Deel via

Muziekfeest '2140’: 3 dagen lang een muzikale wereldreis!

March 2015
Eind maart kleurt deFilharmonie met muziekfeest ‘2140’ opnieuw drie dagen buiten de klassieke lijntjes in De Roma. Een van de hoogtepunten wordt ongetwijfeld het concert op zaterdagavond. Dan serveert deFilharmonie je een concertavond waarin trombone, tuba en slagwerk de hoofdrol spelen. Naast muziek spelen, zet deFilharmonie zich dit jaar ook in voor Music Fund, door muziekinstrumenten in te zamelen. Het belooft een muzikaal spektakelweekend te worden van begin tot eind!

Wat staat er op het programma?

Op vrijdag 27 maart veroveren de 270 jonge muzikanten van het opMaatorkest, samen met een ensemble van deFilharmonie, het podium van De Roma.

Op zaterdag 28 maart warmen muziekschoolleerlingen koper, elektrische gitaar en slagwerk samen met muzikanten van het orkest De Roma op, met een ‘Re-Mix Heavy Metal’.

Muziekfeest ‘2140’ loodst je 3 dagen lang van het ene naar het andere muzikale hoogtepunt! Vervolgens brengt Jörgen van Rijen, eerste trombonist bij het Concertgebouworkest, het Tromboneconcerto van Kalevi Aho. Tubaïst Bernd Van Echelpoel zet zich aan het wondermooie ‘Landskap’ van Lundquist. Slagwerker Pieterjan Vranckx waagt zich tot slot aan ‘Groove!’, een werk voor percussie en orkest van artist in residence Wim Henderickx.

Muziekfeest '2140' sluit af op zondag 29 maart met ‘Re-Mix XXL goes Middle East’, een heus communityfeest en muziekspektakel!

Dit jaar wordt er trouwens niet alleen muziek gespeeld tijdens '2140', maar zamelt deFilharmonie ook muziekinstrumenten in voor Music Fund!

/76/BeleefenUit/PieterjanenWim.jpgSolist en componist over slagwerkconcerto ‘Groove!’

Naar aanleiding van het concert op zaterdag 28 maart brachten we slagwerker Pieterjan Vranckx samen met componist Wim Henderickx, zelf ook slagwerker. Een gesprek met twee slagwerkers in een kamer vol slagwerkinstrumenten verandert al snel in een jamsessie. Ook stilzitten voor de foto is geen optie. Ze improviseren er samen op los terwijl het ene na het andere exotische slagwerkinstrument wordt bovengehaald. Gelukkig is er tussendoor nog even tijd voor een paar vragen!

Kan je vertellen waarover ‘Groove!’ gaat?

“Kort samengevat gaat ‘Groove!’ over de muziek van de wereld. En met welk instrument kan je dat beter weergeven dan met percussie? Je beschikt over een bijzonder uitgebreid instrumentarium. De hele wereld komt er als het ware in voor. ‘Groove!’ is ook een zeer visueel werk. Slagwerk levert altijd kijkplezier op. Maar we gaan nog een stapje verder, doordat Pieterjan al spelend opkomt.”

Waar neem je ons zoal mee naartoe?

‘Groove!’ gaat over de muziek van de wereld. Met wat kan je dat beter weergeven dan de rijke, gevarieerde klanken van slagwerk? “Het stuk begint met muziek uit de Arabische wereld. Dit eerste deel heet dan ook zeer toepasselijk ‘1001 nights’. Vervolgens reizen we in ‘Into a mystical world’ door naar het Oosten en eindigen doen we in Afrika met ‘Black magic’. In elk deel komen instrumenten uit de verschillende continenten voor.”

Welke rol is er in ‘Groove!’ voor het orkest weggelegd?

“Een zeer belangrijke rol. Het is de tegenspeler van de solist. Het orkest wordt trouwens uitgebreid met een basgitaar en een saxofoon en er zit ook een keyboard bij met een sampler, die de groove nog moet versterken. Je krijgt dus een hele aparte orkestklank, met de focus op het slagwerk. Kortom, het wordt een uitdaging voor de solist en het orkest én een belevenis voor het publiek!”

/76/BeleefenUit/Bernd.jpgTubaïst Bernd Van Echelpoel over ‘Landskap’

Bernd Van Echelpoel is eerste solist tuba bij deFilharmonie. Tijdens muziekfeest ‘2140’ brengt hij Landskap van de Zweedse componist Torbjörn Iwan Lundquist. Hij vertelt graag over het concerto dat hij brengt:

“Landskap is een van de eerste grote werken voor tuba. Lundquist schreef het in 1978 voor Michael Lind, toen een van de belangrijkste tubavirtuozen en tot op vandaag een referentie op tubagebied. Het mooie aan dit werk is, dat Lundquist de tuba helemaal uit de sfeer van de honkytonk-, hoempapa- en fanfaremuziek haalt. In tegenstelling tot wat je zou verwachten van een tubaconcerto, is het een bijzonder toegankelijk werk. We kennen de tuba allemaal als instrument waarop je laag en luid kan spelen, maar Lundquist laat de tuba van begin tot einde zingen. Het lijkt zelfs alsof het eerder voor cello is geschreven dan voor tuba. Het is 20 minuten lang genieten.”

Inzamelactie Music Fund

Heb je op zolder een instrument liggen? Breng het naar De Roma! Music Fund geeft ze een tweede leven in ontwikkelingslanden! Tijdens muziekfeest ‘2140’ organiseren deFilharmonie en De Roma samen met tal van andere partners een grote inzamelactie van muziekinstrumenten voor Music Fund. Heb je op zolder, in de kelder of in de garage een instrument liggen dat je nieuw leven wil inblazen? Breng het op 28 of 29 maart 2015 naar De Roma! Maak er kennis met Music Fund en woon enkele repetities bij.

Music Fund is een humanitaire organisatie die muzikanten en muziekscholen in conflictgebieden en ontwikkelingslanden steunt. Music Fund zamelt instrumenten in, herstelt ze en geeft ze een tweede leven in 16 projecten in Afrika, het Midden-Oosten en de Caraïben, maar ook in eigen land. Music Fund biedt pedagogische knowhow door instrumentenherstellers op te leiden en ateliers op te zetten.

  • WAAR?
  • De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout
  • WANNEER?
  • Instrumenten binnenbrengen kan op
    • Zaterdag 28 maart 2015 van 11:00 tot 14:00 (voor iedereen) en van 19:45 tot 20:30 (enkel voor concertgangers met een ticket voor het concert van 28/3)
    • Zondag 29 maart 2015 van 13:00 tot 16:00 (voor iedereen) en van 16:15 tot 17:00 (enkel voor concertgangers met een ticket voor het concert van 29/3)
  • MEER INFO?
  • Surf voor alle informatie naar www.defilharmonie.be/musicfund

/76/BeleefenUit/Flyer.jpgPraktische info

Muziekfeest ‘2140’
De Roma, Antwerpen

Vrijdag 27 maart 2015 11:00 & 14:00
opMaatorkest

Zaterdag 28 maart 2015 20:30
Martyn Brabbins dirigent
Jörgen Van Rijen trombone
Bernd Van Echelpoel tuba
Pieterjan Vranckx slagwerk
Re-Mix Heavy Metal
Aho Tromboneconcerto
Lundquist Landskap
Henderickx Groove!

Zondag 29 maart 2015 17:00
Paul Griffiths muzikale leiding
Re-Mix XXL

Tickets van € 2  - € 18
Info & tickets:
www.defilharmonie.be/2140

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels