Deel via

Oma’s recepten: advocaat

July 2015
Advocaat, heerlijk bij een kopje koffie, een ijsje of gewoon met een toefje slagroom. Het gerechtje is nog heerlijker als je het volledig zelf maakt. Foodblogger Judith Pagrach onthult in haar recept stap voor stap de geheime kneepjes om de perfecte advocaat te maken.

Zelfgemaakte advocaat

/87/Recept/Advocaat.jpgHet ultieme gerecht uit oma’s keuken is zonder twijfel advocaat. Je kent het vast wel, in zo'n klein glaasje met een toefje slagroom. De oma van mijn collega Esther maakte altijd zelf advocaat en daar smulde de hele familie van! "Ik heb goede herinneringen aan mijn oma's zelfgemaakte advocaat. Mijn oma woonde in Utrecht en als er wat te vieren was kwam de hele familie naar haar toe. Haar zelfgemaakte advocaat (en haar Boerenmeiden; abrikoosjes op brandewijn) mocht dan niet ontbreken. Ondanks dat we nog kinderen waren, kregen we ook altijd een glaasje advocaat. Vaak wel met meer slagroom dan advocaat, maar toch! De advocaat smaakt veel milder dan de advocaat die je in een fles koopt en mijn oma zei altijd dat er niet zo heel veel alcohol in zat ;-). Het was bij wijze van spreken net vla, haha! Het recept is niet heel ingewikkeld, maar pas op dat het niet gaat schiften."

Ingrediënten

  • 10 eieren

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 250 gram kristalsuiker

  • 300 ml (inmaak)brandewijn

Benodigdheden

  • Pan + rvs kom die op de pan past (om au-bain marie te verwarmen)

  • Garde (keukengerei waarmee met de hand geklopt kan worden)

  • Keukenthermometer

Receptinformatie

Bereidingstijd: 30 minuten

Aantal personen: 8

Bereidingswijze

/87/Recept/Slagroom.jpgGiet een laagje water in de pan (zodat de rvs kom het water níet raakt) en breng dit aan de kook. In de rvs-kom meng je de eieren, suiker en vanillesuiker met een garde. Roer het tot een glad geheel.

Zet de pan op laag vuur en zet de kom op de pan (de kom mag water niet raken!) en voeg al roerend de brandewijn toe tot het geheel dik en romig is. Zorg ervoor dat de advocaat niet boven de 85 °C komt. Dan kan het namelijk gaan schiften.

Daarna het geheel laten afkoelen in koud water en blijven roeren. Doe dit door bijvoorbeeld koud water in de gootsteen te laten lopen en de kom hierin te zetten.

Serveren met slagroom!

Auteur: Judith Pagrach

0 reacties

Login Registreer

Judith Pagrach

Foodblogger
Foodblogger
Een liefde voor lekker eten is haar met de paplepel ingegoten en zij staat dan ook graag in de keuken. Oude klassiekers of experimenten, alles krijgt een eigen twist. Haar missie is om mensen bewust te laten worden van wat ze eten en te laten zien dat koken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Naast haar eigen foodblog schrijven, werkt ze als marketingconsultant, reist ze graag en doet ze aan CrossFit.

Meer artikels van Judith Pagrach

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels