Deel via

Assistentiewoningen: genieten in het groen

May 2015
De aandacht voor nieuwe vormen van wonen is de laatste jaren toegenomen. Heeft je dochter bouwplannen, dan is de kans groot dat zij ecologisch bewust kiest voor een passiefhuis. Of je neefje investeert in een cohousing-project om tegengewicht te bieden aan de individualisering in onze samenleving. Maar ook de toenemende vergrijzing vraagt om nieuwe concepten. Ook jij hebt je wellicht al de vraag gesteld hoe je bejaarde ouders of jijzelf comfortabel kunnen blijven wonen. De overheid zet alvast in op nieuwe woonvormen. San Cooreman van Familiehulp somt de mogelijkheden op.

/80/Welzijn/HoogMosscher.jpgDe totaalbeleving van assistentiewoningen

Sinds 2013 zijn assistentiewoningen een begrip binnen het woon- en zorglandschap. Assistentiewoningen zijn de nieuwe generatie serviceflats. Bij beide heb je als 65-plusser je eigen appartement in een residentie. Je woont geheel zelfstandig met de nodige privacy, maar toch ingebed in een beschermde omgeving. Daarnaast zijn er ook gemeenschappelijke voorzieningen of worden diensten aangeboden. Je beslist zelf of je daar gebruik van wil maken of niet.

Wonen in een assistentiewoning is genieten in het groen: een kwalitatieve levensstijl en comfort staan voorop!Méér dan serviceflats zetten assistentiewoningen in op de totaalbeleving. Je vindt ze op mooie locaties: midden in het groen, vlak bij het centrum. Het beste van beide werelden. Niet verwonderlijk ook. Je wil de luxe en vrijheid die je door de jaren heen hebt opgebouwd toch niet opgeven? Geheel terecht! Een kwalitatieve levensstijl en comfort staan voorop. Op het domein vind je dan ook vaak faciliteiten zoals een brasserie, een petanquebaan of fitnesszaal en ruime parkeermogelijkheid. Genieten in het groen is geen loze belofte.

Woonassistentie

/80/Welzijn/PrinsKavelhof.jpgOok al ben je een actieve senior, je kan niet voorbijgaan aan je mogelijke toekomstige noden. En daar is aan gedacht! Nieuw bij deze woonvorm is de functie van woonassistent. Hij is het aanspreekpunt voor alle bewoners en zorgt voor een comfortabel verblijf, ook als het moeilijker begint te gaan. De taken van de woonassistent zijn divers: hij kan je als bewoner helpen met het organiseren van gezinszorg, poets- of boodschappendienst, mogelijk maken dat je kan deelnemen aan activiteiten in de buurt ... De geboden zorg is altijd op maat!

Bovendien heb je in een assistentiewoning ook garantie op crisis- en overbruggingszorg. In een acute noodsituatie, bijvoorbeeld je valt in je badkamer, krijg je onmiddellijk hulp. Maar ook als je tijdelijk hulp nodig hebt, omwille van ziekte, helpt de woonassistent dit te overbruggen.

De woonassistent biedt zorg op maat van de bewoner: van organisatie van gezinszorg tot poets- en boodschappendienst Familiehulp is zo’n partner die woonassistentie biedt. Zo is in Kortrijk in ‘Heerlyckheid Hoog Mosscher’ (deel van ‘De Pottelberg’) een equipe van verzorgenden en huishoudhulpen actief. In Brasschaat werd de eerste steen gelegd van ‘Prins Kavelhof’. Ook daar zal Familiehulp vanaf 2016 woonassistentie bieden.

Kostenplaatje

De kostprijs van een assistentiewoning verschilt naargelang het project. Je betaalt een dagprijs waarin zowel de huurprijs van je appartement, als de gemeenschappelijke kosten en de zorg- en dienstverlening waar je eventueel gebruik van maakt, in zit.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te beleggen in assistentiewoningen. Een interessante investering! Investeren kan op verschillende manieren. Je kan een appartement kopen of je kan een financieel recht kopen. Je wordt dan geen eigenaar, maar koopt nu of later een woonrecht.  

Erkend of niet?

Er zijn zowel erkende als niet-erkende assistentiewoningen. Iedereen mag assistentiewoningen bouwen, maar moet dat melden aan de Vlaamse overheid. Wie opteert voor een erkenning, moet aan de kwaliteitsnormen voldoen en krijgt regelmatig inspectie.

Auteur: San Cooreman

0 reacties

Login Registreer

San Cooreman

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van San Cooreman, manager marketing en communicatie van Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van San Cooreman

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels