Deel via

Mixfondsen: een eenvoudige beleggingsoplossing voor de actieve vijftigplusser

May 2015
Een van de sleutelwoorden bij beleggen, is spreiding. Dat is cruciaal om de risico’s te verkleinen. Wil je een mooi rendement uit je spaargeld, zonder veel moeite, kopzorgen en vooral risico? Dan zijn mixfondsen vast iets voor jou! Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, mixt alles wat je over mixfondsen wil weten in dit artikel samen tot een overzichtelijke massa.

Op zoek naar rendement

/81/GeldenWerk/Stijgen.jpgHet is vandaag geen sinecure om uw spaargeld op een rendabele manier te beleggen zonder extreme risico’s te nemen. Actieve vijftigplussers, die een deel van hun vermogen niet onmiddellijk nodig hebben en het op iets langere termijn kunnen beleggen, worden met heel wat vragen geconfronteerd. Ze willen enerzijds het geld relatief beschikbaar houden om te schenken aan (klein)kinderen, om het huis te renoveren of om een mooie reis te maken, maar willen anderzijds toch wat meer verdienen dan op een spaarboekje.

Aandelen hebben het al sinds 2009 fantastisch gedaan. Waarschijnlijk zit er nog wel wat rek op de klim, maar goedkoop zijn de waarderingen niet meer, zeker niet in de VS. En de aandelenmarkten kunnen serieuze bokkensprongen maken. Obligaties dan maar? Daar zitten we in een regelrechte zeepbel. Negatieve rentevoeten maken dit segment doorgaans niet aantrekkelijk.

Fondsen in the mix!

Wie zijn geld iets langer kan missen, laten we zeggen enkele jaren, er niet te veel tijd wil insteken, maar toch een behoorlijk rendement wil, kan kijken naar mixfondsen. Deze fondsen worden vaak ook gemengde, gebalanceerde of patrimoniale fondsen genoemd.

Alle mixfondsen hebben hetzelfde doel: een goed gespreide portefeuille samenstellen over verschillende beleggingsfondsenAllemaal hebben ze dezelfde doelstelling: een portefeuille samenstellen die goed gespreid is over verschillende beleggingsinstrumenten (aandelen, obligaties, cash, vastgoed, goud, grondstoffen …). De reden hiervoor is niet toevallig: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een portefeuille die bestaat uit verschillende beleggingsinstrumenten minder risico’s heeft dan een portefeuille die bijvoorbeeld eenzijdig uit aandelen of obligaties is opgebouwd.

Er werd ook aangetoond dat op lange termijn de mix tussen de verschillende beleggingsinstrumenten 70 tot 80 procent van het totale beleggingsresultaat bepaalt. Dat is voor heel wat mensen schrikken, omdat ze zich meestal blindstaren op de prestaties van een paar aandelen in hun portefeuille.

Het beste van twee werelden

/81/GeldenWerk/Taart.jpgAls je verschillende beleggingsvormen samen in één portefeuille combineert, zal je portefeuille minder schommelen. Wanneer de economie het goed doet, zullen je aandelen floreren. Je verliezen op obligaties worden dan gecompenseerd. Wanneer de economie het slecht doet, ga je normaal gezien profiteren van je posities in obligaties en cash. Als de inflatie uit de hand loopt, zullen je vastgoed en goud hoge ogen gooien.

Mixfondsen combineren zo het beste van twee werelden: de veiligheid van obligaties en het rendement van aandelen. Het doel is enerzijds een betere spreiding te verkrijgen en anderzijds extra rendement te behalen door op het juiste moment meer focus te leggen op de juiste beleggingscategorie. De verschillende beleggingscategorieën worden op een dynamische wijze met elkaar gecombineerd.

Soorten mixfondsen

Mixfondsen bieden de veiligheid van obligaties en het rendement van aandelenDe mixfondsen komen in verschillende varianten. Er zijn defensieve, gemengde en agressieve fondsen. Een defensief fonds zal typisch 70 procent in obligaties beleggen en 30 procent in aandelen. Een gemengd fonds belegt 50/50 en een agressief fonds zal 70 procent in aandelen beleggen en 30 procent in obligaties. Dat zijn standaard verhoudingen, die in functie van wat de beheerder van de markten denkt, aangepast kunnen worden.

Deze fondsen zijn de jongste tijd enorm populair geworden. Dat horen we vaak als we spreken met beleggingsexperts. Ze hebben dan ook heel wat geld aangetrokken.

Mixfondsen iets voor jou?

/81/GeldenWerk/Procent.jpgWaarom zou je er als actieve senior in beleggen? Deze fondsen hebben verschillende troeven:

  • goed gespreid (leg niet al je eieren in één mand);
  • ervaren beheerder die weet wat hij doet;
  • geen individueel aandelen- of obligatierisico;
  • ideaal voor mensen die gemoedsrust willen en niet heel de tijd met hun beleggingen bezig willen zijn.

/81/GeldenWerk/Grafiek.jpgBovendien hebben deze fondsen nog twee bijkomende voordelen. Eerst en vooral kan je er elke dag uitstappen. Je bent dus niet gebonden om je belegging een bepaalde tijd bij te houden. Elke dag berekenen de beheerders de waarde van hun portefeuille en met een druk op de knop in je banksysteem kan je uitstappen. De kosten om in te stappen zijn bovendien niet zo hoog (meestal een vaste lage kost bij de bekende onlinebanken).

Ten tweede kan je kiezen of je de dividenden en interesten die de beleggingen in de portefeuille opbrengen, wil ontvangen op je rekening of je ze mee wil beleggen. Alle fondsen in de Selectielijst van het Fondsen Rapport hebben een kapitalisatievariant, die de opbrengsten mee belegt in de gemeenschappelijke pot, en een distributievariant, die de opbrengsten regelmatig uitkeert, meestal 1 keer per jaar.

Op die manier kunnen senioren die hun pensioen willen aanvullen, kiezen voor de distributievariant.

/81/GeldenWerk/Beleggen.jpgRisicoarm rendement

U merkt het, mixfondsen zijn een mooie oplossing voor wie zijn geld professioneel wil laten beheren en een aantrekkelijk rendement wil zonder veel kopzorgen. Als we de berekening maken, dan hebben deze fondsen de afgelopen 10 jaar jaarlijks gemiddeld 5 tot 6 procent opgebracht. Een heel redelijk rendement voor het lage risico dat ze inhouden. Zeker te overwegen in het kader van een gespreide belegging dus!

Auteur: Nico Pantelis

2 reacties

LANDEGHEM
Dergelijke beleggingen bieden een goed alternatief.

Artikel zou waardevoller zijn, indien er een aantal fondsen werden vermeld/aanbevolen. Of is het louter de bedoeling een beleggersblad aan te bevelen / verkopen ?
19/05/15 17:07 REAGEER
aronjaco
Ik lees dat de obligatiemarkt in een regelrechte zeepbel zit , wat zonder meer juist is .
Vraag : waarom worden er dan nog obligaties aangehouden in die " mix fondsen".
In aandelen beleggen lijkt nu al evenzeer veen zware gok. In het artikel wijst men daar gelukkig op; ik lees : "... er zit waarschijnlijk nog rek op ". Dat waarschijnlijk duidt erop dat het vanaf nu toch ferm op te volgen is , zo men nu nog in aandelen wil beleggen.
En , " een overzichtelijke massa" , bestaat dat nu ook al ? Een massa is in se onoverzichtelijk.
20/05/15 10:46 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels