Deel via

Actief of passief beleggen?

June 2015
Actieve 50-plussers die hun centen willen beleggen, moeten onvermijdelijk een keuze maken tussen actief en passief beleggen. Wanneer kies je voor actief beleggen en wanneer voor passief? Of is het geen zaak van of/of, maar van en/en? Nico Pantelis, financiƫle expert van Slim in Fondsen, toont aan dat kiezen, in dit geval, niet verliezen is!

Passief beleggen

Passief beleggen heeft tot doel hetzelfde rendement te halen als een bepaalde indexBeleggen impliceert keuzes maken, héél veel keuzes maken. Of je belegt op korte termijn of lange termijn, of je veel of weinig risico wil nemen, noem maar op. Een van de belangrijkste keuzes die te maken heeft met beleggen, is het onderscheid tussen actief of passief beleggen.

/83/GeldenWerk/Tweehonderd.jpgPassief beleggen veronderstelt dat je belegt in producten die gewoon een bepaalde index schaduwen. Zulke producten noemen we trackers (letterlijk ‘opvolgers’) of ETF’s (Exchange Traded Funds). Dit zijn gewone beursgenoteerde producten waarmee je met één muisklik een heel gespreide portefeuille kan opbouwen. Denken we maar aan obligaties in allerlei segmenten, Chinese of Russische aandelen, tot zelfs goudmijnaandelen of infrastructuurwerken. De keuze is werkelijk oneindig.

Trackers

/83/GeldenWerk/Grafiek.jpgTrackers zijn al zo’n 20 jaar oud, maar wonnen pas de afgelopen jaren enorm aan populariteit. Er zijn inmiddels wereldwijd duizenden verkrijgbaar en de activa die hierin belegd worden, overtreffen de 3.000 miljard dollar. Dit succes is geen toeval. Trackers zijn immers ideale producten om met lage kosten een mooi gespreide portefeuille op te bouwen.

Het nadeel van trackers is dat je gewoon de prestaties van de index nabootst. Je hebt geen kans op een bijkomend of extra rendement. Een ander nadeel is dat trackers ‘domweg’ de onderliggende markt nabootsen. Als je bijvoorbeeld zoals tijdens de jaren 2000 een heel hoge weging hebt van telecomaandelen in de indexen, dan belegt je tracker daar ook mee in. Je bent dus soms minder goed gespreid dan je denkt. De samenstelling van je tracker nakijken is dan ook van belang.

Actief beleggen

Actief beleggen mikt op een hoger rendement dan de indexAan de andere kant van het spectrum staan de actief beheerde producten, de beleggingsfondsen. Die worden beheerd door een beheerder die gespecialiseerd is in een bepaald segment. Die beheerders worden verondersteld om het beter te doen dan de markt, dankzij de gespecialiseerde expertise die ze hebben opgebouwd.

/83/GeldenWerk/Vijfhonderd.jpgDat is jammer genoeg niet altijd het geval. De harde waarheid is dat driekwart van de actief beheerde fondsen achterblijft op de index. Beheerders zijn immers ook maar mensen die soms de verkeerde keuzes en beslissingen nemen. Ook zijn de kosten van actief beheerde fondsen hoger dan die van trackers. De beheerder moet natuurlijk ook betaald worden.

25% van de actief beheerde fondsen doet het echter wél beter dan de markt op lange termijn. Die fondsen moet je dus hebben. Het zijn de fondsen in hun segment die een uitstekende combinatie hebben van risico en rendement, met getalenteerde beheerders die op lange termijn bewezen hebben het beter te doen dan de markt.

Zulke fondsen kan je ontdekken, maar je moet er wel hard voor werken om te ze vinden.

Het beste van beide werelden

Door zowel actief als passief te beleggen combineer je lage kosten met een superieur rendementZou het niet mooi zijn als je passief én actief beheer in je portefeuille kon hebben? Kiezen is helemaal niet verliezen. In de markt zien we steeds vaker dat beleggers de kern van hun portefeuille opvullen met lagekostenproducten, zoals trackers. Voor een deel van hun portefeuille kiezen ze dan actief beheerde beleggingsfondsen, die het op lange termijn echt beter doen dan de markt. Op die manier combineren ze lage kosten met een superieur rendement. En daar is het een belegger toch om te doen.

/83/GeldenWerk/Boom.jpgVoor groot én klein!

Ook kleine beleggers kunnen die tactiek toepassen: ETF’s en actief beheerde fondsen combineren. Op die manier wordt kiezen wel heel gemakkelijk, ook voor actieve 50-plussers, die hun vermogen op een consistente en rationele manier willen beleggen.

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels