Deel via

Beurspaniek? Met deze 3 tips zit je goed!

September 2015
Het was een heftige beursweek. Beleggers waren in paniek. Paniek is echter nooit een goede raadgever op de beurs. Daarom geeft Nico Pantelis, financiƫle expert van Slim in Fondsen, enkele belangrijke tips mee voor als er weer paniek op de beurs uitbreekt.

Kansen in het verlies

/95/GeldenWerk/Crash.jpgVoor langetermijnbeleggers is het goed om zich te realiseren dat een dip op de beurs geen zeldzaam fenomeen is. Zodra de beurzen meer dan 20 procent dalen, wordt in beursjargon gesproken van een bear market. In de afgelopen 86 jaar zijn er maar liefst 25 bear markets geweest. Dit zijn overigens de grotere dalingen. Wanneer de beurs 10 procent aan waarde moet inleveren, spreken we van een correctie. En die komen nog vaker voor.

Hieronder zie je een grafiek van de gemiddelde daling tijdens een bear market op de S&P 500 (aandelenindex VS).

/95/GeldenWerk/Grafiek.jpg

Bron: Ritholtz.com

Hoewel de beurzen op lange termijn een positief rendement laten zien, raken heel veel beleggers altijd erg snel in paniek tijdens een correctie. Als beleggers de beurzen niet meer vertrouwen, willen ze vaak allemaal zo snel mogelijk uit aandelen stappen. Door massaal te verkopen, stapelen de verkooporders zich op en dalen de beurzen veel sneller en harder door dan iedereen had verwacht. Dit fenomeen wordt op de aandelenmarkten ook wel een ‘overshoot’ genoemd.

Bereid je voor op beurscorrecties door een crisisbestendige portefeuille samen te stellenIn de afgelopen maand zijn de beurzen flink de dieperik in gestuurd. In een paar dagen tijd verdampten miljarden op de beurs. Daarmee zijn de winsten die de meeste beursindices dit jaar wisten op te bouwen, helemaal verdwenen. Hoewel een correctie nooit leuk is voor de belegger, zijn ze wel noodzakelijk en bieden ze kansen. Tenminste, als je hier goed op bent voorbereid. Een crisisbestendige portefeuille is gemakkelijker samen te stellen dan algemeen wordt aangenomen. Met deze drie tips kom je al een heel eind.

Tip 1: Cash is King

/95/GeldenWerk/Euro.jpgMet deze kennis in het achterhoofd is het altijd nodig om een cashpositie aan te houden. Elke beleggingsportefeuille heeft wat reserves nodig, om toe te slaan als de rest van de wereld het niet meer ziet zitten.

In een correctie, of zelfs een beurscrash zoals we de afgelopen week hebben gezien, is cash een hele veilige positie. Liquiditeit is ontzettend belangrijk. Natuurlijk rendeert de geldpositie niet zo hard als aandelen in tijden van een beurshausse. Maar eens in de zoveel tijd komt het voor dat aandelen een duik omlaag maken en dan helpt een cashpositie niet alleen de verliezen beperken, maar zorgt ze ook voor een goede nachtrust.

Tip 2: Diversificatie

/95/GeldenWerk/Mannetjeu.jpgEen tweede tip is diversificatie. De waarde van een portefeuille komt vaak pas bovendrijven in een moeilijke markt. En vaak zie je dat goed gespreide portefeuilles de storm beter doorstaan dan heel geconcentreerde portefeuilles.

Met ETF’s is het mogelijk om eenvoudig te investeren in vastgoed, goud, grondstoffen, obligaties, aandelen en specifieke sectoren zoals de gezondheidszorgsector of de financiële sector.

Door je kapitaal te spreiden (en vergeet niet: hou ook een gedeelte in cash aan!) beperk je risico’s. Zo bleven obligaties in de afgelopen week goed liggen en goud liet zelfs een lichte stijging zien.

Tip 3: Raak niet in paniek

Met de trap omhoog, maar met de lift naar beneden: normale gang van zaken op de beurs, die je met een gespreide portefeuille de baas kan! Met de trap omhoog, maar met de lift naar beneden. Het typeert de normale gang van zaken op de beurs. Maanden van stijging, kunnen zo binnen een paar dagen teniet worden gedaan. De oorzaak? Beleggers die in paniek raken en allemaal tegelijkertijd hun aandelen verkopen. Door de posities te spreiden en altijd een cashpositie aan te houden, heb je al een voorsprong op veel beleggers. Als je dan ook het hoofd koel kan houden, kan je misschien wel als een van de weinigen profiteren van een daling. Want juist in een flinke daling, wordt het kind weleens met het badwater weggegooid. Dan kan de correctie ook wel worden gezien als een uitverkoop.

Vaak helpt het om vooraf een plan te maken. Zo kan je bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag investeren op de beurs, ongeacht de hoogte van de koersen. De ene keer koop je minder aandelen voor het vaste bedrag en tijdens een uitverkoop op de beurs krijg je weer meer aandelen voor uw geld.

Auteur: Nico Pantelis

1 reactie

aronjaco
Drie goede tips , dat wel. Het probleem is dat de kleine spaarder die een beetje aandelen koopt , bij een crash, in enkele dagen tijd zijn zuurverdiende spaarcenten ziet verdwijnen als sneeuw voor de zon , en .. inderdaad , de paniek slaat toe.
Mijn raad is : beleg enkel met centen die je helemaal niet nodig hebt. Beleg ook enkel in bedrijven met een bewezen positieve track-record doorheen vele jaren. Staar u dus niet blind op exuberante koersstijgingen van bepaalde aandelen , bv. biotechnologie sector ; daar zitten vele bedrijven die nog alles moeten bewijzen en voortdurend verliezen lijden. Het kan goed gaan bij zulke bedrijven , het kan helemaal verkeerd lopen ; dat is pure speculatie en daar moet ge geen spaarcenten aan besteden.
Allez , dat is dan mijn gedacht.
8/09/15 11:00 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels