Deel via

Benieuwd naar je voorouders? 10 tips voor het maken van je stamboom!

November 2011

Wat deden jouw overgrootouders? Waar leefden ze? Waar komt je naam vandaan? Als je daar benieuwd naar bent, is het misschien leuk om je familiestamboom te maken. Genealogie heet dat met een moeilijk woord. In je verleden graven vergt wel een behoorlijke portie geduld, puzzelwerk en doorzettingsvermogen. En pas op: raak je gebeten door de stamboommicrobe dan kan je eraan verslaafd geraken!

Niet voor ongeduldige mensen

"Wie met het opzetten van een stamboom begint, moet wel weten dat die niet af zal zijn tegen volgende week. Het uitpluizen vergt veel geduld en puzzelwerk. En je moet geluk hebben. Maar het is de moeite waard."

Dat zegt Jean-Pierre van de SenNet mailgroep Genealogie. Hij geeft je hieronder 10 tips voor het maken van je stamboom, maar vertelt SenNet Magazine eerst over zijn passie en wat zijn mailgroep voor jou kan doen!

Het is een passie!

Jean-Pierre: "Neen, een volledige stamboom van jouw familie maken doen we niet! (lacht). Dat is ook onmogelijk, er kruipt veel te veel tijd in. Ik ben er zelf in 1981 mee begonnen en nu nog gaat elke seconde van mijn vrije tijd naar het opzoekingswerk.

Dan zoek ik op het internet, snuffel in oude archieven… Ook als we op reis gaan houdt het verleden me bezig. Is er in de buurt een soort "Bokrijk"? Wees gerust, ik ga ernaar toe. De oude huisjes bekijken, hoe ze zijn ingericht, en zo een beeld krijgen van hoe onze voorouders leefden vind ik heerlijk.

Respect en hoedje af!

Ik ben net terug van een weekje Duitsland. Daar bezocht ik het 'Heimatmuseum'. Er stonden heel wat hamers uitgestald, allemaal waren ze anders. Vroeger moesten vijlenmakers alle groeven in een vijl kloppen. Wat een stielmannen, wat een vakkennis! Daar sta ik dan versteld van. Nu gaan we gewoon naar de winkel om een vijl te kopen. Ik sta daar graag bij stil.

Wanneer gaat dat gedaan zijn? Als het af is...!

"Mijn vrouw vraagt regelmatig: 'Wanneer gaat dat nu gedaan zijn met die stamboom?' Dan antwoord ik: "Als het gedaan is!" En dat is inderdaad 'nooit' (lacht). Ik ben nu met de naam van mijn moeder tot in het jaar 1480 geraakt. Met de naam van mijn vader 'Heymans' zit ik in 1620. Dat is toch al 15 generaties en meer dan 4000 personen ver. Mijn ambitie is zover mogelijk terug in de tijd te geraken.

Geluk hebben

Mijn moeder heette Pennemans en kwam uit Lommel. Ik ben meer dan 8 jaar aan het zoeken geweest van waar haar voorouders vandaan kwamen. Een goede vriend van een tante was gemeentesecretaris in Lommel. Hij doet zelf ook aan genealogie. Die kon het gemeentehuis binnengaan en beginnen zoeken naar materiaal. Nu mag dat niet meer (lacht). Uiteindelijk blijkt dat haar familie in 1780 uit De Klinge is overgekomen.

Het beroep kan een sleutel zijn

Beroepen zijn ook heel belangrijk. Ik heb het geluk gehad dat er in de familie generaties 'Commies later kantonniers' zaten. Vroeger was dat zo, de zoon nam het beroep van de vader over.

Commies waren een soort 'klerken-notarissen', ze schreven veel op. Bijvoorbeeld hoeveel van de oogst moest worden afgestaan. Tussendoor schreven ze vaak persoonlijke dingen zoals 'Mijn zoon is geboren' of iets dergelijks. Zo'n beroep is natuurlijk een zegen voor het opzoekingswerk.

Monnikenwerk

De oude geschriften zijn inderdaad niet zo gemakkelijk om te lezen. Je stuit al snel in je opzoekingswerk op oude geschriften. In de oude spelling. En voor 1900 staat alles in het Frans.

Behelpen met het Latijn

Kerkregisters zijn dan weer in het Latijn. Ik heb thuis een naslagwerk waarin de meeste Latijnse woorden staan én een blad met de verschillende lettersoorten. Want die verschillen ook heel wat. Soms ben je net met het handschrift van een pastoor vertrouwd en dan is er weer een andere pastoor die bijvoorbeeld de letter 'B' weer helemaal anders schrijft."(lacht)

Vernietiging

Je kunt ook de pech hebben dat registers vernietigd zijn door een brand of oorlog. Dan kan je weer helemaal vastlopen in je onderzoek.

Zoeken op internet

We zien wel een trend dat meer en meer gemeentes hun archieven beginnen te digitaliseren, maar dat werk zal toch nog verschillende jaren in beslag nemen.
Enerzijds heb je via het internet een grotere kans om gegevens te vinden. Anderzijds zijn mensen minder geneigd om hun gegevens te delen.

Wat doet je mailgroep voor jou?

1. Tips:

We geven tips over sites waarop je info kan vinden. We vertellen welke documenten je nodig hebt om in een bepaalde periode te zoeken en waar je die documenten moet aanvragen...

2. Delen:

We delen gegevens en bespreken de problemen die leden kunnen ondervinden met hun programma. Je komt in contact met mensen uit jouw regio die dezelfde hobby beoefenen.

3. Eigen website:

De mailgroep heeft ook een website die voor ieder vrij toegankelijk is, heb je een interessante tip om op de website te plaatsen? Laat maar komen !

Inschrijven
Voel je het kriebelen? Sluit je aan bij de mailgroep Genealogie, schrijf je in door hier te klikken!

10 TIPS OM MET JE STAMBOOM TE BEGINNEN

Tip 1: Babbelen met ouders en grootouders

Jean-Pierre: " In het begin ga je praten met je ouders en grootouders, als die nog leven tenminste."

Tip 2: Op ronde bij familieleden

Dan is het tijd voor bezoekjes aan familieleden: nonkels en tantes, kozijns en nichten, achternichten...
Dat is heel leuk en je komt heel wat te weten.
Sommige mensen gooien alles weg en sommigen houden alles bij. Anderen hebben gewoon een zeer goed geheugen. Maar de ervaring leert me wel dat je de feiten altijd moet verifiëren (lacht). Want sommige familieleden kunnen nogal overdrijven en sommige verhalen moet je met een grote korrel zout nemen. Je hebt zo ook de kans om iemand uit de familie tegen te komen die al met een stamboom is gestart.

Tip 3: Snuffelen in laden en dozen

Tijdens je ronde vraag je best naar materiaal. Dit is de fase waar de oude fotoboeken worden bovengehaald. Je stuit op doodsbrieven en -prentjes, trouwboekjes, huwelijks- en geboorteaankondigingen...
Vooral de doodsbrieven zijn interessant omdat de familiestructuur erop staat: kinderen, kleinkinderen, broers en zusters, enz...

Tip 4: Inscannen

Als je de mogelijkheid hebt, kun je die oude foto's, brieven en documenten inscannen. De meeste genealogieprogramma's laten toe foto's (jpg, bmp, ..) of zelfs geluids- en videofragmenten te linken aan personen.

Na dit werkje zou je toch al 3 generaties moeten kunnen terug gaan naar onze ouders en grootouders met hun zussen, broers, tantes, ooms, nichten en neven en alle nakomelingen van deze personen.

Tip 5: Genealogische vereniging

Als je weet waar je voorouders vandaan komen kan je langsgaan bij een genealogische vereniging en/of heemkundekring uit die regio. Bij de heemkundige kring kun je veel informatie opvragen van vóór 1900. Vraag naar gegevens uit kerkregisters: doop, huwelijk en overlijdens. En pluis de archieven uit. Kerkregisters zijn bewaard vanaf 1600 en in 1795 nam de burgerlijke stand hun taak over.

Tip 6: Internet opent je wereld

Nu kunnen we ook al eens proberen om via internet opzoekingen te doen. Neen, als je denkt dat je nu meteen je hele stamboom vindt, ga je bedrogen uitkomen. Maar er zijn wel gespecialiseerde sites om op te gaan zoeken.

De eerste is bij SeniorenNet zelf. Op de site staat een rubriek "Stamboom" waarbij mensen oproepen kunnen plaatsen. Zoek hier in eerste instantie al op je naam en kom in contact met mensen die mogelijk al een deel hebben uit dezelfde familie. Zet in tweede instantie zelf een oproep. SeniorenNet heeft in het Nederlandstalige gebied de grootste oproependatabank. Goud waard voor je! Klik in het menu van SeniorenNet op "Stamboom" of surf naar http://www.seniorennet.be/stamboomonderzoek.

Andere sites kunnen je ook helpen. Bijvoorbeeld op Geneanet http://www.geneanet.org en ook Genealogie online http://www.genealogieonline.nl.

Bij beide sites moet je wel een account aanmaken en lid worden. In de aanvangsfase kan je als niet-betalend lid meer dan voldoende info verzamelen. Als je jouw familienaam ingeeft, kan je zien hoeveel mensen er al met deze familienaam bezig zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook echt familie van jou is.

Tip 7: Check de gegevens van internet

Er zijn wel veel gegevens te vinden via het internet, maar je hebt nooit de garantie dat die 100 procent juist zijn. Daarom moet je alles wat je op internet vindt nazien en controleren. Via originele akten.

Tip 8: Test bewaarprogramma's uit

Er bestaan verschillende programma's om je gegevens te bewaren. De meeste vind je terug onder http://nl.geneawiki.com/index.php/Programma%27s

De helft van de mailgroep genealogie gebruikt het programma Aldfaer. Dit is een gratis Nederlands programma. Je kunt het downloaden op volgende site: http://www.aldfaer.net

Download verschillende programma's en test ze uit.

Neem je tijd om een programma te evalueren en vervolgens te leren kennen, voor je erin gaat vliegen.
Alle snufjes van een programma ken je bovendien pas na enkele maanden gebruiken.
- Bedenk dat eens begonnen met een bepaald programma, het meestal (psychologisch en praktisch) moeilijker wordt om later nog over te schakelen.
- Bedenk ook dat de kwaliteitsverschillen tussen programma's meestal pas duidelijk worden naarmate je meer gegevens hebt. Laat het geen pijnlijke ervaring worden als het al te laat is.

Tip 9: Maak back-up's!

En liefst meerdere! Al je werk kan verloren gaan door een diskcrash of een paar ongelukkige muiskliks.

Tip 10: Sluit je aan bij de mailgroep-Genealogie

Het mailadres voor de mailgroep genealogie is:
genealogie.seniorennet@gmail.com
De webpagina van de mailgroep is:
http://genealogiegroep.seniorennet.be
De mailgroep is te bereiken via http://www.seniorennet.be/Pages/Mailgroepen/mailgroepen.php

Veel succes!

5 reacties

rivierenhof1
Wie kanmij helpen naar de stamboom van mijn grootvader Albert Julianus Boodts geboren in Roubaix(FR) 1873 en gestorven te Sint Niklaas 1954, getrouwd met Josephina Florentine Christiaens geboren te Sint Niklaas 1871. Alle informatie is welkom dank u.
5/09/15 10:30 REAGEER
boodtsjo
Beste,
De stamboom van uw vader heb ik volledig.
Zend mij een e-post bericht, dan kan ik de info doorzenden :
info@marco-animatie.com
Johan BOODTS
Sint-Niklaas
31/03/17 22:49 REAGEER
soetje1948
Wie kan mij helpen aan de geboortedatum van Franciscus Albertus Oudens, geboren 1878/79 te Bilzen (B) en of hij is gehuwd in België met Hindertje van der Kam, geb 14-06-1884 te Bellingwolde (NED) ik kan het huwelijk niet vinden op de genealogie site's in Nederland. Franciscus is overl in Nederland op 05-02-1962 te Groningen, dat is mij bekend.
Attie Tuin
20/01/16 20:08 REAGEER
Roger Verheggen
Ik ben op zoek naar de stamboom langs moederszijde van de familie BOODTS Lodovicus geboren in Rupelmonde op 13 oktober 1879. overleden 22 november 1962 in Burcht. Ook wel Louis Boodts genoemd, hij was gehuwd met Rosalie van de Vijver geboren te Bazel waas op 8 december 1879 overleden op 25 december 1946. Was Kruidenier in Bazel (waas) en woonde in de Hoogstraat 46, daar was ook een herberg vermoedelijke naar "lindenhof". Wie heeft foto's van Hoogstraat Kermis tussen 1946 en 1951. (er stond steeds een tent) alle info welkom
17/04/19 14:41 REAGEER
Familie
graag zou ik over een blanco stamboom beschikken om die met al mijn gegevens te kunnen invullen. Een stamboom die ik ook kan makkelijk uitbreiden en nadien op een eenvoudige manier kan afdrukken.
Met dank
3/05/19 17:57 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels