Deel via

Beleggen in biotech: rendement, maar ook risico’s

July 2015
De biotechsector is wereldwijd aan een enorme opmars bezig. Er wordt zelfs gezegd dat dit de eeuw van de biotech wordt. Biotechaandelen spreken dan ook tot de verbeelding van steeds meer mensen. Toch zijn deze beleggingen niet zonder risico. Vaak is de koers extreem positief of extreem negatief. Hoe investeer je slim in deze beloftevolle sector? Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, geeft tekst en uitleg.

Booming business

De gezondheidszorg is een booming business, aangezien de vergrijzing toeslaatIn onze vorige bijdragen hebben we het enkele keren gehad over defensief beleggen. Daaronder verstaan we beleggingen met een relatief laag risico, want geen enkele belegging is geheel risicoloos natuurlijk.

We hadden het onder andere over gemengde fondsen, dividendaandelen en beursgenoteerd vastgoed. Actieve vijftigplussers weten dat ze op een leeftijd gekomen zijn waarop jammer genoeg de eerste kwaaltjes komen bovendrijven. Gezondheidszorg is een groeiende business, aangezien de vergrijzing toeslaat.

/86/GeldenWerk/Testen.jpgWe hopen dat het niemand overkomt, maar er zijn ook ernstige ziekten, die meestal slecht aflopen, en bovendien erg zeldzaam zijn. Dat noemen we ‘weesziekten’. Heel wat innovatieve en jonge bedrijven proberen hiervoor een oplossing te vinden. Ze doen wetenschappelijk onderzoek naar zulke aandoeningen en proberen er een geneesmiddel voor te vinden. Deze biotechnologiebedrijven (vaak afgekort tot ‘biotech’) kunnen heel aantrekkelijke beleggingen zijn. Dat is omdat ze enorme sommen investeren in onderzoek. Wanneer een remedie tegen de ziekte gevonden wordt, stijgt hun beurswaarde enorm of worden ze overgenomen door een grote speler, die dit geneesmiddel aan zijn productportefeuille wil toevoegen.

Hieronder ziet u een grafiek van een belangrijke biotech-beursindex, de NASDAQ Biotech. Sinds vijftien jaar heeft deze een geweldig rendement laten zien.

/86/GeldenWerk/Grafiek2.jpg

Bron: StockCharts

Alles of niets

/86/GeldenWerk/Chemie.jpgOok dichter bij huis hebben we enkele mooie biotechbedrijven op de beurs staan. Denk maar aan Galapagos, Biocartis, Tigenix … Er waren jammer genoeg ook teleurstellingen, zoals het ooit zo beloftevolle Thrombogenics of Innogenetics vroeger.

Een of een paar biotechaandelen kopen, komt neer op gokwerk. Bij biotechaandelen is het immers vaak een verhaal van ‘alles of niets’. Ofwel komt het geneesmiddel er, en wordt het met succes verdeeld, ofwel komt het er niet. Een tussenweg is er vaak niet.

Je moet dus heel goed spreiden als je in biotech wil beleggen. Het nadeel is dat je dan vaak tientallen aandelen moet hebben, zodat je goed beschermd bent tegen individuele tegenvallers. Als je maar enkele aandelen in portefeuille hebt, dan kan één tegenvaller je volledige rendement teniet doen.

Het probleem van een dergelijke spreiding is dat je al een groot kapitaal moet hebben als je 30-50 individuele biotechaandelen wil hebben. Een goed gespreid beleggingsfonds kan dan uitkomst bieden.

Kennis van zaken

Als je maar enkele aandelen in je portefeuille hebt, kan één tegenvaller je volledige rendement teniet doenJe moet wel een fonds kiezen met een beheerder die een gedegen kennis heeft van biotech. Dit is immers een erg ingewikkelde materie. Je moet op de hoogte zijn van het puur wetenschappelijke aspect (klinische studies, geneeskunde), maar ook de regelgeving goed opvolgen. Biotechbedrijven zijn immers vaak afhankelijk van de goedkeuring van de Amerikaanse regelgever, de FDA.

Maak het jezelf dus niet te lastig, en ga zelf geen individuele biotechaandelen kiezen. Het risico is dat je een kater oploopt.

Bij Slim in Fondsen zijn we grote voorstanders van beleggingsfondsen in biotech. Een beheerder met kennis van zaken doet de hele dag niets anders, kan bedrijven analyseren, met het management spreken, naar congressen gaan ... Dat voordeel heeft u als particuliere belegger helaas niet.

/86/GeldenWerk/Pillen.jpgToekomstperspectief

Wat zijn de vooruitzichten voor biotech? Die zien er nog steeds erg goed uit. Zelfs na de forse stijging de afgelopen jaren is er nog potentieel. Deze sector heeft wel een hoog risico, dus beperk je investeringen. Wees niet bang wanneer het fors schommelt, want koersdalingen zijn dan een ideaal moment om in te stappen.

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels