Deel via

7 tips om een beter mens te worden

August 2015
Ieder van ons weet instinctief wat goed en slecht is. Toch doen we niet altijd het goede. We maken soms fouten, koesteren soms jarenlang wrok of we verliezen de noden van de ander weleens uit het oog. SenNet life coach Wim Annerel laat je zien dat je met enkele kleine ingrepen elke dag een beter mens wordt. Wat kan jij doen om morgen een beter mens te zijn?

Reflecteren, wie zijn best doet zal het leren!

/94/GelukkigZijn/Bloemblazen.jpgIedereen wil een beter mens worden, maar sommige mensen weten gewoon niet hoe.

Een heel praktisch advies is om aan het einde van elke dag even terug te kijken en te zien wat je kan doen om morgen een beter mens te zijn. Door elke dag tijd te reserveren om na te denken over welke gedragingen goed waren en welke niet, schep je zelf de mogelijkheid om daarin te groeien.

Om je alvast op weg te helpen, krijg je hier zeven tips om een beter mens te worden.

  1. Wees bereid om te veranderen

    /94/GelukkigZijn/Groeien.jpgOm een beter mens te worden, moet je bereid zijn om te veranderen. Verandering is de enige manier om te groeien en vooruitgang te boeken op weg naar de persoon die je wil worden. Veel mensen zijn tegen verandering en dat maakt het zeer moeilijk om te groeien als mens. Je geest is als een parachute: die werkt alleen als die open is.

  2. Stop met excuses vinden

    Toen Sandrine een eigen onderneming had opgestart en bij mij in coaching kwam, bleek dat ze telkens wanneer er iets misliep excuses maakte. Ze stak de schuld op anderen of het waren de klanten die voor problemen zorgden. Ze keek echter nooit naar zichzelf wanneer er iets niet ging zoals verwacht.

    Stop met steeds excuses te zoeken! Erken dat je fout was en leer uit je fouten. Dat is de enige echte weg vooruit! Intussen heeft ze geleerd dat verantwoordelijkheid nemen voor haar eigen fouten heel belangrijk is. Ze stopte met excuses te zoeken, wees naar zichzelf wanneer het echt haar fout was en was zo in staat om veel meer te bereiken. Door in te zien wanneer ze zelf een fout maakt, kan ze er nu van leren en dat helpt haar om een beter mens te worden.

  3. /94/GelukkigZijn/Rolmodel.jpgWees een rolmodel

    Wanneer je een voorbeeld of rolmodel voor iemand bent, helpt dat enorm om een beter mens te worden. Je kan klein beginnen en een ‘grote zus’ of een ‘grote broer’ zijn voor iemand of een jeugdploeg trainen of een rolmodel zijn voor je kinderen. Dat laatste ben je trouwens sowieso of je dat nu wil of niet.

  4. Stop met je zo kwaad te maken

    /94/GelukkigZijn/Boos.jpgVeel mensen laten woede en boosheid hun beslissingen kleuren. Maar niet alleen is dat slecht voor je bloeddruk, het beschadigt ook je relaties met anderen.

    Je woede beheersen, is niet evident om te leren, maar het levert je veel op. Kwaad blijven helpt je niet en het helpt je ook niet om problemen op te lossen. Het creëert alleen maar nieuwe problemen. Vind een manier om je zenuwen te ontspannen wanneer je kwaad bent, al is het maar gewoon knijpen op een stressbal of een luchtje scheppen.

  5. Vergeef iemand

    /94/GelukkigZijn/Vergeving.jpgIemand vergeven die je gekwetst heeft, is aartsmoeilijk. Maar wrok of haatgevoelens blijven koesteren, is vooral ongezond voor … jezelf.

    Mensen begaan nu eenmaal vergissingen. In plaats van hen voor altijd die vergissingen te verwijten, kan je trachten het hen te vergeven. Denk terug aan je verleden en vergeef iemand die iets deed om je te kwetsen, om zo zelf een beter mens te worden.

  6. Luister naar mensen

    Echt luisteren is in deze drukke tijden een van de mooiste dingen die je kan doenIedereen heeft het extreem druk met werk, hobby's, familie … Mensen zijn gehaast en nemen daardoor zelden de tijd om echt te luisteren naar wat anderen willen zeggen. Echt luisteren naar iemand is daarom een van de mooiste dingen die je kan doen.

  7. Verras iemand die je dierbaar is

    /94/GelukkigZijn/Cadeau.jpgHeb je iemand dierbaar in je leven? Of het nu je partner, je kind of een ander familielid is, plan een speciale verrassing voor die persoon. Ken je iemand die een leuk cadeautje verdient? Schenk het!

    Een van de meest voldoening gevende gevoelens is weten dat je iemand hebt doen glimlachen. Verras die speciale persoon in je leven door iets speciaals voor hem of haar te doen!

Welke van deze 7 tips ga jij toepassen? Welke tips wil je nog aanvullen? Laat het weten onder dit artikel om zo ook anderen te inspireren. Ook dat maakt een beter mens van je!

Auteur: Wim Annerel

4 reacties

aronjaco
Ik lees : " Ieder van ons weet instinctief wat goed en slecht is."
Amaai zeg, dan ben ik wel heel achterlijk. De bijgedachte van zo'n gezegde is dat iedere mens in de grond goed is en dat ieder mens op basis van eigen waarden en normen kan handelen gezien het werkende instinct. Het is nu al overal chaos in de wereld rond ons , wat wordt dat als eenieder zo'n beetje afgaat op het eigen instinct ?
Meer commentaar wil ik aan dit artikel niet kwijt.
1/09/15 14:27 REAGEER
Sylvain
Mr. of Mevr. Boerjan stelt het juist. Ik denk dat het een goede gave is om inderdaad aan te voelen of een mens goed is of niet. Er zijn al vele voorbeelden geweest van duivels in engelen kleedjes niet?
Eén goede raad probeer zelf een goed mens te zijn al koop je daar niet veel mee maar het geeft toch nog altijd een goed gevoel.
1/09/15 16:11 REAGEER
warbout
Ik ben het met de twee voorgaande reacties helemaal eens.
Met alle respect, zo'n artikel kunnen we allemaal wel schrijven natuurlijk.
Inderdaad moeten we met z'n allen naar een wereld waarin een ieder kan zeggen:

"Door en voor elkaar heeft een ieder het goed en ons nageslacht heeft het blijvend goed"

Dan pas heeft de mensheid het doel van het aardse leven bereikt.
1/09/15 21:09 REAGEER
vantje
Tegenwoordig zijn er veel mensen met een kort lontje een beetje verdraagzaamheid kan geen kwaad.
6/10/15 15:22 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels