Deel via

Met het juiste hoofdkussen laat je nooit meer het hoofd hangen!

April 2015
Week 4 van de slaaptips! Hopelijk heb je in de tussentijd dankzij de drie voorgaande tips al heel wat beter geslapen. In dit vierde artikel kom je alles te weten over de figuurlijke en letterlijke hoofdzaak van je slaapcomfort: het hoofdkussen. Aan welke voorwaarden moet een hoofdkussen voldoen? Welke soorten bestaan er? En vooral: hoe kies je het voor jou perfecte hoofdkussen? Lees er hier alles over en zet een vierde stap op weg naar een zalige nachtrust!

Slaap op beide oren

Je hoofdkussen is verantwoordelijk voor 20% van je slaapcomfortOm je zorgeloos naar dromenland te begeven, heb je een goed slaapsysteem nodig. 80% van je slaapcomfort wordt bepaald door je bedbodem en matras. Je hoofdkussen is verantwoordelijk voor de overige 20% van je slaapcomfort. Investeren in een goed hoofdkussen zorgt er bijgevolg voor dat je op je beide oren kan slapen.

Kenmerken van het perfecte hoofdkussen

Een hoofdkussen vormt geen bijzaak, maar letterlijk en figuurlijk, een hoofdzaak. Het perfecte hoofdkussen voldoet aan 5 voorwaarden:

  1. Juiste ondersteuning

    /78/Gezondheid/Steun_1.jpgJe hoofdkussen dient om je nek- en ruggenwervels, ongeacht je slaaphouding, op een correcte manier te ondersteunen, zodat ze kunnen ontspannen. Een juist hoofdkussen vult de holte tussen je hoofd, schouder en matras op. Daarbij moet de hoek van je nek met je schouders steeds 90° blijven. Dan ligt je wervelkolom in zijn natuurlijke houding. Zo krijgen je nekwervels ‘s nachts de ondersteuning die ze nodig hebben om volledig te kunnen uitrusten.

    Onvoldoende of verkeerde steun van je hoofdkussen verstoort niet alleen je slaap, het leidt ook tot nek-, schouder- en hoofdpijn.

  2. Slaaphouding

    /78/Gezondheid/Slaap.jpgEen goed hoofdkussen is aangepast aan je slaaphouding. Ben je een rugslaper? Dan neem je best een steviger hoofdkussen, dat medium dik is.

    Als je een zijslaper bent, is een stevig en dik hoofdkussen ideaal.

    Op je buik slapen, valt sterk af te raden. Ben je toch een buikslaper? Kies dan voor een erg dun hoofdkussen, zodat de druk op je nekwervels zo klein mogelijk is.

  3. /78/Gezondheid/Hoofdkussen.jpgHardheid matras

    De dikte van je hoofdkussen is afhankelijk van de hardheid van je matras. Dit hangt samen met de mate waarin je met je schouder in je matras wegzakt. Als je een zachte(re) matras hebt, dan zakt je schouder dieper weg in je matras, waardoor je een zachter en dunner hoofdkussen nodig hebt. Bij een harde(re) matras zakt je schouder minder diep weg in je matras. In dat geval heb je een steviger en dikker hoofdkussen nodig.

  4. Schouderbreedte

    Je hoofdkussen moet de holte tussen je hoofd, schouder en matras mooi opvullenHet ideale hoofdkussen is aan je schouderbreedte aangepast. Heb je brede schouders? Dan is de ruimte tussen je hoofd en je matras groter wanneer je op je zij ligt. Zorg dan voor een dik(ker) hoofdkussen om die ruimte op te vullen. Zijn je schouders eerder aan de smalle kant? Dan heb je een dun(ner) hoofdkussen nodig om die ruimte op te vullen.

  5. Duurzaamheid

    Het is om hygiënische redenen en zeker als je bepaalde allergieën hebt belangrijk om je hoofdkussen tijdig te vervangenDe levensduur van een hoofdkussen bedraagt ongeveer 3 tot 5 jaar. Het is om hygiënische redenen en zeker indien je gevoelig bent voor allergieën belangrijk om je hoofdkussen tijdig te vervangen. In een hoofdkussen trekken namelijk stof, zweet, huidschilfers en speeksel, waardoor het een broedplaats voor allerlei bacteriën vormt.

    Tijdens zijn levensduur moet een hoofdkussen zijn vorm, veerkracht en ondersteunende eigenschappen behouden. De duurzaamheid van je hoofdkussen heb je ook deels zelf in de hand. Enkele tips:

  • /78/Gezondheid/Veren_1.jpgHeb je een wasbaar hoofdkussen (zie etiket)? Was het dan om de twee maanden. Zo vernietig je op tijd de talloze bacteriën.
  • Heb je geen wasbaar hoofdkussen? Schud het dan elke dag op. Zo verspreid je de vulling in je hoofdkussen telkens mooi. Laat je hoofdkussen ook buiten eens luchten. Vriesweer? Leg het dan zeker eens buiten. Dan vriezen alle bacteriën dood.
  • Je hoofdkussen heeft een kortere levensduur dan je matras. Daarom is het een goed idee om, als je het voor jou geknipte hoofdkussen hebt gevonden, er onmiddellijk 2 of 3 te kopen. Let wel op! Je hoofdkussen moet op je matras afgestemd zijn. Koop je een andere matras? Dan is je hoofdkussen ook aan vervanging toe.
  • Zelf testen of je hoofdkussen nog goed is? Volg, afhankelijk van de vulling van je hoofdkussen, het juiste testje:

1. Hoofdkussen van veren of dons: leg je hoofdkussen op je handpalm. Hangen de hoeken naar beneden? Dan is je hoofdkussen dringend aan vervanging toe. Behoudt je hoofdkussen mooi zijn vorm? Dan kan je hoofdkussen nog wel een tijdje mee!

2. Synthetisch hoofdkussen: leg je hoofdkussen op een plat vlak. Vouw het dubbel en leg er een gewicht van ongeveer 250 gram op. Gooit je hoofdkussen het gewicht er af en komt het snel in zijn oude vorm terug? Dan is je hoofdkussen nog goed. Blijft je hoofdkussen gevouwen? Vervang je hoofdkussen! Gooit je hoofdkussen het gewicht er niet af? Gooi je hoofdkussen dan onmiddellijk in de vuilnisbak en rep je naar de winkel om een nieuw!

Het perfecte hoofdkussen is dus een aangepast hoofdkussen. Aangepast aan je slaaphouding, de hardheid van je matras en je lichaamsbouw.

/78/Gezondheid/Kamer.jpgSoorten hoofdkussens

Er bestaan veel verschillende soorten vullingen voor een hoofdkussen. Deze kunnen in 2 categorieën ingedeeld worden: de opschudkussens en de voorgevormde hoofdkussens. Een overzicht van de meest gebruikte hoofdkussens:

1. Opschudkussens

Dit zijn hoofdkussens waar je hoofd mooi in zakt tijdens het slapen. Dat geeft een warm gevoel en goede ventilatie. Soorten opschudkussens:

  • /78/Gezondheid/Dons.jpgDonzen hoofdkussens

    Donzen hoofdkussens bestaan uit een combinatie van dons en veren. Hoe meer veren, hoe zwaarder en harder het hoofdkussen. Dit soort hoofdkussens bieden een zacht en luchtig slaapcomfort.

  • Synthetische hoofdkussens

    /78/Gezondheid/Kussen PC2.jpgSynthetische hoofdkussens zijn meestal wasbaar, wat ze uiterst geschikt maakt voor mensen met allergieën. Ze zijn lekker zacht en veerkrachtig. Deze zachtheid heeft wel tot gevolg dat de levensduur beperkt is, omdat ze snel onvoldoende steun geven.

2. Voorgevormde kussens

De naam zegt het zelf: voorgevormde kussens zijn voorgevormd. Je hoofd zakt niet weg in het kussen, maar ligt er meer bovenop. Daardoor voelen ze koeler aan en ventileren ze erg goed. Soorten voorgevormde kussens:

  • /78/Gezondheid/Latex.jpgLatex hoofdkussens

    Latex hoofdkussens staan bekend om hun vormvastheid. Ze zijn tegelijkertijd goed ondersteunend en zacht. Als je in je slaap weinig van houding verandert, is dit hoofdkussen ideaal. De ventilatie is goed, maar als je veel zweet, is dit hoofdkussen toch iets minder geschikt.

  • /78/Gezondheid/Traagschuim_1.jpgTraagschuim hoofdkussens

    Een traagschuim hoofdkussen biedt een erg goede steun voor je hoofd en nek en heeft er ook een drukverlagend effect op. Daarom is dit hoofdkussen perfect voor personen die nek- of rugklachten hebben.

  • /78/Gezondheid/Koudschuim_1.jpgKoudschuim hoofdkussens

    Koudschuim hoofdkussens zijn erg veerkrachtig. Zo ondersteunen ze je hoofd, nek en rug perfect. Door de goede ventilatie van koudschuim blijft dit hoofdkussen erg koel. Ideaal dus voor personen die ‘s nachts vaak zweten.

Hoe kies je het voor jou perfecte hoofdkussen?

Het perfecte hoofdkussen is aangepast aan je slaaphouding, je lichaamsbouw en de hardheid van je matrasNet als de matrassen bestaat er geen ‘one size fits all’ onder de hoofdkussens. Testen onder begeleiding van een professionele slaapadviseur is het sleutelwoord.

Enkele tips en tricks:

Let erop dat je bij het proefliggen een vergelijkbare matras qua hardheid neemt als bij je thuis. Nog beter is om het hoofdkussen op je eigen matras uit te testen. Vraag daarom of je het hoofdkussen enkele nachten bij je thuis mag proberen.

  • /78/Gezondheid/Kussens.jpgJe hoofdkussen is afhankelijk van de hardheid van je matras. Als je een zachte(re) matras hebt, is een dunner hoofdkussen aan te raden. Bij een harde(re matras heb je een dikker hoofdkussen nodig.
  • Je schouderbreedte bepaalt de dikte van je hoofdkussen. Algemeen geldt: hoe bredere schouders, hoe dikker je hoofdkussen.
  • Je hoofdkussen moet ook aan je slaaphouding aangepast worden. Algemene tips, ongeacht je slaaphouding:
    • Je hoofd moet op één lijn liggen met je wervelkolom
    • Test op welk hoofdkussen je nekspieren het meest ontspannen zijn. Dat hoofdkussen biedt de beste ondersteuning voor je nek, want je nekspieren worden zo min mogelijk belast.

Voor de volle 100%!

/78/Gezondheid/Slapen.jpgBen je van plan om een nieuw hoofdkussen te kopen? Stem dit dan af op je lichaamsbouw én je matras. In combinatie met een op elkaar en op jou afgestemde bedbodem en matras is je slaapcomfort 100%. Om je nachtelijke comfort te perfectioneren, is er nog één element om in te investeren: een dekbed. Daarover kom je alles in het volgende SenNet Magazine te weten!

In voorgaande SenNet Magazines kreeg je al 3 tips om te slapen als een roosje. Wil je deze graag herlezen? Klik dan hier door:

/78/Gezondheid/Droom.jpg /78/Gezondheid/Droomboom.jpg

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels