Deel via

Hoe je stopt met lui te zijn

May 2015
Natuurlijk moet je rusten. Dat is belangrijk om productief te kunnen zijn. Wanneer je tracht te werken zonder je batterij weer op te laden, dan is het moeilijk je aandacht er nog bij te houden. Je begint uit te stellen en je kan zelfs ziek worden. Maar wanneer wordt ‘de batterij opladen’ een excuus om tijd te verspillen? Hoe trek je de lijn tussen constructief rusten en luiheid? SenNet life coach Wim Annerel tekent de lijn uit!

Nooit opgeven!

/80/GelukkigZijn/Werk.jpgVoor mijn boek ‘Meer Tijd in 12 stappen’ bestudeerde ik heel wat mensen. Ik ontdekte dat de meest productieve mensen extra energie vinden om grote projecten te voltooien, op het moment dat de meeste anderen al zouden opgeven. Maar tezelfdertijd is non-stop proberen te werken nefast, wanneer je al een sterke koffie nodig hebt om je ogen open te kunnen houden.

In plaats van een strikte regel om het onderscheid te maken tussen nuttige pauzemomenten en excuses om uit te stellen, wil ik je graag enkele richtlijnen meegeven. Door ze te gebruiken als een checklist kan je bepalen of je het best verder kan werken of even wat op adem kan komen.

Drie signalen dat je dringend moet pauzeren

Hier zijn drie tekenen dat het tijd is om je batterij weer op te laden:

  1. Je hebt net een grote taak afgewerkt

    Neem pauze als je begint aan een nieuwe taak. Je onderbreekt dan sowieso al je werkflowTerwijl je bezig bent aan een taak raak je vaak in een toestand van ontspannen concentratie. Het zou jammer zijn dat je die toestand van flow onderbreekt. Maar na die grote taak kan het wél nuttig zijn om jezelf enkele minuten rust te gunnen.

  2. Je bent heel hard aan het werk geweest

    /80/GelukkigZijn/Moe.jpgKijk eens terug naar de voorbije dagen. Ben je meer of minder productief geweest dan gewoonlijk? Een dagje ontspannen na verschillende dagen heel productief te zijn, kan nuttig zijn. Maar rusten na drie dagen niks bereikt te hebben, zal waarschijnlijk je uitstelgedrag alleen maar erger maken.

  3. Je hebt het nodig om eens van versnelling te veranderen

    Zoals gezegd is het nemen van een pauze tijdens een taak vaak verspilling, omdat je de natuurlijke flow onderbreekt. Maar als je een nieuwe taak start, onderbreek je sowieso al die flow. Dus dat kan het logische moment zijn voor een pauze.

Zeven tips om productief te rusten

Hier krijg je nog enkele richtlijnen om je te helpen om productief te rusten in plaats van lui te zijn.

  1. /80/GelukkigZijn/Checklist.jpgPlan jouw dagelijkse en wekelijkse doelstellingen

    De beste methode om burn-out én luiheid te vermijden, is om quota te gebruiken. Bepaal gewoon voor jezelf alle taken die je wil voltooien tijdens de komende week en dag. Wanneer die taken gedaan zijn, kan je de resterende tijd gebruiken om te ontspannen.

  2. Houd werk en spel gescheiden

    /80/GelukkigZijn/Werken.jpgWerk hard, speel hard. Dat betekent dat wanneer je tijd voorziet om grote werken uit te voeren, je tijdens die tijd ook volledig gefocust aan die taak werkt. De tijd die daarna overblijft, is volledig voor jou om in te vullen zoals je zelf wil. Zo kan je zonder schuldgevoel ontspannen en zal je tijdens de werkperiodes ook niet langer uitstellen.

  3. Zorg voor variatie in je leven

    Verschillende activiteiten beoefenen, houdt je emotioneel in evenwicht en krikt je energieniveau opAl je energie op slechts één taak richten, kan nuttig zijn voor een korte periode. Maar diverse interesses hebben, kan je emotioneel in balans houden, zodat je energieniveau ook hoog blijft. Als werk het enige in je leven is, dan loop je meer kans op een burn-out. Andere hobby’s, sociale activiteiten en interesses ontwikkelen, kan helpen in het productief blijven.

  4. De 20% regel

    /80/GelukkigZijn/Pauze.jpgDeze regel is nuttig om zelfdiscipline te ontwikkelen of om je angsten te overwinnen. Stel dat je 100 minuten bezig bent met een taak. Op het moment dat je de neiging voelt om op te geven, engageer je je om nog 20 minuten verder te doen vooraleer je een lange pauze neemt. Dit helpt je omgaan met tijdelijke gevoelens van luiheid en bouwt je interne discipline op.

  5. /80/GelukkigZijn/Ontspannen.jpgZorg voor ‘luie’ dagen

    ‘Luie’ staat hier tussen aanhalingstekens, omdat het resultaat van deze dagen vaak het omgekeerde is. Eens een dag inplannen waarop je tracht de zaken zo traag mogelijk te doen, kan je gefocust houden op dagen waarop je overweldigd raakt door de hoeveelheid werk.

  6. Tank motivatie bij

    /80/GelukkigZijn/Muziek.jpgFysieke vermoeidheid is niet de enige bedreiging voor je energie. Emotionele vermoeidheid door afwijzing, teleurstelling of fouten kan een domper zetten op je motivatie. Motivatie bijtanken, betekent dat je een dag, een uur of zelfs enkele minuten voorziet om je doelen te herhalen, om te luisteren naar muziek die jou motiveert, om te mediteren, om een artikel te lezen dat je energie geeft of iets anders dat je batterij weer oplaadt.

  7. Maak je niet afhankelijk van koffie

    Genieten van een kopje koffie is uiteraard toegestaan, maar beschouw het niet als een middel om beter te produceren Je mag natuurlijk genieten van een kopje koffie, maar zie het niet als een middel om beter te produceren. Als je constant dergelijke stimulerende middelen gebruikt om aan de slag te blijven, verlies je de natuurlijke vaardigheid om in te schatten wat je energieniveau is. Tracht eens een maand te leven zonder (of met minder) cafeïne en kijk wat voor effect het heeft.

      /80/GelukkigZijn/Kleur.jpg     /80/GelukkigZijn/Voltooid.jpg

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

Sylvain
Het zal wellicht van persoon tot persoon verschillend zijn. De ene zal meer productief voorkomen dan de andere. De ene gaat misschien, zelfs als 65+ nog werken terwijl de andere liever met zijn hobby zoals fietsen bezig is.
Iedereen moet dat voor zich zelf uitmaken.
Voelt ge U goed om te werken, werk dan. Gaat ge graag fietsen, o.k. fiets dan maar. Laat ons wel ook denken aan onze partner en laat die ook niet voor alles opdraaien.
Weest gelukkig met elkaar en dan loopt alles wel op wieltjes zonder burn-out.
12/05/15 11:32 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels