Deel via

Auto te water? Met deze tips red je jezelf en inzittenden!

April 2015
Je hebt vast ooit al in een film gezien dat er een auto met een klap in het water belandde. Jammer genoeg gebeurt dit niet alleen in films. Jaarlijks komen er bijna 1000 auto’s in het water terecht, met alle gevolgen van dien. Zeg dus nooit nooit … Met de tips uit dit artikel kom je te weten hoe je in deze noodsituatie het best handelt. Lees verder en vergroot aanzienlijk je overlevingskansen. Al hopen we natuurlijk dat je de richtlijnen nooit nodig zal hebben.

/79/Levensstijl/Water.jpgAuto ter zee

Met je auto letterlijk in het water vallen? Je mag er niet aan denken! Alleen al de gedachte eraan bezorgt je koude rillingen. “Maar dat gebeurt mij toch niet”, denken de meesten dan. De kans is echter reëler dan je denkt. Jaarlijks belanden er bijna 1000 auto’s in het water, met heel wat slachtoffers tot gevolg.

Wacht niet! Probeer zo snel mogelijk uit je auto te raken! Het is daarom van levensbelang om snel en juist te handelen. Wat je preventief en op het moment zelf kan doen, kom je in dit artikel te weten. Houd deze tips altijd in je achterhoofd. Misschien kunnen ze op een dag wel jouw leven redden.

Preventief advies

“Voorkomen is beter dan genezen”, een leuze die bij auto-ongevallen zeker van toepassing is. Om te verhinderen dat je met je auto in het water terechtkomt of om de schade bij een ongeval te beperken, neem je best deze voorzorgsmaatregelen ter harte.

  1. Rijd voorzichtig

    Wees geen gevaar voor jezelf of anderen op de weg. Pas je rijstijl aan elke situatie aan! Voorzichtig rijden, een erg evident advies, maar absoluut niet overbodig om nog eens te vermelden. Iedereen weet dat je ALTIJD voorzichtig moet rijden, maar toch bezondigen we ons allemaal weleens aan roekeloos rijgedrag.

    Enkele tips voor een voorzichtige rijstijl:

    • Probeer steeds rekening te houden met de drukte op de weg.
    • Pas je snelheid en algemeen je rijstijl aan de weersomstandigheden aan. Zeker bij gladde wegen door regen- of sneeuwval. Dan is het risico om te slippen extra groot.
    • Houd altijd je ogen op de weg gericht. Niet op je gps, gsm of je medepassagier(s).
  2. /79/Levensstijl/Gordel.jpgDraag altijd je gordel

    Het is verstandig om ALTIJD je gordel te dragen, zowel voorin als achterin de wagen. Je autogordel vangt bij het water raken de eerste klap op. De schok is immers net zo groot als wanneer je met je auto tegen een muur rijdt. Het dragen van je gordel verkleint aanzienlijk de kans om bewusteloos te raken of ernstige verwondingen op te lopen.

  3. Stel je hoofdsteun juist af

    /79/Levensstijl/Hoofdsteun.jpgDe hoofdsteun van je autozetel dient niet enkel om comfortabel te zitten, hij beschermt je ook tegen een whiplash. Tenminste, als hij juist afgesteld is. De bovenkant van je hoofdsteun moet op dezelfde hoogte staan als de bovenkant van je hoofd.

  4. Berg je autospullen netjes op

    Losse spulletjes op je hoedenplank, op je voorzetel, op de grond … kunnen je verwonden wanneer je auto in het water terechtkomt. Door de klap zullen deze namelijk met hoge snelheid door je auto geslingerd worden. Berg daarom al je spulletjes steeds op in je handschoenenkastje of, de spullen die je in je auto eigenlijk niet nodig hebt, in je koffer.

  5. /79/Levensstijl/Slot.jpgDeurvergrendeling

    Heb je een automatische deurvergrendeling? Zorg er dan steeds voor dat je weet hoe je de vergrendeling, in geval van nood, uitzet. Doe dit ook steevast wanneer je met iemand anders meerijdt.

    Is het kinderslot in je auto ingeschakeld? Weet dan ook hoe je deze af moet zetten. Anders krijg je de achterportieren niet van binnenuit open als er iets zou gebeuren.

Stappenplan bij auto te water

Hopelijk heb je onderstaande richtlijnen nooit nodig. Kom je toch in deze nachtmerrie terecht, dan ben je beter voorbereid. Wanneer je auto het water raakt, zal je uiteraard in paniek raken. Het is echter een feit dat je (onbewust) adequater handelt wanneer je weet wat je moet doen. Voor jou en eventuele passagiers kan dit van levensbelang zijn. Het is immers vaak een kwestie van seconden ...

Als je weet hoe je moet handelen, ga je (onbewust) bij gevaar efficiënter en sneller handelenBlijven zitten in de auto tot je diep genoeg bent om de deuren tot openen, zoals vroeger geadviseerd werd, is een optie, maar verre van de beste oplossing. Net het omgekeerde is het geval: probeer steeds zo snel mogelijk je auto te verlaten. Hoe je exact moet handelen, staat in onderstaand stappenplan.

  1. Autoverlichting aan

    /79/Levensstijl/Auto.jpgDoe onmiddellijk de binnen- en buitenverlichting van je auto aan. Op die manier blijft je auto zichtbaar voor eventuele hulpverleners. Daarnaast kan je jezelf daardoor beter oriënteren. Schakel dus zeker het contact niet uit. Dit kan uiteindelijk leiden tot kortsluiting, maar zonder brandgevaar.

    Het is wel mogelijk dat de elektronica blokkeert, waardoor je de deuren en ramen niet meer kan openen. Dit is echter niet altijd het geval. Vrijwel altijd blijft je auto nog even drijven (15 seconden tot zelfs 10 minuten), waardoor de elektronica veelal nog werkt.

  2. Autogordel los

    /79/Levensstijl/Sleutelhanger.jpgKlik meteen je autogordel, en eventueel die van medepassagiers, los. Dit gaat het snelst wanneer je de gordel aan je schouder vastneemt en je hand naar beneden laat glijden tot je de knop gevonden hebt.

    Kan je de gordel niet los klikken? Snijd dan de gordel door. Dit kan je doen met een autogordelmes. Zo’n mes vind je aan een veiligheidssleutelhanger, waarmee je ook je ruit stuk kan slaan. Daarmee kan je vlot jouw gordel en die van eventuele inzittenden doorsnijden.

    Als je auto op zijn kop in het water ligt, blokkeert je lichaamsgewicht de knop om je gordel open te klikken. Via de volgende procedure kan je ook in deze situatie je gordel loskrijgen:

    • Zet je voeten tegen het dashboard en duw jezelf zo tegen je autostoel aan.
    • Duw met één hand tegen het dak.
    • Klik nu met je andere hand je gordel los.
    • Verplaats je benen rustig één voor één naar het dak. Je rolt nu vanzelf uit je stoel.
  3. Open je zijruit

    Met een veiligheidssleutelhanger kan je niet alleen je ruit breken, ook je gordel doorsnijden vormt geen probleem! Probeer je zijruit met de handbediening te openen. Lukt dit niet? Gebruik dan de veiligheidssleutelhanger om je ruit te verbrijzelen. Duw daartoe krachtig de zwarte trekker van de veiligheidssleutelhanger tegen het midden van je ruit, tot je een klikgeluid hoort. Het glas zal dan in stukken barsten.

    /79/Levensstijl/Krak.jpgKrijg je je zijruit om een bepaalde reden op geen enkele manier open en is je auto al onder water? Adem dan diep in en wacht tot je auto grotendeels gezonken is. Zo wordt de druk binnen je auto dezelfde als buiten je auto. Dan kan je het autoportier rustig openen. Probeer dit, ondanks de paniek, rustig te doen. Hoe steviger, hoe kleiner de slaagkans. Door de druk opent je deur. Zwem vervolgens zo snel mogelijk weg.

    Let wel op: laat je auto niet volledig zinken. Je auto kan namelijk op de bodem in modder terechtkomen, waardoor je de deuren niet meer open krijgt.

  4. /79/Levensstijl/Zijruit.jpgVerlaat je auto

    Ga zo snel mogelijk weg uit je auto. Indien je auto nog drijft, doe je dit als volgt: grijp de dakrand met beide handen vast. Duw jezelf af aan de zetel en hijs jezelf met je gezicht naar het dak van je auto naar buiten.

    Als er nog inzittenden in je auto zijn, zorg er dan eerst voor dat zij veilig zijn. Houd je met één hand aan de dakrand vast en trek met de andere hand je medepassagiers uit de auto. Indien deze niet kunnen zwemmen of gewond zijn, zet ze dan, zolang je auto drijft, op het dak.

    /79/Levensstijl/Raam.jpgIs je auto al onder water? Dan dien je deze des te sneller te verlaten. Grijp de dakrand met beide handen vast en hijs jezelf met je gezicht naar de auto naar buiten. Zwem dan eerst met je gezicht naar de auto toe weg. Ben je op een voldoende grote afstand van je wagen, draai je dan om en zwem naar boven.

    Indien er nog inzittenden in je auto zijn, zorg er dan voor dat zij eerst buiten je auto zijn. Als ze niet kunnen zwemmen of als ze gewond zijn, zwem dan met je arm onder de oksel van de inzittende naar boven.

/79/Levensstijl/Sleutel.jpgHet ultieme gereedschap om jezelf te redden!

Wapen je dubbel tegen gevaar met de 2 in 1 veiligheidssleutelhanger. Je kan er niet alleen je autoruit mee verbrijzelen, ook je gordel snijd je vlot los met dit levensreddende gadget. Bevestig hem eenvoudig aan je sleutels of leg hem ergens gemakkelijk bereikbaar in je auto, zodat je hem in nood steeds snel bij de hand hebt. Wees voorbereid en haal de veiligheidssleutelhanger nu in je auto. Klik hier voor meer informatie.

 

/79/Levensstijl/Onder.jpg  /79/Levensstijl/Cirkel.jpg

3 reacties

pvdwauwer
Bestelling genoterd (3×) betzling wordt niet aanvaard..
Gelieve bestelling te annuleren.
Met dank.
Paul van de wauwer
21/04/15 01:17 REAGEER
Lowieke34
Ideaal stukje gereedschap voor autodieven. Met een wip, of tik, omzeggens geruisloos, in een auto. En dan maar graaien. En hier te koop!
29/04/15 16:04 REAGEER
Toka
Ik heb een test gezien met zulk spul, bleek gewoon een gadget te zijn. Beter is de veiligheidshamer te bevestigen binnen handbereik van de rijder. Dan kan je de raam al verbrijzelen voor de auto is volgelopen en je verstijfd bent van de kou. Een gordelmes is normaal niet nodig bij goed onderhouden veilgheidsgordels maar is altijd handig. Belangrijkste in zulke situaties is het hoofd koel te houden. Dan ben je al voor 80% gered.
21/05/15 12:11 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels