Deel via

Geld en Gelukkig Zijn

April 2015
“Money, money, money always sunny in the rich man’s world”, zong ABBA in 1976. Maar is dat wel zo? Zijn rijke mensen gelukkiger dankzij hun goed gevulde bankrekening? SenNet relatiecoach Ilse Melotte stelt zich in dit artikel 2 vragen: maakt geld gelukkig? En wat is de relatie tussen geld en gelukkig zijn? Staat geld hoog op de ladder der geluksbrengers of is er niets dat boven de liefde gaat?

Jackpot!

/78/Relaties/Dagobert.jpgWe denken of dachten allemaal wel eens: “Stel dat ik het grote lot zou winnen, dan zou ik …” of “Stel dat ik nu eens echt genoeg geld had, dan zou ik ...” Het winnen van de jackpot maakt je in eerste instantie gelukkig. Zeker wanneer je hierdoor de kans krijgt om je droom waar te maken. Maar na verloop van tijd keert iedereen terug naar het dagdagelijkse en dooft het gelukseffect van het winnen van de loterij uit. Hoe komt dat? En wat maakt dan wel gelukkig?

/78/Relaties/Dagobert droevig.jpgDe schaduwzijde van geld

Geld. Iedereen is ermee bezig. Elke dag opnieuw. In onze wereld spreekt iedereen het meest over geld. Het is de pasmunt in onze economie. Maar geld doet nog veel meer. Ook slechte dingen. Geld heeft talloze negatieve en dodelijke effecten op de mensheid. Het is letterlijk het slijk der aarde.

/78/Relaties/Geldgeluk.jpgHet gemak van geld

Toch is geld ook verbonden aan gelukkig zijn. Of beter gezegd: geld creëert de omstandigheden waarin het gemakkelijker is om gelukkig te zijn. Geld creëert gemak. Natuurlijk hebben we eerst voedsel, drinken en een dak boven ons hoofd nodig. Maar nadien brengt geld enkel ‘comfort’.

Geld kàn je gelukkig maken, maar is tegelijkertijd ‘het slijk der aarde’ Vandaar de treffende vraag: Maakt geld wel gelukkig? En wat is de relatie tussen geld en gelukkig zijn? We bouwen het antwoord op.

1 Geld draagt bij tot gelukkig zijn

Geld is nodig om in je basisbehoeften, zoals eten, drinken en beschutting, te voorzien. Volgens de Vlaamse gedragseconoom, Jan-Emmanuel de Neve, is er een duidelijke relatie tussen geld en inkomen. Landen met lage geluksscores hebben veel lage inkomens. Er is dan niet altijd voldoende geld om in de basisbehoeften te kunnen voorzien.

/78/Relaties/Zomer.jpg2 Relatie tussen geld en geluk

Eens aan de basisbehoeften voldaan is, daalt de relatie tussen geld en gelukkig zijn sterk. Uiteraard opent geld deuren tot bijvoorbeeld intellectuele ontwikkeling en opleiding. Je specialiseren of je inschrijven aan buitenlandse universiteiten kost immers ‘stukken van mensen’. Ook onze gezondheidszorg heeft een aardig prijskaartje en is rechtstreeks verbonden met gelukkig zijn.

Zodra we steeds meer en meer verdienen, passen we onze behoeften daaraan aan. Maar gelukkiger maakt dat ons niet! Volgens Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman bestaat het ideale inkomen. Of je dan ook echt gelukkig bent, hangt uiteraard van nog meer factoren af. Andere stemmen beweren dat het ideale inkomen niet bestaat. Het is voor iedereen anders. We passen onze gedragspatronen namelijk aan zodra we meer verdienen. Maar gelukkiger maakt het ons alvast niet. Wat we wel vaststellen is dat hardwerkers en grootverdieners na verloop van tijd minder gaan werken, net met de bedoeling om gelukkiger te worden.

/78/Relaties/Happy.jpg3 Geluk uit andere dingen

Mensen worden gelukkig van andere dingen, niet van geld. Een goede gezondheid, een sociaal leven, erkenning, maar zeker ook betekenis en zingeving. De onderliggende doelstelling kan van alles zijn: bijdragen tot een beter milieu, een gezondere planeet, gelijke kansen voor iedereen, dierenrechten ... Betekenis en zingeving maakt ons als mens gelukkig(er).

4 De kracht van de liefde

Er is een element dat nog hoger op de ladder der geluksbrengers staat en dat is liefde. Liefde mogen ontvangen, maar ook liefde kunnen geven. Alle andere ingrediënten van geluk verkleuren onder de schijn van liefde. Liefde kennen in je leven, is de allergrootste geluksbrenger, die zelfs heel wat andere tekorten of gemissen compenseert.

Marci Shimoff

/78/Relaties/Tulp.jpg“Liefde is als een radiostation dat altijd in de lucht is. Het is onze taak om op dat radiostation af te stemmen. We zijn soms volledig vergeten dat we in feite een oceaan van liefde zijn. Als we ons daar meer van bewust worden, dan worden we weldoeners van de liefde in plaats van bedelaars die rondlopen met een klein schaaltje en hopen dat de mensen er wat liefde in doen. Dan stromen we op een natuurlijke manier over van liefde. Dan kost het ons geen inspanning meer om het weg te geven, omdat we weten: het is wie we zelf zijn.”

/78/Relaties/Liefde.jpgWie dat niet weet of ervaart, leeft een armoedig leven. Maar liefde heb je nooit alleen. Liefde veronderstelt dat je met twee bent. Liefde veronderstelt een relatie. Of het nu een ouderrelatie, partnerrelatie, vriendschapsrelatie, klantenrelatie, relatie met je huisdier … betreft, het maakt niet uit. Liefde is de essentie van ons leven en maakt ons gelukkig. Elke dag opnieuw.

Auteur: Ilse Melotte

3 reacties

Sylvain
Zonder geld kan niet.
We gaan werken, jammer dat de arbeidsmarkt niet gemakkelijker toegankelijk is voor iedereen, om een leefbaar leven te leiden. Geen geld maar ook te veel geld maakt m.i. een mens niet gelukkiger. We moeten misschien wel leren gelukkig te zijn met wat we hebben. Geluk ligt ook wel in de kleine dingetjes.
Het moet niet altijd gezegd worden maar zie je niet dat je partner de godganse dag bezig is met de kindjes, het eten maken, talrijke huiselijke beslommeringen..... zelfs deeltijdse loondienst; dat de man ook bijdraagt in de misschien kleinere huiselijke beslommeringen edg. Je hoeft het niet te zeggen, je ziet het wel en wees daar dankbaar voor. Met het plezier van elke dag hoeven er niet noodzakelijk vakanties bij te komen. Wees gelukkig mét en voor elkaar.
9/04/15 12:17 REAGEER
Gregory
Voor de invoering van de euro had ik een collega die 163000000 BF won.Direct zegde hij zijn job op en kocht een peperdure BMW.Maar wat bleek?Enkele weken later was hij daar 's morgens weer om toch nog eens bij zijn (werk) vrienden terug te kunnen zijn.
Natuurlijk heeft de baas na enkele keren gezegd dat dit niet kon.
Ook is het zo dat in gebieden waar men minder verdient er meer solidariteit is tussen de mensen en ze veel eerder bereid zijn om elkaar te helpen,zelfs gratis.
Neen geld maakt niet echt gelukkig,maar gelukkig maken ze toch geld.
9/04/15 15:01 REAGEER
Blablabla......welles nietes, maakt niet uit. Voor alles heb je geld nodig, en iedereen kan het gebruiken.....
16/04/15 00:07 REAGEER

Login Registreer

Ilse Melotte

Relatiecoach
Relatiecoach
Ilse is managing partner van singlesplatform altero, dat gekend staat om zijn relatiekantoor altero Ontmoeten. Sinds enkele jaren heeft zij van ‘coaching’ een tweede professionele passie gemaakt. Positief ingesteld, empathisch, waarbij de mens 100% centraal staat. Dat stukje zit vervat onder altero Groeien.

Meer artikels van Ilse Melotte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels