Deel via

7 tips om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen

August 2015
Wil je vanaf nu elke dag twee stukken fruit eten? Of meer sporten? Of stoppen met frisdrank drinken? Ben je klaar om een nieuwe gewoonte in je leven in te bouwen of definitief met een slechte gewoonte te breken? SenNet life coach Wim Annerel geeft je zeven tips om succesvol te starten of te breken met een gewoonte.

Ga de uitdaging aan!

Jo wil opnieuw gaan sporten, Linda wil elke dag voldoende water drinken, Mark wil elke dag 30 minuten in een boek lezen, Bert wil niet langer overal te laat komen, Mia wil minder ongezond eten, Mieke wil voortaan minder rommel maken in huis ... Waar wil jij mee starten?

Nieuwe gewoontes creëren heeft meer slaagkans als je motivatie intrinsiek is Nieuwe gewoontes aannemen is een hele uitdaging. Maar het geeft heerlijk veel voldoening wanneer het lukt. Deze 7 tips zijn bedoeld om je te helpen bij het creëren van nieuwe gewoontes. Je kan de tips bovendien gebruiken om je je bestaande ‘ongezonde’ gewoontes te doorbreken.

  1. Vind je motivatie

    /90/GelukkigZijn/Vraagteken.jpgGewoontes hebben veel meer kans op slagen als je intrinsiek (intern), eerder dan extrinsiek (extern), gemotiveerd bent. Zo wil Jo zich een nieuwe gewoonte aanmeten om te bewegen. Een intrinsieke motivatie kan zijn omdat hij zelf gezond wil zijn. Een extrinsieke motivatie zou zijn omdat hij gewicht wil verliezen, zodat anderen hem aantrekkelijker vinden.

    Wil je zoveel mogelijk kans maken om je nieuwe gewoonte vol te houden? Kijk dan goed naar je beweegredenen. Doe je het echt voor jezelf? Of is het om anderen een plezier te doen?

    Zelfs al wil je ermee beginnen voor een ander, wil dat nog niet zeggen dat je het niet moet doen. Het betekent wel dat je best eens kijkt of je daarnaast geen persoonlijke, intrinsieke beweegreden kan vinden, zodat je de gewoonte op langere termijn kan volhouden.

  2. Begin klein

    /90/GelukkigZijn/Grafiek.jpgWil je een nieuwe gewoonte snel en gemakkelijk saboteren? Doe dan ‘alles of niets’ en versnel van 0 naar 100 in de eerste dagen. Wil je een gewoonte langer volhouden? Start dan klein en verhoog de frequentie en intensiteit van je gewoonte. Zeker als je zoals Jo begint met sporten. Als hij zich in een streng trainingsregime stort zonder dat zijn lichaam en geest er klaar voor zijn, kan hij zelfs kwetsuren oplopen.

    De lat wat lager leggen, vermindert ook de kans dat je ontmoedigt raakt en stopt, omdat het ‘teveel vergt’ of omdat je niet de gewenste vooruitgang boekt.

  3. Heb mededogen in plaats van kritiek

    Met zelfkritiek ondermijn je het ontwikkelen van nieuwe gewoontes. Wees daarom je eigen supporter. Je kritische stemmetje blijft vanbinnen nog altijd spreken, je kan er zelfs naar luisteren, maar laat je er niet door controleren. Laat het aanmoedigende stemmetje luider klinken.

  4. Schakel ondersteuning in

    /90/GelukkigZijn/Familie.jpgVraag trouwe vrienden en familie om hulp en ondersteuning terwijl je jouw nieuwe gewoonte ontwikkelt. Zeker wanneer je een gewoonte aanneemt die een verandering in je leefstijl vereist, zoals je eetpatroon veranderen of beginnen met sporten.

    Wil je gezonder gaan eten? Dan kan je bijvoorbeeld vragen om niet langer die suikerzoete koekjes mee te brengen van de supermarkt. Dat maakt het gemakkelijker om niet in de verleiding te komen.

  5. Leg rekenschap af

    Je nieuwe gewoonte aan anderen aankondigen, is een belangrijke stap om hun steun te krijgen. Vanaf dan kunnen ze je ook ter verantwoording roepen. Je kan zelfs één persoon vragen om je regelmatig te vragen hoe het met je nieuwe gewoonte staat.

  6. Breng er regelmaat in

    /90/GelukkigZijn/Memo.jpgMaak van in het begin je nieuwe gewoonte tot een vast onderdeel van je dagelijkse of wekelijkse routine. Zo heb je meer kans om het langere tijd vol te houden. Een specifiek tijdsblok toewijzen op dezelfde dag en/of hetzelfde uur maakt het veel eenvoudiger om de gewoonte te integreren in je leven, dan gewoon wachten tot je er zin in hebt.

    Waarom wil je een nieuwe gewoonte ontwikkelen? Stel een realistisch doel voorop! Overigens zijn sommige gewoontes gemakkelijker door te voeren als je ze als eerste activiteit ’s ochtends doet. Denk maar aan sporten, mediteren of een boek schrijven. Als je er je dag mee begint, kan je het nog moeilijk vergeten om het te doen én je start je dag al meteen met een gevoel van voldoening.

  7. Stel een doel voorop

    /90/GelukkigZijn/Vlag.jpgWanneer je een specifiek en realistisch doel hebt om naartoe te werken, kan je dat helpen om je nieuwe gewoonte te onderhouden én om een uitdaging te hebben. Zo kan je je nieuwe gewoonte om te gaan joggen koppelen aan het doel om over enkele maanden de 5 kilometer stratenloop in je gemeente uit te lopen.

Welke tip spreekt jou het meest aan? Of heb je zelf nog een andere tip om een nieuwe gewoonte te creëren? Laat het weten in een reactie onder dit artikel.

Auteur: Wim Annerel

0 reacties

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels