Deel via

Mysterieuze geluiden: de Bloop en de Hum

August 2015
Al ooit gehoord van de Bloop en de Hum? Twee geluiden die op bepaalde plekken in de wereld opduiken, maar waar niemand een verklaring voor vindt. Het eerste geluid is mogelijk afkomstig van monsterlijke onderwaterwezens. Het tweede geluid drijft je tot waanzin. Hoe zit de vork nu precies in de steel? Carl Bries neemt dit mysterie met jou onder de loep.

De Bloop

/91/Mysterie/Vinvis.jpgIn 1997 neemt een onderwatersonar van het Russische leger een raar geluid waar in de diepten van de Atlantische Oceaan, dichtbij de noordelijke IJszee. Het geluid heeft een lage frequentie en men weet niet waar het vandaan komt. Al snel geloven wetenschappers dat het zou gaan om een ijsbeving, waarbij een deel van een ijsberg loskomt en in het water plonst. Dit geluid zou verantwoordelijk zijn voor de waarneming ettelijke kilometers verder. Maar is het wel zo?

Al snel rijzen er twijfels of het wel degelijk om een ijsverschuiving gaat. Andere wetenschappers zijn er namelijk rotsvast van overtuigd dat het geluid voortkomt van een onbekend zeedier. Onmogelijk, zeggen anderen. Want als je dit geluid zou toeschrijven aan een dier, heb je te maken met een monsterachtig wezen dat vele malen groter is dan het grootste tot nog toe bekende dier op aarde (de blauwe vinvis). Dit reusachtige schepsel wordt zo’n 25 meter lang en kan zo’n 100 ton wegen. Als het geluid voortkomt van een dier, moet dit zoveel malen groter zijn dan een blauwe vinvis.

De Bloop is een geluid met een erg lage frequentie dat kilometers ver te horen valtDit lijkt erg onwaarschijnlijk, zeggen sommige wetenschappers. Als zo’n dier leeft, moet het toch ooit al eens waargenomen geweest zijn. Het kan toch niet dat dit beest al eeuwenlang verborgen zit in de diepten van de oceaan, terwijl er daar al talloze onderzoekers zijn neergedaald? Er zijn nergens sporen van zulk een reusachtig schepsel gevonden: geen skelet, geen tand, geen waarneming op film. Helemaal niks. Alhoewel …

Wezen op het spoor?

In de loop van de geschiedenis zijn er wel enkele vreemde meldingen geweest. De drie mysterieuze gebeurtenissen op een rij:

  1. Krokodil?

    Een eerste was van een Duits oorlogsschip dat ten tijde van WO II iets vreemds had gezien. Volgens bemanningsleden werd een Engels oorlogsschip, de U-28, aangevallen door een reusachtig monster vlak voor het schip explodeerde. In het logboek stond vermeld dat er in de vlammen opeens een immens beest boven het schip opdook. Getuigen verklaarden dat het om een krokodilachtig wezen ging. Er is geweten dat er in de prehistorie een gigantische krokodil de zeeën terroriseerde. Dit dier werd meer dan 22 meter lang en was de schrik van de wateren. Was dit het wezen dat men toen ook zag?

  2. Kraken?

    /91/Mysterie/Kraken.jpgEen ander verhaal gaat over een schip dat werd aangevallen door een reusachtige inktvis, de zogenoemde kraken. Dit dier gaat al eeuwenlang over de scheepstongen en men dacht lang dat het over de reuzenpijlinktvis ging. Maar nadat de USS Stein, een Amerikaans marineschip, terug de haven binnenvoer en sporen vertoonde van een aanval door een reusachtig dier, begon men hieraan te twijfelen. Het beest dat deze schade had veroorzaakt moet immens zijn geweest. Vele malen groter dan de reuzenpijlinktvis. Was dit de kraken, die al vanaf de oudheid schepen terroriseert?

  3. /91/Mysterie/Megalodon.jpgReuzenhaai?

    Er is nog sprake over een derde wezen. In de vorige eeuw werd er namelijk een tand van de Megalodon, een reuzenhaai die in de oudheid leefde, teruggevonden. Dit was de grootste haai ooit en zijn omvang doet zelfs de grootste liefhebbers van haaien duizelen. Het dier was meer dan 17 meter lang en had tanden van minstens 26 cm. Deze haai viel walvissen aan en in zijn mond past een volwassen man die rechtop staat. Een echt monster moet dit geweest zijn! Was deze haai verantwoordelijk voor het geluid dat bekend is geraakt als ‘The Bloop’?

Hier hebben we dus drie kandidaten die het geluid van de Bloop mogelijk geproduceerd hebben. We mogen één ding echter niet uit het oog verliezen. Volgens wetenschappers moet het dier dat de Bloop produceerde, vele malen groter zijn dan een blauwe vinvis. Dit dier wordt, zoals eerder gezegd, zo’n 25 meter groot. De andere dieren, op uitzondering van de kraken waarvan geen afmetingen zijn geweten, zouden allemaal toch kleiner zijn dan een blauwe vinvis.

/91/Mysterie/Ijszee.jpgHet lijkt dus dat we niet weten welk beest de Bloop geproduceerd zou hebben. Het moet gaan om een monster, een dier dat zijn weerga niet kent hier op onze planeet. Als zulke wezens als de kraken en de Megalodon zich al die eeuwen hebben weten te verbergen, kan het dan zijn dat dit beest dat ook gedaan heeft? Alles kan, maar het lijkt vrij onwaarschijnlijk. Een dier met zulke afmetingen moet toch al ooit ergens zijn opgedoken, al dan niet levend? Of maken we teveel drukte om dit geluid en gaat het inderdaad gewoon om een ijsverschuiving?

De Hum

Onderzoekers hebben de hum met apparatuur kunnen horen: een verschrikkelijk geluid voor wie het dag in dag uit hoortEen heel ander verhaal krijgen we te horen als mensen het over de Hum hebben. Dit geluid werd voor het eerst in de jaren 1970 in het Verenigd Koninkrijk waargenomen. Het werd vergeleken met een brommer die in de verte wordt gestart of met een machine die ergens ver staat te draaien. Onschuldig, zou je op het eerste gezicht zeggen, maar dit draait helemaal anders uit als je het geluid hoort. Zij die de Hum waarnemen, worden er na verloop van tijd tureluurs van. Volgens hen houdt het geluid constant aan en hopen ze er elk moment van de dag op dat het ophoudt. Mensen krijgen er hoofdpijn van, beleven slapeloze nachten en worden depressief. Er is al minstens één zelfdoding toegeschreven aan de Hum.

/91/Mysterie/Hum.jpgWat verder opvalt, is dat amper 2 procent van de bevolking dit fenomeen hoort. Jarenlang werd gedacht dat deze mensen niets mankeren, simpelweg omdat noch dokters, noch psychiaters dit geluid hoorden en dus de ziekte toeschreven aan een zware depressie. Dit veranderde toen in de jaren 70 ook in de VS het geluid werd waargenomen. Dat gebeurde in de staat New Mexico, in een afgelegen dorpje. Een Amerikaanse universiteit wijdde er een onderzoek aan en stuurde enkele prominente geleerden en hun studenten erop uit om te kijken wat er allemaal ginds in New Mexico gebeurde.

Al vrij snel hoorden deze onderzoekers het geluid ook. Niet via hun gehoor, maar wel via de apparatuur die ze hadden meegenomen. Ze zochten naar verklaringen, maar vonden er geen. Het enige wat ze konden zeggen, was dat de Hum echt bestond en dit verschrikkelijk moet zijn voor de lokale bevolking die het geluid dag in dag uit hoort. Gelovers van buitenaards leven schreven het fenomeen al snel toe aan ruimtewezens die signalen stuurden naar de aarde in de hoop om iets terug te ontvangen. Deze theorie werd door wetenschappers niet ernstig genomen, maar een andere theorie wel.

Welke rol speelt de regering?

In Oregon pleegde een record aantal mensen zelfmoord wegens enge geluiden waar ze gek van werdenDe theorie zegt dat enkele vooraanstaande regeringen de handen in elkaar hebben geslagen om iets op de bevolking uit te testen. Wat dat iets is, laat men voorlopig nog in het midden. Om hun theorie te staven, halen de aanhangers een fenomeen uit 1970 aan. Het gaat om het stadje Medford in Oregon, VS. Deze stad pleegde in 1970 een record aantal mensen zelfmoord. Het cijfer lag daar maar liefst 35 procent hoger dan enige andere plek in de wereld. In sommige opgeviste verslagen was toen te lezen dat enkele mensen spraken van ‘enge geluiden die hoofdpijn veroorzaakten’ en ‘dat ze er gek van werden’. Omdat er toen nog geen sprake was van de Hum in de VS, werden deze getuigenissen onder de mat geveegd. Nu weet men wel beter.

/91/Mysterie/Hoofdpijn.jpgZat de regering toen ook al achter dit vreemde geluid dat mensen tot wanhoop dreef? Zo ja, wat is/was hun bedoeling? En hoe brachten ze het teweeg? Theorieën spreken over verborgen hoofdkwartieren in de bergen van New Mexico en omstreken en over hoe antennes van televisie en radio worden gebruikt om de Hum te lanceren.

Het blijven natuurlijk allemaal speculaties en harde bewijzen werden nog niet gevonden. Feit is dat zowel de Bloop als de Hum mensen voor raadsels stelt. Niemand kan verklaren waar deze twee mysterieuze geluiden vandaan komen en wie ze produceert. Een onbekend reusachtig wezen in het ene geval en de Amerikaanse regering in het andere geval? Ik stel hier de vraag, want op het antwoord is het misschien nog decennialang wachten.

Auteur: Carl Bries

4 reacties

coenegrachts
Er zijn nog maar weinig reacties. En zelf kan ik er ook niet meer over zeggen dat ik als tiener dit geluid hoorde in mijn ouderlijk huis. En iedereen haalde zijn schouders op als ik er iets over zei.
11/08/15 11:59 REAGEER
Isatai
Dit moet ik beamen, gisteren zo iets als een doffe hoem gehoord, het klonk menselijk, niet het geluid dat iemand maakt,(was alleen thuis) en enkele dagen geleden ook al.Verder niets. Het gebeurd me wel meer dat ik voor enkele seconden iets zie en dan is het weg. Wat dat is weet ik niet. Mijn moeder zag ook van alles, en stemmen die haar verwittigde, wat ze moest doen, soms wel bangelijk vond ik.
11/08/15 14:18 REAGEER
Rudy12345
Mogelijk hoort men:
De Schumann frequentie heeft een basisfrequentie van ca 8 Hertz met harmonischen tot in de 300 Hertz.
Dit is een verschijnsel dat ontstaat door de duizenden blikseminslagen die dagelijks op de aarde inslaan.
Maar dit is een natuurlijk verschijnsel en frequenties waar de mens zich goed bij voelt.

Dus vermoed ik het volgende:
Duikboten van de USA en USSR zenden en ontvangen berichten op frequenties in de buurt van 50 en 80 Hertz. Die signalen worden momenteel met grote vermogens vanuit satellieten naar de aarde gezonden. Daarbij wordt een combinatie gebruikt van microgolven en deze lage frequenties (modulatie...) om de signalen zo diep mogelijk in de aarde en in het water te krijgen.
Vanuit satellieten wordt er op gelijkaardige manier ook aan bodemonderzoek, petroleumonderzoek enz. gedaan. Eén van die zendinstallaties is de door bepaalde groeperingen verguisde HAARP installatie in Canada. Ondertussen hebben de Russen en de Chinezen natuurlijk ook hun krachtige zendinstallaties staan.
Het zou een logische verklaring zijn voor het zware gebrom dat sommige horen.
Daarom is het volgens mij ook logisch dat er personen die waarnemen in diverse gebieden (zowel in steden als in weinig bevolkte landbouwgebieden).
Als ze het gebrom horen kunnen sommigen de trillingen ook voelen door hun handpalmen op de muur te plaatsen. Voor mij een bewijs dat de trilling er effectief aanwezig is.
Mogelijk een fenomeen dat verder kan verklaard worden door amateurs die de ULF en ELF frequentie banden beluisteren of zichtbaar maken op hun computerscherm

11/08/15 19:16 REAGEER
brewti
De Hindoes hebben filosofieën beschreven in hun boek de Veda's. De Veda's bevatten mantra's en zijn de oudste boeken op aarde. Ouder dan de Griekse, Romeinse, Joodse filosofieën. Hierin wordt de Hum.... geluid beschreven als AUM geluid. Dit is het scheppingsgeluid van de universum. Vandaar dat Hindoes altijd bidden met het woord AUM (HUM...). Alle Mantra's worden vooraf gegaan met AUM (Hum...). Nieuwe planeten worden gevormd en oude worden afgebroken in de universum. Dit met het geluid AUM.. (HUM...)
12/08/15 14:10 REAGEER

Login Registreer

Carl Bries

Mysteriekenner
Mysteriekenner
Carl Bries (1983) is een sociaal werker uit de Kempen met een passie voor mysteries over heel de wereld. Hij neemt in zijn vrije tijd allerhande mysteries, waar (bewust) weinig over gesproken wordt, onder de loep. Het is aan jou om samen met hem deze mysteries te ontrafelen of ze te laten voor wat ze zijn.

Meer artikels van Carl Bries

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels