Deel via

Jezelf accepteren: de weg naar een gelukkiger leven

August 2015
Vind jij jezelf helemaal oké? Ben je elke ochtend blij om met jezelf wakker te worden? Of denk je vaak: kan iemand me updaten naar een betere versie? Het accepteren van jezelf, mét je imperfecties, is een basisvoorwaarde voor een gelukkig leven. Waarom is het belangrijk en vooral hoe doe je dit? SenNet relatiecoach Ilse Melotte leidt de weg naar zelfacceptatie. Imperfect? Perfect!

Basis voor geluk

/92/Relaties/Keienn.jpg“Als ik een welbepaalde mooie kei zoek, dan vind ik die nooit. Maar als ik gewoon om me heen kijk, dan zie ik dat het strand vol mooie keien ligt.” Henry Moore - beeldhouwer

Door zelfacceptatie maak je bewust keuzes, zonder je te laten tegenhouden door onzekerheden Zelfacceptatie betekent stoppen met trachten iemand anders te zijn en jezelf aanvaarden precies zoals je bent. Je wordt niet je ‘gewenste persoon’. Je bent wie je bent met je sterktes en valkuilen, met je troeven en aandachtspunten. Je bent een mens en niemand is perfect.

Zelfacceptatie is een voorwaarde om jezelf graag te zien, maar ook om anderen graag te (kunnen) zien. Zelfacceptatie is de basis voor een gelukkig leven. Je voelt je niet onzeker, je voelt je niet imperfect. Je voelt dat je dicht bij jezelf staat en dat je goed bent zoals je bent.  En dat is een heerlijk gevoel. Door jezelf te leren accepteren til je je leven naar een hoger niveau. Je maakt bewust keuzes, zonder je te laten tegenhouden door onzekerheden en twijfels. Zelfacceptatie is geen eenvoudig of snel proces. Het vergt geduld, mildheid en vertrouwen.

Grote valkuilen

/92/Relaties/Spiegell.jpgDe idee “Ik moet eerst veranderen, daarna kan ik mezelf accepteren zoals ik ben”, is een grote valkuil. Wie zo denkt, doet niet aan acceptatie. Het werkt zelfs net omgekeerd: eerst moet je jezelf accepteren zoals je bent en vervolgens kan je verder groeien. Door een gedeelte van je persoonlijkheid af te keuren, versterk je dat gedeelte alleen maar. Als ik mezelf elke dag ‘veroordeel’ en zeg dat ik dom ben, dan word ik daar echt niet gelukkiger van, enkel gefrustreerder. Maar als ik accepteer dat ik niet altijd even bijdehand ben, komt er rust. Het is een acceptatie van hoe de dingen nu eenmaal zijn. Weg is de weerstand, weg is de negatieve zelfkritiek en gedaan met het slechte gevoel over mezelf.

Trap ook niet in de valkuil dat als je jezelf accepteert zoals je bent, dat je nooit verandert. Zo werkt het niet. Je blijft altijd groeien, je blijft veranderen. Dat hoort gewoon bij het leven. Begin met je persoonlijkheid en karakter te accepteren. Groei daarna verder in de richting die je wilt. Blijf dicht bij jezelf, dat is altijd het beste.

Wees zeker van jezelf!

Zou het geen fijne vertrekbasis zijn als je gelooft dat de wereld je goedgezind is?Eerst perfect willen zijn voordat je gelukkig kunt zijn, is een doodlopend straatje. Het gaat nooit gebeuren. Accepteer je sterke punten, maar ook je tekortkomingen. Iedereen heeft ze, ook jij, ook ik. De snelste weg naar verandering is te accepteren wie je bent en rekening houden met je unieke persoonlijkheid. Wees jezelf, niemand anders gaat dat voor je doen!

/92/Relaties/Dansenn.jpgDe realiteit die we om ons heen zien, is de werkelijkheid door onze eigen ‘gekleurde’ bril. We dragen immers allemaal een bril van overtuigingen en angsten. Daarom reflecteert onze wereld hoe we er vanbinnen aan toe zijn. Als ik geloof dat de wereld tegen mij is, zal ik dat overal bewezen en bevestigd zien. Maar als ik nu eens zou geloven wat een geluk ik heb, hoe de wereld me toch goedgezind is … dan zou ik dat in veel situaties herkennen. Zou dat geen fijne vertrekbasis zijn? We zien onze eigen overtuigingen, onze denkbeelden, ons gedrag en onze gedachten in de wereld om ons heen. Dat besef is de allerbeste remedie tegen slachtofferschap.

Single zijn

Wat geldt voor jezelf, geldt ook voor je omstandigheden. Je bent single en dat is niet je gewenste situatie? Aanvaard je single zijn zolang het daar is. Veroordeel het niet, maar accepteer het als je tijdelijke situatie.

Het is inderdaad gemakkelijker gezegd dan gedaan als je ‘bewust single’ bent en tevreden bent met je singleschap. Het wordt een stuk moeilijker voor wie eenzaam is en eigenlijk graag een warme, vaste relatie wil. Ook in die situatie gaan bovenstaande stellingen op. Jezelf accepteren zoals je bent, is de juiste basis om een nieuwe kennismaking tegemoet te gaan. Zo ben je 10 maal ‘aantrekkelijker’ dan wanneer je er de voorkeur aan geeft jezelf af te breken of jezelf te zien als een slachtoffer.

/92/Relaties/Cocktaill.jpgDe bril van zelfacceptatie is veel milder dan je gewone bril en laat toe mensen om je heen te leren kennen vanuit mededogen, openheid en aanvaarding (wat niet hetzelfde is als berusting). Een zoektocht naar de ‘perfecte’ partner opstarten, is zinloos en maakt je alleen maar ongelukkig. Wanneer je iemand leuk leert kennen en er is een echte klik, wordt die nieuwe partner als vanzelf perfecter voor jou wanneer je naar hem/haar kijkt door je nieuwe bril van zelfacceptatie. En zo merk je ineens een nieuwe mooie kei op te midden van het grote keienstrand!

Interesse in meer? Lees Meer rust in je hoofd van Karin Bosveld.

Auteur: Ilse Melotte

6 reacties

Apocalips
Het is heel mooi maar er is een grote MAAR. Men schrijft of praat zoveel moois en opbouwend en wie heeft de mogelijkheid om door te dringen naar de kern zodat iedereen waar ook in de wereld, kleur, stand of afkomst de mens ook is, de diepste waarheid kan voelen en dan pas uit volledige vrijheid wil toepassen? Men wil oorlog, haat, afgunst en noem maar op wat alleen mensen die denkvermogen bezitters zijn hun eigen soort kapot maken. Kan je dat voorstellen welke domkoppen en onnozelaars we zijn! Geen dank meer voor onze Schepper en ook geen hulp meer nodig, zolang dit blijft duren zolang blijven we als mens-dom leven.
Het geluk is voor iedereen voorzien maar de verantwoordelijken hebben er een rotzooi van gemaakt.
Hou van iedereen, stuur liefde naar al wat is, gun iedereen het beste van harte en bid voor diegene die de kosmische wetten negeren. Hoofdzaak is "DE LIEFDE IS DE KRACHT DIE ALLES OVERWINT".
Dat zijn lessen uit de bron van LUDO JANSSEN.
17/08/15 15:00 REAGEER
quickbase
Met een zotte kop heb ik al jaren gezegd tegen mijn vrienden en kennissen dat je iemand anders slechts gaarne kan zien als je jezelf gaarne ziet. Simpel maar niet gemakkelijk.
René
18/08/15 09:27 REAGEER
AnnaKatharina
Ik ben het volkomen eens met Karin Bosveld.
Ik ben singel en heb me leren gelukkig voelen met mezelf.
Ik leef heel bewust. Besef maar al te goed hoe veel geluk ik heb met mijn gezondheid, mijn kinderen,mijn vrienden rondom mij. Ik hou van ze allemaal en dat doet mij deugd dit even te kunnen zeggen aan iedereen die dit wil lezen.
18/08/15 12:52 REAGEER
ykjvr9cl
Zelfacceptatie is geen eenvoudig of snel proces. Het vergt geduld, mildheid en vertrouwen, las ik daarnet in het artikel.
Ik wil er graag nog, veel.. moed en doorzettingsvermogen bij voegen!!
We hebben allemaal een rugzak mee en de ene rugzak is den anderen niet.
De mijnen weegt nogal zwaar door bij momenten pfff!! Ik wou dat ik hem op een dag volledig kon ledigen....Amai da zou een hele verlichting zijn...:)
Ik heb een heel traumatisch verleden en ben al jaren op weg om mezelf te leren aanvaarden zoals ik werkelijk ben!! Ik kan het U verzekeren dat dit inderdaad heel veel moed, doorzetting, geduld..terug leren vertrouwen en leren vergeven... vraagt
18/08/15 21:33 REAGEER
Julieke
Proficiat C.Loosveldt, ik vind dat u al goed geslaagd bent. Inderdaad geduld, doorzetting en wilskracht zijn de dingen die nodig zijn om resultaat te boeken.
19/08/15 10:51 REAGEER
stier55
als je al heel je leven tegenwind heb .verlies je de wilskracht toch hoor .
ik heb me steeds terug herpakt maar nu kan ik niet meer .
25/08/15 16:08 REAGEER

Login Registreer

Ilse Melotte

Relatiecoach
Relatiecoach
Ilse is managing partner van singlesplatform altero, dat gekend staat om zijn relatiekantoor altero Ontmoeten. Sinds enkele jaren heeft zij van ‘coaching’ een tweede professionele passie gemaakt. Positief ingesteld, empathisch, waarbij de mens 100% centraal staat. Dat stukje zit vervat onder altero Groeien.

Meer artikels van Ilse Melotte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels