Deel via

Petflessen op 25 manieren hergebruiken

March 2015
Petflessen, we kennen en gebruiken ze allemaal. Eenmaal leeg, belanden ze genadeloos in de vuilnisbak. Maar wist je dat je petflessen op tientallen manieren kan hergebruiken? Om een ei te scheiden, als voederbakje voor vogels of als tuinsproeier zijn slechts 3 voorbeelden. Toverlevenaar Hugo Tresinie geeft je 25 manieren om je petflessen op een nuttige, leuke en gekke manier een nieuw leven te geven!

Upcycling

Regelmatig lees je in de krant of op het internet over het creatieve hergebruik van talloze wegwerpspullen. Op sociale media circuleren handleidingen en instructievideo’s om van spullen ‘...-tig’ leuke en mooie dingen te maken.

Bij upcycling maak je van je oorspronkelijke object in zijn geheel iets compleet nieuws Dit kan door recycling of upcycling. Bij recycling of recycleren, breek je het oorspronkelijke materiaal af en maak je er nadien iets nieuws van. Bij upcycling hergebruik je het materiaal in zijn oorspronkelijke vorm, maak je er iets nieuws van en geef je zo een nieuwe, andere functie aan het materiaal.

Een van de toppers om een nieuw leven te geven, is de petfles. Wat kan je er allemaal mee doen? Hier 25 leuke, handige, originele en gekke manieren om petflessen te hergebruiken!

  1. /77/Levensstijl/Wespenval.jpgWespenval

    Een klassieke topper om een petfles te hergebruiken, is deze om te bouwen tot een wespenval. Hoe ga je te werk? Snijd het bovenste deel van de fles. Steek dit vervolgens omgekeerd in het onderste deel van de fles. Giet of smeer een zoete vloeistof in de fles en klaar!

  2. Trechter

    Heb je geen trechter in huis? Geen nood! Je kan er zelf snel en goedkoop eentje maken met een petfles. Het enige dat je moet doen, is het bovenste deel van de fles snijden. Dit afgesneden deel kan je dan als trechter gebruiken. De grootte van de trechter kies je zelf. Je kan er eveneens meerdere in verschillende groottes maken.

    /77/Levensstijl/Dopjes.jpgHet is zelfs mogelijk om trechters met verschillende ‘dop-maten’ te maken. Snijd trechters uit, uit flessen met kleine en grote drinkdoppen. Zo heb je trechters in alle vormen en maten!

  3. Beker of pot

    Knip het onderste deel van de petfles. Nu kan je dit gebruiken als beker of pot om bijvoorbeeld een bloem in te planten. Je kan hierbij ook bekers en potten in alle soorten en maten maken!

  4. Fruitvliegjesval

    Maak iets boven de bodem van de fles, met een schaar of breekmes, enkele kleine gaatjes. Giet wat fruitsap op de bodem. Doe de dop dicht. De fruitvliegjes zullen op de zoete geur afkomen en door de kleine gaatjes gemakkelijk naar binnen kruipen. De vervelende vliegjes kunnen er misschien eenvoudig in, maar ze raken er niet meer uit!

  5. Vliegenval

    Ga op dezelfde manier als de fruitvliegjesval te werk. Je moet enkel wat grotere gaatjes maken, zodat de vliegen door de gaatjes in de fles kunnen.

    Om vliegen te vangen, kan je ook een wespenval maken, zoals in het eerste puntje.

  6. Waterpistool

    /77/Levensstijl/Waterpistool.jpgEen heerlijke zomerdag? De kleinkinderen op bezoek? Ideaal om een watergevecht te houden! In plaats van een waterpistool te kopen, kan je er zelf een maken met een petfles. Prik een gaatje in de dop. Vul de fles met water. Schroef de dop opnieuw op de fles. Nu drukken maar. Het water spuit uit de fles!

    Met een groter gat in de dop heeft toverlevenaar Hugo Tresinie deze toepassing ook als garneerspuit gebruikt, om buiten voegen tussen tegels met bitumen te vullen.

  7. Waterreservoir voor planten

    Je kan met een petfles ook een waterreservoir maken, zodat je planten automatisch water krijgen. Prik een gaatje in de dop van de fles. Experimenteer met de grootte van het gaatje, dus niet té groot of té klein. Vul de fles met water. Zet de gevulde fles omgekeerd naast of boven de plant en laat ze langzaam leeg druppelen.

  8. /77/Levensstijl/Gewichten.jpgFitness gewichten

    Wil je wat meer spieren kweken of je conditie op peil houden? Maak dan je eigen gewichtjes met petflessen en water. Vul gewoon de flesjes met water. Doe er telkens wat meer water in en gebruik steeds grotere flessen. Zo blijf je eenvoudig fit én gezond (en het milieu ook)!

  9. Spoelwater beperker

    Plastiek blijft, zelfs ‘afgebroken’ als mini deeltjes, een bedreiging voor het milieu en de mens Bij het doorspoelen van je toilet wordt onnodig veel water verbruikt. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je waterrekening. Leg daarom een gevulde fles in het spoelwaterreservoir van je toilet. Maak deze eventueel vast, zodat er geen bewegende delen geblokkeerd kunnen worden. Elke keer dat je nu doorspoelt, bespaar je evenveel water als de hoeveelheid water in je fles!

  10. /77/Levensstijl/Winterjasje.jpgWinterjasjes voor je plantjes

    Vele planten in je tuin overleven zonder bescherming de winterkoude niet. Een eenvoudige en erg doeltreffende oplossing kan je zelf maken met een petfles en enkele stokjes. Snijd de bodem van de petfles weg. Plaats vervolgens het bovenste deel van de fles over het plantje als ‘mini-kas’. Zet de fles met enkele stokjes vast, zodat de fles zeker niet wegwaait.

  11. Eidooier van eiwit scheiden

    /77/Levensstijl/Ei.jpgHeb je ook altijd problemen om eieren van elkaar te scheiden? Dat hoeft met dit simpele petflestrucje niet langer het geval te zijn. Breek de eieren in een diep bord. Knijp wat lucht uit je petfles. Houd de drinkdop zachtjes tegen de eierdooier. Laat een beetje lucht uit de fles en laat de dooier opzuigen. Doe de eidooier nu in een ander bord. Héél eenvoudig en dat zonder je handen vuil te maken! Bekijk het filmpje en zie zelf hoe gemakkelijk het is!

  12. /77/Levensstijl/Hangfles.jpgHangpot

    Om ecologischer bijvoorbeeld tomaten en aardbeien te kweken, kan je uit petflessen hangpotten maken. Snijd het bovenste deel van de fles. Ga verder aan de slag met de bodem. Maak een gat in de bodem en steek het plantje er omgekeerd door. Vul de onderkant op met grond. Hang de halve petfles nu met ijzerdraad op. Nu kan het plantje hangend naar omlaag groeien. Zo heb je geen stokken nodig om je plantjes te ondersteunen. Vergeet ze alleen geen water te geven!

  13. Kweekbakje

    /77/Levensstijl/Plantjes kweken.jpgWil je zelf een aantal plantjes zaaien? Snijd dan gedeeltelijk de bovenkant van de fles open (of de zijkant indien je de fles al liggend gebruikt). Doe grond in de fles en zaaien maar! Plooi de fles voorzichtig terug dicht. Na enkele dagen zie je je plantje verschijnen!

  14. Zakafsluiter

    Om je zak chips, snoep, pasta … na opening opnieuw te sluiten, kan je zelf een zakafsluiter uit een petfles maken. Knip de hals van de fles af. Schroef de drinkdop van de hals open. Steek de open zijde van je plastieken zak erdoor. Draai de dop opnieuw op de fles en je zak is dicht!

  15. /77/Levensstijl/Vogel.jpgVoederbakje voor vogels

    Door een petfles een klein beetje aan te passen, kan je er ook voor zorgen dat de vogeltjes ook in de winter aan voedsel komen. Steek net boven de bodem enkele zitstokjes door de fles. Doe er wat graan in. Maak net boven de zitstokjes enkele kleine eetopeningen. Smullen maar!

  16. Fietswielspatbord

    /77/Levensstijl/Spatbord.jpgIs het spatbord van je fiets stuk? Geen fietsenmaker nodig! Met een petfles, touw en een paar handen maak je zelf in een mum van tijd een spatbord. Halveer de fles in de lengte. Prik er enkele gaatjes in, om er een touwtje door te steken. Bevestig je zelfgemaakte spatbord aan je fiets. Spitter, spetter, spat, maar niet op jouw gat!

  17. /77/Levensstijl/Juwelen.jpgKunstwerken, speelgoedjes en lampenkappen

    Er bestaan talloze toepassingen voor vele knutselaars, denk maar aan bootjes, vazen of juwelendoosjes, de mogelijkheden zijn eindeloos! Voor wie het groter ziet, zijn er veel combinaties van (veel) flessen mogelijk.

  18. Bezem

    /77/Levensstijl/Bezem.jpgPetflessen zijn op het eerste gezicht afval. Maar wist je dat je er afval mee bij elkaar kan vegen? Bundel je petflessen, bouw ze om en je krijgt een bezem! Hoe doe je dit? Steek een steel in de hals. Knip de bodem van de fles weg. Knip de mantel in reepjes.

    /77/Levensstijl/Tuinslang.jpgVoor een goed effect doe je dit met 3 of 4 flessen die je in elkaar steekt voor je de steel erin spijkert. Zo veegt je borstel nóg beter!

  19. Tuinsproeier

    Van petflessen kan je ook een handig gereedschap voor in de tuin maken: een tuinsproeier! Monteer de petfles stevig op een tuinslang. Prik er een aantal gaatjes in. Zet de kraan open. Opgelet, want het water sproeit in het rond!

  20. Zonlichtlamp

    /77/Levensstijl/Lamp.jpgIn een petfles brandt zelfs de lamp! Bevestig een met water gevulde fles door het dak van een donkere ruimte. Draai de fles goed dicht en maak ze stevig vast. Het zonlicht van buiten wordt nu, door het water, binnen gereflecteerd. Deze methode wordt in diverse derdewereldlanden efficiënt benut. Probeer maar!

  21. Slippers

    De foto zegt meer dan duizend woorden!

  22. /77/Levensstijl/Slippers.jpgDoorzichtig windscherm
  23. Boot en catamaran
  24. Drijvend eiland

    Richard Sowa bewoont zelfs zijn eigen drijvende eiland met bomen en een huisje voor de kust van Cancun.

  25. Hervullen

    Last but not least: simpel je waterflesje hervullen, is al een perfect hergebruik.

/77/Levensstijl/Boot.jpg /77/Levensstijl/Eiland.jpg

Maak zelf de leukste creaties!

Geef je petflessen een nieuw leven! Het is niet alleen goed voor het milieu, ook jij én je portemonnee hebben er baat bij! Plastiek, zelfs in de kleinste fracties (micro-plastics), blijven een bedreiging voor het milieu, de mens en de ecosystemen. In plaats van al je petflessen gewoon bij het afval te gooien, kan je ze in een andere vorm opnieuw gebruiken. Denk 2 keer na voor je je flessen zomaar in de vuilnisbak gooit. Geef ze een nieuw leven! Het is niet alleen goed voor het milieu, ook je portefeuille heeft er baat bij. Laat je creativiteit werken!

De originele tekst kan je vinden via http://toverlevenaar.blogspot.be/2014/08/petfles-30x-hergebruiken.html

Ken jij nog een andere toepassing voor petflessen? Laat ze hieronder weten!

Auteur: Hugo Tresinie

9 reacties

Paulus
Petflessen, we kennen en gebruiken ze allemaal. Eenmaal leeg, belanden ze genadeloos in de vuilnisbak.
In de vuilnisbak?
Wij sorteren tegenwoordig. Petflessen in de blauwe zak graag!
26/03/15 13:50 REAGEER
Zelf vind ik die hangpotten en kweekbakjes super!!!!
30/03/15 15:57 REAGEER
justo
goede ideén.: uitgezonderd de wespenval.want tegelijkertijd belanden veel nuttige insecten in de val om dan urenlang te kreperen oa honingbijen hommels enz.
niet doen aub!!!!
mvg Justo
30/03/15 16:39 REAGEER
terwilly
Als je bier in je wespenval doet (wespen houden van bier,alcoholisten)daarentegen honingbijen houden niet van alcohol,dus probleem opgelost.zelf maak ik regelmatig wespenvallen in 't seizoen gevuld met 50gr.suiker opgelost in een potje palmbier.nooit een honingbij of hommeltje gevangen,wel vliegen.
mvg.willy
31/03/15 10:39 REAGEER
achiel1

leuke en geldbesparende ideetjes
30/03/15 18:21 REAGEER
heidebeer
Met de stoppen, kunnen we (laten) recycleren, daar maken ze ander materiaal als paaltjes mee, en financieel voordeel voor de blindegeleidingshonden (tip 26!)
30/03/15 19:00 REAGEER
fompeva

Flesje hervullen mag alleen met flessenwater.
Kraantjeswater bevat een hoeveelheid chloor en die in combinatie met de plastiek niet is aan te raden!

Als advies gegeven door een dokter op een oudervergadering waar alternatieven werden gezocht voor de frisdrankautomaat.

Fompeva.
30/03/15 21:15 REAGEER
heidebeer
Mol verjagen uit de tuin met Pet fles (tip 27)

Gebruik een trilstaaf op batterijen of zet een omgekeerde plastic fles op een metalen staaf.
De beide technieken hebben dezelfde werking, alleen de prijs is anders! Het gebruik van een plastic fles op een metalen staaf is natuurlijk goedkoper.
Plaats de 'trilstaaf' in een molshoop. Of plaats enkele metalen staven in de grond en schuif daar lege plastic flessen over.
Tip: Maak enkele sneden in de fles en vouw die om. Zo vangt de fles meer wind en veroorzaak je meer trillingen.
De trilstaaf op batterijen geeft op bepaalde tijdstippen trilsignalen af. Tip: Controleer regelmatig of de batterijen niet leeg zijn.
Als het waait zullen de plastic flessen tegen de metalen staven 'kletteren'. Zo geven de staven trillingen in de grond.
Vergeet niet dat je de mollen zo verjaagt maar dat de mollengangen nog 'open' zijn. Wanneer je de staven en de flessen verwijdert kan het dus zijn dat de mol daar 'plots' opnieuw is…
31/03/15 08:45 REAGEER
jozefine
in Finland wordt er statiegeld gevraagd...en er liggen nergens plastiekflessen en blikjes langs de weg! iedereen houdt z'n leeggoed netjes bij en een lege fles langs de weg wordt er opgeraapt en meegenomen... Het is even wennen, maar het biedt zoveel voordelen!
3/04/15 01:54 REAGEER

Login Registreer

Hugo Tresinie

Blogger
Blogger
Hugo Tresinie (1957) is een veelzijdige leraar uit Limburg met een passie voor milieuzaken, iemand die graag schrijft en blogt over onder meer duurzaamheid, zelfvoorziening.

Meer artikels van Hugo Tresinie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels