Deel via

Met deze 5 tips beleven kinderen een zomer lang online plezier op een verantwoorde en veilige manier

July 2015
De zomervakantie staat voor de deur, en voor kinderen betekent dat twee maanden lang spelen, lezen, puzzelen en ravotten. Voor grootouders is het een uitgelezen moment om veel tijd met de kleinkinderen door te brengen. Dankzij spelletjes en video’s op pc, tablet of smartphone hoeven die zich nooit meer te vervelen, ook niet tijdens regenbuien of eindeloze autoritten. Met deze vijf tips laat je jouw kleinkinderen zich vermaken op een fijne, verantwoorde manier.

/86/BeleefenUit/iPad.jpgDigitaal speel-, kijk en leesplezier

Uit onderzoek van iMinds, de onderzoeksgroep voor Media en ICT (Ugent) in opdracht van Studio 100, blijkt dat kinderen tussen 3 en 10 jaar dagelijks 20 tot 70 minuten gamen. Daarnaast grijpen ze ook gretig naar een tablet om filmpjes te bekijken of boeken te lezen. Om het zowel voor de grootouders als de kleinkinderen plezierig én veilig te houden, geeft Trees De Bruyne van Wanagogo, het digitale platform van Studio 100, vijf tips voor een zomer vol speel-, kijk- en leesplezier.

TIP 1: Selecteer veilige apps

Heb je liever niet dat je kleinkind via online spelletjes gebombardeerd wordt met reclame of met de verkeerde mensen in contact komt? Kijk dan voor je een spel downloadt naar een aantal specifieke eigenschappen. Zit er bijvoorbeeld reclame in de app? Of misschien heeft het spel in-app-aankopen?

Let dan extra op! De afgelopen jaren verschenen er meermaals verhalen in de media over kinderen die per ongeluk duizenden euro’s kwijtspeelden met zulke in-app-aankopen. Het goede nieuws is dat je in het instellingenmenu van je tablet of smartphone deze in-app-aankopen kan blokkeren. De beste apps voor kinderen sluiten in-app-aankopen vooraf uit.

TIP 2: Bescherm de privacy van je kind

Wees extra alert bij apps die aan sociale media gekoppeld zijn. Een bericht of foto staat sneller online dan je denkt!Heeft de app een chatfunctie? Kijk dan naar het soort chat. Je hebt bijvoorbeeld white listed chat, waarbij kinderen zelf zinnen kunnen maken op basis van een vaste woordenlijst. WanagogoPlay heeft een zogenaamde canned chat. Dat wil zeggen dat kinderen enkel kunnen kiezen uit een lange lijst vaste zinnen. Ze typen H-O-… en er verschijnt: “Hoe gaat het?” Er kunnen daardoor ook geen telefoonnummers worden uitgewisseld.

Sommige apps hebben ook een foto- of videofunctie. Dat vinden kinderen vaak leuk, maar misschien wil je dat niet elke foto van je kind voor iedereen zichtbaar is. Wees extra waakzaam met apps die gekoppeld zijn aan sociale media zoals Facebook. Een foto of bericht staat sneller online dan je denkt.

TIP 3: Kijk hoe games bijdragen tot de ontwikkeling

/86/BeleefenUit/Mannetje.jpgEr zijn niet alleen gevaren verbonden aan games. Games bieden je kleinkinderen ook de kans om positieve vaardigheden aan te leren. Meer dan puur kennis op te doen, is het voor kinderen in digitale tijden belangrijk te leren waar ze kennis kunnen zoeken en hoe ze die kunnen verwerken. Gaming en het aanleren van digitale vaardigheden is daar een uitstekende basis voor.

Aan Wanagogo is, onder andere aan de afdeling Educatie en ICT van de KH Limburg (nu UCLL), twee jaar onderzoek voorafgegaan. Daardoor heeft het, naast spelplezier en de leuke Studio 100-figuren, ook een educatieve meerwaarde. Ze kunnen zelfs kiezen uit verschillende talen om te oefenen. Zo kunnen ze alvast wat woordjes leren om te gebruiken op vakantie!

TIP 4: Zoek apps die ook offline iets bieden

Lange autotrip of vliegtuigreis voor de boeg? Zorg dat je voldoende afwisseling bij hebt voor je kleinkinderen. Met een paar kleurpotloden, een blocnote en een iPad of smartphone zijn de mogelijkheden eindeloos. Lang niet alle apps zijn ook offline beschikbaar. Als je een spelletje wil downloaden, kijk dan ook even of je het kan spelen zonder internetconnectie. Er bestaan ondertussen ook apps waarmee je films en televisie-uitzendingen kan downloaden en die zijn natuurlijk ideaal in omgevingen zonder Wifi.

TIP 5: Gamen is goed, maar niet te lang

Games bieden een educatieve meerwaarde. Kinderen doen niet alleen kennis op, maar leren ook informatie opzoeken en verwerken Heb je wel eens het gevoel dat je kleinkind te lang gamet? Als grootouder is het belangrijk je kleinkinderen goed te begeleiden. Stel duidelijke regels voorop en leg die ook uit. Spreek bijvoorbeeld een tijdsduur af. Misschien wil je ook liever niet dat je kleinkind nog vlak voor bedtijd spelletjes speelt. Maak afspraken hierover.

Via de WanagogoBoss-app kan je zelf instellen hoe lang je kleinkind mag spelen. Als je kapoen flink is geweest, kan je hem belonen met de 100 virtuele muntjes die je dagelijks ontvangt. Daarmee kan hij of zij leuke dingen doen in WanagogoPlay, zoals sleutels kopen om nieuwe deuren in zijn virtuele huis te openen.

SenNet wedstrijd

/86/BeleefenUit/Eiland.jpgDe zomervakantie staat voor de deur. Voor kinderen betekent dat twee maanden lang spelen, lezen, puzzelen en ravotten. Voor grootouders is het een uitgelezen moment om veel tijd met de kleinkinderen door te brengen. Dankzij spelletjes en video’s op pc, tablet of smartphone hoeven die zich nooit meer te vervelen. Ook niet tijdens regenbuien of eindeloze autoritten.

Speciaal voor de zomervakantie lanceert Studio 100 een nieuwe abonnementsformule voor haar digitale platform Wanagogo. Naast het bestaande jaarabonnement aan 10 euro per maand, kunnen ouders die hun kinderen een onvergetelijke zomer willen geven voortaan ook een pakket aankopen voor drie maanden aan 30 euro.

/86/BeleefenUit/Iedereen.jpgWil jij je kleinkind urenlang speel-, lees- en kijkplezier plezier bezorgen met de fantastische figuren van Studio 100?

Doe dan mee aan deze wedstrijd van SeniorenNet en maak kans op één van de vijf pretpakketten met drie waterspeeltjes van Maya, een strandlaken van Piet Piraat en een maandabonnement op Wanagogo. Daarnaast mag SeniorenNet vijf lezers gelukkig maken met een abonnement voor 3 maanden op Wanagogo!

/86/BeleefenUit/Studio.jpg                                      /86/BeleefenUit/Wanagogo.jpg

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels