Deel via

Zijn serums de nieuwste sleutel tot eeuwige jeugd?

July 2015
Behoud je dankzij serums de eeuwige jeugd? Ze beloven alvast veel. Nog meer dan een crème kunnen ze rimpels vervagen en de huid liften. Maar waarom kan een crème niet wat een serum wel kan? Waarom zijn serums zoveel duurder? En heb je ze echt nodig? SenNet beauty consulente Christine Huybrechts geeft een antwoord op al je vragen.

Een goed bewaard geheim

/86/Beauty/Hema.jpgSerums zien er meestal uit als melkachtige, vloeibare substanties. Hun samenstelling bestaat uit olie in water en een hoge dosis van actieve werkstoffen. Dat houdt in dat ze niet vet zijn. Je dient ze voor je verzorgingscrème aan te brengen. Vroeger vond je ze uitsluitend in het schoonheidssalon. Ondertussen heeft het goed bewaarde geheim van de beauty-industrie echter zijn weg gevonden naar de winkelrekken. Serums worden nu broederlijk naast de vertrouwde verzorgingscrèmes aangeboden.

Het grote verschil tussen een crème en een serum is dat deze laatste veel meer actieve ingrediënten bevat. Ze werken in op verschillende huidproblemen, waaronder rimpels, huidverzakkingen, een gebrek aan hydratatie, een vale teint en huidvlekjes. Hoe meer actieve stoffen je verouderingssymptomen behandelen, hoe sneller je natuurlijk verjongende resultaten zal boeken.

Serums werken o.a. in op rimpels, huidverzakkingen, huidvlekjes en een vale teint Volgens de regels van de kunst gebruik je een serum ofwel het hele jaar door ofwel in een kuurvorm, bijvoorbeeld een tweetal maanden in de lente of na de zomer, wanneer je huid een opkikker kan gebruiken. Je kan je dan afvragen waarom je nog een crème nodig hebt, als een serum toch zoveel geconcentreerder en bijgevolg sterker is? Of waarom wetenschappers crèmes niet simpelweg even straf maken? Of zelfs of een crème niet voldoende is? We hebben onze huid tenslotte zo lang prima weten te verzorgen zonder al die serums!

Volstaat een dagcrème plots niet meer?

/86/Beauty/Zalf.jpgHet is maar wat je onder 'volstaan' verstaat. Een boterham met kaas zonder boter is ook prima, maar met smaakt het net ietsje smeuïger. Zonder voedingssupplementen kan je ook gezond leven, maar soms kan een extra portie vitaminen best deugd doen. Hetzelfde geldt voor serums en verzorgende crèmes. Je traditionele dag- en nachtcrème doen nog steeds prima hun werk. Wanneer je echter merkt dat de conditie van je huid voor verbetering vatbaar is, loont het de moeite om een serum te proberen.

Een serum werkt samen met je crème, waardoor je een beter resultaat verkrijgt. Het is niet slecht voor je huid om geen serum te gebruiken, maar je verzorging is in dat geval minder efficiënt. Dankzij de speciale formule van een serum kunnen actieve bestanddelen immers sneller en beter in je huid dringen. Een serum opent als het ware de deur voor de actieve stoffen, terwijl een crème de huid omhult met een sluier die de huid weer sluit, zodat de actieve stoffen worden vastgehouden.

Waarom bevatten crèmes geen hogere concentraties aan actieve stoffen?

Dat zou ons leven heel wat eenvoudiger en onze badkamer een pak overzichtelijker maken. Helaas hebben wetenschappers nog niet gevonden hoe ze zoveel actieve ingrediënten in een crème moeten stoppen. Vanaf een zekere hoeveelheid actieve stoffen is het niet mogelijk om deze te integreren in een crème. De lichte serumtextuur daarentegen blijft stabiel en is dus voorlopig de enige manier om je huid via smeersels een extra dosis actieve ingrediënten toe te dienen.

Mag je een serum ook zonder dagcrème gebruiken?

Dankzij de speciale formule van een serum kunnen actieve bestanddelen sneller in je huid dringen voor een beter resultaatAls een serum toch vol actieve ingrediënten zit en huidveroudering veel krachtiger aanpakt dan een dag- of nachtcrème, waarom zou je dan nog een crème smeren? Ook al zijn serums krachtiger dan crèmes, ze kunnen een crème niet volledig vervangen. Ze zijn namelijk minder comfortabel. Opdat ze zo'n hoge concentratie aan actieve stoffen kunnen bevatten, moet de textuur van serums licht en doordringbaar zijn. Die lichte textuur

heeft een nadeel: nadat je je gelaat ermee hebt ingesmeerd, voelt je huid lichtjes gespannen aan, waardoor je automatisch grijpt naar een crème die je huid weer een ontspannen gevoel geeft.

Serums zijn krachtiger dan crèmes, maar ze kunnen je dagcrème NIET vervangenVerder bevatten de meeste moderne dagcrèmes een zonnefilter. Serums bevatten geen zonnefilter. Ter bescherming van je huid tegen uv-stralen en veroudering, gebruik je dus best bovenop een serum, een crème.

Kan je een serum ook rond je ogen smeren?

/86/Beauty/Ogen.jpgAls er een zone op het gelaat is die we graag een extra verjongende boost willen geven, dan is het wel deze rond de ogen. Let wel op, want net zoals gewone crèmes kunnen serums de dunnere en gevoeligere huid rond de ogen irriteren. Alleen serums die specifiek voor de oogzone werden gecreëerd, mag je hiervoor gebruiken.

Moet je altijd een crème en een serum van hetzelfde merk gebruiken?

Als je producten van verschillende merken combineert, loop je altijd het risico ze incompatibel zijn met elkaar. Hoe weet je of jouw producten zullen botsen? Door ze te proberen. Merk je na een tweetal weken geen extra huidproblemen zoals acne, roodheid of droge plekken, dan kunnen de door jou gekozen merken perfect naast elkaar leven. Hou er echter wel rekening mee dat jouw unieke merkencombinatie misschien niet zo efficiënt werkt als de productenreeks van één label.

/86/Beauty/Serum.jpgVanaf welke leeftijd mag je een serum gebruiken?

De hamvraag is niet “Vanaf wanneer smeer ik?”, maar wel “Wat smeer ik?”. Serums vormen een aanvulling op je dagelijkse verzorgingen. Ze bestaan voor vrouwen uit alle leeftijdsgroepen: voor vrouwen die nog geen rimpels hebben maar hun huid willen hydrateren, voor vrouwen met beginnende rimpels, voor de rijpere huid, voor de zonbeschadigde huid ... Je kan altijd te rade gaan bij een professional, bijvoorbeeld de dermatoloog, je schoonheidsspecialist of de apotheek.

/86/Beauty/Thai.jpgWaarom worden serums in kleine flacons verkocht?

Vele vrouwen aarzelen om een serum te kopen, omdat de verpakking zo klein is. Die luttele milliliters zijn toch in een mum van tijd op?  

De grote concentratie van actieve stoffen in serums zorgt er echter voor dat je er slechts weinig van moet gebruiken. Enkele druppels volstaan voor je hele gelaat en hals.

Waarom zijn serums zo duur?

Dagelijks enkele druppeltjes serum op je gezicht en hals zijn voldoende voor een krachtig resultaat Niet alle serums zijn duur. De lager geprijsde merken bieden ook alsmaar meer serums aan. Maar toch. Als je de prijs van sommige serums bekijkt, vraag je je af of er in hun verpakking vloeibaar goud verstopt zit. Dat heeft te maken met hun hoge concentratie aan actieve ingrediënten. Hoe geconcentreerder serums zijn, hoe meer ze kosten.

Zijn serums deze meerprijs waard? Dat beslist ieder voor zich. Zijn ze echt nodig? Van levensbelang? Nee. Maar ze betekenen wel een meerwaarde voor je huid.

Hoe gebruik je een serum?

/86/Beauty/Hand.jpgBegin met je huid goed te reinigen! Een product kan immers niet goed inwerken als je huid niet zuiver is. Je brengt het serum aan op je gelaat en hals, na je reiniging en voor je dag- of nachtcrème.

Breng enkele druppels serum op je vingertoppen aan en masseer er je gelaat en hals mee in. In tien seconden is de klus geklaard! Geef je huid even de tijd om het serum op te nemen. Breng nadien je verzorgingscrème aan.

Auteur: Christine Huybrechts

0 reacties

Login Registreer

Christine Huybrechts

Schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste Christine Huybrechts
Christine Huybrechts werkt al 30 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste en massagetherapeute. Ze is ook gespecialiseerd in wellness en kiest bewust voor 100% natuurlijke producten.

Meer artikels van Christine Huybrechts

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels