Deel via

Alle ingrediënten om een goed gesprek te voeren!

May 2015
Elke dag voer je tientallen gesprekken: met je naasten, collega’s of vreemden op de trein. Je hebt vast al gemerkt dat het niet altijd even eenvoudig is om een gesprek te beginnen en op gang te houden. SenNet life coach Wim Annerel maakt het je met zijn zeven gouden tips een pak gemakkelijker!

Het belang van een goed gesprek

/81/GelukkigZijn/Praten.jpgBen jij een meester in het voeren van een goed gesprek? Een goed gesprek kunnen voeren, is belangrijk op elk vlak: op het werk, in sociale contacten, wanneer je met je (potentiële) partner praat …

Als life coach voer ik dagelijks intensieve gesprekken met heel verschillende mensen. Omdat gespreksvaardigheden een absolute must zijn in de wereld van vandaag, deel ik graag deze zeven tips met jou voor het voeren van een goed gesprek.

Zeven tijdloze regels

Het gaat niet om geheime trucs of schimmige technieken. Dit zijn zeven tijdloze regels die je kan toepassen op al je gesprekken.

  1. Wees echt geïnteresseerd in de ander

    Een natuurlijke interesse in de ander is essentieel om een gesprek echt van de grond te krijgenWie is de ander? Wat gaat er door zijn/haar hoofd? Waar houdt hij/zij van? Wat motiveert hem/haar in het leven? Deze vragen kan je stellen over iedereen die je ontmoet. Omdat mensen (helpen) de kern is van mijn levensmissie, komt de interesse in hen, in wie ze zijn, wat ze doen en waarom, van nature.

    Die natuurlijke interesse is essentieel om een gesprek echt van de grond te krijgen. Want als je niet geïnteresseerd bent in de ander, waarom zou je er dan eigenlijk mee praten? Richt je daarom tot iemand met wie je echt wil converseren.

  2. /81/GelukkigZijn/Tekstballonnen.jpgFocus op het positieve

    Eerder dan het te hebben over de koffie die je deze morgen op je broek hebt gemorst, spreek over de film waar je straks met veel plezier naar gaat kijken. Uiteraard mag je af en toe spreken over ‘negatieve’ zaken (onderwerpen die negatieve emoties oproepen), maar enkel wanneer je voelt dat het oké is voor de andere en wanneer het een specifiek doel heeft, zoals de andere beter leren kennen of een band smeden.

    Kijk ook naar het goede in de ander. Geef een compliment wanneer dat gepast is.

  3. Converseer in plaats van te discussiëren

    Een conversatie is geen strijdtoneel.Je hoeft niet te ‘winnen’ of te ‘verliezen’ bij een verschil van meningTijdens een conversatie uit je je mening, maar het is geen strijdtoneel. Je kan praten en van mening verschillen, maar doe het op een vriendelijke manier. Je hoeft zelfs niet altijd akkoord te gaan en je hoeft ook niet te ‘winnen’ of te ‘verliezen’ bij een verschil van mening. Een gesprek kan een open einde hebben. Je kan overeenkomen om niet overeen te komen. Zoek intussen ook punten die je gemeenschappelijk hebt of waarover je overeenkomt en bouw daarop verder.

  4. /81/GelukkigZijn/UItleg.jpgBekritiseer niet

    Respecteer het standpunt van de ander. Respecteer de keuzes van de ander. Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn. Jij ook overigens.

  5. Wees trouw aan jezelf

    Wees bereid om je echte gedachten en meningen te delen. Je mag trots zijn op waar jij voor staat en anderen de echte ‘jij’ laten kennen.

  6. Maak er fifty-fifty van

    Een goed gesprek bestaat uit gelijke delen van beide partijen. Het kan in plaats van 50-50 wel eens 40-60 of 60-40 zijn, afhankelijk van de omstandigheden. Maar elkeen zou gelijke kansen moeten krijgen om te delen en bij te dragen aan het gesprek. Dit betekent dat je ook attent genoeg bent om de ander vragen te stellen wanneer jij zelf al een tijdje aan het woord bent. Of dat je het initiatief neemt om meer over jezelf te delen wanneer de ander al het grootste deel van het gesprek aan het woord is geweest.

  7. /81/GelukkigZijn/Vragen.jpgStel doelgerichte vragen

    Vragen lokken antwoorden uit. Het soort vragen dat je stelt, zal de richting van het gesprek bepalen. Wanneer je een zinvol gesprek wil voeren, kan je vragen naar wat de ander drijft en inspireert. Sommige mensen zijn daar niet meteen klaar voor. Dan kan je uiteraard starten met eenvoudigere, alledaagse vragen om op dezelfde golflengte te komen. Wanneer je de ander beter leert kennen, kan je diepere vragen stellen.

Wat vind jij belangrijk voor een goed gesprek?

Hoe kan jij deze tips om een goed gesprek te voeren toepassen? Deel het in de reacties hieronder.

Auteur: Wim Annerel

13 reacties

wolken
Ik zou zo graag eens een gesprek hebben maar dan een goei he? als je bv wil praten over je overleden kind he? maar blijkbaar is dat te moeilijk voor de meeste mensen?
wat het met je doet als je kind dood is? hoe je dat moet plaatsen in je dagelijkse leven?
wat je iedere dag moet missen he?
18/05/15 18:41 REAGEER
Gertrudis
Er bestaat hiervoor een rouwgroep. Die groep bestaat uit lotgenoten. Het is inderdaad niet iedereen gegeven om hierover te praten. Deze mensen gaan je ook begrijpen en zo kan je het leed een beetje delen. Veel moed en sterkte.
19/05/15 06:56 REAGEER
VANMASS21
Het moet inderdaad niet gemakkelijk zijn om dergelijk groot verlies te verwerken en het een plaats te geven in je leven. Niets is erger dan als moeder en vader je kind te verliezen. Ik wens jullie veel moed en sterkte toe om het verlies te verwerken.
Het moet niet altijd in een gespreksgroep zijn van mensen die het zelfde hebben meegemaakt, maar bij iemand die goed kan luisteren en waar je eens mag uithuilen.
Veel moed!
19/05/15 07:37 REAGEER
Eleonore
Je kunt me altijd benaderen hiervoor. Mogelijk kan ik je steun geven. Je bent niet alleen in deze wereld en als hulpverlener zou ik je kunnen helpen.

19/05/15 12:33 REAGEER
Eleonore
Het beste zou zijn om naar je huisarts te gaan. Vraag hem om hulp. . Er zijn vele hulpgroepen echter vraag naar 1 bij jou in de buurt. Er worden vanuit het ziekenhuis praatgroepen gevormd voor ouders met overleden kind(eren). Daar kun je je verdriet kwijt en wordt het begeleid door een professioneel persoon. Daar zul je door veel te praten over je verdriet het op jouw tijd het een plekje kunnen geven. Heel veel sterkte.
19/05/15 12:48 REAGEER
rientje
a. van kerkhoven
ik ben vn Diepenbeek, heb een dochter verloren, 22j geleden
ik praat er nog over maar alleen als het in het gesprek kan, ook altijd in de positieve zin , over haar leven

22/05/15 13:10 REAGEER
Mike
Een goed gesprek is heel belangrijk. Maar wat als de andere "veel praat, lacht ..." maar de kern omzeild m.a.w. als er een probleem zich voordoet geen discussie wil, geen problemen ten gronde wil bespreken . Het onderwerp uit de weg gaat met de melding , je moet het tijd geven . Tijd lost niet alles op. Tijd heelt de pijn, tijd verzacht.
Liefdespartners zouden toch alles moeten kunnen bespreken en een luisterend oor zijn. Een gesprek kan wonderen doen.
19/05/15 08:20 REAGEER
rientje
Men moet ook de manier van bezig zijn en verwerken van een verlies respecteren van een ander/partner. ik heb dat verschillende keren gehoord in een voordracht van Manu Keyers.
Die man geeft heel goede voordrachten
22/05/15 15:22 REAGEER
Teejay
h
19/05/15 11:42 REAGEER
Teejay
Bedankt voor de tips meneer Annerel, ik kan ze goed gebruiken en dóórgeven! :-)
19/05/15 11:43 REAGEER
Teejay
*
19/05/15 12:48 REAGEER
Gregory
Communiceren is er niet meer bij heden ten dage.De kinders worden grootgebracht met de i-phone of tablet en spreken niet meer of nauwelijks tegen een ander.
Alleen dat toestelletje telt.Jammer.Ook zijn de mensen zo verzuurd dat ze liever niet aangesproken worden.Jammer.Maar:een glimlach doet nog altijd wonderen om een gesprek te beginnen.
19/05/15 14:57 REAGEER
jam
Beste mensen . Een tip voor mensen die nood hebben aan een gesprek of luisterend oor en het niet krijgen bij rouwverwerking . Lees het boek " door het labyrint" van "antje uffmann",Dit boek kan u helpen te begrijpen waarom mensen spreken of zwijgen en soms de juiste woorden niet vinden . Mij heeft het geholpen nadat mijn vrouw na 5 jaar ziekte overleed aan Sclerodermie , waarbij ik ook nog tegelijkertijd kanker had.
Dit boek is uitgegeven door ELMAR ISBN 90 389 0992 6
20/05/15 17:24 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels