Deel via

Met het juiste dekbed voor jou nooit meer te warm of te koud!

April 2015
Week 5 van de slaaptips! Hopelijk heb je in de tussentijd dankzij de vier voorgaande tips al heel wat beter geslapen. In dit vijfde en laatste artikel kom je alles te weten over de afwerking van je slaapsysteem: het dekbed. Aan welke voorwaarden moet een dekbed voldoen? Welke soorten bestaan er? En vooral: hoe kies je het voor jou perfecte dekbed? Lees er hier alles over en voltooi je weg naar een zalige nachtrust!

/79/Gezondheid/Kussendekbed.jpg‘Bedje’ dek je!

Een laatste essentieel element dat mede bepalend is voor je slaapcomfort, is je dekbed. Het is, samen met je hoofdkussen, verantwoordelijk voor 20% van je slaapcomfort! Een goed dekbed houdt je heerlijk warm of lekker koel tijdens je slaap, al naargelang je persoonlijke voorkeur. Vervolledig met het juiste dekbed je slaapsysteem en slaap een pak beter dan voorheen!

Kenmerken van het perfecte dekbed

De soorten, vormen en maten van dekbedden variëren enorm! Bij de keuze van een goed dekbed moet je deze 5 criteria in je achterhoofd houden:

  1. Duurzaamheid

    Je dekbed vormt een broedplaats voor allerlei bacteriën. Vervang het daarom zeker na 10 jaar!De levensduur van een dekbed is ongeveer 10 jaar. Het dekbed vormt namelijk een broedplaats voor allerlei bacteriën, zoals stof, zweet en huidschilfers. Daarom is het sterk aan te raden je dekbed na 10 jaar toch zeker te vervangen.

    Uiteraard hangt de levensduur ook samen met hoe goed je je dekbed onderhoudt. Met de volgende tips voorkom je dat de kwaliteit van je dekbed binnen zijn levensduur achteruitgaat:

    • /79/Gezondheid/Seizoenen.jpgSchud je dekbed dagelijks even losjes op en klop er even op met je hand. Ga het wel nooit te lijf met een mattenklopper of stofzuiger! Zo raakt de vulling zwaar beschadigd.
    • Verlucht je dekbed voldoende. Leg het overdag steeds open en hang het ook regelmatig even buiten. Let op: hang het nooit buiten bij felle zon of mistig weer. Bij vriesweer kan wel. De koude doodt alle bacteriën, wat de hygiëne van je dekbed ten goede komt.
    • Was je dekbed af en toe in de wasmachine (zie waslabel). Dit kan je, indien mogelijk, zelf doen, of je kan je dekbed professioneel laten reinigen. Spoel en droog je dekbed na de wasbeurt grondig, zodat je dekbed zijn volume terugkrijgt.
    • Heb je verschillende dekbedden per seizoen? Bewaar het dekbed dat je niet gebruikt dan zorgvuldig. Stop het niet in een plastiek zak. Daar kan het vocht immers niet uit ontsnappen, waardoor er schimmelvorming kan ontstaan. Berg het op in een nonwoven tas.
  2. Warmteklassen

    /79/Gezondheid/Warmtes.jpgDekbedden bestaan in verschillende warmteklassen. De warmteklasse geeft aan hoe warm het dekbed is. Er zijn 4 klassen:

    • Klasse 1: dit zijn de dikste dekbedden, met de hoogste warmte-isolatie. Uiterst geschikt voor personen die het snel koud hebben of tijdens de koude winternachten!
    • Klasse 2: deze dekbedden verwarmen goed en bieden een gemiddelde isolatie. Ideaal voor personen die het ‘s nachts niet te koud of te warm hebben. Je kan deze het hele jaar door gebruiken.
    • Klasse 3: dekbedden van klasse 3 bieden warmte, maar ook voldoende koelte. Slapers die het ‘s nachts snel warm hebben, gemakkelijk transpireren of in een goed verwarmde slaapkamer slapen, vinden bij deze klasse hun gading.
    • Klasse 4: dit zijn de dunste dekbedden, wat ze erg licht en verkoelend maakt. Perfect als je vaak transpireert of tijdens de warme zomernachten.

    De keuze van de warmteklasse hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur en je eigen temperatuurbehoeften.

  3. Winter en/of zomer

    Om zowel in de zomer als in de winter echt comfortabel te slapen, voorzie je best verschillende dekbedden. Zo heb je het tijdens de hete zomernachten heerlijk koel en in de winter lekker warm.

    /79/Gezondheid/Seizoen.jpgHeb je liever eenzelfde dekbed het hele jaar door? Kies dan voor een combi dekbed of 4-seizoensdekbed. Deze dekbedden bestaan uit een dunner gedeelte, dat lekker fris en licht is voor in de zomer, en uit een dikker gedeelte, dat perfect dienst doet tijdens het tussenseizoen. Voeg je de 2 delen samen? Dan krijg je een lekker warm dekbed voor tijdens de koude winterperiode.

  4. Tweepersoonsbed

    Slaap je met 2 onder een dekbed? Zorg er dan voor dat je dekbed groot genoeg is, zodat nachtelijke trekpartijen vermeden worden Slaap je met je partner in een tweepersoonsbed? Dan kan je kiezen voor een groot dekbed of 2 aparte dekbedden, afhankelijk van jullie temperatuurbehoeften. Als die dezelfde zijn, kan je perfect één dekbed voor jullie beiden kopen.

    /79/Gezondheid/Loopies.jpgVerschillen ze echter? Opteer dan voor 2 aparte dekbedden. Dat hoeft niet te betekenen dat je daarom niet langer met je partner onder een groot dekbed kan slapen. Loopies zijn dé oplossing! Daarmee kan je je dekbedden aan elkaar hangen en ze dus gezamenlijk in een dekbedovertrek steken. Zo kan je nog steeds lekker tegen elkaar aan kruipen.

  5. Grootte

    Of je nu alleen of met twee onder een dekbed slaapt, zorg er steeds voor dat je dekbed groot genoeg is. De grootte van je dekbed moet aan de grootte van je bed en aan je lichaamsbouw aangepast zijn. Algemeen kan je deze richtlijnen volgen:

  • /79/Gezondheid/Slaapkamer1.jpgEenpersoonsdekbedden
    • Breedte bed 90 centimeter: dekbed 140 x 200 of 160 x 220 centimeter
    • Breedte bed 100 tot 120 centimeter: dekbed 160 x 220 of 200 x 220 centimeter
  • Tweepersoonsbedden
    • Breedte bed 140 tot 160 centimeter: dekbed 240 x 220 centimeter
    • Breedte bed 180 tot 200 centimeter: dekbed 260 x 220 centimeter

Het perfecte dekbed is dus een aangepast dekbed. Aangepast aan je lichaamsbouw en temperatuurbehoeften. Met een dekbed aangepast aan jouw persoonlijke behoeften, ben je overdag véél meer waard!

Soorten dekbedden

Dekbedden kunnen verschillende vullingen bevatten. Een overzicht van de meest voorkomende.

  1. Donsdekbedden

    /79/Gezondheid/Dekbed.jpgDonzen dekbedden zijn altijd gemengd met veren. Hoe meer dons, hoe lichter en beter isolerend het dekbed is, maar ook hoe duurder. De beste dekbedden bevatten 65 tot 95 procent dons.

    Het grootste voordeel van kwaliteitsvolle donsdekbedden is dat ze voor een uitstekende isolatie zorgen. Ze houden de warmte goed vast en hebben tegelijkertijd een goed ventilatiesysteem. Transpireer je van nature veel? Kies dan niet voor dons. Een betere optie is in dat geval een synthetisch dekbed.

  2. Synthetische dekbedden

    /79/Gezondheid/Synthetisch.jpgSynthetische dekbedden zijn gevuld met microvezels. Het grote voordeel ervan is dat je ze zelf kan wassen, op hoge temperatuur. Dat maakt ze uiterst geschikt voor mensen die last hebben van allergieën. Alle bacteriën worden immers door de hoge temperaturen gedood.   

    Een synthetisch dekbed heeft wel een lager ventilerend vermogen. Om er toch voor te zorgen dat de ventilatie zo goed mogelijk is, moet je kiezen voor holle vezels en niet voor gesloten vezels als binnenkant van je dekbed. Daartegenover staat wel de budget- en onderhoudsvriendelijkheid van dit soort dekbedden.

  3. Wollen dekbedden

    /79/Gezondheid/Wol.jpgWollen dekbedden bestaan meestal 100% uit zuivere lamswol. Daardoor hebben ze een goed isolerend vermogen. Ook is de temperatuur- en vochtregulatie van deze dekbedden zeer goed. Ze nemen gemakkelijk het vocht op én geven het snel weer af, wat ze erg geschikt maakt voor personen die ‘s nachts veel transpireren. Een klein nadeel van woldekbedden is dat ze zwaarder en dus minder soepel zijn.

Checklist aankoop nieuw slaapsysteem

Het perfecte dekbed is aangepast aan je lichaamsbouw en temperatuurbehoeften De voorbije weken kwam je geleidelijk aan te weten hoe je je slaapcomfort kan verhogen. Dé kern van de zaak: een aangepast slaapsysteem!

8 puntjes ter samenvatting waar je bij de aankoop van een nieuw slaapsysteem op moet letten:

  1. /79/Gezondheid/Slaap.jpgPerfect samenspel tussen de 4 elementen van een slaapsysteem.
  2. Juiste ondersteuning voor je lichaam.
  3. Goede ventilatie.
  4. Aangepast aan je slaaphouding.
  5. Aangepast aan je lichaamsbouw: gewicht, grootte, transpiratiegehalte, (rug)klachten, allergieën …
  6. Past zich bij elke beweging aan jouw lichaam aan.
  7. Eenvoudig in onderhoud.
  8. Testen, testen, testen!

Met deze 8 tips in je achterhoofd ben je al aardig op weg naar het perfecte slaapsysteem en dus een geweldige nachtrust! Slaap zacht en droom zoet, elke nacht opnieuw ...

/79/Gezondheid/Bankje.jpg    /79/Gezondheid/Bubbels.jpg

2 reacties

Bourdondiƫr
Wij hebben wollen donsdekens, zomer en winter of beiden. Kunnen aaneen geritst worden. Zeer tevreden, zelfs in de zomer gebruiken wij de dekbedden. Wol past hem aan uw lichaamstemperatuur aan, dons is voor ons veel te warm en synthetisch zweten we verschrikkelijk.
27/04/15 16:33 REAGEER
Toka
Verheldering: Een echt donsbed is afkomstig van eiderdons isoleert zowel koude als warme nachten en is zeker NIET synthetisch van oorsprong maar biologisch! Wat ook tot gevolg heeft dat de prijs overeenkomstig is. Dus duurder dan synthetische creaties die de naam niet waardig zijn.
21/05/15 12:01 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels