Deel via

Hoe haal je het beste in jezelf naar boven?

July 2015
Hoe komt het dat de ene successen boekt, terwijl de ander er niet in slaagt zijn beste zelve boven te halen? Daar zit je brein voor alles tussen! Je denken bepaalt de richting van je leven. Gelukkig kan je je denken van richting veranderen. SenNet life coach Wim Annerel reikt je enkele tips aan om niet langer vast te zitten door je denkpatroon. Zo haal je elke dag opnieuw het beste uit jezelf!

Je denken bepaalt wie je wordt

/87/Gelukkig Zijn/Fixed growth.jpgWaarom is het soms zo moeilijk om je te houden aan goede gewoontes? Of om nieuwe vaardigheden te leren? Er zijn vele redenen mogelijk, maar heel vaak zit de grootste uitdaging tussen onze twee oren. Je brein is heel krachtig. De verhalen die je jezelf vertelt en de dingen die je over jezelf gelooft, kunnen verandering tegenhouden of er net voor zorgen dat je jezelf ontplooit.

Carol Dweck is onderzoekster aan de Stanford University en bekend voor haar werk over de statische mindset versus de op groei gerichte mindset.

  1. De statische mindset

    /87/Gelukkig Zijn/Fixed2.jpgIemand met een statische mindset gaat ervan uit dat intelligentie vast staat. Ze vermijden daardoor uitdagingen, want dan kan je fouten maken. Ze zoeken steeds bevestiging voor hun intelligentie. Het draait om succes hebben, slim overkomen en geaccepteerd worden. Hun grote angst is falen, dom overkomen en afgewezen worden. Bij belemmeringen gedragen ze zich defensief en geven het al snel op.

    Inspanning is zinloos, want als je slim bent, hoef je je niet in te zetten. Kritiek komt voor hen over als een bedreiging. Daarom negeren ze leerzame negatieve feedback. Het succes van anderen zien ze als een bedreiging.

    Met een statische mindset ga je uitdagingen uit de weg, waardoor je je capaciteiten niet volledig ontplooitHet resultaat van de statische mindset is dat ze zich niet volledig ontwikkelen, waardoor ze minder bereiken dan mogelijk is. De statische mindset beperkt dus je prestaties en je leren. Als je bijvoorbeeld zegt “Ik heb geen talenknobbel” dan leidt die overtuiging ertoe dat je talen leren gaat vermijden. Op korte termijn vermijd je daardoor dat je faalt. Maar op langere termijn belemmert deze overtuiging je vermogen om te leren en te groeien.

  2. De op groei gerichte mindset

    /87/Gelukkig Zijn/Growth2.jpgIemand met een op groei gerichte mindset gaat ervan uit dat die zijn basiskwaliteiten kan ontwikkelen door er moeite voor te doen. Intelligentie valt te ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat ze graag willen leren. Ze geloven wel dat het potentieel van de mens onbekend is en dat het niet te voorspellen valt wat hij kan bereiken door jarenlang te werken en te oefenen.

    Door elke uitdaging aan te gaan en te leren uit je fouten, bereik je een steeds hoger niveauIemand met een op groei gerichte mindset is blij met uitdagingen en geeft niet op bij tegenslag. Ze leren van kritiek en laten zich inspireren door het succes van anderen. Het resultaat van deze mindset is dat je een steeds hoger niveau bereikt.

Houden jouw overtuigingen je tegen?

/87/Gelukkig Zijn/Spiegel.jpgEr is een verband tussen wat je gelooft over jezelf en wat je doet. Wanneer je dingen over jezelf gelooft zoals “Het is moeilijk voor mij om gewicht te verliezen”, “Ik ben niet goed met cijfers”, “Ik ben niet creatief” of “Ik ben een onverbeterlijke uitsteller”, dan is het duidelijk dat je statische mindset ervoor gaat zorgen dat je ervaringen waarin je jezelf als een verliezer voelt, vermijdt.

Wat kan je hieraan doen? Hoe kan je de dingen die je over jezelf gelooft veranderen? Hoe kan je je statische mindset ombuigen en echt je doelen bereiken?

Hoe ontwikkel je een op groei gerichte mindset?

/87/Gelukkig Zijn/Muur.jpgDoor kleine, herhaalde acties kan je je gedachten en daaruit volgend je gedrag veranderen. Richt je aandacht niet op bijvoorbeeld hoeveel kilo je wil verliezen of op hoe fantastisch fit je lichaam zal zijn. Focus daarentegen op het proces. Elke dag wat bewegen. En niet opgeven. Hou je aan je schema.

Na verloop van tijd zorgen die dagelijkse acties ervoor dat je ook anders gaat denken over jezelf. De beste muzikanten oefenen dagelijks. De beste atleten ook. De beste schrijvers schrijven elke dag. Hun resultaten zijn fantastisch en ze genieten van wat het hen oplevert.

Richt je aandacht niet op je ideale doel, maar focus je op het proces ernaartoeMaar het zijn niet hun resultaten die hen bijzonder maken, wel hun toewijding aan hun dagelijkse praktijk. Het is wie ze zijn: mensen die elke dag hun vak beoefenen. Het zijn jouw dagelijkse handelingen die zullen veranderen hoe je over jezelf denkt en wie je uiteindelijk wordt. Het gaat om een plan maken en je daaraan houden. Zo ziet een op groei gerichte mindset er in praktijk uit.

Klaar? START!

/87/Gelukkig Zijn/Lopen.jpgJe kan creatiever, intelligenter, fitter, artistieker en succesvoller worden door je te focussen op het dagelijkse proces en niet op het resultaat. Vraag je niet de hele tijd af of je boek een bestseller zal worden, maar engageer je om elke dag een bladzijde te schrijven. Engageer je om elke dag gezond te eten, in plaats van je zorgen te maken over het al dan niet bereiken van een afgetraind lichaam.

Wat is iets dat jij elke dag gaat doen om de persoon te worden die je wil zijn? Deel het onder dit artikel om anderen te inspireren.

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

sabrina
Hallo SenNetMagazine kijk regelmatig naar jullie nieuwsbrief en vind het altijd interessant om nog zo veel meer te weten te komen.Ouderdom heeft daar niets mee te maken maar de wilskracht om altijd door te zetten!!ik ben nu al 6 jaar thuis door omstandigheden en bezie vele dingen nu helemaal anders en beter.Het leven is mooi en we moeten ons tevreden stellen met de gewone dingen in het leven dat is mijn opinie.
Bedankt voor de fijne tips en zal blijven jullie nieuwsbrief te bekijken.Dank je wel!!
Groetjes Frederic Karine uit Denderleeuw.
17/08/15 13:14 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels