bij elkaar te houden.

    /77/Gezondheid/Pont d'Amour.jpgKies je toch een dubbele matras? Houd dan rekening met de puntelasticiteit. Dit bepaalt of je naast elkaar kan slapen, zonder hinder van elkaars bewegingen te ondervinden. Bij een goede puntelasticiteit wordt de matras enkel ingedrukt op de plaatsen waar je lichaam druk uitoefent, zonder dat de hele matras ingedrukt wordt.

Soorten matrassen

De keuze aan matrassen is groot en de mogelijkheden zijn divers. Een overzicht van de meest gebruikte matrassen:

  1. Veermatrassen

    /77/Gezondheid/Pocketveer.jpgDe meeste matrassen zijn gemaakt uit veren. De veren zorgen ervoor dat bij beweging de matras telkens opnieuw snel zijn vorm aanneemt. Tussen de veren zit voldoende ruimte, zodat de lucht gemakkelijk kan circuleren. Op die manier beschikken deze matrassen over een goed ventilatiesysteem.

    Kwaliteitsvolle veermatrassen zijn bovendien elastisch, erg duurzaam en hebben een hoge densiteit. Hoe meer veren per m², hoe hoger de densiteit en hoe een betere ondersteuning de matras biedt.

    /77/Gezondheid/Bonnell.jpgDe 2 meest voorkomende veermatrassen zijn pocketveren en bonell veren. Bij pocketveermatrassen kan elke veer afzonderlijk in- en uit veren. Daardoor volgt de matras perfect je lichaamscontouren, zodat je lichaam goed ondersteund wordt. Daarnaast zijn er bonellveermatrassen. Deze soort veermatras is erg geschikt voor personen die een stevigere lichaamsbouw hebben. De veren zijn namelijk groter en steviger dan in andere veermatrassen.

  2. Schuimmatrassen

    Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen vier soorten schuimmatrassen.

    • /77/Gezondheid/Poly.jpgPolyethermatrassen

      Deze matrassen bevatten polyetherschuim. Het soortelijk gewicht (SG) of dichtheid van de matrassen loopt sterk uiteen. Een hoog soortelijke gewicht, 40 tot 60 kg/m³, geeft aan dat de matras een groot draagvermogen heeft en dus steviger en duurzamer is. Zorg er dus voor dat je matras een soortelijk gewicht van minstens 40 heeft.

    • Koudschuimmatrassen

      /77/Gezondheid/Koud.jpgKoudschuimmatrassen hebben een hoge veerkracht, waardoor de matrassen na indrukking vrijwel onmiddellijk in hun oorspronkelijke vorm terugkomen. Zo past deze matras zich perfect aan je lichaamscontouren aan. Kwaliteitsvolle koudschuimmatrassen zijn hoog elastische koudschuimmatrassen, van minstens 50 HR (= High Resilience).

    • Traagschuimmatrassen

      /77/Gezondheid/Traag.jpgTraagschuimmatrassen reageren op de lichaamswarmte van de slaper. Onder invloed van warmte en druk van je lichaam wordt het traagschuim zacht. Daardoor neemt de matras je lichaamsvorm aan, zodat je spieren zich kunnen ontspannen. Deze matras is erg aan te raden voor rustige slapers, die niet te veel bewegen in hun slaap en voor bedlegerige patiënten.

    • /77/Gezondheid/Latex.jpgLatexschuimmatrassen

      Latex(schuim)matrassen zijn gemaakt uit natuurlijke- en/of synthetische latex. Ze zijn zeer puntelastisch, wat wil zeggen dat ze zich snel en perfect, ook bij veel beweging, aan je lichaamsvorm aanpassen. Deze matras remt ook bacteriegroei, wat de hygiëne ten goede komt.

  3. Watermatrassen

    /77/Gezondheid/Water.jpgWatermatrassen zijn matrassen die, uiteraard, met water gevuld zijn. Op die manier volgt de matras perfect de welvingen van je lichaam, wat zorgt voor een optimale bloedcirculatie en een juiste ondersteuning van de wervelkolom. Je kan zelf de temperatuur van de matras instellen. Zo slaap je op de voor jou ideale temperatuur: zalig warm in de winter en lekker koel in de zomer.

Koning onder de matrassen?

Er bestaat geen ‘one size fits all’ onder de matrassen. Testen onder begeleiding van een professionele slaapadviseur is hét sleutelwoord! Enkele tips and tricks:

  • Kies je matras op maat: 40 centimeter breder dan je schouders en 20 centimeter langer dan je lichaam. Een breedte van minstens 90 centimeter voor een eenpersoonsmatras en minstens 160 voor een tweepersoonsmatras is ideaal.
  • Pas je matras aan je lichaamsgewicht aan: hoe zwaarder, hoe harder je matras en omgekeerd.
  • Test een matras uit op het type bedbodem dat je wilt: beide moeten op elkaar én op jou afgestemd zijn voor een optimaal slaapcomfort.

Al 80% van je slaapcomfort!

Je matras is, samen met je bedbodem, verantwoordelijk voor maar liefst 80% van je slaapcomfort! Ben je van plan om een nieuwe matras te kopen? Stem deze dan af op je lichaamsbouw én je bedbodem. Samen zijn die 2 elementen goed voor 80% van je slaapcomfort. Wat de overige 20% van je slaapcomfort bepaalt, kom je in volgend SenNet Magazine te weten!

In voorgaande SenNet Magazines kreeg je al 2 tips om te slapen als een roosje. Wil je deze graag herlezen? Klik dan hier door:

/77/Gezondheid/Dromenvanger.jpg /77/Gezondheid/Droom.jpg

1 reactie

raborin
Ik heb een NEPUR matras, wat denkt U daarover? Graag reactie!
1/04/15 01:07 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels