Valencia: stad van mijn dromen
Fideua zul je niet overal in Spanje tegenkomen. Van oorsprong komt het uit Valencia (net als paella!), maar ook op de Balearen tref je het aan. Fideua laat zich het best omschrijven als een 'paella' met pasta in plaats van met rijst. Stiekem vind ik het zelfs lekkerder dan paella én het is gemakkelijker om te maken. Door de rauwe pasta eerst in een droge pan te roosteren, krijgt het gerecht een bijzondere structuur en smaak. De saffraan en zeevruchten doen de rest. Saffraan kan je in de supermarkt, maar ook bij Turkse supermarkten krijgen. Het is per gram peperduur, maar je hebt maar een héél klein beetje nodig. Om precies te zijn amper een halve gram voor de fideua. Met de soorten vis en zeevruchten kan je overigens variëren! Denk daarbij maar aan mosselen, octopus ...
Ingrediënten
- 175 gram spaghetti
- 2 grote tomaten (fijngesneden)
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 1 witte ui (fijngesneden)
- 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder (pimentón)
- 0.05 gram saffraan
- 350 gram kabeljauwfilet (in stukjes gesneden)
- 12 grote garnalen
- 1 visbouillonblokje
- 600 ml kokend water
- Scheutje olijfolie
Benodigdheden
Koekenpan of paellapan
Bereidingswijze
Zet de pan op een hoog vuur.
Breek de spaghetti in stukken van ongeveer 3-4 centimeter.
Rooster de spaghetti in de droge pan. Totdat deze licht begint te verkleuren.
Haal de spaghetti uit de pan en leg deze even apart.
Giet wat olijfolie in de pan en bak de kabeljauw enkele minuten. Voeg de garnalen, fijngehakte tomaten, knoflook, paprikapoeder, saffraan en ui toe en bak deze circa 5 minuten op middelhoog vuur.
Los intussen het bouillonblokje op in kokend water. Voeg dit toe aan de pan, gevolgd door de pasta. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur weer zachter. Laat het koken tot de pasta gaar is en het water verdampt. Verdampt het water (te) snel? Giet er dan water kokend water bij. Het gerecht is klaar als de pasta gaar is en het water vrijwel is verdampt. Serveer met citroen!
Auteur: Judith Pagrach
1 reactie