Deel via

Hoe ga je om met moeilijke mensen?

July 2015
Moeilijke mensen, ze vormen jammer genoeg geen uitzondering op de regel. Je vindt ze overal: thuis, op kantoor, in je vereniging en in je straat. Ze slagen er telkens in om je leven net dat tikkeltje zuurder te maken. Irritatie en een futloos gevoel is het enige dat bij je achterblijft. Weten hoe je deze mensen moet aanpakken, maakt je leven een pak aangenamer. SenNet life coach Wim Annerel doet voor hoe het moet!

9 tips om niet langer het slachtoffer te zijn

/86/GelukkigZijn/Gepest.jpgJe kent ze wel. Die collega die het op jou gemunt heeft. Of dat familielid waarmee geen land te bezeilen valt. Als coach begeleid ik vaak mensen die beter willen leren omgaan met een bepaalde collega, medewerker, leidinggevende of familielid.

Om te kunnen omgaan met moeilijke mensen in je leven, moet je je gedachten over hen aanpakken en een actieplan opstellen. Je kan immers niet alle moeilijke mensen uit je leven bannen. Wat je wel kan doen, is hun impact verminderen.

Met de volgende negen tips vergroot je je kansen op een positieve(re) ontmoeting met die moeilijke persoon.

  1. Neem niets persoonlijk

    Het eerste dat je moet doen bij het omgaan met moeilijke mensen, is je denken veranderen. Dat kan moeilijk zijn, omdat je je vaak kwaad voelt wanneer iemand kwetsende woorden tot jou richt. MAAR: het gaat niet over jou! Het gaat over hen en hoe zij de wereld zien en ervaren.

    De basis om met moeilijke mensen om te gaan, is je gedachten over hen veranderenJe kan hun denken niet veranderen, maar je kan wel jouw denken veranderen. Mensen zeggen vaak dingen die ze niet echt menen wanneer ze kwaad zijn en je bent misschien net op de ‘juiste’ plaats op het verkeerde moment. Laat het daarom van je afglijden.

  2. Haal diep adem en blijf kalm

    Wanneer je geconfronteerd wordt met iemand die kwaad is, blijf je beter zelf kalm om de situatie niet te laten escaleren. Zet even een stapje terug. Tel tot tien en haal tien keer diep adem. Pak dan pas de situatie aan. Je kan een moeilijke situatie beter aan vanuit een kalme mindset.

  3. /86/GelukkigZijn/Communicatie.jpgBegrijp en communiceer

    Vaak willen moeilijke mensen gewoon gehoord worden. Laat hen hun zegje doen en antwoord met empathie. Gebruik zinnen als “Ik begrijp uw situatie”. Door te luisteren, kan je meer vertrouwen opwekken en de weg naar communicatie openen. Je staat jezelf toe om naar de kwestie te kijken door hun ogen.

  4. Scheid de persoon van de kwestie

    /86/GelukkigZijn/Ei.jpgMensen hebben problemen, maar mensen zijn niet hun problemen. Moeilijke mensen hebben ook moeders en vaders en vrienden, die hen graag zien om wie ze zijn. De persoon van de kwestie scheiden kan je helpen om je te richten op de kwestie en niet op de persoon zelf.

    De volgende stap in omgaan met moeilijke mensen is een actieplan voor jezelf maken.

  5. Toon zelfvertrouwen maar geen botheid

    Wanneer jouw collega je standpunt aanvalt, wees dan klaar om je mening met bewijzen te staven. Wees voorbereid om redenen te geven waarom je iets op een bepaalde manier doet. Maar blijf zakelijk.

  6. Gebruik de ik-boodschap

    Moeilijke mensen projecteren hun problemen op jou, maar dat betekent niet dat jij daar het slachtoffer van moet zijn!Laat anderen niet over je heen walsen. Uit je mening en gevoelens, maar doe het zo dat je de andere niet in de verdediging drijft. Gebruik boodschappen als “Ik voel mij slecht wanneer je op die manier tegen mij spreekt”. Begin met “Ik …”. Uit je gevoel, gevolgd door het gedrag van die persoon of een beschrijving van de situatie. Doe dit met zo min mogelijk verwijten en zo feitelijk mogelijk.

  7. Stel een tegenvraag

    /86/GelukkigZijn/Vraag.jpgWanneer een moeilijk persoon je uitdaagt met een vraag als “Waarom doe je dat op die manier?”, ben je vaak geneigd om je meteen te verdedigen. Je kan ook antwoorden met een tegenvraag: “Wat zou jouw aanpak zijn? Wat maakt dat jij het anders zou doen?” Luister naar hen en kijk of je elkaar in de aanpak kan vinden.

  8. Ga niet op elke provocatie in

    Ga niet in de aanval, maar vraag je af of de kwestie de discussie wel waard isSoms weten moeilijke mensen onze gevoelige snaar te raken. Ze zeggen iets met opzet, omdat ze weten dat je dan snel op je paard zit. Een vraag als “Waarom heb je dat nu weer aangetrokken?” kan je bloed doen koken. Vraag je dan af of de discussie daarover de moeite waard is. Doet het er echt toe? De andere zal het na verloop van tijd misschien moe worden wanneer hij/zij zich realiseert dat jij je niet laat raken.

  9. Betrek een neutrale partij

    Soms is een situatie met alle voorgaande tips nog niet op te lossen. Dan kan je een neutrale derde betrekken. Die luistert naar beide kanten en helpt elke persoon een nieuw perspectief op de zaak aan te nemen. Deze persoon, een andere collega, jouw leidinggevende ... kan bovendien bemiddelen.

/86/GelukkigZijn/Geduld.jpgGeduld is een schone deugd

Het vraagt wat tijd om je denken te veranderen en een actieplan op te stellen om met moeilijke mensen om te gaan. Denk eraan dat de meeste moeilijke mensen hun eigen gedachten en problemen hebben. Ook al projecteren ze die op jou, jij hoeft niét het slachtoffer te zijn. Verander je mindset, rol je plan uit en maak moeilijke mensen gemakkelijker beheersbaar.

Welke van bovenstaande tips ga jij uitproberen? Deel het onder dit artikel, zodat je ook anderen inspireert.

Auteur: Wim Annerel

0 reacties

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels