Deel via

Spaanse fideua

August 2015
Paella is een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken. Maar heb je ook al gehoord van fideua? Dit gerecht vormt een heerlijke variant op paella. Verras vrienden en familie op een etentje met een verrassend, maar niet volledig onbekend gerecht! Foodblogger Judith Pagrach onthult haar recept.

Valencia: stad van mijn dromen

/91/Recept/Paella.jpgFideua zul je niet overal in Spanje tegenkomen. Van oorsprong komt het uit Valencia (net als paella!), maar ook op de Balearen tref je het aan. Fideua laat zich het best omschrijven als een 'paella' met pasta in plaats van met rijst. Stiekem vind ik het zelfs lekkerder dan paella én het is gemakkelijker om te maken. Door de rauwe pasta eerst in een droge pan te roosteren, krijgt het gerecht een bijzondere structuur en smaak. De saffraan en zeevruchten doen de rest. Saffraan kan je in de supermarkt, maar ook bij Turkse supermarkten krijgen. Het is per gram peperduur, maar je hebt maar een héél klein beetje nodig. Om precies te zijn amper een halve gram voor de fideua. Met de soorten vis en zeevruchten kan je overigens variëren! Denk daarbij maar aan mosselen, octopus ...

Ingrediënten

  • 175 gram spaghetti
  • 2 grote tomaten (fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 1 witte ui (fijngesneden)
  • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder (pimentón)
  • 0.05 gram saffraan
  • 350 gram kabeljauwfilet (in stukjes gesneden)
  • 12 grote garnalen
  • 1 visbouillonblokje
  • 600 ml kokend water
  • Scheutje olijfolie

Benodigdheden

Koekenpan of paellapan

Bereidingswijze

Zet de pan op een hoog vuur.

Breek de spaghetti in stukken van ongeveer 3-4 centimeter.

Rooster de spaghetti in de droge pan. Totdat deze licht begint te verkleuren.

Haal de spaghetti uit de pan en leg deze even apart.

/91/Recept/Fideua.jpgGiet wat olijfolie in de pan en bak de kabeljauw enkele minuten. Voeg de garnalen, fijngehakte tomaten, knoflook, paprikapoeder, saffraan en ui toe en bak deze circa 5 minuten op middelhoog vuur.

Los intussen het bouillonblokje op in kokend water. Voeg dit toe aan de pan, gevolgd door de pasta. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur weer zachter. Laat het koken tot de pasta gaar is en het water verdampt. Verdampt het water (te) snel? Giet er dan water kokend water bij. Het gerecht is klaar als de pasta gaar is en het water vrijwel is verdampt. Serveer met citroen!

Auteur: Judith Pagrach

1 reactie

Lilifee
Zelf Spaanse, met alle respect, de garnalen worden pas de laatste 2 minuten bij de hoop gegooid, of rubber !! De fijngehakte ui ontbreekt en het citroensap achteraf. Enkele olijfjes tijdens het gaarproces doen ook wonderen, net als versgesnipperde peterselie achteraf. Voorts, fijn artikel.
11/08/15 12:53 REAGEER

Login Registreer

Judith Pagrach

Foodblogger
Foodblogger
Een liefde voor lekker eten is haar met de paplepel ingegoten en zij staat dan ook graag in de keuken. Oude klassiekers of experimenten, alles krijgt een eigen twist. Haar missie is om mensen bewust te laten worden van wat ze eten en te laten zien dat koken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Naast haar eigen foodblog schrijven, werkt ze als marketingconsultant, reist ze graag en doet ze aan CrossFit.

Meer artikels van Judith Pagrach

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels