Deel via

Steph Goossens ruilt loodgietersplunje in voor dat van kolonel

May 2015
Het is inmiddels alweer zes jaar geleden dat we acteur Steph Goosens nog bezig zagen in de populaire soap Thuis. In 1996 dook loodgieter Cois Pelckmans een eerste keer op in de tv-serie, om er uit te groeien tot één van de dragende figuren en smaakmakers. Dat Steph Goossens een veelzijdig man is, blijkt ook uit z’n geslaagde doortochten in Steracteur, sterartiest en als presentator van o.a. Fata Morgana. Maar het kloppende artistieke hart van Goosens ligt in het theater. Vanaf 14 mei gaat Steph een grote uitdaging aan en zet hij de rol neer van de Britse kolonel Sir Henry Neville in de indrukwekkende theaterproductie Flanders Fields – Eindbestemming Poperinge, waar ook ronkende namen als Joke De Bruyn, Steve Aernouts en Eve Van Avermaet aan meewerken.

Sennet: Steph, hoe voelt het om aan de vooravond van je vijftigste opnieuw in de aandacht te staan na een lange stilte?

/80/BeleefenUit/FlandersFields1.jpgSteph: “Heel goed, dankjewel. Buiten het feit dat jij mij er nog eens aan herinnert dat ik volgend jaar vijftig word (lacht). Ja, het is weer even wennen aan al die aandacht, alhoewel ik de voorbije jaren voor alle duidelijkheid niet heb stilgezeten. Vier jaar geleden heb ik ‘Gedichten voor moeders’ geschreven, wat het als dichtbundel heel goed gedaan heeft. Ik vul mijn tijd goed in met onder andere lesgeven, want ik heb sinds enkele jaren mijn eigen academie opgericht. Wat klein begon, met een paar leerlingen, is ondertussen ook gegroeid in aantal. Ik heb lezingen gegeven en ik heb ook in het theater gestaan met twee monologen. ‘Opgejaagd Wild’ en ‘Wees vreugdevol om uw talenten’ én uiteraard ben ik het probleem van pesten blijven aankaarten. Ik doe dat nog steeds met de voorstellingen ‘Pesten kan niet meer’, waarbij ik mensen, voornamelijk jongeren, het probleem van pesten en de gevolgen die pestgedrag met zich meebrengen, wil duidelijk maken.”

Sennet: En tussen al die drukte door ook nog de tijd gevonden om zowaar auditie te gaan doen voor ‘Flanders Fields - Eindbestemming Poperinge’.

Wie komt, zal van bij het begin geboeid zijn door de kolonel, die, laat dat duidelijk zijn, ver weg staat van de ‘Cois Pelckmans’Steph: “Ja, dat was nieuw voor mij. Ik zag een paar maanden geleden de oproep staan dat ze bij Music Hall nog acteurs zochten voor een nieuw theaterproject via audities. Vooral dat laatste was nieuw voor mij, want ik moet je bekennen dat ik dat voordien nog nooit gedaan had. Omdat het verhaal mij zo aansprak, heb ik mijn kandidatuur gesteld voor de rol van de manager en die van de kolonel. Mijn kandidatuur werd weerhouden en ik mocht op auditie komen. Het is niet bij één auditie gebleven. Ik ben in totaal drie keer moeten terugkomen alvorens ik zekerheid had dat ik de rol van de kolonel kreeg toegewezen. Man, dat was echt spannend.”

Sennet: Daar zit Steph Goosens dan plotseling auditie te doen voor een ernstige rol. Weer een nieuwe stap in je carrière? Want zoiets hebben we jou nog niet zien doen.

/80/BeleefenUit/FlandersFields2.jpgSteph: “Klopt. Ik speel in ‘Flanders Fields - Eindbestemming Poperinge’ de rol van de Britse kolonel ‘Sir Henry Neville’, één van de zes dwalende zielen op de militaire begraafplaats Lijssenthoek, die scenarist Willem Wallyn gecreëerd heeft. De kolonel is een ernstig man die vecht voor z’n zaak en wil dat de tragedie van de Eerste Wereldoorlog niet vergeten wordt. Het is een tragisch, dramatisch figuur waar ik me kan mee vereenzelvigen. Pas op, ik ben gewoon om in mijn theatermonologen altijd ruimte te hebben om wat te freewheelen. Dat is bij ‘Flanders Fields’ niet het geval, want hier gaat het om uitgewerkte karakters en personages. Ik ben me voor deze ernstige rol ook echt gaan verdiepen in de achtergrond van de grote oorlog, aan de hand van boeken en filmmateriaal uit die tijd. De geloofwaardigheid die de kolonel uitstraalt, is heel belangrijk en die zit goed. Wie naar de voorstellingen komt, zal bij aanvang geboeid zijn door de kolonel die ver weg staat van de ‘Cois Pelckmans’, laat dat duidelijk zijn.”

Sennet: Mogen we zeggen dat Flanders Fields echt wel vernieuwend theater is voor het grote publiek in z’n totaliteit.

/80/BeleefenUit/FlandersFields5.jpgSteph: “Absoluut! De scenarist heeft een heel apart verhaal geschreven dat, kort door de bocht, gaat over zes rusteloze, ronddwalende zielen op begraafplaats Lijssenthoek in Poperinge. Er komt een theaterdirecteur langs, samen met een schrijver en het is de bedoeling dat ze die verhalen gaan bundelen in een theaterstuk. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste videotechnieken, zodra er een van de rusteloze zielen een loopje neemt met de waarheid. Aan de hand van spectaculaire beelden, die gedraaid zijn door regisseur Indra Siera, krijgt het oorlogsverhaal een heel apart karakter. Het is trouwens de eerste keer dat het samengaan van theater, toneel en videobeelden op zo’n grootschalige manier wordt toegepast. Wel met de wetenschap dat het allemaal heel toegankelijk blijft voor het publiek.”

Sennet: Dan heb je nog niet vermeld, Steph, dat jullie ook Matt Dunkley gestrikt hebben voor de muziek?

Door spectaculaire videobeelden krijgt dit oorlogsverhaal een heel apart karakter Steph: “Ja, dat is echt heel staf. Dirigent en componist Matt Dunkley was zodanig onder de indruk van het verhaal, dat hij onmiddellijk besloot om z’n medewerking te verlenen aan het theaterstuk. Dunkley is echt een grote meneer, want in het verleden schreef hij de filmmuziek voor o.a. ‘Moulin Rouge’, ‘Pirates of the Caribbean’ en ‘The Dark Knight’. In Londen is onder zijn auspiciën de muziek gecomponeerd voor ‘Flanders Fields - Eindbestemming Poperinge’ en samen met de beelden van Indra Siera en het verhaal van Willem Wallyn is dat echt indrukwekkend.”

Sennet: Hoe voelt het trouwens om op het podium te staan met kleppers als Steve Aernouts en Joke De Bruyn?

/80/BeleefenUit/FlandersFields4.jpgSteph: “Chapeau voor de regisseur, omdat hij het aandurfde verrassende keuzes te maken qua cast. We staan met negen mensen op het podium en dat zijn, buiten mezelf (lacht), echt wel topacteurs en actrices. Steve Aernouts bijvoorbeeld, die z’n sporen heeft verdiend bij het nationaal toneel en al heeft meegewerkt aan diverse series. Joke De Bruyn die niet alleen schitterde in ‘Kinderen Van De Wind’ of ‘Crème de la Crème’, maar die ook op theatervlak een persoonlijkheid is. Eve Van Avermaet,  een jong aanstormend talent, die volop in haar laatste jaar zit en dat combineert met ‘Flanders Fields - Eindbestemming Poperinge’. Het mooie is dat alle acteurs een diverse achtergrond hebben, maar binnen de voorstelling één geheel vormen.”

Sennet: En dan zouden we tot slot nog bijna vergeten te zeggen dat jullie theater maken op een begraafplaats nota bene?

/80/BeleefenUit/FlandersFields3.jpgSteph: “De militaire begraafplaats Lijssenthoek in Poperinge is wereldwijd bekend, vooral door het feit dat er tussen de 1100 graven maar 1 vrouw begraven ligt, Nellie Spindler, een vrouw/verpleegster die voor velen een ware inspiratiebron vormt. Men is erin geslaagd om de toestemming te krijgen om op deze serene en unieke locatie een theater te bouwen, maar wel uiteraard vanuit het respect voor de overledenen die er hun laatste rustplaats vinden. Tijdens de voorstelling van ‘Flanders Fields’ zal ook duidelijk worden waarom het zo belangrijk is dat we op die plaats het verhaal kunnen brengen. Wie komt kijken, zal een unieke theateravond beleven. Het is een ernstig thema, maar het mooie is wel dat het theater toegankelijk is voor een breed publiek. Het feit dat we spelen tussen de oorlogsgraven, maakt het een onderscheidend verhaal over de oorlog dat je niet mag missen!”

Flanders Fields - Eindbestemming Poperinge’ met onder andere Steph Goossens (Thuis, Fata Morgana), Joke De Bruyn (Crème de la Crème, Kinderen van Dewindt), Steve Aernouts (Any Way the Wind Blows, Aspe, Witse) en Eve Van Avermaet.

/80/BeleefenUit/Steph.jpgPraktische informatie

Locatie: Lijssenthoek - Poperinge

Periode: Van 14 mei 2015 t.e.m. 14 juni 2015

Reservatie: www.sherpa.be of 0900 69 900 (max. € 0,5/min)

Meer info

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels