Deel via

Ontdek wat voetreflexologie voor jou kan betekenen!

June 2015
Voeten bezorgen ons de vrijheid om te gaan en staan waar we willen. Maar ze zijn meer dan dat. Het centrale idee bij de voetreflexologie is dat je voet de weerspiegeling van je lichaam vormt. Met de juiste massagedruktechnieken kan zo het evenwicht in je lichaam bewaard en/of hersteld worden. SenNet beauty consulente Christine Huybrechts onderzocht de werking en positieve effecten van voetreflexologie. Ontdek wat voetreflexologie voor jou kan betekenen!

Voet als spiegel van je lichaam

/82/Beauty/Zones.jpgWe hebben allemaal al wel eens gehoord van voetreflexologie, maar wat is het juist? En wanneer heb je er iets aan?

Voetreflexologie mag absoluut niet verward worden met een voetmassage. Hoewel voetreflexologie ook ontspannend werkt, heeft het nog een pak meer te bieden. Het is een aangename, ontspannende, natuurlijke en veilige methode om je gezondheid te bevorderen. Volgens de methode staan al je organen en lichaamsdelen in verbinding met bepaalde zones op je voeten, reflexzones genoemd. Reflexie betekent dan ook spiegel, waarbij voetreflexologie dus staat voor de voet die een weerspiegeling van ons hele organisme vormt.

Via een drukpuntmassage wordt op de reflexzones in je voet gewerkt, om eventuele blokkades in je lichaam op te sporen en op te heffen. De methode werkt zo pijnverlichtend en preventief.

Voetreflexologie, meer dan voetmassage

Je voet vormt de weerspiegeling van je hele organisme. Alle organen en lichaamsdelen staan in verbinding met zones in je voetenReflexologie doet meer dan ontspanning alleen. Het werkt met het zelfhelende vermogen van het lichaam en werkt naar een nieuw evenwicht. De drukpuntmassage activeert de energiecirculatie in je lichaam. Volgens de reflexologie vormt de energiedoorstroming immers de basis van je gezondheid, waarbij ziekte het gevolg is van energieblokkeringen. Zo wordt het evenwicht op een natuurlijke wijze hersteld.

De technieken worden op elk individu afzonderlijk afgestemd, afhankelijk van de klachten en/of opgespoorde blokkades. Na de behandeling is het de bedoeling dat je je als individu op korte termijn, zowel lichamelijk als psychisch, beter voelt.

Is je lichaam in evenwicht? Dan zal je de druk van de drukpuntmassage ervaren als ontspannend en zal je geen pijn voelen. Bij een blokkade voel je op de corresponderende reflexzone een zekere onaangename gevoeligheid. Die wordt aan de hand van de massage weggewerkt, om je algemene welbevinden te bevorderen.

/82/Beauty/Massagevoet.jpgPijnpunt

Is het evenwicht in het lichaam verstoord, doordat een bepaald orgaan gevoelig ligt? Dan zal de overeenkomstige reflexzone op de voet ook gevoelig zijn. De voetreflexoloog voelt de blokkade op de overeenkomstige zone en bouwt de massage rustig op. De pijn die je in het begin voelde, ebt weg en verdwijnt. De voetmassage heeft immers een stimulerende werking, met als doel de bloedcirculatie weer op gang te brengen en afvalstoffen af te voeren. De gevoelige zones worden aan het eind van de massage nog eens behandeld, zodat er een complete ontspanning intreedt.

Natuurlijk evenwicht

Voetreflexologie is een vorm van manuele therapie. De behandeling is echter geen wondermiddel. Ze stelt geen medische diagnose en vervangt ook geen medische handeling. Ze heeft tot doel aanvullend te werken en streeft naar (preventieve) zelfgenezing en meer vitaliteit. De voetreflexoloog gaat na waar de weerstand verstoord is en tracht dit vervolgens te herstellen.

Via manuele behandeling van de voet voelt de voetreflexoloog eventuele blokkades in je lichaamDaarom hoef je niet te wachten tot je ziek bent of klachten hebt om een voetreflexoloog te raadplegen. Als gezonde mens ervaar je de voetreflexmassage als een welkome ontspanning. Het is een uurtje waarin zowel je lichaam als je geest tot rust komen. Zo houd je je gezondheid steeds in balans.

Hoe verloopt een sessie?

/82/Beauty/Egypte.jpgTijdens een eerste consult wordt er kort ingegaan op de werking van voetreflexologie en wordt er vooral geluisterd naar jouw noden en problemen. Eventueel wordt ingegaan op je medische voorgeschiedenis, verwachtingen, vragen …

Deze informatie is voor de voetreflexoloog relevant, om te weten of die alle zones mag behandelen. Dit is uiteraard strikt vertrouwelijk.

Daarna begint de sessie met enkele ontspannende grepen, die de voeten aangenaam los maken.

Nadien worden beide voeten afzonderlijk of gezamenlijk bewerkt (drukpunten), waarbij rekening met de aangegeven probleempunten gehouden wordt. Sommige plaatsen kunnen wat gevoelig en zelfs licht pijnlijk zijn. Dat wijst op een probleem. Bij een behandeling is het de bedoeling dat de voetreflexoloog tot aan de pijngrens gaat, maar er nooit over. De gevoeligheid gaat na een tijdje over als er op het probleem gewerkt wordt.

Voorbereiding sessie

Je moet niet wachten tot je klachten hebt om naar de voetreflexoloog te gaan. Een regelmatige voetreflexmassage houdt je gezondheid in evenwichtEen sessie duurt ongeveer een uur. Draag losse kleding, zodat je gemakkelijk ligt en dat er tot aan de knie gewerkt kan worden. Sommige voetreflexologen werken met olie, maar niet allemaal. Vaak zijn meerdere sessies aan te bevelen.

Tijdens een voetreflexmassage komen er afvalstoffen vrij. Het is dus aangewezen dat je nadien je lichaam zuivert door extra water te drinken.

Als je regelmatig een voetreflexoloog raadpleegt, zal je ook merken dat je een massage telkens anders ervaart. Je lichaam is een levend organisme en de reflexzone die de ene keer gevoelig ligt, zal dat de volgende keer wellicht niet zijn.

Merkt de voetreflexoloog op dat een probleem niet opgelost raakt, dan zal je de raad krijgen om een arts of kinesist te raadplegen.

Positieve effecten voetreflexologie

  • /82/Beauty/Massage.jpgTotale ontspanning van je lichaam
  • Vermindering van stress en spanningen
  • Betere bloedsomloop
  • Stimulatie van de energiedoorstroming (vormt de basis van onze gezondheid)
  • Verwijderen van opgehoopte afvalstoffen
  • Betere maag- en darmfunctie (spijsvertering)
  • Herstel van de algemene fysieke en mentale conditie
  • Verhoogde immuniteit
  • Rustigere slaap (mogelijk tijdelijk onrustiger, om daarna tot rust te komen)
Auteur: Christine Huybrechts

0 reacties

Login Registreer

Christine Huybrechts

Schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts
Christine Huybrechts werkt al 30 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste en massagetherapeute. Ze is ook gespecialiseerd in wellness en kiest bewust voor 100% natuurlijke producten.

Meer artikels van Christine Huybrechts

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels