Deel via

Zes liefdesmythes ontmaskerd

May 2015
Liefde op het eerste gezicht, de prins op het witte paard, die ene soulmate … de liefde staat bol van de clichés en mythen. Enkel in sprookjes komen deze liefdesmythes tot leven. In het echte leven is het jammer genoeg wel anders. Geloven in deze liefdessprookjes leidt telkens weer tot teleurstellingen. SenNet relatiecoach Ilse Reynders ontmaskert in twee delen zes liefdesmythes. Zo krijg je een realistischer en bijgevolg gelukkiger liefdesleven!

/81/Relaties/Sprookje.jpgPrins op het witte paard?

Liefde is één van de belangrijkste aspecten in ons leven, maar het is ook het domein waar de meeste misvattingen, clichés en mythen over bestaan. Ze scheppen vaak onrealistische verwachtingen, die alleen maar tot teleurstelling leiden. We hebben allemaal onze eigen ideeën over hoe een relatie zou moeten zijn. Die hebben we doorheen ons hele leven bijeen gesprokkeld. Maar als je relatie anders blijkt te zijn dan jouw ideaalbeeld, kan dat nogal wat frustraties opleveren.

Liefde staat centraal in ons leven, maar de mythen die erover bestaan, scheppen onrealistische verwachtingen en teleurstellingenWe hebben de neiging om onze relatie te vergelijken met de door de media ingegeven perfecte beelden van wat een relatie zou moeten zijn. Of we vergelijken onze eigen relatie met het beeld dat we creëren van hoe geweldig iemand anders het wel heeft.

De eerste drie liefdesmythes voor jou onder de loep genomen!

Mythe 1: Echte liefde is liefde op het eerste gezicht

Iedereen denkt ten onrechte dat bij een eerste ontmoeting de vonk onmiddellijk moet overslaanLiefde op het eerste gezicht bestaat natuurlijk en kan verder evolueren naar een duurzame liefdevolle relatie. Toch is dit zeker niet de regel. Bij meer dan 60% van de koppels was er sprake van ‘liefde op het tweede gezicht’. Zij leerden elkaar eerst beter kennen. Pas na een zekere periode van vertrouwdheid was er sprake van verliefdheid.

/81/Relaties/Ogen.jpgToch denken mensen vaak ten onrechte dat de vonk meteen moet overslaan. Ik hoor na een eerste date vaak de feedback “de klik was er niet”. Dat is dan een reden om geen verdere afspraken meer te maken. Dat is jammer. Het kan natuurlijk zijn dat het van in het begin duidelijk is dat er te weinig overeenkomsten zijn, dat je (te) weinig ‘geprikkeld’ wordt door de ander of dat er totaal geen verlangen is om de ander beter te leren kennen.

Toch gebeurt het ook dat mensen aangeven een erg leuke avond te hebben gehad met een boeiend persoon, maar dat ze net dat ‘ietsje meer’ misten. Ik moedig hen dan toch aan om dat ‘ietsje meer’ net iets meer kans te geven in meerdere ontmoetingen.

Mythe 2: Er is altijd maar één echte, ware liefde in je leven

Er bestaat niet één ware! De invulling van je ware liefde verandert voortdurend, omdat ook jij doorheen je leven verandert Indien er maar één ware zou bestaan, zou de kans wel heel klein zijn dat we deze zouden tegenkomen. Gelukkig dat er op één potje meerdere dekseltjes passen! Je kan dus wel degelijk meerdere grote liefdes in je leven hebben. Bovendien veranderen mensen ook voortdurend, waardoor de invulling van die ware liefde ook aan verandering onderhevig is.

/81/Relaties/Scheiding.jpgDe idee van die ene ware soulmate hangt ook vaak samen met het verlangen één te worden met diegene die ons vervolledigt en die ons volledig begrijpt. De ware zou je moeten kunnen aanvoelen, begrijpen en steunen. Dat is natuurlijk een utopie. Het geloof in deze mythe kan zelfs goede relaties kapotmaken, omdat mensen onrealistische verwachtingen hebben van hun partner en onterecht allerlei invullingen geven aan “Mijn soulmate zou toch moeten …”

/81/Relaties/Klik.jpgIn plaats van te zitten wachten op je romantische ideaal, kan je maar beter aan de slag gaan met je eigen partner van vlees en bloed of met de leuke mensen die je tegenkomt op je pad. Het gevoel de ware te hebben gevonden, heeft veel meer te maken met een gevoel iemand te zijn tegengekomen die ‘goed genoeg’ voor je is, eerder dan dat je je ideale droomtype hebt gevonden.

/81/Relaties/Gebroken hart.jpgMythe 3: Veel keuze en vrijheid in de liefde maakt gelukkiger

In vergelijking met vroeger hebben we veel meer keuzevrijheid in de liefde: of we een relatie willen, met wie we een relatie aangaan en hoe we die relatie dan gestalte geven. Ook zijn door het internet en de moderne communicatiemiddelen de mogelijkheden om een partner te vinden enorm uitgebreid. De vijver waaruit we kunnen vissen, is immens groot. Toch lijkt het vinden en houden van een relatie moeilijker dan ooit. Het aantal echtscheidingen en alleenstaanden is nog nooit zo hoog geweest.

Tegenover vroeger is er meer keuzevrijheid in de liefde, maar die komt je liefdesleven niet altijd ten goedeAl die vrijheid en nieuwe mogelijkheden lijken ons liefdesleven niet perse ten goede te komen. Onderzoek toont aan dat ons brein geen raad weet met zoveel keuzemogelijkheden, waardoor we vaak geen van de keuzes bevredigend vinden. Mensen haken sneller af, krijgen spijt van gemiste kansen of blijven twijfelen over een potentiële kandidaat-geliefde. Er ontstaat de neiging om ‘de beste deal’ te vinden in plaats van tevreden te zijn met een ‘good enough’ partner. Dat maakt ons perfectionistisch, oppervlakkig en ongelukkig.

In het volgende SenNet Magazine worden de overige drie liefdesmythes ontmaskerd. Liefde kent nadien geen geheimen meer voor jou!

/81/Relaties/Dans.jpg          /81/Relaties/Oud.jpg

Auteur: Ilse Reynders

4 reacties

Professor
Ik hoor het altijd graag vertellen dat op ieder potje een dekseltje past. Maar als je door al je ervaringen constateert dat je op psychologisch vlak beschadigd bent, wat dan? Ik vergelijk dat altijd met een potje waar iemand zijn voet heeft opgezet zodat er niks meer van de originele vorm overblijft. Ik vraag mij af welk deksel daar dan nog op past? Als ik bekijk wat sommige mensen andere mensen kunnen aandoen, dan helpt zelfs de psychiatrie niet of toch niet zolang de slachtoffers belaagd blijven door hun aanvallers. Probeer in zo'n geval maar eens om een positief zelfbeeld te scheppen terwijl je in slechte situaties en tegenslagen blijft terecht komen. Chapeau voor diegenen die er in slagen om dat potje terug een aanvaardbaar model te geven want zolang dat niet is gebeurt moet je niet op zoek gaan naar een dekseltje. Dat weet ik inmiddels uit eigen ervaring. Groetjes, Guido
19/05/15 12:46 REAGEER
Gregory
Het is jammer dat in de meeste gevallen het altijd hetzelfde is in het huwelijk:Hij wilt dat zijn vrouw voor altijd dezelfde blijft en zij willen bijna altijd dat de man veranderd.
Dat heeft al altijd veel leed veroorzaakt.Tijdens het vrijen tonen velen zich van hun beste kant,maar later komt hun ware aard naar boven en dat kan lelijk tegenvallen.
Ook zijn er al velen voor wie:"tot de dood ons scheid" niet meer telt als de partner een ernstige ziekte krijgt.De wereld is veranderd,maar niet altijd naar de goede kant,in tegendeel.
19/05/15 19:08 REAGEER
Hoe ik Guido begrijp.........herken mezelf...........bij mij gedaan, nooit in mythes geloofd trouwens! Maar was wel tot de dood, helaas....en dit 42 jaar zonder verliefd, noch graag zien , en zieke echtgenoot voor 4 jaar bovenop Nu vrijheid blijheid, heb genoeg aan mijn eigen gezelschap......wat was ik toch 'n kieken, Waren andere tijden, niet veel keus etc. MVG Nicky
20/05/15 00:12 REAGEER
henus
ja de liefde is mooi he maar alles heeft een schaduw kanten ja ik was ook toen ik 17 jaar was ook erg verliefd maar ja zo gaat het he ze komen en ga maar liefde is iets anders dan dat je je voor stelt liefde is ook de vrouw in hun waarde laate dat is liefde iemand laten groeien en niet bang zijn
26/05/15 13:47 REAGEER

Login Registreer

Ilse Reynders

Relatiecoach
Relatiecoach
relatiecoach Ilse Reynders
Ilse is psychologe, seksuologe en relatietherapeute en is medeoprichter van het relatiebureau altero. Haar passie voor relaties leeft Ilse niet alleen uit in haar professionele bezigheden. Als vrouw houdt ze van hechte vriendschappen en authentieke contacten.

Meer artikels van Ilse Reynders

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels