Deel via

Zonnebanken: welke impact heeft het op je huid en gezondheid?

May 2015
De discussie over de zonnebank is recent opnieuw losgebarsten. Er zijn al landen waar het niet meer mag en ook bij ons gaan stemmen op om het te verbieden. Hoe zit het nu eigenlijk? SenNet beauty consulente Christine Huybrechts legt je de voor- en nadelen van zonnebanken uit. Zoals bij alles: ‘bezint eer ge begint’. Spring veilig om met de zonnebank, net als met de echte zon!

Twee kampen

/80/Beauty/Zonnebanken.jpgEr zijn fervente voorstanders van de zonnebank, maar ook veel tegenstanders. Het is in ieder geval zo dat je voorzichtig met de zon moet omspringen. Dat is niet anders met de zonnebank.

Is zonnebanken schadelijk of heilzaam voor de huid en de algehele gezondheid? Stof voor discussie …

/80/Beauty/Zonnen.jpgVoordelen van de zonnebank

De zonnebank heeft zeker een aantal voordelige effecten op het lichaam en de huid. Wel enkel als de zonnebank met mate en de nodige verantwoordelijk gebruikt wordt.

  1. Mooi uiterlijk

    In onze westerse cultuur zie je er goed en gezond uit als je een mooi bruin kleurtje hebt.

  2. /80/Beauty/Acne2.jpgMooie huid

    De zonnebank kan een gunstige invloed hebben op huidonzuiverheden en huidaandoeningen, zoals acne, puistjes, psoriasis en dermatitis.

  3. Je beter voelen

    Je kan je beter voelen door regelmatig onder de zonnebank te gaan. De huid lijkt immers egaler en de warmte werkt heerlijk ontspannend.

  4. Regelbaarheid

    Bij een zonnebank kan je de hoeveelheid straling zelf bepalen. Zo kan je die aanpassen aan je huidtypeBij correct gebruik is UV-licht uit een zonnebank niet schadelijker dan UV-licht van de zon. Het voordeel van een zonnebank is dat je de hoeveelheid straling zelf kan bepalen en volgens je huidtype kan doseren.

  5. /80/Beauty/Verbrand.jpgMinder snel verbranden

    Als je je huid langzaam en gedoseerd laat wennen aan UV-straling, dan bouwt deze een zekere bescherming op. De pigmentcellen zijn al ‘wakker’ gemaakt. Je huid wordt sterker en wat dikker, waardoor je minder snel zal verbranden. Zodoende ben je al wat voorbereid als je op vakantie vertrekt.

  6. Vitamine D

    De zonnebank zorgt er, door de UV-straling, voor dat er extra vitamine D in je lichaam wordt aangemaakt. Vitamine D zorgt er onder andere voor dat je een gelukkiger gevoel krijgt, dat je botten sterker worden en heeft een gunstig effect op je immuunsysteem.

    De zonnebank kan dit vitaminetekort helpen wegwerken, wat zeker in de winter handig is. Veel mensen zitten te veel binnen, waardoor ze een tekort aan vitamine D hebben.

  7. Soepele spieren en gewrichten

    De zonnebank zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor je spieren soepeler wordenDe warmte van de zonnebank zorgt voor een betere doorbloeding in je lichaam, waardoor onder andere je spieren en gewrichten opnieuw soepeler worden. Vooral in de winter, als je lichaam de hele dag hard moet 'werken' om op temperatuur te blijven, kan de warmte van de zonnebank een gunstige invloed hebben.

  8. Bij zonneallergie

    Bij zonneallergie kan de zonnebank nuttig zijn om de huid aan de UV-straling te laten wennen. Zonder voorbereiding kunnen deze mensen nauwelijks buiten in het zonlicht komen.

Nadelen van de zonnebank

  1. Te vaak onder de zonnebank gaan

    De meeste mensen die onder de zonnebank gaan, doen dit te vaak en te lang. Dermatologen adviseren om niet meer dan één keer per maand van de zonnebank gebruik te maken. Het probleem is alleen dat zonnestudio’s je gerust vaker laten gaan. Pas als je er elke dag onder wil gaan, zullen ze er iets van zeggen.

  2. Kans op huidkanker neemt toe

    Te veel zonnebanken heeft dramatische gevolgen voor je huid. De kans op huidkanker stijgt aanzienlijk!Als je te veel onder de zonnebank gaat, dan heeft dit dramatische gevolgen voor je huid. De kans op huidkanker neemt namelijk aanzienlijk toe. Het is extra gevaarlijk als je je huid rood hebt laten verbranden.

    Maar dat geldt ook voor verbranden in de zon! Wanneer je te dikwijls gaat zonnen, kan je huid zich niet meer herstellen en ontstaan er defecten die kunnen ontaarden. Spring daarom veilig om met een zonnebank, net als met de echte zon!

  3. /80/Beauty/Rimpels.jpgJe krijgt rimpels en een leerachtige huid

    Voor wie vaak onder de zonnebank gaat, is het onvermijdelijk: rimpels. Je huid droogt uit. Bovendien worden de elastine en collageen in je huid aangetast door de UV-A straling. Hierdoor drogen je huidcellen uit en wordt je huid leerachtig, wat een snelle veroudering in de hand werkt. Zorg daarom steeds voor extra hydratatie. Een vochtregulerende crème met vitamine E kan deze nadelen verminderen, maar nooit volledig wegnemen.

  4. Zonnen is verslavend

    Door de zonnebank droogt je huid uit, waardoor het verouderingsproces sneller gaatAls je regelmatig een zonnestudio bezoekt, dan heb je het vast wel gemerkt: zonnen is verslavend, zowel in de zon als onder de zonnebank. Daarom gaan de meeste mensen ook te vaak en te lang.

    De Belgische professor Gerald Piérard beweert zelfs dat UV-straling van de zon en de zonnebank net zo verslavend is als alcohol en sigaretten! Door blootstelling aan UV-A en UV-B licht ga je een beter gevoel krijgen en ook je gevoelens van neerslachtigheid verdwijnen. Je loopt dan ook het risico om te vaak te gaan en er te lang onder te blijven liggen.

  5. Oogproblemen door blootstelling aan UV-licht

    /80/Beauty/Cataract.jpgJe ogen kunnen schade oplopen door UV-straling. Er is een verhoogd risico op vertroebelde ooglenzen, ‘sneeuwblindheid’, lasogen, grijze staar, cataract en netvliesverbranding. Draag voor je eigen veiligheid altijd een speciale zonnebankbril of oogdopjes onder de zonnebank. Houd je ogen te allen tijde dicht. Lezen onder de zonnebank is onveilig en not done! De problemen kunnen van tijdelijke of blijvende aard zijn.

  6. De vitamine D aanmaak wordt overschat

    Bij een gezonde voeding én als je genoeg buiten komt, krijg je voldoende vitamine D. Je maakt vitamine D aan door blootstelling aan UV-B straling. De zonnebank daarentegen geeft vooral UV-A straling en slechts beperkte UV-B straling. Een halfuurtje per dag buiten komen, liefst met korte mouwen, is aangewezen. Let wel op: hoe bruiner je wordt, hoe minder vitamine D je aanmaakt.

    Voor in de winter bestaan er, voor mensen die altijd binnen zitten of in streken wonen waar weinig zonlicht is, speciale daglichtlampen.

  7. Pigmentvlekken en zonnebank

    Door de zonnebank kunnen er pigmentvlekken ontstaan. Deze worden immers geactiveerd door de UV-straling. Littekens bevatten weinig pigment en zijn hierdoor veel gevoeliger voor verbranden. Opgepast dus!

  8. Wisselwerking met medicatie, alcohol en make-up

    /80/Beauty/Cocktail.jpg/80/Beauty/Sigaret.jpgWanneer je make-up gebruikt, alcohol drinkt of bepaalde medicatie neemt, kan je anders reageren op de zonnebank. Lees aandachtig de bijsluiter wanneer je medicatie neemt. Voor je gaat zonnen, neem je best een douche en verwijder je alle make-up.

    Als je alcohol drinkt voor je naar de zonnebank gaat, verwijden de bloedvaten zich, waardoor je huid sneller verbrandt. Een zonnebanksessie doe je daarom liefst niet nadat je alcoholische drankjes hebt gedronken.

  9. /80/Beauty/Meisje.jpgKinderen

    Het is bij wet verboden om kinderen onder de 18 jaar gebruik te laten maken van de zonnebank. De huid is bij jonge mensen zeer gevoelig voor verbranden en het risico op huidkanker ligt bij kinderen gevoelig hoger.

  10. Vals gevoel van veiligheid

    /80/Beauty/Bruin.jpgDe zonnebank geeft een vals gevoel van veiligheid. Mensen denken dat ze niet meer zullen verbranden als ze al bruin zijn van de zonnebank, maar dat klopt niet. UV-A straling geeft bruining en leidt tot veroudering van de huid, maar de zon geeft meer UV-B straling en die verbrandt je huid wel. Dus zelfs als je al bruin bent van de zonnebank, kan je nog altijd verbranden in de zon, als je er vanaf de eerste dag te lang in blijft liggen!

    Op vakantie is het aan te raden om progressief aan de zon te wennen en te bewegen. Een hele dag stil liggen om te ‘bakken’ in de zon valt absoluut te vermijden!

/80/Beauty/Zonnebank.jpgHoe lang mag je onder de zonnebank?

Dat er ook voordelen aan het gebruik van de zonnebank zijn, neemt niet weg dat je er niet verantwoord en voorzichtig mee om moet gaan! Ga niet vaker dan één keer om de twee weken onder de zonnebank of beperk je zonnebankgebruik tot een paar kuren per jaar.

Voor mensen met een blanke huid is de maximale zontijd 20 minuten. Als je een donkerdere huid hebt, kan je wat langer onder de zonnebank. In een zonnestudio zal /80/Beauty/Voeten.jpgmen je advies geven over hoe lang je met jouw huidtype verantwoord onder de zonnebank kan. Het is beter om een of twee keer per jaar een zonnebankkuur te doen van een tiental beurten en om de paar dagen te gaan, zodat het pigment geactiveerd wordt, dan een heel jaar door elke week.

Zonnebanken stralen vooral UV-A licht uit, maar deze zijn drie maal sterker dan deze afkomstig van de zon. Dat maakt ze dus niet ongevaarlijk. Een te veel aan stralen kan verschillende huidziekten veroorzaken.

Wat is het verschil tussen de zonnebank en zonnen in de zon?

Ga niet meer dan één keer in de twee weken onder de zonnebank of beperk het tot een paar kuren per jaarDe algemene misvatting is dat de ‘zon’ van de zonnebank en de natuurlijke zon hetzelfde is. De zonnebank zendt veel gecontroleerder straling uit dan de zon buiten. De straling onder de zonnebank is krachtiger dan de zon, de hele tijd gelijk en het bruiningsproces gaat hierdoor veel sneller. De effecten op je huid en op je lichaam zijn wel hetzelfde.

/80/Beauty/Gold.jpgTot slot

Is het de moeite waard om onder de zonnebank te gaan ondanks de gezondheidsrisico’s en de rimpels die je ervan krijgt? Het beste advies is om zeker niet vaker dan één keer om de twee weken onder de zonnebank te gaan als je een lichte huid hebt en zeker niet totdat je rood begint te worden. Geniet, maar doe het met mate.

/80/Beauty/Parasol.jpgWe hebben zeker, in beperkte mate, zon nodig. Tijdens het bruinen worden er pigmentcellen aangemaakt. Dit is een manier om de huid te beschermen. Merk je dat er enkel roodheid ontstaat en geen pigmentvorming, dan is het beter om de zonnebank te vermijden en goede voorzorgsmaatregelen te nemen in de zon. Snel bruinen kan ervoor zorgen dat de huidcellen onvoldoende kunnen recupereren, waardoor er blijvende letsels optreden. Huidkanker kan zowel door de zon als door overmatig zonnebanken ontstaan. Zon(nebank) met mate is de boodschap!

Auteur: Christine Huybrechts

0 reacties

Login Registreer

Christine Huybrechts

Schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts
Christine Huybrechts werkt al 30 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste en massagetherapeute. Ze is ook gespecialiseerd in wellness en kiest bewust voor 100% natuurlijke producten.

Meer artikels van Christine Huybrechts

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels