Deel via

Goud, een eeuwig blinkende vaste waarde?

July 2015
Beleggingen brengen altijd een zeker risico met zich mee. Wil je een extra zekerheid in de beleggingswereld? Dan is beleggen in goud een absolute must! Zelfs als de economie het slecht doet, blijft de waarde van goud stabiel. Nico Pantelis, financiƫle expert van Slim in Fondsen, legt uit waarom beleggen in goud een gouden zaak is.

Goud blinkt uit!

/87/GeldenWerk/Goud.jpgIn de afgelopen bijdragen hebben we het al gehad over verschillende beleggingsvormen: aandelen, obligaties, beursgenoteerd vastgoed, gemengde fondsen … Er is echter nog een belegging die volgens ons thuishoort in elke degelijk gespreide portefeuille: goud.

Goud is een beetje een apart verhaal, omdat het in tegenstelling tot aandelen, obligaties en vastgoed geen directe opbrengsten oplevert.

Waarom zou je het dan opnemen in je portefeuille? Wel, als verzekering voor de rest van je portefeuille wanneer alles slecht gaat. Wanneer het écht tegenzit op de markten, dan blinkt goud. Dat hebben we gezien in 2008, toen de markten kreunden onder het Lehman debacle, en in 2011, toen de Europese schuldencrisis in volle hevigheid woedde.

Het is aangewezen om in iets te beleggen dat buiten het banksysteem staat voor wanneer het écht tegenzit op de marktenOnze stelling is dat in het jaar 2000 de situatie voor goud fors is verbeterd. In de jaren 80 hadden we een forse opstoot van de goudprijs, waarna er bijna twintig jaar een bedroevend rendement mee behaald werd. In die periode stegen aandelen immers fors en daalden de obligatierentes ook. Beleggers konden dus met aandelen én obligaties forse winsten boeken.

Als we kijken naar de jongste tien jaar, dan heeft goud in euro uitgedrukt een mooie prestatie laten zien. Aangezien de goudprijs voornamelijk in dollar wordt uitgedrukt, is het voor ons Europeanen belangrijk om de omrekening naar euro te maken.

Die evolutie over de jongste tien jaar zie je op de grafiek hieronder. Er werd een mooi rendement gehaald van meer dan 185%.

/87/GeldenWerk/Grafiek1.jpg

Bron: goldprice.org

Tastbaar

/87/GeldenWerk/Ounces.jpgVaak vragen onze abonnees waarom ze eigenlijk goud in hun portefeuille zouden moeten hebben. De belangrijkste reden is om, letterlijk dan, iets in handen te hebben dat buiten het banksysteem staat. Uiteindelijk staan effecten zoals fondsen, aandelen en obligaties steeds op een rekening bij de bank. Hoewel het risico heel klein is dat je deze effecten bij een faillissement verliest, is het toch aangewezen om in iets te beleggen dat daarbuiten staat en dat je kan ‘vastpakken’.

Prijsprojecties maken voor goud is een heel moeilijke oefening, maar we denken dat er op termijn een stijging van de goudprijs in zit. We zouden zelfs zeggen: hopelijk stijgt de goudprijs niet te veel, want dat zou een teken zijn dat het erg slecht gaat op de financiële markten.

Hoe beleggen in goud?

/87/GeldenWerk/Goudstaven.jpgHoe moet je nu in goud beleggen? Je hebt tegenwoordig veel mogelijkheden. Je kan producten kopen op de beurs (ETF’s zoals de GLD op de Amerikaanse beurs) die de goudprijs volgen. Dat is op zich een goede oplossing op korte termijn, maar wie echt zekerheid wil, koopt fysiek goud. Je kan staven van 10 gram tot een kilogram kopen, maar voor de gemakkelijkheid (en om later eenvoudig munten te kunnen verkopen) raden we beleggersmunten van 1 ounce aan, met name de Krugerrand en Maple Leaf. Oude munten zoals de Vreneli en Napoleon zijn niet meer in omloop en zijn ook interessant. Voor wie wat meer risico aankan, zijn er goudmijnaandelen. Die zijn echter behoorlijk risicovol, omdat ze een vaak grillige koersevolutie vertonen. Als de goudprijs echt fors stijgt, dan kan je er wel heel mooie winsten mee behalen.

Goud in zijn fysieke vorm is een veilige belegging en dient als verzekering voor de rest van je portefeuilleNet zoals bij biotechaandelen moet je goed spreiden om accidenten te vermijden. Een heel eenvoudige oplossing is om te kiezen voor trackers, die een mandje goudmijnaandelen bevatten. Ook is een actief beheerd fonds een oplossing. Daarmee beleg je ook gespreid, maar geef je aan een ervaren beheerder een mandaat om de beste goudmijnaandelen te zoeken over de hele wereld. Dankzij zijn ervaring kan je mogelijk een beter rendement halen met trackers, die eenvoudig een index volgen.

Zekerheid

Goud in zijn fysieke vorm is een verzekering en een veilige belegging voor een deel van je portefeuille. Goudmijnaandelen zijn veel risicovoller en daarin moet je dan ook met ‘mate’ beleggen. Maar voor de actieve 50-plusser die zijn portefeuille goed wil spreiden en een vaste waarde wil hebben die nooit failliet kan gaan, is goud wel een aantrekkelijke belegging.

Auteur: Nico Pantelis

1 reactie

millsbox33
waar best kopen
wat is de marge bij verkopen tov aankoopprijs
13/10/15 07:16 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels