Deel via

Poëzie: een patatje meer of minder

August 2015

Een patatje meer of minder

 

/90/Poëzie/Aardappeltje.jpgWe zitten in de rats … we zitten in de puree

Wat moeten we kiezen … het valt echt niet mee!

Wil je patatten in de pelle,

heel lekker met een hespeschelle.

Of neem je een vettig bakje friet,

met een ferme kwak mayonaise, wie wil dat niet?

Misschien liever pure Vlaamse kost, eet je mee:

’t zijn hespenrolletjes, met puree.

Lust je een eitje in pan,

met bruneerders, ook dat kan!

En is Fred Kroket van de partij,

dan zijn de kindjes zeker blij.

Vroeger waren die sierlijke ‘pommes duchesse

een teken van standing en welness …

En bij de boeren en de gewone man,

maken ze karnemelkstampers, daar smullen ze van!

Op menig trouw- en eetfestijn

serveren ze Parijse bolletjes, bij rosbief of konijn.

Hutsepot of stoemp is niet te versmaden,

Vermengd met groenten, om je buikje vol te laden.

Wil je ze droog met wat kruiden of drijvend in de waterzooi?

aardappels passen altijd wel ergens, is dat niet mooi?

Koken of bakken kan in de oven, in de ketel of in een pot,

zowel in stukjes of op z’n geheel, zelfs in papillot.

Om het even hoe je het draait of keert,

met een aardappel erbij is het altijd feest!

In elk geval, je hebt zo’n grote keuze

en welk recept je neemt, ze smaken altijd reuze!

Maar … ik ben nog niet aan ’t eind van mijn latijn,

Er is nog zoveel te vertellen in dit rijm.

 

Van in de Andes bracht men de patat ooit mee,

Van heel ver weg, van over de zee.

Men kweekte de plant om bloemen en blaren

de witte, roze of paarse bloemen kleuren menige hectaren.

Tot iemand ontdekte dat die knollen zijn een lekkernij,

nu niet meer weg te denken uit onze maatschappij!

En wat je misschien nog niet hebt gehoord

maar geloof mij op mijn woord,

om aantrekkelijk te wezen,

wil graag het volgende eens lezen:

een rauwe, geraspte aardappel op je huid

de ideale remedie tegen verbrande plekken, naar verluidt.

Een schijfje patat kan dienen als kompres

op vermoeide ogen en weg is die stress.

Een rauw aardappelmaskertje op je gezicht is een must

Voor al wie toe is aan een beetje rust.

Last van vervelend maagzuur?

Neem een drankje van aardappelsap: helemaal niet duur.

Nu heb ik nog niets verteld van al die soorten rassen

Niet mogelijk, hoeveel kilo’s de mensen versassen.

Zachtkokend is een Bintje, een Franceline of een paarse Vivelotte,

Vastkokend kennen we de Nicola en de Charlotte.

Dan zijn nog de Opperdoezer, de Ratte en de Pompadour,

En De Belle de Fontenay, maar ook Muizen draaien mee in de Tour.

Je hebt ze in alle groottes en kleuren, ze smaken niet zuur of echt zoet,

zijn niet bitter of zout, maar neutraal zoals het moet.

Ik weet, daarmee is lang nog niet alles gezegd …

laten we ze proeven, ze smaken altijd, in elk gerecht.

 

Tekst: Monique Claerhout

Augustus 2015

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels